Αθλητικά Κύπρος

Τάσος Κωνσταντίνου και Γιώργος Σαββίδης

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ, ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΕΚ ΑΘΗΝΩΝ
Δεν είναι λίγοι οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές που έκαναν καριέρα και στην Ελλάδα. Δύο απ’ αυτούς είναι ο Τάσος Κωνσταντίνου και ο Γιώργος Σαββίδης, που διέπρεψαν με τα χρώματα της ΑΕΚ Αθηνών, ο πρώτος στη δεκαετία του ’70 και ο δεύτερος στη δεκαετία του ’80. Ο Τάσος ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της ΕΠΑ, στην οποία επέστρεψε για να κλείσει την καριέρα του, ενώ ο Γιώργος Σαββίδης έγραψε τη δική του ιστορία στην Ομόνοια πανηγυρίζοντας αρκετούς τίτλους. Δύο μεγάλοι παίκτες, δύο γκολτζήδες που υπήρξαν και βασικά στελέχη στην Εθνική μας ομάδα.
ΤΑΣΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Έγινε γνωστός με το μικρό του όνομα τόσο στην ΕΠΑ όσο και στην ΑΕΚ Αθηνών. Ο Τάσος ήταν από τα κορυφαία εφτάρια του ποδοσφαίρου μας και έκανε σπουδαία καριέρα. Μέλος ποδοσφαιρικής οικογένειας αφού άλλα τρία αδέλφια του έπαιξαν ποδόσφαιρο. Οι Χάρης και Χαμπής στην ΕΠΑ και ο πιο μεγάλος ο Ανδρέας Ασσιώτης σε ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακό και ΑΣΙΛ.


Άνθρωποι της ΕΠΑ τον είχαν εντοπίσει στην Αγγλία αφού ο 15χρονος Τάσος ξεχώριζε παίζοντας ερασιτεχνικά. Έρχεται τελικά στην Κύπρο και στα 19 του χρόνια θα πανηγυρίσει τον τίτλο πρωταθλήματος με τους «μαυροκίτρινους» της Λάρνακας. Ήταν η περίοδος 1969-70 και η ΕΠΑ πήρε τον τίτλο στο φινάλε του πρωταθλήματος, όταν σε συγκλονιστικό παιχνίδι έφερε ισοπαλία 3-3 με την Ομόνοια, με τον Τάσο να σημειώνει δύο τέρματα. Η ΕΠΑ πήρε τον τίτλο και ο Τάσος κέρδιζε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της χρονιάς με 15 τέρματα.


Την ίδια χρονιά η ΕΑΚ τον βραβεύει ως κορυφαίο παίκτη της περιόδου. Η άριστη τεχνική του κατάρτιση, η ταχύτητα, η κοφτή ντρίπλα, τα σουτ, αλλά και οι σέντρες προς τους συμπαίκτες του ήταν που ξεχώριζαν. Όμως, παρόλο που ήταν εξτρέμ, έβαζε πολλά τέρματα.


Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνη την ΕΠΑ με τους Αλκιβιάδη, Κκόλα. Γ. Αλεξάνδρου, Κώστα, Μούσκο, Χ. Κατζηλιέρη, Μάριο, Τάσο, Λάκη, Λούη, Καλόγηρο, Κλείτο κ.ά. Την επόμενη χρονιά, ως πρωταθλήτρια Κύπρου, η ΕΠΑ παίζει στην Α’ Εθνική και το ταλέντο του κάνει ελληνικές ομάδες να τον βάλουν στο στόχαστρό τους.


Τελικά καταλήγει στην ΑΕΚ Αθηνών, όπου για οκτώ χρόνια γνωρίζει τη δόξα και βοηθάει σε μεγάλες επιτυχίες της ομάδας. Το 1980 παίζει για έξι μήνες στον Ατρόμητο Αθηνών, το καλοκαίρι του 1981 παίζει για πέντε μήνες στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης και το 1982 επιστρέφει στην Κύπρο και την ΕΠΑ, για να την βοηθήσει αφού είχε προβλήματα.


Ο Τάσος έπαιξε κοντά σε μεγάλους άσους της ΑΕΚ όπως οι Αρδίζογλου, Μαύρος, Μ. Παπαϊωάννου, κ.ά. Ήταν βασικό στέλεχος στη μεγάλη ομάδα του Φάντροκ, που πήρε τίτλους και είχε τεράστια συμβολή στην ιστορική πορεία της ΑΕΚ στους τέσσερεις του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (1977).


Ο Τάσος Κωνσταντίνου αγωνίστηκε από το 1968-71 στην ΕΠΑ, από το 1971-79 στην ΑΕΚ Αθηνών, για λίγο στον Ατρόμητο και έκλεισε την καριέρα του στην ΕΠΑ το 1982. Πήρε ένα πρωτάθλημα με την ΕΠΑ (1969-70), δύο με την ΑΕΚ (1977-78 και 1978-79) και ένα κύπελλο με την ΑΕΚ (1977-78). Είχε εννέα συμμετοχές στην Εθνική ομάδα, όπου πέτυχε και δύο γκολ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
Άλλος ένας ποδοσφαιριστής που έγραψε ιστορία στην ΑΕΚ Αθηνών είναι ο Γιώργος Σαββίδης. Για να φτάσει εκεί, όμως, δούλεψε σκληρά και δεν απογοητεύτηκε. Μαθητής ακόμα ο Γιώργος πήγε να γραφτεί στην Ομόνοια, που αγαπούσε από μικρός και στην οποία έπαιζε... μπάσκετ! Υπήρχαν πολλοί νεαροί, δεν τον πρόσεξε κανείς, απογοητεύτηκε και έφυγε.


Το ταλέντο του δεν χάθηκε αφού ο Ισραηλινός προπονητής του Ολυμπιακού Ε. Φουκς τον εντόπισε και τον πήρε στους «μαυροπράσινους». Ήταν καλοκαίρι του 1977 και στα 17 του χρόνια ο Γ. Σαββίδης κάνει πρεμιέρα στα σαλόνια, χωρίς καν να αγωνιστεί στην εφηβική ομάδα. Μένει τέσσερα χρόνια στον Ολυμπιακό, όπου ξεχωρίζει.


Ήθελε όμως να πάει στην Ομόνοια, που τον ζήτησε και επίσημα. Ο Ολυμπιακός δεν τον παραχωρεί κι έτσι για να πάει στο «τριφύλλι» πρέπει να καθίσει δύο χρόνια βάσει των κανονισμών. Τελικά μετά από ένα χρόνο ο Ολυμπιακός έδωσε τη συγκατάθεσή του και έτσι ο Γ. Σαββίδης την περίοδο 1981-82 ξεκινά την ένδοξη καριέρα του στην Ομόνοια.


Από την πρώτη χρονιά διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση του κυπέλλου και της Ασπίδας, ενώ όλα έδειχναν πως θα ήταν ο διάδοχος του Σωτήρη Καϊάφα, η καριέρα του οποίου βρισκόταν προς το τέλος της. Τη μεγάλη αξία του ο Γιώργος θα την επιβεβαίωνε την περίοδο 1984-85, όταν βρέθηκε να ηγείται της επιθετικής γραμμής της ομάδας του.


Εκείνη τη χρονιά σημείωσε 24 τέρματα και η Ομόνοια κατέκτησε το πρωτάθλημα αήττητη. Επιβράβευση για τον ίδιο ήταν η ανάδειξή του ως ποδοσφαιριστή της χρονιάς, αφού είχε κερδίσει και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο πρωτάθλημα. Το ταλέντο του είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον ελληνικών ομάδων και τελικά θα καταλήξει το 1987 στην ΑΕΚ Αθηνών του Ντούσαν Μπάγιεβιτς, έχοντας δίπλα του τούς Μανωλά, Σαβέφσκι κ.ά. Παίζει πέντε χρόνια έχοντας σπουδαία παρουσία και επιστρέφει στην Κύπρο για να τελειώσει την καριέρα του στην Ομόνοια.


Πιο αναλυτικά η καριέρα του σε αριθμούς ήταν: 1977-80 Ολυμπιακός, 1981-87 Ομόνοια, 1987-92 ΑΕΚ Αθηνών, 1993-96 Ομόνοια.


Πανηγύρισε έξι πρωταθλήματα με την Ομόνοια (1982, '83, '84, '85, '87, '93) και ένα με την ΑΕΚ (1991-92) και τρία κύπελλα με την Ομόνοια (1982, '83, '94).


Έχει 46 συμμετοχές στην Εθνική, με την οποία πέτυχε δύο γκολ. Ο Γιώργος Σαββίδης δεν ήταν καθαρόαιμος επιθετικός, όμως η εκρηκτικότητα και το ταλέντο του τον έκαναν να είναι και σκόρερ.