Αθλητικά Κύπρος

Σκοράρουν κατά ριπάς και… για Γκίνες!

ΔΥΟ ΣΚΟΡΕΡ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΕΡΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΩΣΗ
ΤΟ να πετύχει ένας ποδοσφαιριστής χατ-τρικ ή και πολύ περισσότερα τέρματα είναι σίγουρα άξιον αναφοράς αλλά δεν είναι πρωτοφανές. Το ίδιο βέβαια κι αν σε κάποιο παιχνίδι σκοράρουν δύο αντίπαλοι παίκτες από τρεις φορές. Λίγο... πιο περίεργο είναι, ασφαλώς, να πετύχουν την ίδια ημέρα δύο παίκτες της ίδιας ομάδας χατ-τρικ, αφού δεν είναι κάτι που συναντούμε τακτικά στο ποδόσφαιρό μας.


Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν έγραψαν ιστορία δύο παίκτες της Πάφος FC, αφού πέτυχαν τα έξι τέρματα της ομάδας τους στη μεγάλη εκτός έδρας νίκη της επί του Άρη με 6-0. Χατ-τρικ στο α’ ημίχρονο ο Σικόρσκι, χατ-τρικ και ο Ντεούλ στην επανάληψη, ο οποίος είχε αντικαταστήσει τον συμπαίκτη του και... δεν τον άφησε να πάρει μόνος τους την αίγλη. Η «Σ» έψαξε τα αρχεία της και σας παρουσιάζει παρόμοιες αλλά και καλύτερες επιτυχίες που έγιναν στο παρελθόν.
Οι τεσσάρες από Ομόνοια-Ανόρθωση


Μπορεί οι ξένοι παίκτες της Πάφου να έκαναν στο ίδιο παιχνίδι χατ-τρικ και οι δύο, όμως το ρεκόρ ανήκει στην Ανόρθωση και την Ομόνοια, παίκτες των οποίων σκόραραν στο ίδιο παιχνίδι από τέσσερα τέρματα.


Στο πρωτάθλημα 1965-66 η Ανόρθωση κέρδισε στο ΓΣΟ Λεμεσού τον Άρη 9-0. Το παιχνίδι έγινε στις 21 Νοεμβρίου 1965 και από τέσσερα τέρματα για την «Κυρία» πέτυχαν οι Κωστάκης Κοκκινής και Παναγιώτης Πιερής. Το άλλο πέτυχε ο Θωμάς. Η Ανόρθωση στο πρωτάθλημα αυτό κατετάγη 4η και πρώτος σκόρερ της ήταν ο Κ. Κοκκινής με 10 τέρματα. Την εποχή αυτή έπαιζαν στην ομάδα οι Γ. Μαγίδης, Κ. Πιερής, Θωμάς, Αντωνάκης, Κοκκινής, Π. Ιακώβου, Καράς, Ττοφής, Ζάγκυλος, Μέρτακκας, Παναγίδης, Σιαήλης, Χρυσοστόμου, Άσπρου, Αντρίκκος κ.ά.


Στο πρωτάθλημα 1951-52 (πρωτάθλημα ΚΕΠΟ), η Ομόνοια κέρδισε τον Νέο Αστέρα με 10-1. Από τέσσερα τέρματα πέτυχαν οι Κώστας Λυμπουρής και Γιάγκος Γιάγκου, ενώ τα άλλα σημείωσαν οι Ακόπ, Τσιαλής. Η Ομόνοια είχε πάρει την πρώτη θέση αήττητη (πήραν μέρος μόνο 6 ομάδες), έχοντας για πρώτο σκόρερ τον Κώστας Λυμπουρή με 9 τέρματα. Στην ομάδα του «τριφυλλιού» έπαιζαν οι Ψύλλος, Ντικράν, Χρ. Λιονταρής, Λυμπουρής, Αγ. Τσιαλής, Γεωρκάτζιης, Εξαδάκτυλος, Μισιριάν, Νικολαΐδης, Ζαντίδης, Μπετικιάν, Ακόπ, Κκιλής κ.α.
Διπλά χατ-τρικ


Δύο φορές είχαμε διπλό χατ-τρικ στο ίδιο παιχνίδι για την Ομόνοια. Η πρώτη ήταν την περίοδο 1950-51, όταν η Ομόνοια κέρδισε 7-1 τον Ορφέα και από 3 τέρματα πέτυχαν οι Κωστάκης Ηρακλείδης και Αμπίκ Μπετικιάν, ενώ το άλλο πέτυχε ο Γερτζιανίκ.


Όταν η Ομόνοια εντάχθηκε στη δύναμη της ΚΟΠ είχαμε διπλό χατ-τρικ την περίοδο 1973-74.


Η Ομόνοια κέρδισε στο ΓΣΠ τον Άρη 7-1, με τους Σωτήρη Καϊάφα και Γκρέκορι Σάββα να σημειώνουν από τρία τέρματα, ενώ το άλλο πέτυχε ο Κόκος Αντωνίου.
Η Ομόνοια πήρε το πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά με πρώτο σκόρερ τον Σωτήρη Καϊάφα με 20 τέρματα. Στην ομάδα έπαιζαν οι Δ. Ελευθεριάδης, Π. Κοντογιώργης, Τσιακλής, Μοκάνο, Ν. Χαραλάμπους, Καϊάφας, Κανάρης, Γκρέκορι, Κ. Αντωνίου. Π. Ιακώβου, Α. Σάββα, Μούσκος, Φραντζίλα, Β. Καρταμπής, Λούκας, Λ. Ανδρέου, Τσιελεπής, Δράκος, Φυτής.


Η Ανόρθωση έκανε τρεις φορές αυτό το πρωτότυπο σκοράρισμα.


Πρώτο: Στις 12 Μαΐου 1935, στο ΓΣΕ Αμμοχώστου, κέρδισε 6-1 την ΕΠΑ. Πέτυχαν χατ-τρικ οι Δημήτρης Πιεράκος και Ανδρέας Κιτυπός. Ο Ελλαδίτης Δημήτρης Πιεράκος άφησε τη σφραγίδα του στην Ανόρθωση την τριετία 1933-36. Εξαίρετος ποδοσφαιριστής και ταυτόχρονα προπονητής είχε αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό. Έπεσε ηρωικά μαχόμενος στο αλβανικό μέτωπο το 1940 κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ανόρθωση την περίοδο αυτή πήρε την 5η θέση στη βαθμολογία και ο Πιεράκος ήταν ο πρώτος σκόρερ της με 16 τέρματα.
Δεύτερο: Στις 5 Ιουνίου η Ανόρθωση κέρδισε 6-0 τον Πεζοπορικό και σκόραραν τρις οι Κωστάκης Αντωνιάδης και Αλί Αχμέτ. Ο Τουρκοκύπριος Αλί Αχμέτ ήταν τεχνίτης και σκόρερ. Ενίσχυσε την Ανόρθωση από το 1948-1951 και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους φίλους της ομάδας. Στην ομάδα έπαιζαν και δύο αδέλφια του Αλί, οι Φικρέτ και Ναχίτ.


Την περίοδο αυτή η Ανόρθωση κατετάγη 2η και πρώτος σκόρερ της ήταν ο Κ. Αντωνιάδης με 14 τέρματα.
Τρίτο: Στις 20 Νοεμβρίου 1950 η Ανόρθωση κέρδισε στο ΓΣΠ την ΑΫΜΑ με 2-10 και πέτυχαν χατ-τρικ οι Αλί Αχμέτ και Ανδρέας Στυλιανίδης. Δύο πέτυχε ο Βασιλείου και από ένα οι Ξανθούλλης, Αβετισιάν. Τη χρονιά αυτή η Ανόρθωση πήρε το πρωτάθλημα και είχε πρώτο σκόρερ της τον Α. Στυλιανίδη με 18 τέρματα. Στην ομάδα συναντούμε τους Κώτσιο, Σαρρή, Αρ. Ραφαήλ, Φικρέτ, Λαζαρίδη, Στυλιανίδη, Αβετισιάν, Μελετίου, Βοσκαρή Ξανθούλλη κ.ά.
Γκολ για.. Γκίνες


Δεν ήταν λίγες οι φορές που κάποιοι παίκτες πέτυχαν 4 και 5 τέρματα σε ένα παιχνίδι. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι να πετύχει πολλά τέρματα κάποιος και να αναζητεί θέση για το βιβλίο Γκίνες.


Το 1969 ο μεσοεπιθετικός του Διγενή Μόρφου Σίμος Σιμεωνίδης πέτυχε 8 τέρματα στη νίκη της ομάδας του επί του Εθνικού Αστέρα Λεμεσού ( Β’ Κατηγορία) στο ΓΣΟ με 20-0! Έξι τέρματα πέτυχε ο Ν. Τσιάκκας και χατ τρικ ο Α. Τσίγκης. Το ρεκόρ αυτό ισοφάρισε 20 χρόνια αργότερα ο Ράινερ Ράουφμαν της Ομόνοιας, που πέτυχε 8 τέρματα κατά της Δερύνειας (10-0 το αποτέλεσμα). Το 1980 ο Άρης κερδίζει στο Τσίρειο τον Κεραυνό Στροβόλου (Α’ Κατηγορία) με 7-1 και ο Ανδρέας Κισσονέργης πέτυχε και τα 7 τέρματα!


Στο πιο μεγάλο αποτέλεσμα που σημειώθηκε ποτέ στο πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας η ΑΕΛ κέρδισε τον Άρη 24-1 (20 Νοεμβρίου 1938), με τον Κώστα Αϊβαλιώτη να σημειώνει 5 τέρματα, τον Γιάννη Σάββα 4 και τον Πανίκο Αραδιππιώτη 3.


Άξιον αναφοράς είναι σίγουρα το παιχνίδι Ομόνοια-Ολυμπιακός 6-4, που έγινε στις 16 Μαρτίου 1987 και γράφτηκε στο Γκίνες. Ο διαιτητής Στέφανος Χ'' Στεφάνου έκανε παγκόσμιο ρεκόρ καταλογίζοντας 6 πέναλτι, τρία για κάθε ομάδα. Και όλα μετατράπηκαν σε γκολ. Έκαναν χατ-τρικ οι Γιώργος Σαββίδης (Ομόνοια) και Βέρνον Σιλβέστερ (Ολυμπιακός), ευστοχώντας στα πέναλτι.