Αθλητικά Κύπρος

Χαρίλαος Χαριλάου και Μάνος Χαραλάμπους

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΔΙΓΕΝΗ ΜΟΡΦΟΥ ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘70
Από τις πρώτες επαρχιακές ομάδες που ανήλθαν στην Α’ Κατηγορία ήταν ο Διγενής Ακρίτας Μόρφου, που έγραψε ιστορία στη δεκαετία του ’70, αφού είχε μια σπουδαία ομάδα με πολλούς και αξιόλογους παίκτες. Ήταν η ομάδα που έγινε «ο φονέας των γιγάντων» λόγω των επιτυχιών του και μάλιστα έπαιξε στην Ευρώπη και ήταν η πρώτη κυπριακή ομάδα που έπαιξε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.


Δύο μεγάλες μορφές του Διγενή εκείνης της εποχής ήταν ο Χαρίλαος Χαριλάου και ο Μάνος Χαραλάμπους, που έγραψαν ιστορία στην ομάδα και στο ποδόσφαιρό μας. Ο Χαριλάου ήταν ο ηγέτης του Διγενή παίζοντας στο κέντρο της άμυνας και ο Μάνος η... «σβούρα» στην επίθεση, δημιουργώντας και σημειώνοντας τέρματα.


ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
Μεγάλος ποδοσφαιριστής, αρχηγός της ομάδας, σπουδαίος καλαθοσφαιριστής και αργότερα προπονητής ο Χαρίλαος Χαριλάου, ήταν για πολλά χρόνια η ψυχή του Διγενή. Ο Χαριλλής, όπως τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά οι φίλοι της ομάδας, ήταν η «σημαία» του Διγενή και ο ηγέτης του εντός και εκτός γηπέδων.


Το Νο 5 της μεγάλης ομάδας που είχε ο Διγενής Μόρφου στη δεκαετία του ’70 ξεχώριζε με το αρχοντικό του παιχνίδι και από την άμυνα καθοδηγούσε την ομάδα αποτελώντας την ψυχή της. Με γερά πνευμόνια δύναμη και πάθος στο παιχνίδι του, σοβαρός και μυαλωμένος, ο Χαριλάου έγινε ίνδαλμα των φίλων του Διγενή
Κι όμως αυτός ο μεγάλος ποδοσφαιριστής είχε ξεκινήσει ως... καλαθοσφαιριστής στη μεγάλη ομάδα που είχε ο Διγενής το 1966-1974. Ο Διγενής ήταν από τα ιδρυτικά σωματεία της Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας και δημιούργησε μια πολύ καλή ομάδα, που πήρε δύο φορές το πρωτάθλημα και μια Ασπίδα την περίοδο 1966-69, ενώ αντιπροσώπευε την Κύπρο επάξια στους αγώνες της με ελλαδικές ομάδες. Ο Χαριλάου μαζί με άλλους συμμαθητές του ήταν βασικά στελέχη του καλαθοσφαιρικού Διγενή, όπου έπαιξαν και οι Φρυδάς, Δημητρίου, Λουκαΐδης, Συμεωνίδης, Σκαπούλλης, Ιωαννίδης κ.ά.


Τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα τα έκανε στις άλλες δύο ομάδες της Μόρφου, την ΑΕΜ και τον Αστέρα. Σύντομα όμως εντάσσεται και στον ποδοσφαιρικό Διγενή το 1968, με προπονητή τον Ονησίφορο Χρίστου. Η ομάδα παίζει στη Β’ Κατηγορία και παίρνει τη δεύτερη θέση στη βαθμολογία. Την επόμενη περίοδο 1969-70 ο Διγενής με προπονητή τον Κώστα Ταλιάνο παίρνει το πρωτάθλημα Β Κατηγορίας και ανέρχεται για πρώτη φορά στην Α Κατηγορία. Μεγάλη επιτυχία για τον Διγενή ήταν το γεγονός ότι, από την πρώτη του παρουσία πήρε τη 2η θέση, πίσω από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, και την επόμενη περίοδο εκπροσωπεί την Κύπρο -η πρώτη ομάδα που το κάνει- στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, όπου αντιμετωπίζει τη Μίλαν Ιταλίας (και τα δύο παιχνίδια έγιναν στην Ιταλία και ο Διγενής έχασε 0-3 και 0-4).


«Ήταν πολύ όμορφες και αξέχαστες στιγμές για όλη την οικογένεια του Διγενή», δηλώνει στη «Σ» ο αρχηγός της ομάδας Χ. Χαριλάου. «Η πολύ καλή ομάδα που είχαμε, η άνοδος στην Α’ Κατηγορία και η παρουσία μας στην Ευρώπη δεν μπορούν να ξεχαστούν. Ούτε βέβαια και οι επιτυχίες της καλαθοσφαιρικής ομάδας, στην οποία επίσης αγωνιζόμουν». Ο Χ. Χαριλάου βοήθησε σημαντικά τον Διγενή και στα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά τον εκτοπισμό. Έπαιξε ποδόσφαιρο μέχρι το 1978, ενώ από το 1974 ήταν ταυτόχρονα παίκτης-προπονητής (αργότερα ήταν βοηθός προπονητής του Α. Λαζαρίδη στον ΑΠΟΕΛ). Πολύπλευρη και μεγάλη λοιπόν η προσφορά του Χαριλάου, αφού εκτός από παίκτης, αρχηγός, καλαθοσφαιριστής, προπονητής, διετέλεσε και αντιπρόεδρος και είναι πάντα στον Διγενή.
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Ο Μάνος Χαραλάμπους ήταν ένα σπουδαίο ποδοσφαιρικό ταλέντο, που ξεχώρισε για τα πλούσια προσόντα του και πρόσφερε κι αυτός πολλά στον μεγάλο Διγενή Μόρφου στη δεκαετία του ’70. Άριστη τεχνική κατάρτιση, ταχύτατος, με ωραία ντρίπλα, ήταν ο παίκτης που δημιουργούσε ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του αλλά σκόραρε και ο ίδιος. Ο Μάνος με τον αριθμό 11 στην πλάτη ήταν ο αριστερός εξτρέμ της ομάδας στην οποία αγωνίζονταν τότε οι Ευθυμίου, Κ. Τσιάκκας, Χρ. Σκαπούλλης, Π. Αργυρού, Χαριλάου, Ηλ. Εξαδάκτυλος, Μ. Σκαπούλλης, Κρίνος, Κωσταρής, Συμεωνίδης, Π. Τσίγκης, Ν. Τσιάκκας, Ροβέρτος, Α. Τσίγκης, Φραγγουλίδης, Χαμπής, Ζαντής, Χαραλάμπους, Γκούρας κ.ά.


Ο Μάνος άρχισε να παίζει από μικρός ποδόσφαιρο και επίσημα από τα 14 του χρόνια. Το 1962 πήγε μόνος του στις προπονήσεις του Διγενή, αφού αγαπούσε το ποδόσφαιρο και πήγε στην ομάδα που συμπαθούσε. Όλοι στον Διγενή εντυπωσιάστηκαν από τα προσόντα του νεαρού επιθετικού. Έπαιξε 3-4 παιχνίδια στην εφηβική ομάδα και προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα το 1968. Όταν ο Διγενής ανήλθε στην Α’ Κατηγορία, ο Μάνος ήταν το πρόσωπο που απασχολούσε του αντιπάλους προπονητές, αμυντικούς και... κυρίως τους τερματοφύλακες, αφού ήταν ένας «θυελλώδης και αέρινος εξτρέμ», όπως έγραφε ο Τύπος της εποχής.


Ήταν το μεγάλο επιθετικό όπλο για τους προπονητές του Κώστα Ταλιάνο (1969-72) και Πίτερ ΜακΠάρλαντ (1972-74). Ο Μάνος Χαραλάμπους στάθηκε κοντά στον Διγενή και στα πρώτα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς, παίζοντας στην ομάδα μέχρι το 1978, ενώ λόγω μετακόμισής του στην Πάφο έπαιξε και δύο χρόνια στον ΑΠΟΠ, όπου τέλειωσε την ποδοσφαιρική του καριέρα.


Ο Μάνος έφυγε νωρίς από τη ζωή, όπως βέβαια και οι Μιχ. Σκαπούλλης, Π. Τσίγκης.


Ο Μ. Χαραλάμπους ήταν μαζί με τον Κρίνο οι δυο εξτρέμ του Διγενή και σέντερ φορ ο Ν. Τσιάκκας, που μαζί με τον Συμεωνίδη είχαν πετύχει σημαντικά τέρματα. Η ομάδα, όταν πήρε το πρωτάθλημα Β’ Κατηγορίας και ανήλθε για πρώτη φορά στους μεγάλους, είχε καταγράψει σπουδαίες αποδόσεις. Σε 32 αγώνες (ήταν 17 ομάδες στο πρωτάθλημα) πέτυχε 27 νίκες, 3 ισοπαλίες, 2 ήττες και είχε συντελεστή τερμάτων 106-13. Στην Α’ Κατηγορία (1970-71), ο Μάνος πέτυχε 4 τέρματα. Σκόραρε και στους δύο αγώνες κατά της Ομόνοιας (2-1, 1-0) και μία κατά του ΑΣΙΛ (Μόρφου 3-1) και του Παραλιμνίου (Μόρφου 2-0). Κλήθηκε 5 φορές στην Εθνική αλλά σε φιλικούς αγώνες.


Την πρώτη ομάδα που έπαιξε στην πρεμιέρα της Α’ Κατηγορίας για τον Διγενή αποτελούσαν οι: Χρ. Σκαπούλλης, Εξαδάκτυλος, Π. Αργυρού, Χαριλάου, Μ. Σκαπούλλης, Κρίνος, Κωσταρής, Ν. Τσιάκκας, Συμεωνίδης, Μάνος.