Αθλητικά Κύπρος

70 χρόνια ζωής για Νέα Σαλαμίνα, Αλκή και Ορφέα

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Τέσσερα σωματεία συμπληρώνουν φέτος 70 χρόνια ζωής. Ιδρύθηκαν το 1948 και αρχικά αγωνίζονταν στην ΚΕΠΟ (Κυπριακή Ερασιτεχνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία), λόγω κομματικοποίησης και διαφωνιών που υπήρξαν με άλλα σωματεία. Βέβαια το 1953 επήλθε ενοποίηση του ποδοσφαίρου και τα σωματεία αυτά εντάχθηκαν στη δύναμη της ΚΟΠ. Πρόκειται για την Ομόνοια, Νέα Σαλαμίνα, Αλκή και Ορφέα. Σήμερα θα κάνουμε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στα τρία σωματεία, ενώ για την Ομόνοια (που ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1948), θα κάνουμε αργότερα πιο εκτενή αναφορά, λόγω της μεγάλης και πετυχημένης πορείας της.
ΝΕΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑ


Στις 7 Μαρτίου η Νέα Σαλαμίνα συμπλήρωσε 70 χρόνια ζωής. Ήταν η πρώτη ομάδα που ιδρύθηκε μετά τα γνωστά γεγονότα της διάσπασης του ποδοσφαίρου μας. Τον πρώτο χρόνο τα χρώματά της ήταν κόκκινο/κίτρινο και αργότερα τα ερυθρόλευκα. Η Νέα Σαλαμίνα είχε πάντοτε πρωταγωνιστική πορεία στην πετόσφαιρα, ενώ δίνει μεγάλη σημασία και στην υποδομή, με τη διατήρηση Ακαδημιών. Την πρώτη ομάδα των «ερυθρολεύκων» στην Α’ Κατηγορία το 1953-54 αποτελούσαν οι Μπλάκκης, Παπαθωμάς, Αντρελλής, Α. Φώκκης, Παράσχος, Βάσος, Αρ. Φωτίου, Σπύρου, Τζιουμπής, Τυρίμος, Αντωνάκης, Μ. Πιτσιάουλος, Τζιωρτζής, Αναξαγόρας, Κ. Καντρής, Νιταής, Μουστοκρής.


Μέχρι το 1974 η Νέα Σαλαμίνα παρουσίαζε ένα αξιόλογο ποδοσφαιρικό σύνολο, που όλοι υπολόγιζαν. Η τουρκική εισβολή και η προσφυγιά έφεραν τα προβλήματα και το 1979 υποβιβάζεται για πρώτη φορά στη Β’ Κατηγορία, ενώ ακολούθησαν κι άλλες τρεις.


Ο μοναδικός τίτλος που πήρε η ομάδα ήταν η κατάκτηση του κυπέλλου το 1990 (χρονιά που πήρε και το σούπερ καπ), κερδίζοντας την Ομόνοια 3-2 στο Τσίρειο. Τα τέρματά της πέτυχαν οι Η. Ηλία, Χρ. Μαύρος και Π. Ανδρέου. Ο προπονητής Ανδρέας Μουσκάλλης είχε παρατάξει τους: Χρ. Χριστοφή, Αρτ. Ανδρέου, Τσιγκέλη, Φλ. Νικολάου, Ψαρά, Κέννι, Β. Αδάμου, Δαβίδ, Χρ. Μαύρο (89’ Στάσος), Η. Ηλία, Π. Ανδρέου.


Άλλες δύο φορές η Νέα Σαλαμίνα ήταν φιναλίστ κυπέλλου. Το 1966 έχασε από τον Απόλλωνα 4-2 (τα τέρματά της οι Κότροφος, Ορφανίδης) και το 2001 πάλι από τον Απόλλωνα 1-0. Η περίοδος μάλιστα 1965-66 ήταν η πιο καλή για τους «ερυθρόλευκους», αφού εκτός από τον τελικό, διεκδίκησαν μέχρι τέλους το πρωτάθλημα και τελικά έμειναν στην 3η θέση.


Η ομάδα της Αμμοχώστου έχει και μια ευρωπαϊκή παρουσία το 1990, όταν πήρε το κύπελλο στο κύπελλο κυπελλούχων. Τότε έπαιξε με την Αμπερτίν Σκωτίας, από την οποία έχασε και τα δύο παιχνίδια 0-2 (Τσίρειο) και 0-3 εκτός έδρας.


Στα παιχνίδια αυτά έπαιξαν οι Χρ. Χριστοφή, Αρτ. Ανδρέου, Τσιγκέλης, Ψαράς, Φλ. Νικολάου, Κέννι, Π. Ανδρέου, Δαβίδ, Μακνίλ, Η. Ηλία, Χρ. Μαύρος, Β. Αδάμου, Στ. Ευθυμίου, Γ. Ιωάννου, Β. Μαύρος.
ΑΛΚΗ


Η Αλκή ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1948 και οι φίλοι της τής έδωσαν το προσωνύμιο «Αθάνατη», αφού καταφέρνει να επιβιώνει πάρα τα τόσα προβλήματα που συνάντησε στην πορεία της. Η πρώτη παρουσία της στην Α’ Κατηγορία ήταν το 1960-61 και έκανε την καλύτερη πορεία της την περίοδο 1978-79, όταν πήρε την τρίτη θέση στη βαθμολογία πίσω από Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ. Στα 70 αυτά χρόνια η Αλκή υποβιβάστηκε ξανά στη Β’ Κατηγορία, ενώ πριν από 4 χρόνια είχε διαγραφεί από την ΚΟΠ για να επιστρέψει σταδιακά κατηγορίες αφού ενοποιήθηκε με την Ομόνοια Ορόκλινης και παίρνοντας το όνομα Αλκή/Ορόκλινη. Πάρα πολύ άτυχη στάθηκε στον θεσμό του κυπέλλου, αφού έφτασε πέντε φορές στον τελικό και έχασε και στις πέντε!


Το 1967 από τον Απόλλωνα στο ΓΣΠ 1-0, το 1970 από τον Πεζοπορικό στο ΓΣΠ με 2-1, το 1976 από τον ΑΠΟΕΛ στο Τσίρειο 6-0, το 1977 στο ΓΣΠ από την Ομόνοια 2-0 και το 1980 πάλι από την Ομόνοια 3-1 στο Μακάρειο.


Η Αλκή έπαιξε μια φορά Ευρώπη, το 1980, ως φιναλίστρια κυπέλλου, αφού η Ομόνοια έκανε νταμπλ. Αγωνίστηκε στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ με αντίπαλο τη Δυναμό Βουκουρεστίου. Στη Ρουμανία έχασε 3-0 και στο ΓΣΖ με 9-0! Η Αλκή στα παιχνίδια αυτά έπαιξε με τους Γ. Περικλέους, Ολύμπιο, Βιολάρη, Μ. Παναγιώτου, Κ. Ανδρέου, Μ. Ιωάννου, Ππύριλλο, Παναή, Στάσο, Τ. Φαντούση, Μαππούρα, Μ. Πέτρου, Π. Σαϊττή, Ν. Λεωνίδου.


Από τις τάξεις της ομάδας πέρασαν σπουδαίοι πάικτες, που έπαιξαν και στην Εθνική και άλλοι που πήραν μετεγγραφή σε μεγάλες ομάδες. Θυμίζουμε τους Παναή, Νικολή, Τάρταρο, Κωστάκη και Θανάση Αλεξάνδρου, Λεωνίδου, Κ. Παναγή, Τσαγγάρη, Δημ. Παναγιώτου, Αντωνάκη, Ανδρέου κ. ά.
ΟΡΦΕΑΣ


Ο Ορφέας Λευκωσίας (που αρχικά ονομαζόταν Καϊμακλίου) ιδρύθηκε τον Μάιο του 1948 και είναι από τα ιστορικά σωματεία, παρόλο που τα προβλήματα τον έριξαν στις μικρότερες κατηγορίες. Ο Ορφέας στεγάζεται στις Κάτω Γειτονιές της πρωτεύουσας και έχει ως σύμβολο τη λύρα και χρώματά του είναι το πράσινο-κίτρινο.


Η ακριτική ομάδα το 1959 παίζει για πρώτη φορά στην Α’ Κατηγορία, με προπονητή τον Λοΐζο Παντελίδη. Ο Ορφέας έπαιξε 4 χρόνια στην Α’ Κατηγορία καταγράφοντας 90 αγώνες, όπου σημείωσε 24 νίκες, 16 ισοπαλίες, 50 ήττες και συντελεστή τερμάτων 110-180. Η καλύτερη παρουσία του ήταν το 1961-62, όταν ο Ορφέας πήρε την 7η θέση, ενώ η τελευταία παρουσία του στους μεγάλους του ποδοσφαίρου ήταν το 1962-63. Ήταν πάντα μια δυνατή ομάδα στη Β’ Κατηγορία (παρόλο που έπεσε και πιο κάτω) και μεγάλη επιτυχία του ήταν το 1984, όταν έφτασε στα ημιτελικά του κυπέλλου απ’ όπου αποκλείστηκε από τον ΑΠΟΕΛ 3-1.


Από τον Ορφέα πέρασαν μεγάλοι προπονητές και ποδοσφαιριστές. Οι Πλουτής Πάλλας, Κώστας Παναγιώτου (Ομόνοια), Λάκης Αβρααμίδης (Ολυμπιακός), Γ. Καθητζιώτης, Α. Μιαμιλιώτης, Στεφάνου, Σάκης, Μάγκας, Δ. Αργυρού κ.ά.


Την πρώτη ομάδα του Ορφέα στην πρώτη παρουσία του στην Α’ Κατηγορία αποτελούσαν οι: Πλουτής, Πλαστήρας, Σωτήρης, Στεφάνου, Γ. Προδρόμου, Φοίβος, Παπακώστας, Νίκος, Θεόδουλος, Καρώ, Ανδρόνικος.