Αθλητικά Κύπρος

Το απόλυτο Crash Test στο «Τσίρειο»

Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΑΠΟΛΛΩΝΑ-ΑΠΟΕΛ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ, ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΝΙΚΗΤΗΣ
CRASH TEST
Δεν θα κρίνει σαφώς το πρωτάθλημα το σημερινό (16.00) ντέρμπι Απόλλωνα-ΑΠΟΕΛ. Όμως ο καθένας αντιλαμβάνεται τι μπορεί να σημαίνει στην εξέλιξη της μάχης του τίτλου, ανάλογα με το αποτέλεσμα. Ειδικά αν υπάρχει νικητής. Οι δύο άνευ αμφιβολίας κορυφαίες ομάδες της χρονιάς, σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μπρα-ντε-φερ στη Λεμεσό. Υπάρχουν πολλές παράμετροι σε μία τέτοια αναμέτρηση. Όλα φυσικά θα κριθούν στη σημερινή παρουσία των ομάδων μέσα στις τέσσερεις γραμμές του γηπέδου. Παρόλα αυτά, υπάρχει η στατιστική (όπου υπάρχουν σαφείς τάσεις, κοινά σημεία και διαφορές), η φόρμα των δύο ομάδων το τελευταίο διάστημα, τα σενάρια στα τρία αποτελέσματα.
ΑΠΟΛΛΩΝ


ΦΟΡΜΑ: Στο διπλό μέσα στην έδρα της Ανόρθωσης δεν εντυπωσίασε. Αλλά δεν ήταν αυτός ο στόχος. Ο Απόλλωνας ήταν κυνικός και ουσιαστικός, παίρνοντας μία μεγάλη νίκη. Εντούτοις την ίδια στιγμή έφτασε τις 6 σερί νίκες, έκανε εκείνο το πελώριο 5-1 απέναντι στην ΑΕΛ και γενικά δείχνει να πατάει πολύ γερά στο έδαφος και από εκεί να αρχίζει τις υψηλές πτήσεις.


ΕΔΡΑ: Με 35 βαθμούς είναι η 1η ομάδα στο πρωτάθλημα. Κέρδισε τα 11 από 14 ματς, έχασε μία φορά (από τον ΑΠΟΕΛ).


ΕΠΙΘΕΣΗ: Έπιασε τον αντίπαλό του στην κορυφή με 74 γκολ. Εκπληκτικό το ποσοστό του στα εντός έδρας, όπου έχει 44 γκολ (3,14 ανά αγώνα!). Δεν σκόραρε μόλις μία φορά στο πρωτάθλημα, 11 φορές πέτυχε πάνω από τρία γκολ. Δεκατέσσερεις παίκτες σκόραραν μέχρι σήμερα, τρεις, οι Ζελάγια, Μάγκλιτσα, Παπουλής ξεπέρασαν τα δέκα. Φοβού τον Απόλλωνα μόλις αρχίσει η επανάληψη. Σκοράρει κατά ριπάς, έχοντας 18 γκολ στο διάστημα 46’-61’.


ΑΜΥΝΑ: Με 17 γκολ είναι η καλύτερη οπισθοφυλακή. Παραδόξως εντός έδρας είναι πιο ευάλωτος (10 γκολ) απ' ό,τι εκτός. Λίγο πριν από το ημίχρονο (31’-45’) τα χαλάει λίγο, στο διάστημα αυτό δέχτηκε 6 γκολ. Όμως δεν έχει δει την εστία του να παραβιάζεται στα πρώτα 15 λεπτά. Πέντε παιχνίδια είναι το σερί ανέπαφης εστίας, τέσσερα το αρνητικό, αφού δέχτηκε γκολ στις τελευταίες 4 αγωνιστικές.


ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ: Ο Φώτης Παπουλής είναι σε εξαιρετική κατάσταση και, έχοντας παράδοση καλών εμφανίσεων κόντρα στον ΑΠΟΕΛ, είναι ίσως ο ποδοσφαιριστής που μπορεί να παίξει σημαίνοντα ρόλο στο ντέρμπι.
ΑΠΟΕΛ


ΦΟΡΜΑ: Η ισοπαλία με την ΑΕΚ, όπου είχε καλή παρουσία, αλλά δεν σκόραρε, σταμάτησε ένα σερί 6 νικών. Έδειξε αστάθεια σε κάποια παιχνίδια, πέρασε και τους οπαδούς του από «καρδιογραφήματα», όπως με Πάφο, Ολυμπιακό. Ήταν όμως συνεπής στα ντέρμπι με Ομόνοια. Από τη μια ξέρει να αντιδρά σε δύσκολες φάσεις, από την άλλη απέχει από το ταβάνι των δυνατοτήτων του.


ΕΚΤΟΣ: Είναι η ομάδα με τους περισσότερους βαθμούς, συνολικά 33, έχοντας 10 νίκες σε 14 αγώνες και μετρώντας μόνο μία ήττα.


ΕΠΙΘΕΣΗ: Στα 74 γκολ (όσα και ο Απόλλωνας στην 1η θέση). Πρώτη επίθεση εκτός έδρας, έχοντας σκοράρει 35 φορές, άρα 2,5 ανά αγώνα. Δεκαέξι παίκτες σκόραραν μέχρι τώρα, ένας, ο Ντε Καμάργκο, έχει διψήφιο αριθμό (11). Σε 4 από τα 28 παιχνίδια δεν σκόραρε, σε 8 αγώνες πέτυχε πάνω από 3 γκολ (σε ένα έβαλε 8). Φοβερό πραγματικά νούμερο τα 22 γκολ που πέτυχε στο διάστημα 75’-'90+.


ΑΜΥΝΑ: Τα 25 γκολ σημαίνουν, πρακτικά, 0.89 ανά αγώνα, που για επίπεδο ΑΠΟΕΛ δεν είναι και πολύ κολακευτικό. Δέχτηκε σε 8 αγώνες σερί τέρμα και γενικά δεν αρχίζει καλά, με 11 γκολ παθητικό στα πρώτα 30’. Εξαιρετικό από την άλλη προς το τέλος. Ένα μόλις γκολ στο 61’-75’ και άλλα τέσσερα στα τελευταία 15’. Μεγαλύτερο σερί ανέπαφης εστίας τα 3 παιχνίδια στην αρχή της χρονιάς.


ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΛΕΙΔΙ: Ο Ζαχίντ. Σκοράρει, μοιράζει, στη μέρα του είναι ασταμάτητος. Η αλήθεια είναι πως είναι κάτω το τελευταίο διάστημα και έχουμε την άποψη πως ένας Ζαχίντ στα καλά του μπορεί να βάλει σήμερα σφραγίδα.
ΣΚΟΡ-ΣΕΝΑΡΙΑ: Σαφώς και στα τρία αποτελέσματα τα πράγματα διαφοροποιούνται. Οι ομάδες θα κάνουν τους νέους υπολογισμούς τους από απόψε, ξέροντας πως υπάρχει ακόμη ένα παιχνίδι-κλειδί, το μεταξύ τους στο ΓΣΠ στις 28/29 Απριλίου. Από την άλλη, σε όλα τα σενάρια, υπάρχει και ο «εξωτερικός παράγοντας», που είναι φυσικά οι άλλες τέσσερεις ομάδες. Ουσιαστικά πρέπει Απόλλωνας και ΑΠΟΕΛ να εξασφαλίσουν μάξιμουμ κέρδος κόντρα σε ΑΕΚ, Ανόρθωση, ΑΕΛ και Ομόνοια για να αυξήσουν τις ελπίδες τους. Όμως σήμερα παίζονται πολλά πράγματα και, γύρω στις 6 το απόγευμα, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει δραστικά.


ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Νίκη Απόλλωνα. Αυτό σημαίνει πως ξεφεύγει με τρεις βαθμούς και παίρνει τεράστιο ψυχολογικό προβάδισμα. Αλλά πίσω από αυτό έρχεται η άλλη παράμετρος. Πιθανή επικράτηση του Απόλλωνα σημαίνει ένα έξτρα προβάδισμα, αφού όχι μόνο θα μετρά δύο νίκες έναντι του ΑΠΟΕΛ, θα ξέρει πως σε πιθανή ισοβαθμία, κατά πάσα πιθανότητα θα υπερτερεί. Ήδη είναι στα +3 γκολ, κερδίζοντας πάει τουλάχιστον στο χάντικαπ τεσσάρων τερμάτων. Για τον ΑΠΟΕΛ ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα. Θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, ξέροντας πως κατά τεράστιο βαθμό δεν θα εξαρτάται από τον εαυτό του.


ΣΕΝΑΡΙΟ ΔΥΟ: Ισοπαλία. Βασικά υπάρχει στάτους κβο, αλλά υπάρχουν διάφορες οπτικές γωνίες . Ο Απόλλωνας από τη μια κρατά την πρωτιά με μία αγωνιστική λιγότερη, άρα υπάρχει μία ισορροπία στην εξίσωση κέρδος-χασούρα. Από την άλλη πλευρά ο ΑΠΟΕΛ μένει δεύτερος στην ισοβαθμία, αλλά ξέρει πως θα έχει μία ευκαιρία εντός (στην 8η αγωνιστική) να πάρει το πάνω χέρι, αν η βαθμολογία είναι τέτοια, που με ένα αποτέλεσμα αλλάζει η σειρά στη βαθμολογία. Συνεπώς και στη γαλαζοκίτρινη πλευρά θα ισχύσει η ιστορία με το μισογεμάτο ή το μισοάδειο ποτήρι.


ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΡΙΑ: Νίκη ΑΠΟΕΛ. Η πλάστιγγα γέρνει ξανά (μετά την ανατροπή της περασμένης Κυριακής) και πιο έντονα προς Λευκωσία μεριά, αφού ο ΑΠΟΕΛ θα είναι στο +3, με δύο νίκες έναντι μίας και φυσικά με τον επόμενο (λογικά) αγώνα-τίτλου στο ΓΣΠ. Κέρδος με... ουρά λοιπόν και για την ομάδα του Δώνη, ειδικά αν προσθέσουμε και την υπόθεση-ηθικό. Σε ένα τέτοιο σενάριο, όπως φυσικά και στο 1ο (στη νίκη Απόλλωνα), η πίεση θα είναι μεγάλη για την ηττημένη ομάδα και δη τον Απόλλωνα, που θα έχει ελάχιστα ως μηδαμινά περιθώρια για απώλειες σε άλλα παιχνίδια.
Η προϊστορία δεκαετίας στη Λεμεσό


Υπάρχει σχεδόν απόλυτη ισορροπία στις 15 αναμετρήσεις στη Λεμεσό, με μία ελαφριά υπεροχή του ΑΠΟΕΛ στα τέρματα (13-15). Υπάρχει κατ' αρχήν ένα χαρακτηριστικό. Οι δύο ομάδες έχουν «αλλεργία» στην ισοπαλία. Μόλις μία φορά συμβιβάστηκαν και έμειναν στο 0-0. Δεύτερο χαρακτηριστικό σημείο η υπεροχή του ΑΠΟΕΛ στα πρώτα στάδια της δεκαετίας, με την ομάδα της Λευκωσίας να παίρνει πέντε νίκες σε 6 αγώνες μέχρι τη σεζόν. Μία μάλιστα ήταν με 5-0. Ο Απόλλωνας άρχισε να αντιστρέφει τα πράγματα στα μέσα των τελευταίων δέκα χρόνων, κάνοντας 6 νίκες σε 10 ματς και παίρνοντας έτσι το πάνω χέρι. Ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στην κανονική περίοδο της τρέχουσας σεζόν με 2-1, αφού μέτρησε τρεις συνεχόμενες ήττες.