Αθλητικά Κύπρος

Μια πρώτη ανάγνωση του Τσάμπιονς Λιγκ 2018-19

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΤΟ "ΡΟΣΤΕΡ" ΤΩΝ ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Η μάχη του τίτλου "μαίνεται" και το μάξιμουμ σε 7 αγωνιστικές θα ξέρουμε αν ο Απόλλωνας ή ο ΑΠΟΕΛ θα σηκώσει την κούπα και θα μπει στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Θυμίζουμε ότι φέτος υπάρχουν διαφορές, αφού η πρωταθλήτριά μας θα παίξει τέσσερεις γύρους, ενώ οι θέσεις που προνοούν πρόκριση από τα πλέι-οφ στους ομίλους μειώθηκαν σε τέσσερεις (από πέντε). Φυσικά για τις δύο ομάδες τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, ανάλογα με τον συντελεστή τους (10.000 ο Απόλλωνας, 27.000 ο ΑΠΟΕΛ) στις διάφορες προκριματικές φάσεις και λίαν συντόμως θα μπορούν να βγουν σενάρια ανάλογα με τους συντελεστές.


Σήμερα όμως μπορεί να γίνει μία πρώτη τοποθέτηση για το ποιες ομάδες είναι ήδη στα προκριματικά και ποιες πιθανόν να είναι. Θα δούμε περισσότερο τις χώρες και τις ομάδες που είναι συνήθως οι αντίπαλές μας, μετά τον 1ο προκριματικό και ομάδες που παρέλασαν πολλές φορές στη διαδικασία. Ήδη λοιπόν στη εξίσωση είναι οι Αστάνα, Μάλμο, ΜΠΑΤΕ, Σερίφ Μολδαβίας, Ρόζεμποργκ και Ελσίνκι. Δεδομένη θα είναι η Σέλτικ, αλλά και όπως όλα δείχνουν η Σάλτσμπουργκ, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, η Καμπάλα Αζερμπαϊτζάν και η Πλζεν.


Όμως η πρωταθλήτρια Τσεχίας κατά πάσα πιθανότητα θα μπει απευθείας στους ομίλους (αν η φετινή νικήτρια του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφαλίσει θέση μέσω του πρωταθλήματός της). Η Λουντογκόρετς οδηγεί την κούρσα στη Βουλγαρία, αλλά έχει σοβαρό ανταγωνισμό από τη ΤΣΣΚΑ. Αυτό που θα προκαλέσει εντύπωση φέτος είναι η συμμετοχή της πρωταθλήτριας Ολλανδίας στα προκριματικά, με την Αϊντχόφεν να είναι η πιθανότερη.


Οι ανατροπές


Ποιες παραδοσιακές πρωταθλήτριες πιθανότατα δεν θα δούμε στο δρόμο των κυπριακών ομάδων; Σημειώστε ότι όλες οι ομάδες που έχουν τον πρώτο λόγο για τον τίτλο έχουν χαμηλότερους συντελεστές από τις νυν κατόχους του τίτλου. Με βάση τα δεδομένα σήμερα, δεν θα είναι η Κοπεγχάγη, αλλά ίσως να είναι η Μίντιλαντ (παλεύει για τον τίτλο με την Μπρόντμπι). Δεν θα είναι η Σιόν, αφού η Γιανγκ Μπόις πάει τρένο.


Δύσκολα θα προλάβει την Ολίμπια η Μάριμπορ. Στο πρωτάθλημα Ελλάδας η περίπτωση διατήρησης των σκήπτρων από πλευράς Ολυμπιακού είναι απομακρυσμένη. Στη Σερβία ο Ερυθρός Αστέρας παίρνει τα σκήπτρα μετά από χρόνια, από την Παρτιζάν. Στην Πολωνία, η Γιαγκελόνια υπερτερεί αυτήν την ώρα της Λέγκια, στη Ρουμανία η Κλουζ τής Στεάουα, ενώ η Βιτορούλ είναι πιο πίσω. Η Τράβνα (χαμηλός συντελεστής) πάει ολοταχώς για τίτλο στη Σλοβακία


Στην Ουγγαρία η μάχη είναι ανάμεσα σε Φερεντσάβος και Βιντεοτόν, που έχουν επίσης πολύ χαμηλούς συντελεστές. Στο Ισραήλ η Μπερ Σεβά οδηγεί, αλλά υπάρχουν τέσσερεις υποψήφιες για το τίτλο, με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ να έχει πιο καλές επιδόσεις.