Αθλητικά Κύπρος

Ένωση και Αλκή οι πιο… άτυχες στο Κύπελλο

ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ Η ΜΙΑ, ΠΕΝΤΕ Η ΑΛΛΗ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΡΟΠΑΙΟ
Δεκατρείς ομάδες έχουν κατακτήσει τα 75 Κύπελλα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, με τον ΑΠΟΕΛ να έχει τα πρωτεία αφού πήρε 21 τίτλους σε 32 συμμετοχές σε τελικό και ακολουθεί η Ομόνοια με 14 τίτλους σε 21 συμμετοχές.


Η τελευταία φορά που πήρε τίτλο Κυπέλλου μικρή ομάδα ήταν ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας το 2009, όταν κέρδισε την ΑΕΛ 2-0. Στη νέα χιλιετία μικρές ομάδες που έφτασαν στον τελικό χωρίς όμως να πάρουν τρόπαιο ήταν ο Ερμής (2014) και η Νέα Σαλαμίνα (2001). Από ένα τρόπαιο πέραν της Πέγειας έχουν πάρει η ΑΕΚ (τρεις συμμετοχές), η Νέα Σαλαμίνα (3) ο Ολυμπιακός (4), ο Πεζοπορικός (8), ενώ δεν πήραν τρόπαιο η Αλκή (σε 5 συμμετοχές), η Ένωση (σε 4), Άρης, Εθνικός Άχνας, Διγενής, Ερμής σε μία παρουσία σε τελικό Κυπέλλου.


Από τις λεγόμενες μικρές ομάδες εκείνο που εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι η Αλκή πέντε φορές και η Ένωση Νέων Παραλιμνίου 4 φορές έφτασαν σε τελικό Κυπέλλου, αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να πανηγυρίσουν ένα τρόπαιο. Πάμε λοιπόν πίσω για να δούμε την παρουσία των δύο πιο άτυχων ομάδων σε τελικούς Κυπέλλου.
Πέντε φορές η Αλκή


Η «Αθάνατη» είναι η πιο άτυχη ομάδα αφού έπαιξε πέντε φορές σε τελικό Κυπέλλου και έχασε και στις πέντε.


Η πρώτη φορά ήταν το 1967 και έχασε από τον Απόλλωνα 1-0 στο παλιό ΓΣΠ. Στα ημιτελικά είχε κερδίσει 2-1 τον Πεζοπορικό. Στο πρωτάθλημα η ομάδα της Λάρνακας είχε τερματίσει 7η, ένα σκαλοπάτι κάτω από τον Απόλλωνα.


Στον τελικό η Αλκή έπαιξε με τους: Θεοδόση, Λευτέρη, Νικολή, Κοκή, Κ. Αλεξάνδρου, Σαββή, Παναή, Λειβαδιώτη, Ηλία, Τάρταρο.


Το 1970 η Αλκή ήταν και πάλι στον τελικό που ήταν τοπικό ντέρμπι, αφού αντίπαλός της ήταν ο Πεζοπορικός. Ο ΠΟΛ κέρδισε στο ΓΣΠ 2-1 με την Αλκή να μειώνει στο 90’ με τον Αθ. Αλεξάνδρου. Στα ημιτελικά η Αλκή απέκλεισε την Ανόρθωση 3-1. Στο πρωτάθλημα η Αλκή τερμάτισε προτελευταία (11η), ενώ ο ΠΟΛ δεύτερος χάνοντας τον τίτλο από την ΕΠΑ (ήταν χρονιά της Λάρνακας), ύστερα από τριπλή ισοβαθμία (και με Ομόνοια) λόγω αναλογίας τερμάτων.


Η Αλκή έπαιξε στον τελικό με τους: Θεοδόση, Σαββή, Τάκη, Κ. Αλεξάνδρου, Νικολή, Ανδρέου, Τάρταρο, Σέργη (Β. Βιολάρη), Παναή, Αθ. Αλεξάνδρου, Ηλία (Φώκο).


Έξι χρόνια αργότερα, το 1976, η Αλκή ήταν και πάλι στον τελικό. Αυτήν τη φορά στο Τσίρειο γνώρισε τη συντριβή από τον ΑΠΟΕΛ με 6-0. Στα ημιτελικά είχε αποκλείσει τον Πεζοπορικό 2-0. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 7η θέση και ο ΑΠΟΕΛ 2ος.


Στον τελικό αγωνίστηκαν: Περικλέους, Χριστάκης, Ολύμπιος, Μανώλη, Μ. Παναγιώτου, Κ. Ανδρέου, Θεοδοσίου, Αγγελής, Δ. Παναγιώτου, Αντωνάκης, Βιολάρης.
Η Αλκή ήταν στον τελικό και την επόμενη χρονιά, το 1977, όπου έχασε στο ΓΣΠ από τον Ολυμπιακό 2-0. Η Αλκή στα ημιτελικά είχε αποκλείσει πάλι τον ΠΟΛ 1-0. Στο πρωτάθλημα η Αλκή τερμάτισε 6η και ο Ολυμπιακός 11ος.


Στον τελικό η Αλκή έπαιξε με τους: Περικλέους, Γιόκα, Δ. Φαντούση, Σπύρου, Μ. Παναγιώτου, Ανδρέου, Τ. Φαντούση (60’ Παναής), Αγγελή (50’ Ιωάννου), Δ. Παναγιώτου, Αντωνάκη, Θεοδοσίου.


Η πέμπτη και τελευταία φορά που η Αλκή βρέθηκε σε τελικό κυπέλλου ήταν το 1980 και η μοίρα της την έφερε να χάσει και από την άλλη ομάδα της πρωτεύουσας, την Ομόνοια, 3-1 στο ΓΣΠ. Η Αλκή είχε μειώσει στο 89’ με τον Μ. Παναγιώτου.


Στα ημιτελικά η Αλκή κέρδισε εκτός έδρας 2-0 τον Απόλλωνα. Στο πρωτάθλημα είχε τερματίσει 11η και η Ομόνοια 2η, παρόλο που ισοβάθμησε με τον πρωταθλητή ΑΠΟΕΛ.


Στον τελικό έπαιξαν οι: Π. Σαΐττης, Μ. Ιωάννου, Β. Βιολάρης, Μανώλη, Μ. Παναγιώτου, Μαππούρας, Πύριλλος, Νικολάου, Δ. Παναγιώτου, Ανδρέου, Λεωνίδου.
Τέσσερεις φορές η Ένωση


Από τις πιο καλές επαρχιακές ομάδες, η Ένωση Νέων Παραλιμνίου, βρέθηκε για πρώτη φορά σε τελικό κυπέλλου το 1974. Ο αγώνας έγινε στο ΓΣΠ και έχασε 2-0 από την Ομόνοια. Στα ημιτελικά απέκλεισε τον Απόλλωνα 3-5 και 0-0. Στο πρωτάθλημα τερμάτισε 6η και η Ομόνοια ήταν πρωταθλήτρια κάνοντας νταμπλ.
Η Ένωση έπαιξε στον τελικό με τους: Δήμο, Μαύρο, Παπαλουκά, Κύζα, Φόρσο, Σιαλή, Α. Κωνσταντίνου, Γ. Χειμώνα, Μέρτακκα (78’ Κουρρή), Κούδα, Κ. Τσούκκα (58’ Βλίττη).


Η Ένωση ήταν στον τελικό και την επόμενη περίοδο, το 1975, οπότε έχασε στο ΓΣΠ από την Ανόρθωση 3-2. Η ομάδα του Παραλιμνίου είχε μάλιστα προηγηθεί δύο φορές στο σκορ με τους Βλίττη και Παπαλουκά. Στα ημιτελικά απέκλεισε την Ομόνοια στα πέναλτι 5-4 (2-2 η κανονική διάρκεια). Στο πρωτάθλημα η Ανόρθωση τερμάτισε 6η και η Ένωση 2η.


Στον τελικό έπαιξαν οι: Δήμος, Αιμίλιος, Παπαλούκας, Κύζας, Μέρτακκας, Σιαλής (Κέζος) Χειμώνας, Κούδας, Α. Κωνσταντίνου, Βλίττης, Κ. Τσούκκας (Κουρρής).
Το 1981 η ομάδα του Παραλιμνίου ήταν για τρίτη φορά σε τελικό κυπέλλου. Έχασε σε διπλό αγώνα στο Τσίρειο από την Ομόνοια. Το πρώτο παιχνίδι έληξε ισόπαλο μετά από ημίωρη παράταση 1-1 (το γκολ ο Τσερκέζος στο 119’).


Η ομάδα έπαιξε με τους: Κλέφτη, Λουκή (Οικονόμου) Κέζο, Καφετζιή, Α. Κίττο, Καλημέρα, Τσερκέζο, Κρασιά, Γούμενο, Κούδα, Μακρουλλή (Τ. Ζουβάνη).
Στον επαναληπτικό η Ομόνοια κέρδισε 3-0. Η ομάδα του Παραλιμνίου έπαιξε με τους: Κλέφτη, Λουκή, Κολοκούδια, Καφέτζιη, Α. Κίττο, Καλημέρα, Τσερκέζο, Κρασιά (Ζουβάνης), Γούμενο, (Φραγκέσκος), Κούδα, Μαρκουλλή.


Στα ημιτελικά η Ένωση απέκλεισε τον Απόλλωνα 1-1, 1-0, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε 4η και η Ομόνοια πρώτη.


Η τέταρτη και τελευταία φορά που η Ένωση έπαιξε στον τελικό ήταν το 1983. Και ήταν η τρίτη φορά που έχασε το τρόπαιο γνωρίζοντας την ήττα 2-1 στο ΓΣΠ (είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Μιχ. Κίττος). Στα ημιτελικά είχε αποκλείσει τον ΑΠΟΕΛ 1-0, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε 9η και η Ομόνοια ήταν πάλι πρωταθλήτρια.
Στον τελικό έπαιξαν οι: Χ’' Τράττος, Οικονόμου, Κολοκούδιας, Καφέτζιης, Α. Κίττος, Γ. Σάββα, Τσερκέζος, Μ. Κίττος, Γούμενος, Π. Μανώλη, (46’ Ζ. Ζουβάνης) Τ. Ζουβάνης.