Αθλητικά Κύπρος

ΟΜΟΝΟΙΑ ΑΠΟΕΛ Με διαφορετικά κίνητρα οι «αιώνιοι»

ΟΜΟΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΕΛ ΑΝΑΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΜΑΤΣ ΠΟΥ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΥΣ "ΓΑΛΑΖΟΚΙΤΡΙΝΟΥΣ", ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ "ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ"
ΟΜΟΝΟΙΑ VS ΑΠΟΕΛ

Ένα ντέρμπι Ομόνοιας-ΑΠΟΕΛ, πριν από μερικά χρόνια, θα σήμαινε "συναγερμό" στις δύο ομάδες. Θα είχε "ταχύτατη" προπώληση εισιτηρίων, θα μάζευε κοντά στις 20 χιλιάδες κόσμου. Όλα αυτά είναι πλέον ανάμνηση. Στην εξίσωση και η μεγάλη βαθμολογική και αγωνιστική διαφορά των ομάδων. Όμως, ό,τι και να συμβαίνει, δεν παύει να είναι ένα μεγάλο ματς. Με σημασία από πολλές απόψεις και φυσικά διαφορετικά κίνητρα. Για την Ομόνοια, υπάρχει η ανάγκη να βάλει βάλσαμο στις πληγές της. Για τον ΑΠΟΕΛ, η νίκη είναι μεγάλης σημασίας στην υπόθεση τίτλος.


Σε δύσκολη θέση, αλλά...


Η Ομόνοια πέρασε πολλές δύσκολες περιόδους τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτήν την εποχή περνά τη δυσκολότερη. Ουσιαστικά εκτός στόχων, σε μια χρονιά που ξεκίνησε με όνειρα, αλλά της προκύπτει εφιάλτης. Σε όλα τα επίπεδα. Ακόμη και αν απομονώσει κάποιος τα εξω-αγωνιστικά και σταθεί μόνο σε επίπεδο ομάδας, πάλι θα βρεθεί ενώπιον προβλημάτων.


Η Ομόνοια από την αρχή της χρονιάς είχε σοβαρές αδυναμίες, που έφεραν πολλά αρνητικά αποτελέσματα. Η έλευση Πέτεφ άλλαξε αρκετά την κατάσταση, αλλά ο Βούλγαρος δεν είναι "θαυματοποιός". Ήρθε και η απομάκρυνση τριών παικτών, που είχαν σημαίνοντα αγωνιστικό ρόλο. Απ' όποια πλευρά και αν το δεις, η ήδη αδύναμη σε πολλούς τομείς Ομόνοια, αποδυναμώθηκε κι άλλο. Ακόμη και αν ο Πέτεφ μπορεί να παρατάξει μία αξιόμαχη 11άδα, το βάθος δεν υπάρχει.


Σε μία τέτοια δύσκολη φάση υπάρχει φυσικά κίνητρο. Ένα ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ, με τον ξεχωριστό χαρακτήρα και με την κακή παράδοση (δεν έχει κερδίσει από τον Μάρτιο του 2013 και πήρε την τελευταία ισοπαλία πριν από 10 παιχνίδια), δίνει στους παίκτες στόχους να κυνηγήσουν. Για να πάρουν κάτι από τη σημερινή αναμέτρηση, θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτόν. Επιθετικά να είναι πιο αποτελεσματικοί, αλλά πάνω απ' όλα να αποβάλουν τη μέγιστή τους αδυναμία: Την ευκολία με την οποία δέχονται τέρματα.
Πρακτικά, μονόδρομος


Για τον ΑΠΟΕΛ, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των διωκτών του, κάθε νίκη είναι ένα βήμα παραπάνω για τον τίτλο. Το 6ο (σερί) πρωτάθλημα περνά από τα πόδια των παικτών του, από τη στιγμή που μπήκε πρώτος στην τελική ευθεία. Το σημερινό ντέρμπι με την Ομόνοια έχει τη βαθμολογική σημασία, αλλά έχει πάντα και άλλες παραμέτρους.


Αυτό που μένει βέβαια στο τέλος είναι η συγκομιδή των βαθμών. Αυτό είναι λοιπόν το μέγα κίνητρο. Με τα υπάρχοντα δεδομένα οι "γαλαζοκίτρινοι" έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν πως θα καρπωθούν τη νίκη. Υπερέχουν σαν ομάδα (σε σύνολο και μονάδες), είναι σε πιο καλή κατάσταση, έχουν και την προϊστορία με το μέρος τους. Όλο αυτό το σκηνικό θέλει φυσικά τη διαχείρισή του. Η πράξη απέχει πάντα από τη θεωρία. Αυτό που βγαίνει ξεκάθαρα όλες αυτές τις μέρες, είναι πως ο ΑΠΟΕΛ θα προσεγγίσει το ντέρμπι "διαγράφοντας" τα πιο πάνω.


Βγάζοντας στο γήπεδο όλα τα ισχυρά του στοιχεία (εξαιρετικό υλικό, επιθετική ισχύ, νοοτροπία νικητή), αλλά και βελτιώνοντας κάποιες σαφείς αδυναμίες που δείχνει το τελευταίο διάστημα. Αναφερόμαστε στην ευκολία με την οποία δέχεται γκολ (παραβιάστηκε η εστία του σε 7 συνεχόμενους αγώνες) και διαχειρίζεται το προβάδισμά του, με αποτέλεσμα να τρέχει να προλάβει. Σημαντικότατο ήταν φυσικά το γεγονός ότι βρήκε το τρόπο να μην έχει απώλειες, όμως όσο πιο εύκολη κάνει τη ζωή του, τόσο το καλύτερο.