Αθλητικά Κύπρος

ΑΠΟΛΛΩΝ Ανοδική τάση, απίστευτη «συσπείρωση» στην άμυνα

Ο ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ ΕΧΕΙ ΔΕΧΤΕΙ ΜΟΝΟ 11 ΓΚΟΛ, ΕΝΩ ΣΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ 12 ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΔΕ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΛΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ
Αν κάτι έμεινε από τη μεγάλη νίκη του Απόλλωνα επί του ΑΠΟΕΛ ήταν η καταπληκτική αποτελεσματικότητα. Έτσι κι αλλιώς, κοιτώντας ποιοτικά και ποσοτικά τη μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας, ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι ο Απόλλωνας είχε τρομερή δύναμη πυρός. Απαραίτητη προϋπόθεση για μία ομάδα που θέλει την κορυφή. Επειδή όμως μία νίκη με 1-0 (η μικρότερη φέτος για τον Απόλλωνα), φέρνει όσους βαθμούς προσφέρει μία επιτυχία με 6-0 (η πιο μεγάλη στην τρέχουσα σεζόν), έρχεται η άλλη πλευρά του νομίσματος. Η άμυνα. Υπάρχει το ρητό ότι αυτή είναι που δίνει στην τελική τα πρωταθλήματα και απ' ό,τι φαίνεται είναι όντως κλειδί στην προσπάθεια του Απόλλωνα. Γενικά ομιλούντες, θα διακρίνετε πιο κάτω ότι στην υπόθεση διαφύλαξη του σκορ, η ομάδα της Λεμεσού παίρνει πραγματικά άριστα. Άλλο σημαντικό στοιχείο, η συνεχής βελτίωση.


Η στατιστική λέει πως ο Απόλλωνας έχει δεχτεί μόλις 11 γκολ. Πέρα από τον ξερό αριθμό και τον απλό μέσο όρο του 0,52 ανά αγώνα, υπάρχουν πολλά σημαντικά. Ας συγκριθεί κατ' αρχήν με τον εαυτό του. Στην 4η συνεχόμενη χρονιά που κάνει πορεία πρωταθλητισμού, ο Απόλλωνας έχει την καλύτερη αμυντική του επίδοση. Δέχτηκε σε 21 αγώνες 4 γκολ λιγότερα από πέρσι, 3 από πρόπερσι και 15 σε σχέση με τρεις χρονιές πριν.


Την ίδια ώρα είναι το ποσοστό 0,57 που αφορά στο μηδέν παθητικό. Στα 12 από τα 21 παιχνίδια ο Απόλλωνας κράτησε ανέπαφη την εστία του. Έχει σαν καλύτερο σερί τα 5 παιχνίδια και τρέχει αυτήν τη στιγμή ένα μικρότερο με τρία. Μόλις σε 2 αγώνες (Δόξα και Ερμή) δέχτηκε πάνω από ένα γκολ (από δύο). Στα ντέρμπι, έχει επίσης πολύ καλές επιδόσεις. Σε οκτώ αγώνες με αντίπαλους ομάδες της εξάδας, δέχτηκε μόλις πέντε τέρματα.


Από σίδερο-ατσάλι


Πάμε και παρακάτω, σε κλίμα... εκλογών. Αν στις δημοσκοπήσεις δίπλα από τα ποσοστά, μπαίνει το θέμα των τάσεων και των συσπειρώσεων, ο Απόλλωνας συσπειρώθηκε στην άμυνα με εκπληκτικό τρόπο και η τάση του είναι σε εκπληκτική πορεία προόδου. Στους πρώτους 9 αγώνες, ο Απόλλωνας δέχτηκε ισάριθμα γκολ. Ένα δηλαδή ανά παιχνίδι. Στα τελευταία 12 παιχνίδια είδε την εστία του να παραβιάζεται μόλις δύο φορές. Απίστευτο και το ποσοστό 0,16 γκολ κατά ανά αγώνα σε αυτό το διάστημα.


Οι «εργάτες»


Η εξαιρετική αμυντική επίδοση οφείλεται φυσικά στην όλη συμπεριφορά της ομάδας. Στην άμυνα που βγάζει από τον επιθετικό μέχρι τον τερματοφύλακα. Αλλά όπως και να το κάνουμε, όπως στα γκολ τα εύσημα πάνε στον Ζελάγια, τον Παπουλλή, τον Μάγκλιτσα κ.λπ, την ίδια ώρα πρέπει να απονείμουμε παράσημα σε αυτούς που έχουν σαν πρώτο καθήκον τη διαφύλαξη των νώτων και της εστίας. Στον Βάλε, το εξαιρετικό αμυντικό δίδυμο των Γιούστε και Ρομπέρζ, τους ακραίους μπακ Πέδρο, Ζάντερ και Βασιλείου (που έχουν τεράστια συμβολή και στην επιθετική δουλειά).


Αυτός που κάνει τρομερή δουλειά είναι πραγματικά ο Σακέτι (θα λείψει πολύ την Τετάρτη), όπως και ο Άλεφ. Συν φυσικά τον οποιοδήποτε κλήθηκε να αγωνιστεί στον μεσοαμυντικό χώρο. Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Απόλλωνας οδηγεί τη κούρσα, είναι αήττητος, και δείχνει πιο έτοιμος από οποιαδήποτε άλλη φορά να πάρει τα σκήπτρα. Υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει με παρόμοιες επιδόσεις. Έχει και τα φόντα, έχει και την προοπτική.