Αθλητικά Κύπρος

Ανδρέας Κωνσταντίνου και Σταύρος Στυλιανού

ΣΤΑ 16 ΤΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΑΝ ΤΙΤΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΕΛ ΤΟ 1968
Την περίοδο 1967-68 ο τότε προπονητής της ΑΕΛ, Λοΐζος Παντελίδης, επιχείρησε ανανέωση στην ομάδα δίνοντας την ευκαιρία σε νεαρά παιδιά να φορέσουν τη «γαλαζοκίτρινη» φανέλα. Ήταν μια ονειρεμένη χρονιά για την ομάδα της Λεμεσού, αφού έκανε την έκπληξη κατακτώντας το πρωτάθλημα και την επόμενη περίοδο αγωνίστηκε στην Α’ Εθνική Ελλάδας. Δύο μαθητές του Γυμνασίου, στα 16 τους χρόνια, ήταν ο τερματοφύλακας Ανδρέας Κωνσταντίνου και ο κεντρικός αμυντικός Σταύρος Στυλιανού, που ήταν βασικά στελέχη της ομάδας και στην πορεία έγραψαν ιστορία στην ΑΕΛ, ενώ έγιναν και μόνιμα στελέχη της Εθνικής Κύπρου. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου έπαιξε και στον Εθνικό Πειραιώς, ενώ ο Σταύρος Στυλιανού αγωνίστηκε και στην άλλη ομάδα της Λεμεσού, τον Απόλλωνα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του ποδοσφαίρου μας στις δεκαετίες ’70 και ́80, ο Ανδρέας Κωνσταντίνου άφησε το στίγμα του στην ΑΕΛ και την Εθνική μας ομάδα. Νεαρός μαθητής πήρε το βάπτισμα του πυρός κάτω από τα δοκάρια, αφού ο Λοΐζος Παντελίδης πίστεψε στο ταλέντο του και ο Ανδρέας τον δικαίωσε. Ξεκίνησε το 1966 σε ηλικία 16 χρονών και έπαιξε μέχρι το 1975 στην ΑΕΛ. Ακολούθως, πήρε μετεγγραφή για τον Εθνικό Πειραιώς, όπου αγωνίστηκε για δύο χρόνια και επέστρεψε στην ΑΕΛ το 1977, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1986 ολοκληρώνοντας την ποδοσφαιρική του καριέρα.


Ξεκίνησε και τελείωσε στην αγαπημένη του ομάδα με τίτλους. Πρώτα ήταν το πρωτάθλημα το 1968, όπου είχε συμπαίκτες και τους Σταύρο, Πόντζιο, Νώντα, Χαριλάου, Κόκκινο, Ζηνωνή, Π. Παπαδόπουλου, Κίνα, Τσαγγάρη, Παμπουλλή κ.ά. και ύστερα το κύπελλο το 1985, όπου στην ΑΕΛ ήταν οι Ορφανίδης, Σωκράτους, Π. Σάββα, Μαυρουδής, Πελεντρίτης, Χρ. Χριστοφόρου, Αριστοτέλους, Αναστασίου.


Στον Εθνικό Πειραιώς, που ήταν τότε πολύ ισχυρός, έπαιξε και ο Κυριάκος Κουρέας, όπως και οι Ν. Γιούτσος, Κρητικόπουλος που πήγαν από τον Ολυμπιακό Πειραιώς.


Η ΑΕΛ πήρε τον τίτλο το 1968, εκεί που κανένας δεν την υπολόγιζε, αφήνοντας πίσω της 5 βαθμούς την Ομόνοια, έχοντας την καλύτερη άμυνα, την καλύτερη επίθεση και τον Παμπουλλή πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος με 31 γκολ σε 22 αγώνες. Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου είχε εντυπωσιακή παρουσία και έτσι πολύ νωρίς καθιερώθηκε στην ΑΕΛ, με αποτέλεσμα πολλές ομάδες να τον βάλουν στο στόχαστρό τους.


Ο Α. Κωνσταντίνου είχε όλα τα προσόντα γι’ αυτό και δίκαια συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τερματοφύλακες του ποδοσφαίρου μας. Ήταν εκπληκτικός κάτω από τα δοκάρια, είχε πολύ καλά αντανακλαστικά, ήταν πολύ καλός στις εξόδους και έκανε εντυπωσιακές αποκρούσεις. Ένας τερματοφύλακας που ενέπνεε σιγουριά στους συμπαίκτες του και ήταν αυτός που τους καθοδηγούσε, παίρνοντας στην πορεία και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Μπήκε αμέσως στα βαθιά και εντυπωσίασε έχοντας μια πολύχρονη και ζηλευτή καριέρα. Αγωνίστηκε 27 φορές στην Εθνική και η πιο χαρακτηριστική παρουσία του ήταν στο 1-1 με την Ιταλία στο Τσίρειο το 1983.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
Μαθητής του Γυμνασίου ήταν και ο Σταύρος Στυλιανού όταν ξεκίνησε το ποδόσφαιρο. Κατάφερε όμως να μεσουρανήσει στα γήπεδα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης. Τετρακόσιες συμμετοχές στις διάφορες διοργανώσεις, κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και ενός κυπέλλου, συμμετοχές στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, έξοδος στην Ευρώπη, αγώνες με την Εθνική, πάρα πολλές ατομικές διακρίσεις και προσωπικοί έπαινοι είναι ο απολογισμός της μεγάλης προσφοράς του Σταύρου στο ποδόσφαιρο.


Στα 14 του χρόνια πάει στην ΑΕΛ και σε δύο χρόνια γίνεται βασικό στέλεχος στην ομάδα που πήρε τον τίτλο το 1968. Είχε ξεκινήσει ως δεξιός εξτρέμ και μετά καθιερώθηκε ως κεντρικός αμυντικός.


Παρόλο που ήταν αμυντικός πολλές φορές είχε σκοράρει, με το κεφάλι, από στατικές φάσεις. Το πρώτο επίσημό του τέρμα ήταν το 1971 στο ΓΣΟ κατά της Νέας Σαλαμίνας (2-2). Την περίοδο 1976-77 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ΑΕΛ με 8 τέρματα. Κατά καιρούς διάφορες ελληνικές ομάδες τον έβαλαν στο στόχαστρό τους αλλά η ΑΕΛ δε τον άφηνε να φύγει.


Μετά από μια πετυχημένη παρουσία 124 χρόνων στην ΑΕΛ ο Σταύρος Στυλιανού θα πάρει μετεγγραφή στον Απόλλωνα, όπου αγωνίστηκε για έξι χρόνια. Μια μετεγγραφή που προκάλεσε τριγμούς, γιατί δεν ήταν συνηθισμένη τότε η μετακίνηση ποδοσφαιριστών από μια ομάδα της πόλης... στην αντίπαλη, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως ο Σταύρος ήταν 30 χρονών.


Η παρουσία του στον Απόλλωνα συνοδεύτηκε από πάρα πολλές επιτυχίες, αφού η ομάδα ήταν πάντα μεταξύ των πρώτων και σοβαρή διεκδικήτρια του τίτλου, δευτεραθλήτρια, κυπελλούχος και φιναλίστ του θεσμού και κατάφερε να βγει τρεις φορές στην Ευρώπη με εντυπωσιακή παρουσία. Το πρώτο του παιχνίδι με τον Απόλλωνα ήταν την περίοδο 1980-81 κατά της Αλκής στο ΓΣΖ (3-0). Η καλύτερη χρονιά του ήταν το 1983-84, όταν η ομάδα τερμάτισε δεύτερη και έπαιξε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (τότε), ενώ ο ίδιος αναδείχθηκε δεύτερος σκόρερ του Απόλλωνα με 8 τέρματα.


Ο Σταύρος αποχώρησε από τα γήπεδα το 1986 με την κατάκτηση ενός κυπέλλου και ήταν ό,τι καλύτερο για τον έμπειρο αμυντικό στην 20χρονη παρουσία του στα γήπεδα.