Αθλητικά Κύπρος

Κωστάκης Κοκκινής και Γιώργος Παναγίδης

ΕΒΑΛΑΝ ΤΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΟΥ ’60 ΚΑΙ ‘70
Έβαλαν την προσωπική τους σφραγίδα στην Ανόρθωση στις δεκαετίες ’60 και ’70 δύο από τους καλύτερους παίκτες της εποχής. Πρόκειται για τον Κωστάκη Ανδρέου-Κοκκινή και τον Γιώργο Παναγίδη, με κοινό στοιχείο ότι πέρασαν και οι δύο από τον ΑΣΙΛ Λύσης. Ο Κοκκινής, όπως ήταν γνωστός στο φίλαθλο κοινό, είχε το πλεονέκτημα να παίξει σε δύο ξεχωριστές εποχές της Ανόρθωσης, στη δεκαετία του 1960 και του 1970. Είναι ο παίκτης που πέτυχε το πρώτο ευρωπαϊκό τέρμα για την Ανόρθωση (το 1963 κατά της Παρτίζαν στο ΓΣΕ Αμμοχώστου 1-3) και ο Γ. Παναγίδης ο παίκτης που έδωσε το κύπελλο στην Ανόρθωση το 1971 σε διπλό τελικό με την Ομόνοια. Και οι δύο παίκτες τελείωσαν την πετυχημένη καριέρα τους στον ΑΣΙΛ, με τον Γ. Παναγίδη να περνά για λίγο και από τον Απόλλωνα.
ΚΩΣΤΑΚΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ
Ο Κωστάκης Ανδρέου-Κοκκινής ήταν αστέρι της δεκαετίας του 1960, με σημαντική συμβολή στις επιτυχίες της Ανόρθωσης την εποχή που έπαιρνε τους τίτλους. Με τον αριθμό 10 στην πλάτη ήταν ο επιτελικός χαφ της ομάδας, με πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο, άριστη τεχνική, ωραίος ντριπλέρ και με έφεση στο σκοράρισμα. Από μικρός φάνηκε πως θα έφτανε ψηλά, γιατί ήταν ποδοσφαιρικό ταλέντο. Η Ανόρθωση εντόπισε τον Κοκκινή στην ΑΕΛΚ Αμμοχώστου, αφού ο 15χρονος ξεχώρισε για τα προσόντα του.


Αγωνίστηκε για ένα χρόνο στην εφηβική ομάδα και από τον επόμενο, το 1959, καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα. Είχε την τύχη να αγωνιστεί κοντά στα ινδάλματά του, τους φημισμένους παίκτες της εποχής, ως ο «Βενιαμίν» της ασυναγώνιστης και ανίκητης εκείνης ομάδας. Με Α. Καρά, Θωμά, Άντη, Κ. Πιερή, Σιαλή, Άσπρου, Ζάγκυλο, Πάπυρο, Π. Χαραλάμπους, Αττά, Οδυσσέως, Σιάηλο, Ζέμπαση, Ττοφή, Κοβή κ.ά.


Αγωνίστηκε στην Ανόρθωση από το 1959 μέχρι το 1971 καταγράφοντας 213 συμμετοχές και σημειώνοντας 73 τέρματα. Πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα (1960, 1962, 1963), τρία κύπελλα (1962, 1964, 1971) και δύο Ασπίδες (1962, 1964). Για 12 χρόνια αποτελούσε μια πολύτιμη μονάδα για την Ανόρθωση, με την οποία βίωσε ανεπανάληπτες στιγμές. Η συνεισφορά του στις μεγάλες επιτυχίες που ακολούθησαν υπήρξε καθοριστική.


Ο Κωστάκτης Κοκκινής διακρίθηκε ως οργανωτής παιγνιδιού. Άριστος μπαλαντέρ-τον χαρακτήριζαν και ως Δομάζο της Κύπρου- διέθετε αξιοθαύμαστη μπαλιά ακριβείας και σημείωσε πολλά γκολ με απευθείας φάουλ. Έτσι σκόραρε και κατά της Παρτίζαν Βελιγραδίου το 1971 στο ΓΣΕ, που ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τέρμα της ομάδας. Διετέλεσε και αρχηγός της Ανόρθωσης, από την οποίαν αποχώρησε σε ηλικία 29 χρόνων φορτωμένος δόξα και καταξιωμένος. Η συνέχειά του ήταν στη Λύση. Για ένα χρόνο ήταν ΛΑΛΛ Λύσης (Λέσχη Αγάπη Λαού Λύσης) που έπαιζε στην Γ’ Κατηγορία, ως προπονητής-παίκτης.


Ακολούθως, πήγε στον ΑΣΙΛ, που έπαιζε στην Β’ Κατηγορία, και ήταν παίκτης, ενώ προπονούσε την εφηβική ομάδα. Μετά τον εκτοπισμό ήταν παίκτης-προπονητής του ΑΣΙΛ στη Λεμεσό, όταν η ομάδα ήταν πλέον στην Α’ Κατηγορία. Έπαιζε ποδόσφαιρο μέχρι τα 40 του, ενώ διετέλεσε προπονητής σε αρκετές μικρές ομάδες και στην Ακαδημία της Ανόρθωσης. Ασχολήθηκε επίσης και με το γυναικείο ποδόσφαιρο. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ανάπτυξής του στην Κύπρο και από τους ιδρυτές της ομάδας Θύελλα Αμμοχώστου, στην οποίαν αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας η σύζυγός του Άλεξ, κόρη του γνωστού ποδοσφαιριστή Κώστα Βασιλείου (Ανόρθωση, ΑΕΚ Αθηνών). Στην Ανόρθωση αγωνίστηκε για ένα διάστημα και ο αδελφός του, Φλωρής Ανδρέου, με τον οποίο συνέχισαν στον ΑΣΙΛ, όπως και οι μικρότεροι αδελφοί τους, Μιχαλάκης και Σαββάκης.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΝΑΓΙΔΗΣ


Η ποδοσφαιρική καριέρα του Γιώργου Παναγίδη είναι γεμάτη δόξα και έβαλε τη δική του σφραγίδα στην Ανόρθωση, τον ΑΣΙΛ και τον Απόλλωνα, ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε και ήταν ο μόνιμος σκόρερ. Ήταν ο αριστερός εξτρέμ της Ανόρθωσης με τον αριθμό 11 στην πλάτη, κάτι που κράτησε και στις άλλες ομάδες που αγωνίστηκε, κερδίζοντας τον θαυμασμό και το χειροκρότημα του κόσμου. Άριστη τεχνική κατάρτιση, πολύ ωραία ντρίπλα, ταχύτατος και με ωραίο σουτ, είχε μεγάλη έφεση στο γκολ.


Στην Ανόρθωση εντάχθηκε το 1964 και το πρώτο του παιγνίδι ήταν εναντίον του Ολυμπιακού στο ΓΣΕ Αμμοχώστου (6-1). Την περίοδο 1964-65 κατέγραψε 4 αγώνες σημειώνοντας ένα γκολ και την περίοδο 1965-66 είχε 11 αγώνες και 4 γκολ.


Το 1966 ο Γ. Παναγίδης πάει στην Αθήνα και σπουδάζει στη Γυμναστική Ακαδημία και παίζει ποδόσφαιρο στον Ατρόμητο Αθηνών. Επιστρέφει στην Κύπρο και στην Ανόρθωση το 1969, όπου παίζει μέχρι το 1973. Την περίοδο 1969-70 έχει 25 συμμετοχές (9 γκολ), το 1970-71 έχει 26 συμμετοχές (12 γκολ) το 1971-72 έχει 26 συμμετοχές (8 γκολ) και το 1972-73 μόνο μία συμμετοχή.


Ο μοναδικός τίτλος που πανηγύρισε ήταν το κύπελλο το 19071, με προσωπική του σφραγίδα. Η Ανόρθωση κέρδισε στον επαναληπτικό στο ΓΣΕ την Ομόνοια 1-0, με τέρμα του Γ. Παναγίδη στις καθυστερήσεις. Στην Ανόρθωση ήταν τότε οι Φάνος, Μέρτακκας, Χ’ ́Γιάννης, Ττοφής, Λάρκου, Σώτος, Σολέας, Μάντης, Αντωνάκης, Κοκκινής, ενώ υπήρξε συμπαίκτης και με τους Φλωρή, Α. Βάσου, Γ. Παύλου, Π. Ιακώβου, Α. Καρά, Β. Χαραλάμπους, Σιαήλη, Αχιλλέα, Κοβή κ.ά.


Το 1973 πάει στον ΑΣΙΛ Λύσης που αγωνιζόταν στην Β’ Κατηγορία. Προπονητής ήταν ο Πανίκος Ιακώβου, με τον οποίο υπήρξαν συμπαίκτες στην «Κυρία», ενώ ήταν και ο τεχνικός όταν η Ανόρθωση πήρε το κύπελλο το 1971. Ο ΑΣΙΛ παίρνει τον τίτλο και ο Γ. Παναγίδης είναι ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 26 τέρματα. Παίζει με τον ΑΣΙΛ και την επόμενη περίοδο στην Α’ Κατηγορία, όταν η ομάδα είχε προσωρινή έδρα τη Λεμεσό.


Μαζί με τον Π. Ιακώβου, ο Γ. Παναγίδης θα πάει το 1975 στον Απόλλωνα. Παίζει δύο χρόνια (την πρώτη ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 15 τέρματα) και επιστρέφει στον ΑΣΙΛ για άλλα δύο χρόνια, βοηθώντας την ομάδα στα πρώτα δύσκολα χρόνια. Στον ΑΣΙΛ είχε για συμπαίκτη τον Κ. Κοκκινή και αργότερα ως προπονητή.


Στον Απόλλωνα έπαιξε με τους Στ. Λάμπρου, Μιλτιάδου, Γ. Δημητρίου, Γ. Βασιλείου, Α. Αριστείδου, Α. Αγιομαμίτη, Βάλτερ, Χρ. Γιολίτη, Μοράρη, Γεννάρη, Γ. Ιωάννου, Γιαγκουδάκη, Μ. Γεωργίου, Κακουλλή, Μαρνέρο, Ηλ. Χρυσοστόμου, Σ. Αντωνίου, Μ. Κυριακίδη, Ανδρονίκου.