Αθλητικά Κύπρος

Ανδρέας και Πασχάλης Φώκκης

ΔΥΟ ΑΔΕΛΦΙΑ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Στα παλιά χρόνια, τον καιρό που οι παίκτες έπαιζαν για τη φανέλα της ομάδας, ήταν σύνηθες φαινόμενο να βλέπεις και αδέλφια στην ίδια ομάδα. Μια από τις περιπτώσεις που ξεχώρισαν ήταν και οι αδελφοί Φώκκη, από τη Δερύνεια, που πρόσφεραν πολλά στη Νέα Σαλαμίνα αλλά και στο ποδόσφαιρό μας. Δεν έπαιξαν μαζί τα αδέλφια Φώκκη, αλλά ο ένας ήταν συνεχιστής του άλλου. Πρώτα ήταν ο μεγάλος, ο Ανδρέας, που διακρίθηκε στη δεκαετία του ’60 και έπαιξε από το ξεκίνημα της Νέας Σαλαμίνας και ακολούθησε ο Πασχάλης στη δεκαετία του ’70, που υπήρξε και βασικό στέλεχος της Εθνικής ομάδας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΩΚΚΗΣ
Ο μεγαλύτερος από τα δύο αδέλφια Φώκκη, ο Ανδρέας, έπαιξε στη Νέα Σαλαμίνα για 13 χρόνια (1952-1965). Διέπρεψε με το εγκεφαλικό του παιχνίδι σαν αμυντικός, ενώ στη δύση της καριέρας του έπαιξε σαν σέντερ φορ, πετυχαίνοντας και πολλά τέρματα. Διέθετε υψηλή τεχνική κατάρτιση και ήταν παίκτης-ηγέτης, δίνοντας με πάθος τον καλύτερό του εαυτό. Στους «ερυθρόλευκους» της Αμμοχώστου, ο Ανδρέας Φώκκης πραγματοποίησε 155 επίσημες εμφανίσεις (ΚΟΠ), ενώ πέτυχε 48 τέρματα, 20 από τα οποία ήταν το 1962-63, όταν μετακινήθηκε στην επίθεση. Ο Ανδρέας, που έφυγε πριν από λίγα χρόνια από τη ζωή, έπαιξε για δύο χρόνια και στον ΑΠΟΠ Πάφου, όπου ήταν προπονητής-παίκτης.


Μετά την ενοποίηση του ποδοσφαίρου η Νέα Σαλαμίνα θα παίξει για πρώτη φορά στην ΚΟΠ, στη Β’ Κατηγορία (1953-54), όπου μένει δύο χρονιές και ακολούθως παίρνει το βάπτισμα του πυρός στην Α’ Κατηγορία (1955-56). Ο Ανδρέας Φώκκης μαζί με κάποιους άλλους παίκτες (Β. Αριστοτέλους, Αντρελλής, Φωτίου, Σπύρου, κ.ά.) είχαν μετεγγραφεί από την Ανόρθωση στη Νέα Σαλαμίνα.


Ο Ανδρέας Φώκκης ήταν βασικό στέλεχος στο ξεκίνημα των «ερυθρολεύκων» και στην ομάδα ήταν και οι Μπλάκκης, Παπαθωμάς, Παράσχος, Τζιουμπής, Τυρίμος, Μ. Πιτσιάουλος, Τζιώρτζης. Στην Α’ Κατηγορία είχαν προστεθεί και οι Καλαφάτης, Μήτσιος, Στρούθος, Α. Μηλιώτης, Ν. Πατσιάουλος, Ιστής.
Τις πιο πολλές συμμετοχές κατέγραψε το 1961-62, όταν έπαιξε σε 25 αγώνες (8 τέρματα).


Αναλυτικά η πορεία του στην Α’ Κατηγορία ήταν:
1955-56: 16 συμμετοχές - 1 γκολ, 1956-57: 16 αγ. - 4 γκολ, 1957-58: 18 αγ. - 4 γκολ, 1957-58: απουσίαζε στο εξωτερικό, 1959-60: 20 αγ. - 0 γκολ, 1960-61: 7 αγ. - 2 γκολ, 1961-62: 25 αγ. - 8 γκολ, 1962-63: 21 αγ. - 20 γκολ, 1963-64: 4 αγ. - 3 γκολ, 1964-65: 8 αγ. - 4 γκολ.


Ο Ανδρέας Φώκκης ήταν στην πρώτη ενδεκάδα που παρέταξε η Νέα Σαλαμίνα σε επίσημο παιχνίδι Α’ Κατηγορίας. Ήταν αυτή που έπαιξε κατά της Ανόρθωσης στις 20 Νοεμβρίου 1955 στον πρώτο αγώνα πρωταθλήματος και η Νέα Σαλαμίνα κέρδισε 3-2. Είχαν αγωνιστεί οι: Μπλάκκης, Καλαφάτης, Α. Φώκκης, Τάκης, Βάσος Αρ., Αντρελλής, Τζιουμπής, Κωστάκης, Τυρίμος, Μήτσιος.
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΦΩΚΚΗΣ
Ο νεότερος Φώκκης ξεχώρισε για το αυτοκρατορικό του παιχνίδι παίζοντας βασικά στο κέντρο της άμυνας (λίμπερο) ή και αμυντικός χαφ, όταν χρειάστηκε. Αγωνίστηκε στη Νέα Σαλαμίνα από το 1965 μέχρι το 1977 και κατέγραψε 11 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα. Για δύο χρόνιας έπαιξε στην ομάδα του χωριού του, την Αναγέννηση Δερύνειας, όπου ήταν προπονητής-παίκτης.


Ο Πασχάλης έφυγε νωρίς από τα γήπεδα, σε ηλικία 28 χρόνων, για λόγους αρχής, όπως είπε ο ίδιος. Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά στο Γ.Σ.Ε. Αμμοχώστου, ενώ ήταν κοντά στην ομάδα και στα πρώτα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς, όταν η Σαλαμίνα αναζητούσε έδρα.


Ο Π. Φώκκης στα 16 του χρόνια πρόλαβε και αγωνίστηκε σε κάποια παιχνίδια στην κορυφαία ομάδα της Νέας Σαλαμίνας, που διεκδίκησε τον τίτλο μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Ένας παίκτης που πρόλαβε τρεις διαφορετικές γενιές ποδοσφαιριστών στην ομάδα της Αμμοχώστου.


Στο ξεκίνημα της καριέρα του έπαιξε δίπλα από τους Ορφανίδη, Πιτσιάλουλο, Κότροφο, Κοντεάτη, Γέρο, Γιάσας. Ακολούθησε μια άλλη φουρνιά αξιόλογων παικτών όπως οι Βαρνάβας, Τσούκκας, Κουρέας, Μυρμιδόνης, Καραολής, Μιχαλάκης, Μάλος, Άγγελος, Πρατζιώτης, Ματσάγγος, Φραγκής. Ήταν τέλος και η ομάδα των πρώτων δύσκολων χρόνων του εκτοπισμού με τους Π. Θεοφάνους, Ηλία, Κ. Ιωάννου, Μωϋσή, Λούκα, Μαντζούρα, Θωμά κ.ά.


Η περίοδος 1976-77 έμελλε να είναι και η τελευταία του. Ήταν η χρονιά που ακούστηκαν πολλά για κάποιους παίκτες σε συγκεκριμένο αγώνα. Ο Π. Φώκκης ήλθε σε ρήξη με κάποια μέλη της Διοίκησης, ζητώντας τους να μιλήσουν καθαρά και όχι διά ψιθύρου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και ο διεθνής αμυντικός αποχώρησε στα 28 του χρόνια. Μπορεί να είχε προτάσεις από μεγάλες ομάδες για να συνεχίσει, όμως παρόλο που ήταν σε πολύ καλή ηλικία και αγωνιστική κατάσταση, δεν ήθελε να παίξει σε άλλη ομάδα σεβόμενος και τον κόσμο της Νέας Σαλαμίνας που τον στήριξε τόσα χρόνια. Πήγε και έπαιξε για δύο χρόνια στην ομάδα της γενέτειράς του, Αναγέννηση Δερύνειας, κάνοντας ταυτόχρονα και τον προπονητή.


Ο Π. Φώκκης είχε ηγετικά χαρίσματα με άριστη τεχνική κατάρτιση και δυνατό σουτ. Δεν ήταν απλώς μια αξιόπιστη αμυντική λύση, αλλά βοηθούσε πάντα και στην οργάνωση του παιχνιδιού. Από τις μορφές της Νέας Σαλαμίνας που αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο, ενώ έχαιρε και ιδιαίτερης εκτίμησης από όλους τους φιλάθλους για το ήθος και την αγωνιστική του παρουσία. Ήταν από τους λίγους παίκτες της Νέας Σαλαμίνας που έκανε πολύ καλή καριέρα και στην Εθνική ομάδα, από το 1967 μέχρι το τέλος της σταδιοδρομίας του, που τον καταξίωσε στους κορυφαίους του ποδοσφαίρου μας.