Αθλητικά Κύπρος

Κομβική στροφή: Για τον άσο ο ένας, για το διπλό ο άλλος

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΣΕΝΑΡΙΟ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΕΛ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΝΤΕΡΜΠΙ
Τα δύο ντέρμπι, που συνθέτουν οι τέσσερεις πρώτες ομάδες της βαθμολογίας, είναι σημαντικότατα από κάθε άποψη, σε ό,τι αφορούν κατά κύριο λόγο τη μάχη για τον τίτλο και κατά δευτερεύοντα την υπόθεση 3η θέση. Απόλλων-Ανόρθωση (19.00) και ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ (19.00), οι δύο σπουδαίες αναμετρήσεις. Η 3η θέση δεν έχει πλέον σημασία, σε σχέση με την Ευρώπη (ουσιαστικά μένει να εκδοθούν και τυπικά τα εισιτήρια), οπότε για την Ανόρθωση και την ΑΕΚ τα κίνητρα είναι καθαρά σε επίπεδο γοήτρου, με τους Λαρνακείς να έχουν φυσικά και το κύπελλο στην ατζέντα. Αμφότερες, πάντως, έχουν παίξει ήδη μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της όλης κατάστασης.


Η κούρσα για το τρόπαιο του πρωταθλητή είναι αυτή που συναρπάζει. Απόψε θα ξέρουμε ποια θα είναι η βαθμολογία και ειδικά πώς θα είναι διαμορφωμένη η κατάσταση, μία εβδομάδα πριν από την αναμέτρηση των επίδοξων πρωταθλητών στη Λευκωσία. Τα σενάρια είναι βασικά τρία. Η κατάσταση μένει ως έχει (ο Απόλλωνας μπροστά με διαφορά που ανατρέπεται στην επόμενη αγωνιστική), αλλάζει δραστικά προς Λεμεσό μεριά (αν η διαφορά ανοίξει πάνω από τους δύο βαθμούς) ή προς Λευκωσία (αν με βάση τον μοναδικό συνδυασμό αποτελεσμάτων βρεθεί μπροστά η ομάδα του Μπαλταζάρ). Για τους "γαλάζιους" και τους "γαλαζοκίτρινους" το ζητούμενο είναι λοιπόν... κοινό.
ΑΠΟΛΛΩΝ: Ένα σημαντικό κομμάτι της πορείας του ήταν η κατά 99,99% πρόκριση στον τελικό κυπέλλου. Με το 4-0 επί της Πάφου, η ομάδα της Λεμεσού ξέγνοιασε στον ένα θεσμό και πάει απερίσπαστη (νοητικά) στις άμεσες και καθοριστικές υποχρεώσεις της στο πρωτάθλημα. Η λογική λέει ότι ο Απόλλωνας δικαιούται μιαν απώλεια, μέχρι δύο βαθμών, πριν από το επερχόμενο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ, αλλά εδώ τα μαθηματικά και οι εικασίες δεν έχουν θέση. Για τους "γαλάζιους" της Λεμεσού τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.


Θέλουν να κερδίσουν σήμερα, να έχουν το βαθμολογικό και ψυχολογικό αβαντάζ. Αν προκύψει άνοιγμα της ψαλίδας, ακόμη καλύτερα. Η ομάδα εδώ και καιρό είναι στην κατάσταση που πρέπει να είναι. Αν εξαιρεθεί η κακή παρένθεση απέναντι στην ΑΕΚ, ο Απόλλωνας ανταποκρίθηκε άψογα σε ένα βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, συνδυάζοντας τα καλά αποτελέσματα με πολύ καλή μπάλα.


Οι εμφανίσεις της ομάδας είναι αυτές που δημιουργούν τις μεγάλες προσδοκίες, όχι για ένα, αλλά για δύο τίτλους. Στα της στατιστικής, ο Απόλλωνας αντιμετώπισε πέντε φορές φέτος την Ανόρθωση. Την κέρδισε δύο και έφερε τρεις ισοπαλίες, η μία στη Λεμεσό (1-1 στο πρωτάθλημα). Τα νούμερα είναι άλλη μία ένδειξη του βαθμού δυσκολίας του αγώνα, ανεξάρτητα αν τα κίνητρα της Ανόρθωσης είναι σαφώς λιγότερο ισχυρά.


Στοίχημα είναι και η παρουσία του κόσμου. Ο Σωφρόνης Αυγουστή δεν δίστασε να κάνει παράπονα και να στείλει μηνύματα ότι η Δυτικά Κερκίδα πρέπει να είναι υπερπλήρης.
ΑΠΟΕΛ: Βασικά σε μία εβδομάδα ο ΑΠΟΕΛ παίζει ρέστα. Για το πρωτάθλημα και το κύπελλο. Και στις δύο περιπτώσεις είναι σε μειονεκτική θέση. Είναι ξεκάθαρο ότι το διπλό είναι η μόνη του επιλογή. Γιατί ακόμη και αν ο ανταγωνιστής του χάσει την ίδια ώρα, μόνο με νίκη οι "γαλαζοκίτρινοι" θα αξιοποιήσουν την απώλεια και θα βρεθούν σε θέση ισχύος. Προτού αρχίσουν οι αγώνες, τα πράγματα είναι απλά.


Ο ΑΠΟΕΛ θέλει τέσσερεις νίκες για να εξαρτάται μόνο από τον εαυτό του. Στην "Αρένα", λοιπόν, είναι το επόμενο και πολύ σημαντικό βήμα. Για να το κάνει θα πρέπει να πατήσει καλά στο έδαφος και να παρουσιάσει τον καλύτερό του εαυτό. Αποδεχτό απ' όλους ότι, με βάση το υλικό, ακόμη και με κάποιες σημαντικές απουσίες, η ομάδα της Λευκωσίας έχει πολλά αγωνιστικά αποθέματα στο ρεζερβουάρ του.


Θα κληθεί λοιπόν απόψε να κερδίσει για 1η φορά στο γήπεδο της Λάρνακας. Σε τέσσερεις επισκέψεις πήρε μία ισοπαλία και αυτή στην 1η. Έχασε τρεις συνεχόμενες φορές. Οι πολλές "αλλαγές" και η άσχημη εμφάνιση έφεραν την ήττα της Τετάρτης στο κύπελλο, αλλά είναι άλλο παιχνίδι το σημερινό.


Είναι παιχνίδι χρονιάς, μέχρι το επόμενο και οι "γαλαζοκίτρινοι" έχουν εμπειρία και ικανότητα διαχείρισης τέτοιων αγώνων. Συν φυσικά ότι η 11άδα τους θα αλλάξει δραστικά σε σχέση με την Τετάρτη, αφού η τεχνική ηγεσία έδωσε ανάσες σε παίκτες κλειδιά, για να τους έχει φρέσκους σήμερα.