Αθλητικά Κύπρος

ΑΠΟΕΛ - ΟΜΟΝΟΙΑ Το μεγάλο κίνητρο είναι «γαλαζοκίτρινο»

Ο ΑΠΟΕΛ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΜΟΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗ ΝΙΚΗ, Η ΟΜΟΝΟΙΑ ΤΟ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΗΣ
Υπό άλλες συνθήκες, ακόμη και 4-5 χρόνια πριν, το ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Ομόνοιας θα σήμαινε "συναγερμό" στη Λευκωσία και όχι μόνο. Μία προσέλευση 15 χιλιάδων θα ήταν απλώς αποδεχτή. Το Sold Out δεν προκαλούσε εντύπωση. Σήμερα τα δεδομένα είναι διαφορετικά και διαμορφώθηκαν με την πάροδο των τελευταίων ετών. Πολλές, αγωνιστικές (η ψαλίδα ανάμεσα στις δύο ομάδες και η πορεία τους) και μη (εισιτήρια, ταυτοποιήσεις κ.λπ) οι αιτίες, γνωστές και χιλιοειπωμένες. Η αίγλη έχει φθαρεί.


Όπως και να 'ναι, απόψε (19.00) οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες. Και ειδικά στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ, το τελευταίο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι η αίγλη. Νίκη και μόνο νίκη θέλουν οι "γαλαζοκίτρινοι". Την ίδια ώρα οι "πράσινοι" ψάχνουν εναγωνίως ένα αποτέλεσμα, μέσα στη μιζέρια τους και το κίνητρο αφορά αποκλειστικά και μόνο την αξιοπρέπεια.


ΑΠΟΕΛ: Οι "γαλαζοκίτρινοι" έχουν έναν και μοναδικό στόχο, τη νίκη. Αυτό είναι το μεγάλο κίνητρο, υπάρχουν και παράπλευρα. Τη γεύτηκαν μία μόνο φορά στα πλέι-οφ, αφού αγχώθηκαν εξαιρετικά απέναντι στην ΑΕΛ. Έχασαν μία φορά και έφεραν δύο ισοπαλίες. Πέτυχαν πέντε γκολ και δέχτηκαν ισάριθμα. Δεν είναι καλός απολογισμός, αλλά η ομάδα της Λευκωσίας ορίζει τη μοίρα της και αυτό είναι σημαντικό.


Σημείο αναφοράς, με βάση τις εμφανίσεις, η ανάγκη μίας καλύτερης απόδοσης, αρχίζοντας από σήμερα. Σαφέστατα έχει τον πρώτο λόγο απέναντι στην Ομόνοια. Ανεξάρτητα από την κατάσταση του αντιπάλου, ανεξάρτητα από την πρόσφατη προϊστορία που είναι εξαιρετικά κολακευτική για τον ΑΠΟΕΛ. Όμως, η θεωρητική και στατιστική υπεροχή θα πάρουν σάρκα και οστά, μόνο μέσα από μία μεστή εμφάνιση.


Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση, το θεμέλιο της επιτυχίας. Τα στατιστικά θα καταγραφούν αργότερα. Όλοι αναγνωρίζουν ότι τα όσα δείχνει ο ΑΠΟΕΛ στο γήπεδο απέχουν από το ταβάνι των δυνατοτήτων του. Όλοι αναγνωρίζουν πως διαθέτει τις μονάδες που, αν ανεβάσουν αρκετά τον πήχη, μπορούν να αλλάξουν την εικόνα. Δεν είναι μόνο σήμερα, είναι σε όλα τα ματς, αφού αμέσως μετά έρχονται και οι αγώνες Κυπέλλου.


Ομόνοια: Για τους ταλαιπωρημένους "πράσινους" η εικόνα είναι παντελώς διαφορετική. Μιλούσαν για ανάσταση από το καλοκαίρι. Άλλη εικόνα. Το Πάσχα έχει περάσει, ο Γολγοθάς όμως της Ομόνοιας είναι ατέλειωτος. Το διοικητικό μέτωπο έφερε το αγωνιστικό σε 2η μοίρα, αλλά η κάθε αγωνιστική υποχρέωση την φέρνει πάλι μπροστά στη σκληρή πραγματικότητα. Δεν είναι απλώς εκτός στόχων εδώ και καιρό. Έχουν σχεδόν ξεχάσει όχι απλώς την έννοια της νίκης, αλλά και το τι σημαίνει βαθμός. Δεν είναι μόνο άποντοι στα πλέι-οφ, έχουν 7 σερί ήττες. Τελευταία νίκη στις 10 Φεβρουαρίου!


Τότε ήταν και η τελευταία φορά που κράτησε απαραβίαστη την εστία της. Στη Β φάση, έχει απολογισμό γκολ 3-12. Η Ομόνοια καταγράφει τις αρνητικότερες επιδόσεις στην ιστορία της. Οι εμφανίσεις της δεν συνάδουν με το εκτόπισμά της, είναι εικόνα μικρής ομάδας με "μεγάλη" φανέλα. Μοναδικό της κίνητρο, η αξιοπρέπεια, το πρεστίζ. Που είναι τσαλακωμένο.


Ένα καλό αποτέλεσμα, ακόμη και η ισοπαλία, θα είναι μία παρηγοριά. Θα είναι ο πρώτος βαθμός στα πλέι-οφ, το στοπ σε ένα κάκιστο σερί απέναντι στον ΑΠΟΕΛ, βάλσαμο, έστω για μερικές ώρες, στις τεράστιες πληγές της.


«Ενδεκάδα», «Black Jack» ή στοπ;


Υπήρχαν κάποιες εποχές στο "αιώνιο" ντέρμπι, όπου μία εκ των δύο ομάδων κατέγραφε σημαντικά σερί, με την Ομόνοια να έχει έστω και ελαφρά το πάνω χέρι μέχρι και πριν από δέκα χρόνια. Αυτό που συμβαίνει φυσικά την τελευταία πενταετία, δεν έχει προηγούμενο. Η Ομόνοια κέρδισε για τελευταία φορά στις 6 Απριλίου 2013, στο πρώτο παιχνίδι των πλέι-οφ. Πριν από 20 αγώνες πρωταθλήματος (υπάρχουν και άλλοι 2 στο κύπελλο).


Ο ΑΠΟΕΛ, όταν έσπασε την "έδρα" (υπό το καθεστώς 3 προς 1 στις κερκίδες) στις 23 Απριλίου, έβαλε πλώρη. "Κόλλησε" στις τότε τρεις συνεχόμενες νίκες του άλλες εφτά και έφτασε τις 10 συνεχόμενες νίκες. Η τελευταία ισοπαλία καταγράφηκε στις 9/11/2015 με 2-2. Απόψε λοιπόν ή θα καταγραφεί "γαλαζοκίτρινη 11άδα" στις νίκες, είτε ο ΑΠΟΕΛ θα κάνει 21 στο αήττητο ή η Ομόνοια θα βάλει φρένο στα αρνητικά της δεδομένα.