Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η Αρχαία Ολυμπία φιλοξένησε νέους από 94 ολυμπιακές επιτροπές

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΕ, ΝΤΙΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ 2018
Με τη συμμετοχή 204 εκπροσώπων από 94 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές και από τις πέντε ηπείρους, πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία το διάστημα 16-30 Ιουνίου η 58η Διεθνής Σύνοδος για Νέους Μετέχοντες που διοργανώνει κάθε χρόνο η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία (ΔΟΑ).


Η 58η Σύνοδος είχε θέμα, «Ο αθλητής ως πρότυπο» και ειδικό θέμα, «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ένας ολυμπιακός αθλητής προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του ως προτύπου».


Στη Σύνοδο συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες και διοικητικοί στον χώρο του αθλητισμού απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανέπτυξαν μεταξύ άλλων την έννοια του προτύπου, ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας αθλητής στην ανέλιξή του και τον ρόλο των κοινωνιών και των εθνικών ολυμπιακών επιτροπών στην εκπαίδευση και στήριξη ενός αθλητή-προτύπου.


Ανάμεσα στα άτομα που κατέθεσαν ομιλία στη φετινή σύνοδο στην Ολυμπία, ήταν και ο πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ), κ. Ντίνος Μιχαηλίδης. Η επιλογή του από τους διοργανωτές να εκφράσει τις θέσεις εκ μέρους όλων των εθνικών ολυμπιακών επιτροπών αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ολυμπιακή επιτροπή της χώρας μας. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ ανέπτυξε το θέμα: «Ο ρόλος των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών στην εκπαίδευση (δημιουργία) των αθλητών-προτύπων». Μετά την ομιλία του, ακολούθησε συζήτηση διάρκειας άνω της μίας ώρας από τους συμμετέχοντες. Ήταν η δεύτερη φορά που ο κ. Μιχαηλίδης έκανε ομιλία σε Σύνοδο για Νέους Μετέχοντες στην Ολυμπία.


Όσον αφορά στους νέους από την Κύπρο, τις εργασίες της Συνόδου παρακολούθησαν η Εκατερίνα Ιβανουστσένκο και ο Λεωνίδας Ευτυχίου, και οι δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Frederick, που επιλέχθηκαν στα πλαίσια του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΚΟΕ με το εκπαιδευτικό ίδρυμα.


Την έναρξη των εργασιών της 58ης Συνόδου κήρυξε στις 16 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος, σε τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


H διάρκειας δύο εβδομάδων ετήσια σύνοδος, που παραδοσιακά οργανώνεται κάθε Ιούνιο ή Ιούλιο, αποτελεί εισαγωγή στον ολυμπισμό και το ολυμπιακό κίνημα. H ΔOA συγκεντρώνει μια μεγάλη διεθνή ομάδα νέων ανθρώπων, κυρίως φοιτητές, ολυμπιακούς αθλητές, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό, διδάσκουν ή εργάζονται στις αντίστοιχες εθνικές ολυμπιακές επιτροπές.
Σκοπός της ΔOA είναι να εκπαιδεύσει, αλλά κυρίως να παροτρύνει τους νέους ανθρώπους, να χρησιμοποιήσουν παραγωγικά τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους από τη Σύνοδο, για να προαγάγουν τα ολυμπιακά ιδεώδη και να εκπαιδεύσουν και άλλους επιστρέφοντας στις χώρες τους.


Στην Κύπρο, οι αξίες του ολυμπισμού προωθούνται μέσω της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ), η οποία διοργανώνει σεμινάρια, συνέδρια και άλλες ενέργειες, με αποκορύφωμα την ετήσια σύνοδο που διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1987.

Υποστηρίξτε τη