Συνεντεύξεις

«Ο Πρόεδρος θεωρεί ότι η ενημέρωση τον δυσχεραίνει»

Διερωτόμαστε εάν για κάποιους η «επανένωση» σημαίνει αποδοχή, εμπέδωση και νομιμοποίηση της διαίρεσης, αναφέρει στη «Σημερινή» η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ

«Ο κυπριακός λαός, Τ/κ και Ε/κ, είναι αδιαίρετος, είναι μία μονάδα και ένα σώμα και ως τέτοιος ασκεί την κυριαρχία του σε όλη την επικράτεια της πατρίδας του. Αυτό έπρεπε να είναι το ενωτικό μήνυμα των δύο ηγετών και αυτός έπρεπε να είναι ο στόχος τους, εάν εννοούν την πραγματική επανένωση», δηλώνει σε συνέντευξή της στη «Σημερινή» η Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Τονίζει ότι το κόμμα της θεωρεί πως η ενημέρωση βοηθά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους χειρισμούς του, ενώ μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για τον ίδιο, όμως δυστυχώς επικρατούν άλλες απόψεις και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνεπικουρούμενος από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, έχει επιλέξει την απαράδεκτη τακτική της επιλεκτικής παρουσίασης για τα όσα συμβαίνουν στην πορεία της διαπραγμάτευσης.
Δικαιολογημένα ανησυχούμε
Ο Μουσταφά Ακιντζί έχει πρόσφατα μιλήσει για μια λύση που θα διασφαλίζει την κυριαρχία του τ/κ «λαού». Πιστεύετε ότι με τοποθετήσεις στη βάση αυτής της λογικής, μπορούμε όντως να καταλήξουμε σε μια αποδεκτή λύση του Κυπριακού;

Σίγουρα όχι. Είναι με μεγάλη απογοήτευση που ακούμε από τον Μουσταφά Ακιντζί να επαναλαμβάνει τοποθετήσεις προηγούμενων Τ/κ ηγετών, πλήρως ευθυγραμμισμένες με την πάγια στόχευση της Άγκυρας. Την επιβολή, δηλαδή, της άποψης ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο «λαοί» που πρέπει να έχουν και να ασκούν ξεχωριστή κυριαρχία ως δύο ξεχωριστές και ανεξάρτητες οντότητες. Γι’ αυτό, άλλωστε, και η διαρκής επιδίωξη της Άγκυρας για την κατάργηση και κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Το δικό μας όραμα για τη λύση είναι εντελώς διαφορετικό. Ο κυπριακός λαός, Τ/κ και Ε/κ, είναι αδιαίρετος, είναι μία μονάδα και ένα σώμα και ως τέτοιος ασκεί την κυριαρχία του σε όλη την επικράτεια της πατρίδας του. Αυτό έπρεπε να είναι το ενωτικό μήνυμα των δύο ηγετών και αυτός έπρεπε να είναι ο στόχος τους εάν εννοούν την πραγματική επανένωση. Η υιοθέτηση από τον κ. Ακιντζί μίας άκρως διαιρετικής και -συνεπώς- άκρως επικίνδυνης φιλοσοφίας εμποδίζει την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης και ακριβώς για αυτό τον λόγο διερωτόμαστε εάν για κάποιους η «επανένωση» σημαίνει αποδοχή, εμπέδωση και νομιμοποίηση της διαίρεσης.
Από την ενημέρωση που έχουν τα κόμματα για τις συνομιλίες, θεωρείτε ότι χάριν προόδου η πλευρά μας έχει προβεί σε υποχωρήσεις;
Ποια ενημέρωση; Δυστυχώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνεπικουρούμενος από τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, έχει επιλέξει την απαράδεκτη τακτική της επιλεκτικής παρουσίασης για όσα πραγματικά συμβαίνουν στην πορεία της διαπραγμάτευσης. Είναι με λύπη που διαπιστώνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι η ενημέρωση των κομμάτων αλλά και του λαού τον δυσχεραίνει. Εμείς θεωρούμε ότι η ενημέρωση βοηθά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους χειρισμούς του, ενώ μπορεί να αποτελέσει ασπίδα για τον ίδιο. Δυστυχώς όμως επικρατούν άλλες απόψεις.


Από την γνώση, όμως, που έχουμε, από τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, από τα έγγραφα για το περιουσιακό αλλά και απ’ όσα λέει δημοσίως ο κ. Ακιντζί και η τουρκική πλευρά -που, όπως αποδεικνύει η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, λειτουργεί ως «τελάλης» των δικών μας υποχωρήσεων- δικαιολογημένα ανησυχούμε. Με τη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου τίθενται σε αμφισβήτηση και η μία κυριαρχία και η μία ιθαγένεια και η μία διεθνής προσωπικότητα. Με τα έγγραφα που είδαμε για το περιουσιακό είναι ξεκάθαρο ότι έχουν καταγραφεί τα κριτήρια, με βάση τα οποία οι πρόσφυγες και οι ιδιοκτήτες δεν θα πάρουν πίσω την περιουσία τους. Ακούμε τον διεθνή παράγοντα να μιλά για πρόοδο στο Κυπριακό, αλλά τη μόνη πρόοδο που βλέπουμε είναι για τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι της Κύπρου.
Τεράστιο σφάλμα η διασύνδεση
Πρόσφατα μπήκε και η BG στο ενεργειακό πλέγμα της Κύπρου. Εκτιμάτε ότι η διαδικασία στο Κυπριακό μπορεί να συνυπάρξει με την πρόοδο στον τομέα του φυσικού αερίου ή το ένα αποτελεί εμπόδιο για το άλλο;

Ήταν και είναι τεράστιο σφάλμα η διασύνδεση της ενέργειας με το Κυπριακό. Αυτοί που υποστηρίζουν μία τέτοια διασύνδεση στην ουσία εισηγούνται ότι εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό, δεν μπορεί η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τον φυσικό της πλούτο. Δεν είναι δυνατόν να βάζουμε τους εαυτούς μας σε ένα τέτοιο ευάλωτο σημείο από μόνοι μας. Δυστυχώς αυτό κάναμε. Τον Οκτώβριο του 2013 ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι εάν εμπλακεί το φυσικό αέριο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό τότε θα επέλθει έκρηξη.


Πολύ σωστή τοποθέτηση την οποία χαιρετίσαμε, όμως ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε στροφή 180 μοιρών και λίγους μήνες μετά από αυτή τη δήλωση συμφώνησε να συζητήσει το θέμα της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Αυτή ήταν μία πολύ κακή εξέλιξη, της οποίας το κόστος είτε θα κληθούμε να πληρώσουμε είτε θα κληθούμε να διαχειριστούμε. Και βεβαίως δεν νοείται κάποιος να εισηγείται ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, που ανήκει στον λαό της αλλά και στις μελλοντικές γενιές, θα ξοδευτεί για να εξοφλήσουμε τον λογαριασμό της κατοχικής Τουρκίας.
«Το ΔΗΚΟ είναι ένα σύνολο διαχρονικών αξιών»
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το ψηφοδέλτιο του ΔΗΚΟ θα έχει ισχυρά ονόματα, που θα βοηθήσουν το κόμμα να προσεγγίσει ψηφοφόρους από την ευρύτερη κοινωνία. Την ίδια ώρα, ισχυρά ονόματα εντός ΔΗΚΟ επέλεξαν να μην είναι υποψήφιοι. Δεν σας προβληματίζει το γεγονός αυτό;

Ήταν αναμενόμενες οι επιλογές κάποιων να μην συμπορευτούν με το ΔΗΚΟ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ο καθένας, βεβαίως, είναι ελεύθερος να κάμει τις δικές του επιλογές, είτε αυτές συμπεριλαμβάνουν το κόμμα είτε όχι, και να αναλάβει και το κόστος των επιλογών αυτών. Από εκεί και πέρα, το ΔΗΚΟ είναι ένα σύνολο διαχρονικών αρχών και αξιών και ενός οράματος για μια Κύπρο ελεύθερη και ευημερούσα. Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις μας, που φυσικά εντοπίζουμε κάνοντας την αυτοκριτική μας, εντούτοις νιώθουμε περήφανοι όταν αντικρίζουμε τα αποτελέσματα που έφεραν στην Κύπρο οι δικές μας διακυβερνήσεις.


Που ήταν ακριβώς η εφαρμογή των πιστεύω μας για τα οποία πολεμήσαμε και καταφέραμε να διατηρήσουμε σήμερα. Και δεν πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να τα αλλοιώσουμε για χάρη οποιουδήποτε μεριδίου εξουσίας, εάν θέλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η παρουσία μας στην πολιτική έχει μοναδικό σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του Κύπριου πολίτη και τη διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γι’ αυτό, όπως ήδη γνωρίζετε, στα ψηφοδέλτιά μας συμμετέχουν πολλά καινούργια στελέχη με καταξιωμένη δράση και κοινωνική παρουσία, νέοι άφθαρτοι άνθρωποι, που πράγματι θα βοηθήσουν να προσεγγίσουμε ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας.
Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι θα επηρεαστεί η εκλογική συμπεριφορά του λαού, ενόψει των βουλευτικών εκλογών, από ζητήματα όπως αυτό της Focus;
Θέλω να ελπίζω, στον βαθμό που πραγματικά αξίζει. Εξαρτάται από το πόσο έχουμε ωριμάσει ως εκλογικό σώμα συνολικά, αλλά και ο καθένας μας ως ενεργός πολίτης ατομικά.
Ποια Κύπρο οραματίζεται το ΔΗΚΟ, οδεύοντας στις βουλευτικές εκλογές;
Μια Κύπρο ελεύθερη από ξένους στρατούς κατοχής και επικυριαρχία της Τουρκίας. Ένα νησί δικαιοσύνης και ανάπτυξης, όπου οι «παρανομούντες» τιμωρούνται και τίθενται στο περιθώριο, ενώ οι εργατικοί και οι έντιμοι προοδεύουν και ανταμείβονται. Μία Κύπρο πρωτοπόρα στον τομέα της τεχνολογίας και της επιστήμης, των τεχνών και των γραμμάτων, όπου η κάθε νέα γενιά έχει την ευκαιρία και τις δυνατότητες να δημιουργήσει στον τόπο της, να παράγει πλούτο για τη δική της οικογένεια αλλά και για την πατρίδα της. Μία Κύπρο να βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά, που να σχεδιάζει το μέλλον της και όχι να περπατά στα τυφλά. Μία Κύπρο που να εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη, που να φροντίζει τους ευάλωτους και τους δυσπραγούντες, μία Κύπρο όπου οι πολίτες δεν θα έχουν πλέον ανάγκη το «μέσον». Αυτή την Κύπρο οραματιζόμαστε για το αύριο και να είστε σίγουροι, μια μέρα θα την πετύχουμε.