Αθλητικά Κύπρος

Ο Κούδας του ΠΑΟΚ και ο … Κούδας της Ένωσης

ΔΥΟ ΗΓΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΠΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ '70
Δεν είναι μόνον η Θεσσαλονίκη και ο ΠΑΟΚ που είχαν Κούδα, αλλά και η Κύπρος, και συγκεκριμένα η Ένωση Νέων Παραλιμνίου. Δύο ποδοσφαιριστές με τον Νο 10 που διέπρεψαν στη δεκαετία του '70 με τα ηγετικά τους προσόντα και ξεχώρισαν όχι μόνο με τις ομάδες τους, αλλά και με τις εθνικές ομάδες.


Ο Γιώργος Κούδας ήταν ένας θρύλος για τον ΠΑΟΚ, στον οποίο αγωνίστηκε και αποτελεί έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές του «Δικέφαλου», στον οποίο έγραψε ιστορία. Η ποδοσφαιρική του αξία και το ταλέντο του Δημήτρη Οικονόμου στο Παραλίμνι έκανε τον κόσμο να του προσδώσει το όνομα Κούδας-έμοιαζε πολύ στο παιχνίδι του με τον άσο του ΠΑΟΚ -με τον οποίον έγινε γνωστός τόσα χρόνια.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ
Ακόμα και σήμερα ο Γιώργος Κούδας αποτελεί θρύλο για τους φίλους του ΠΑΟΚ, λόγω της μεγάλης του προσφοράς. Ο «Μεγαλέξανδρος», όπως τον αποκαλούσαν, έπαιξε από το 1963 μέχρι το 1984 στην ομάδα της Θεσσαλονίκης, στην οποία εντάχθηκε το 1958.


Μπορεί το 1966 να συμφώνησε για μεταπήδησή του στον Ολυμπιακό (με διετή αποκλεισμό, αφού ο ΠΑΟΚ δεν τον παραχωρούσε), αλλά η μετεγγραφή αυτή δεν έγινε ποτέ, αφού η αγάπη του κόσμου στον Κούδα και η αντίδρασή του τη σταμάτησε.


Με τον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε 504 αγώνες, σημειώνοντας 133 τέρματα στο πρωτάθλημα και σε 70 αγώνες κυπέλλου, όπου πέτυχε 27 τέρματα. Σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις κατέγραψε 33 συμμετοχές, σκοράροντας 4 φορές.


Ο Κούδας είχε ηγετικά χαρίσματα και σημείωσε και αρκετά τέρματα, παρόλο που δεν ήταν καθαρός επιθετικός. Άριστος τεχνίτης της μπάλας, καλός οργανωτής, που με τις περίτεχνες ενέργειές του ξεσήκωνε τον κόσμο του ΠΑΟΚ, στον οποίο ήταν ιδιαίτερα αγαπητός. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ είχε συνολικά, με ευρωπαϊκά και φιλικά παιγνίδια, 780 συμμετοχές με την ασπρόμαυρη στολή, σημειώνοντας 220 τέρματα. Πήρε ένα πρωτάθλημα (1975-76) και δύο κύπελλα (1972-1974). Από το 1967-1982 έπαιξε 43 φορές στην Εθνική Ελλάδας και ήταν μέλος της ομάδας που πήγε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1980 στην Ιταλία. Κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόπλων το 1968 με την Εθνική Ενόπλων, ενώ αγωνίστηκε με την Εθνική Νέων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 1965 σε δύο αγώνες, σημειώνοντας ισάριθμα τέρματα, με την οποία το 1969 κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο.


Τον Σεπτέμβρη του 1995 δόθηκε προς τιμήν του φιλικός αγώνας στην Τούμπα μεταξύ Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας. Αγωνίστηκε τα πρώτα λεπτά, έστω κι αν ήταν ήδη 49 χρονών!


Αν και δεν φημιζόταν για την ικανότητά του να σκοράρει με το κεφάλι, πέτυχε 6 γκολ με τον τρόπο αυτό, ενώ σημείωσε 7 γκολ από τα 11 μέτρα σε σύνολο 9 εκτελέσεων, καθώς τα άλλα δύο αποκρούστηκαν από τους τερματοφύλακες.


Το ντεμπούτο του Γ. Κούδα στον ΠΑΟΚ έγινε στις 21/12/1963 στο εκτός έδρας παιγνίδι με τον Εθνικό και το τελευταίο στις 18/12/1983 στην Τούμπα με τον Απόλλωνα Αθηνών (3-2, πέτυχε ένα γκολ).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ-ΚΟΥΔΑΣ


Την ίδια σχεδόν εποχή που είχαμε τον Γ. Κούδα στον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης, είχαμε και στο Παραλίμνι τον δικό μας Κούδα, αφού το Νο 10 της Ένωσης έμοιαζε στο ταλέντο και τα ηγετικά χαρίσματα του Ελλαδίτη άσου. Ο Δημήτρης Οικονόμου καθιερώθηκε με το όνομα Κούδας και με αυτό τον ήξερε όλος ο φίλαθλος κόσμος.


Ηγετική φυσιογνωμία για το Παραλίμνι και μεγάλος πρωταγωνιστής της πανίσχυρης ομάδας που έγραψε ιστορία στις αρχές της δεκαετίας του '70 με προπονητή τον Βλ. Πλούσκαλ. Μαζί με τους Δήμο, Φρώσο, Κύζα, Μέρτακκα, Παπαλουκά, Σιαλή, Χ'' Γιάννη, Α. Κωνσταντίνου, Κ. Τσούκκα, Βλίττη, Μαυρουδή, κ.ά., ήταν η ομάδα που κέρδισε το χειροκρότημα του φίλαθλου κόσμου.


Ξεκίνησε σε ηλικία 15 χρόνων στην Ένωση και πήρε το βάπτισμα του πυρός το 1967, όταν στην ομάδα ήταν ακόμα και οι Φλουρής, Γιαννής, Μουζουρής, Τρίαρος, Κ. Οικονόμου, κ.ά. Έπαιξε στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου μέχρι το 1975 και ακολούθως έκανε το μεγάλο βήμα, παίζοντας για δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό (1975-77). Ήταν 30 χρόνων τότε και ήταν η εποχή που στον ΠΑΟ μεσουρανούσαν οι Δομάζος, Αντωνιάδης, Οικονομόπουλος, Ελευθεράκης, Καψής, Λιβαθηνός, κ.ά. Στη συνέχεια έπαιξε για ένα χρόνο στην Προοδευτική (1977-78) και επέστρεψε στο Παραλίμνι, όπου έκλεισε την καριέρα του παίζοντας από το 1978-1981.


Ο Κούδας πανηγύρισε ένα νταμπλ με τον ΠΑΟ (1976-77), όμως δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει κάποιο τρόπαιο με την αγαπημένη του Ένωση, κι αυτό ήταν και το παράπονό του. Ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής, που ξεχώρισε όχι μόνο για το ταλέντο, αλλά και για τον χαρακτήρα του.


Μπορεί στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου όπου φοιτούσε να είχε για καθηγητές τους Αντώνη Παπαδόπουλο και Πανίκο Ιακώβου, που του έκαναν πρόταση για να παίξει στην Ανόρθωση, όμως ο Δημήτρης ήθελε να μείνει στην ομάδα του χωριού του, που αγαπούσε πολύ. Η πρώτη επίσημη εμφάνισή του ήταν όταν η Ένωση ήταν ακόμα στη Β' Κατηγορία και ήταν εναντίον της ΠΑΕΚ στην Κερύνεια, με την Ένωση να κερδίζει 1-0. Το 1968-69 η Ένωση ανέβηκε στην Α' Κατηγορία.


Ο Δημήτρης Ζάγκυλος είναι αυτός που τον βοήθησε πολύ στο ξεκίνημα, αλλά ο Τσέχος Βλ. Πλούσκαλ ήταν αυτός που άλλαξε την ομάδα και μαζί του ο Κούδας ολοκληρώθηκε ως παίκτης. Από τα γήπεδα αποχώρησε το 1985 σε ηλικία 33 χρονών. Άφησε πίσω του μια λαμπρή 18ετή πορεία με πολύ καλή απόδοση και ήθος ανεπανάληπτο. Μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα του ήταν η Εθνική Κύπρου. Πρωτόπαιξε το 1971-72 με προπονητή τον Πάμπο Αβρααμίδη. Έμεινε στην Εθνική μέχρι το 1983 και είχε 15 συμμετοχές.


Τέσσερεις φορές η ομάδα του Παραλιμνίου έφτασε στον τελικό κυπέλλου, χωρίς, όμως, να πάρει κάποιο τρόπαιο, ενώ υπήρχαν χρονιές με εντυπωσιακή πορεία στο πρωτάθλημα (1971-1981), όπου έμεινε τρίτη. Έχει, όμως, ευρωπαϊκή παρουσία, ως φιναλίστ του Κυπέλλου Κύπρου. Στη δεκαετία του '80 να πούμε πως μαζί με τον Κούδα ήταν και οι Κλέφτης, Καλημέρας, Γούμενος, Μαρκουλλής, Κκέζος, Καφέτζιης, τα αδέλφια του Μιχάλης και Γιώργος Οικονόμου, κ.ά.