Αθλητικά Κύπρος

Ανεξίτηλη η σφραγίδα τους

ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ, ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΠΟΕΛ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '70
Άλλους δύο μεγάλους ποδοσφαιριστές της δεκαετίας του '70 θα παρουσιάσουμε σήμερα. Τον Μάρκο Μάρκου και τον Στεφανή Μιχαήλ, που κατέγραψαν μεγάλες στιγμές με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ. Γκολτζής και δημιουργός ο πρώτος, μηχανάκι «κοπής» και οργάνωσης ο 2ος. Μορφές της ομάδας για πολλά χρόνια, Μάρκου και Στεφανής έκαναν παράλληλα και σημαντική σταδιοδρομία στην Εθνική.


Μάρκος Μάρκου
Σπουδαίος σκόρερ που έδειξε το ταλέντο του πρώτα στον Ολυμπιακό. Τον ανακάλυψε ο Πάμπος Αβρααμίδης και τον πήγε στον Τακτακαλά, αν και ο Μάρκος ήταν ΑΠΟΕΛ από μικρός. Στα 17 του, στα 1966, κέρδισε θέση βασικού δίπλα σε σπουδαίους παίκτες, όπως ο Ευθυμιάδης, ο Κεττένης, ο Λυμπουρής, ο Σωτηράκης, ο Αργυρού και ο Φιλώτας. Ο Ολυμπιακός κυριάρχησε για μια εξαετία, πήρε τρία πρωταθλήματα και συμμετείχε τρεις φορές στην Α’ Εθνική.


Μιλώντας περί Α’ Εθνικής, ο Μάρκου είναι ο μοναδικός παίκτης που κατέγραψε τέσσερεις παρουσίες στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αγωνίστηκε τη χρονιά '73-'74, με τον ΑΠΟΕΛ, που έκανε μάλιστα τη έκπληξη-παραμονή στην Α ́Εθνική. Το 1973 ο Μάρκου πήγε στον ΑΠΟΕΛ, σε μία μετεγγραφή που προκάλεσε αίσθηση. Στα 7 χρόνια παρουσίας του στους «γαλαζοκίτρινους» πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα (1980) και τρία κύπελλα ('76, '78, '79).


Σε μία εποχή που η ομάδα της Λευκωσίας διέθετε εξαιρετικές μονάδες, όπως οι Στυλιανού, Μιαμηλιώτης, Στεφανή, Λεωνίδας, Λίλλος, Νίκος και Γιώργος Παντζιαράς, Ηρόδοτος, Τιμοθέου. Ο Μάρκου με το «8» στη πλάτη ήταν ο άνθρωπος γκολ. Πέτυχε 80 τέρματα με τη φανέλα του ΑΠΟΕΛ, αφού προηγήθηκαν άλλα 50 με τον Ολυμπιακό.


Το όνομά του έχει περίοπτη θέση στην ιστορία και των δύο ομάδων. Δεν κατάφερε δυστυχώς να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ, σε μία εποχή κυριαρχίας του Καϊάφα, αλλά ήταν ένας εξαιρετικός και επικίνδυνος φορ, που με τα γκολ του έκανε θραύση. Εξαιρετικός σουτέρ, πολύ δυνατός και αποτελεσματικός στον αέρα. Είχε όμως και το προσόν να παίξει και πιο πίσω, αναλαμβάνοντας δημιουργικό ρόλο.


Σε αρκετές περιπτώσεις, μπήκε στο στόχαστρο ομάδων του εξωτερικού, κυρίως της Ελλάδας, αλλά δεν ήθελε να φύγει από την Κύπρο. Ένας τραυματισμός στα 29 του χρόνια, έβαλε φρένο, ανέκοψε την ταχύτητα της εξαιρετικής πορείας του.


Για μία διετία ('80-'82), αγωνίστηκε και στον Κεραυνό που είχε ανέβει τότε στην 1η κατηγορία. Στην Εθνική κατέγραψε 18 συμμετοχές


Στεφανής Μιχαήλ
Σε έναν άλλο, πιο αθόρυβο, αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο στον ΑΠΟΕΛ, ο Στεφανής Μιχαήλ έβαλε επίσης ανεξίτηλη σφραγίδα.


Παθιασμένος, ακούραστος, καλός τεχνίτης και εκεί όπου έπρεπε σκόρερ. Ένα εξαιρετικό «6άρι», ένας ολοκληρωμένος μέσος. Πού έβρισκε, αλήθεια, όλη εκείνη την αντοχή; Ο Στεφανής ήταν οικοδόμος. Από τις σκαλωσιές, στο γήπεδο. Με καταγωγή από τα Λύμπια, ξεκίνησε στον τοπικό Απόλλωνα (εκεί συνέχισε και όταν αποσύρθηκε από τον ΑΠΟΕΛ). Στα 1967, είχε δεν είχε κλείσει τα 20 του, μετεγγράφηκε στους «γαλαζοκίτρινους» και αμέσως έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά.


Συμπαίκτες στα πρώτα στάδια οι Στυλιανού, Πάκκος, Νίκαρος, Λεωνίδας Χιώτης, Σολής, Νικάκης και ακολούθως οι Μάρκου, Παντζιαράς, Ηρόδοτος, Τιμοθέου. Στα 12 χρόνια στην ομάδα κέρδισε έξι κύπελλα ('68, '69, '73, '76, '78, '79) και ένα πρωτάθλημα. Για την ακρίβεια νταμπλ. Τη χρονιά '72-'73 και έχοντας μείνει μακριά από την κορυφή για μια 8αετία, ο ΑΠΟΕΛ έφτασε στην πηγή και ξεδίψασε. Ο Πάνος Μάρκοβιτς είχε φέρει άλλο αέρα και η ομάδα εκείνη κατάφερε να κρατηθεί και στην Α ́Εθνική, γράφοντας ιστορία. Στα τελευταία χρόνια στον ΑΠΟΕΛ, ο Στεφανής ήταν και αρχηγός, ενώ φορούσε και το περιβραχιόνιο στην εθνική ομάδα. Εκεί κατέγραψε 35 συμμετοχές (μεγάλος αριθμός για τα δεδομένα της εποχής) και δύο γκολ.


Εξαιρετικός στο παιχνίδι του, ουσιαστικός από κάθε άποψη, αλλά και πρώτος σε συμπεριφορά. Ποτέ δεν έδωσε αφορμές, ήταν πάντα αθλητοπρεπής και ενέπνεε σεβασμό. Στα 1977 αναδείχτηκε αθλητής ήθους από την ΕΑΚ.