Αθλητικά Κύπρος

Τα 9 σενάρια της μεγάλης Κυριακής

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ (16.00) ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ (19.00) ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ 3ΗΣ ΘΕΣΗΣ. ΠΩΣ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟΨΕ;
Θα μπορούσε κάλλιστα να τη χαρακτηρίσει κάποιος "Σούπερ Κυριακή". Είναι μεγάλη η σημασία των δύο σημερινών ντέρμπι. Ακόμη και αν τα αποτελέσματα δεν αλλάξουν καθόλου τη βαθμολογία, το γεγονός ότι περνά μία αγωνιστική και μικραίνει ο δρόμος προς το τέλος, παίζει τον ρόλο του. Την ίδια όμως στιγμή υπάρχουν πολλά σενάρια που μπορούν ν' αλλάξουν από αρκετά, μέχρι και δραστικά την κατάσταση, στη μάχη του τίτλου και της 3ης θέσης (αυτήν τη στιγμή η 4η δεν σημαίνει ευρωπαϊκό εισιτήριο). Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να βγάλει η μέρα, όταν θα ολοκληρωθούν οι αναμετρήσεις ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ (16.00), Ανόρθωση-Απόλλων (19.00).


ΣΕΝΑΡΙΟ 1: Νίκη ΑΠΟΕΛ, νίκη Απόλλωνα. Κατ' αρχήν διαγράφονται πλέον και οι τελευταίες εικασίες για εμπλοκή 3ης ομάδας στη μάχη του τίτλου. Η διαφορά των δύο βαθμών παραμένει για τους "γαλαζοκίτρινους" με μία αγωνιστική λιγότερη, αλλά οι της Λεμεσού θα έχουν περάσει από μία πολύ δύσκολη έδρα και μπορούν να μιλούν για διπλό κέρδος. Η Ανόρθωση διατηρεί τη διαφορά τριών βαθμών από την ΑΕΚ, άρα δεν είναι ολότελα χαμένη στη μέρα.


ΣΕΝΑΡΙΟ 2: Ισοπαλίες. Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα, για κέρδη ή ζημιές, εξαρτάται αν κάποιος θα δει το ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο. Άλλοι θα δουν θετικά το βήμα σημειωτόν, άλλο θα μιλήσουν για χαμένη ευκαιρία.


ΣΕΝΑΡΙΟ 3: Νίκη ΑΠΟΕΛ, ισοπαλία Απόλλωνα. Η ψαλίδα πάει στο +4, το πλεονέκτημα μεγαλώνει, η πίεση γίνεται πολύ μεγάλη στη "μπλε" πλευρά. Η Ανόρθωση πάει από την άλλη επίσης στο +4 από την ΑΕΚ.


ΣΕΝΑΡΙΟ 4: Νίκη ΑΠΟΕΛ, ήττα Απόλλωνα. Η διαφορά των δύο πάει στο +5 και αν στο σενάριο 3 οι "γαλαζοκίτρινοι" αποκτούν αέρα, εδώ γίνονται πλέον φαβορί. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για την υπόθεση της 3ης θέσης. Η Ανόρθωση πάει στο +6 από την ΑΕΚ, την ίδια όμως στιγμή η "Κυρία" γλυκοιτάζει και τη 2η (θα είναι στο -4).


ΣΕΝΑΡΙΟ 5: Ισοπαλία ΑΠΟΕΛ, ήττα Απόλλωνα: Πρακτικά ο ΑΠΟΕΛ κερδίζει (ανοίγει τη διαφορά στους 3 βαθμούς), από την άλλη στο τέλος της ημέρας και οι δύο θα σκεφτούν ότι έχασαν ευκαιρία να μεγαλώσουν την ψαλίδα (οι μεν) και να πιάσουν κορυφή (οι δε). Μία τέτοια εξέλιξη στα σκορ ευνοεί την Ανόρθωση, που ξεφεύγει από την ΑΕΚ (+5) και μειώνει από Απόλλωνα (-4).


ΣΕΝΑΡΙΟ 6: Ισοπαλία ΑΠΟΕΛ, νίκη Απόλλωνα: Η κορυφή αλλάζει χέρια, αφού η ομάδα της Λεμεσού υπερτερεί στην ισοβαθμία. Η ΑΕΚ μειώνει στο -2 από την Ανόρθωση, οπότε θα είναι και αυτή σχετικά κερδισμένη, έχοντας υπόψη και τον βαθμό δυσκολίας του αγώνα της.


ΣΕΝΑΡΙΟ 7: Ήττα ΑΠΟΕΛ, ισοπαλία Απόλλωνα: Υπάρχει κερδισμένος; Όλα σχετικά. Ο Απόλλωνας μειώνει στο -1, άρα παίρνει κάτι καλό από τη μέρα. Ο ΑΠΟΕΛ χάνει μέρος της διαφοράς, αλλά μειώνει τη ζημιά αφού κρατά την κορυφή. Η Ανόρθωση πάει στο +4 από την ΑΕΚ και με τα δεδομένα τσιμπά και αυτή μία καλή μπουκιά.


ΣΕΝΑΡΙΟ 8: Ήττα ΑΠΟΕΛ, νίκη Απόλλωνα. Πάλι αλλάζει χέρια η κορυφή, με τον Απόλλωνα να είναι στο +1 και σαφώς να παίρνει και ψυχολογικό αβαντάζ. Θα έχει περάσει από δύσκολη έδρα, ενώ ο ΑΠΟΕΛ θα μετρά μία σημαντική ήττα εντός. Η 3η θέση δεν αλλάζει χέρια, αλλά έχουμε πλέον ισοβαθμία.


ΣΕΝΑΡΙΟ 9: Ήττες για ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνα. Η κατάσταση στις θέσεις 1-2 μένει η ίδια, άρα στις λεπτομέρειες οι της Λευκωσίας χάνουν λιγότερα. Αλλά σε τέτοιο σενάριο, η Ανόρθωση θα ελπίζει βάσιμα για τη 2η θέση και ποιος μπορεί να της απαγορεύσει να ονειρεύεται (και ας μην το λένε) και την πρωτιά (στο -6). Η ΑΕΚ κερδίζει ένα σπουδαίο διπλό, αλλά πάλι θα έχει μειονέκτημα για την 3η θέση.
Η στατιστική πλευρά των τεσσάρων


ΑΠΟΕΛ: Μάζεψε 66 βαθμούς, τους μισούς ακριβώς εντός. Έχει στο ΓΣΠ 11 νίκες, καμία ισοπαλία και μέτρησε 2 ήττες. Είναι η πιο αποδοτική ομάδα στην επίθεση, έχοντας 74 γκολ, συνεπώς σκοράρει 2,7 ανά αγώνα, με τον μέσο όρο να ανεβαίνει στα εντός έδρας παιχνίδια και πάει στα 3 γκολ (39 σε 13 αγώνες).


Δεν έχει τον σκόρερ με τα πάρα πολλά γκολ (στα 11 ο Ντε Καμάργκο), αλλά έχει πολλές επιλογές σε καλά νούμερα (6 παίκτες από 7 γκολ και πάνω) και επιπλέον πλουραλισμό (σκόραραν 16 παίκτες). Αμυντικά έκοψε το σερί όπου στους προηγούμενους 8 αγώνες είχε δεχτεί γκολ. Με 25 παθητικό μετρά μία σχετικά μέτρια επίδοση (σε σύγκριση με άλλες χρονιές). Σε μέσο όρο, δέχεται 0,92 γκολ ανά αγώνα.


ΑΕΚ: Στους 54 βαθμούς, αλλά με θέματα εκτός "Αρένας". Στα εκτός έχει μαζέψει μόλις 20 (6 νίκες, 2 ισοπαλίες, 5 ήττες) και χωρίς διπλό σε ντέρμπι. Ανάλογα και τα επιμέρους νούμερα. Επιθετικά έχει 59 γκολ (2,18 ανά αγώνα), αλλά στα εκτός πέφτει δραστικά και πάει στο 1,76. Δυστυχώς για τους Λαρνακείς, έχουν στα πιτς τον Τολμές (21 γκολ), αν και Ακοράν, Τρισκόφκσι και Λαρένα έχουν καλά νούμερα στο γκολ. Από πλουραλισμό δεν τα πάνε καλά (10 σκόρερ). Αμυντικά στέκουν γενικώς καλά (26 γκολ σε 27 αγώνες), αλλά στα εκτός πάλι έχουν θέμα, αφού δέχτηκαν 17 τέρματα σε 13 εξόδους, άρα 1,3 ανά παιχνίδι.
ΑΝΟΡΘΩΣΗ: Έχει ορισμένα αξιοπερίεργα στατιστικά η "Κυρία". Μάζεψε 57 βαθμούς, αλλά ήδη μετρά λιγότερους εκτός παρά εντός (σήμερα μπορεί να το ισοφαρίσει). Στο γήπεδό της έχει 8 νίκες, τρεις ισοπαλίες, 2 ήττες, άρα απολογισμό 27 βαθμούς. Σαφώς η λιγότερο εύστοχη ομάδα (μόνο 43 γκολ), σκοράροντας κατά μέσον όρο στο γήπεδό της 1,84 ανά παιχνίδι (1,6 ο μέσος όρος της). Η επιτυχία της μακριά από το γήπεδό της οφείλεται στην άμυνα. Δέχτηκε 8 γκολ σε 14 ματς, ενώ μέσα έχει 11 τέρματα παθητικό σε 13 αγώνες. Σε έξι αγώνες ο Ντούρις πέτυχε 6 γκολ και ήδη είναι 1ος σκόρερ μαζί με Βίκτορ και Καμαρά. Δεκατρείς παίκτες σκόραραν μέχρι στιγμής.
ΑΠΟΛΛΩΝ: Αήττητος εκτός (8 νίκες, 5 ισοπαλίες) μάζεψε 29 βαθμούς από τους 64 συνολικά. Επιθετικά έχει τη 2η καλύτερη επίδοση με 72 γκολ (2,66 ανά αγώνα), με τα νούμερα να πέφτουν μακριά από το Τσίρειο (2.15), αλλά να είναι υψηλά (2ος καλύτερος) σε σχέση με τον γενικό μέσο όρο. Ο Ζελάγια ξεχωρίζει με τα 15 γκολ, ο Μάγκλιτσα είναι στα 11, ο Παπουλλής ανέβηκε αθόρυβα στα 9. Μία ντουζίνα παίκτες έβαλαν φέτος γκολ, 9 από αμυντικούς. Στην άμυνα τώρα, είναι η πιο καλή ομάδα. Δέχτηκε μόλις 16 (0,6 ανά αγώνα) με καταπληκτική επίδοση εκτός έδρας, όπου σε 13 αγώνες η εστία του παραβιάστηκε μόνο 6 φορές (0,46 μέσο όρο).
ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ


ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ
Δεκατέσσερεις αναμετρήσεις στο ΓΣΠ τα τελευταία δέκα χρόνια. Υπάρχει υπεροχή του ΑΠΟΕΛ με 6 νίκες έναντι 4 της ΑΕΚ. Υπάρχει μία αλλαγή κατά την πάροδο των ετών. Οι τέσσερεις νίκες του ΑΠΟΕΛ ήταν συνεχόμενες στην αρχή της περιόδου δέκα χρόνων. Η ΑΕΚ κρατήθηκε στη συνέχεια 6 αγώνες αήττητη, παίρνοντας τρία διπλά στο διάστημα αυτό. Όμως στους 4 τελευταίους αγώνες δεν έχει κερδίσει, ενώ ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε 2 φορές. Οι "γαλαζοκίτρινοι" πέτυχαν συνολικά 23 γκολ, δέκα περισσότερα από τους Λαρνακείς. Πιο χορταστικό παιχνίδι αυτό της περιόδου 14-15 με την ισοπαλία 4-4.


ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΑΠΟΛΛΩΝ
Καθαρή η υπεροχή της Ανόρθωσης στην τελευταία δεκαετία στη Λάρνακα. Δύο μόλις φορές κέρδισε ο Απόλλωνας στο "Αντώνης Παπαδόπουλος", με το τελευταίο διπλό να καταγράφεται πριν από 5 αγώνες και τα πλέι-οφ της περιόδου 2014-15. Εφτά οι νίκες της Ανόρθωσης, έξι οι ισοπαλίες σε σύνολο 15 αγώνων. Τέσσερεις φορές η "Κυρία" επικράτησε σκοράροντας 3 γκολ, ο Απόλλωνας δεν πέτυχε ποτέ πάνω από δύο. Δύο μόλις φορές δεν σημειώθηκαν γκολ, τα περισσότερα τα είδαμε στην επικράτηση με 3-2 της Ανόρθωσης πριν από 2 χρονιές. Στα γκολ γενικώς, η Ανόρθωση πέτυχε 24 και ο Απόλλωνας 14.
ΣΕ ΜΙΝΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ


Αν μετρήσουμε τα αποτελέσματα που έφεραν μεταξύ τους οι τέσσερεις σημερινοί μονομάχοι στο φετινό πρωτάθλημα, η βαθμολογία βρίσκει την Ανόρθωση να έχει τους παραπάνω βαθμούς και την ΑΕΚ τους λιγότερους. Μόνο που Ανόρθωση και ΑΕΚ έχουν δώσει ένα παιχνίδι παραπάνω. Η Ανόρθωση μάζεψε 10 βαθμούς (7 αγ.), ο Απόλλων (6 αγ.) και ο ΑΠΟΕΛ (6 αγ.) από 9 και η ΑΕΚ 6 βαθμους (σε 7 αγώνες).