Αθλητικά Κύπρος

ΑΠΟΕΛ Vs Απόλλων ή άλλως ο «αγώνας των αγώνων»

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ. ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΠΟΙΟΣ ΦΥΓΕΙ ΧΑΜΟΓΕΛΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΣΠ ΘΑ ΠΡΟΒΑΡΕΙ ΤΟ ΣΤΕΜΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ
Τα σημάδια πως το παιχνίδι της 34ης αγωνιστικής θα ήταν καθοριστικό φαίνονταν από καιρό, αλλά όσο περνούσε ο χρόνος και οι αγώνες, γίνονταν ακόμη πιο έντονα. Ιδού τελικά πού έφτασε η μέρα του τελικού πρωταθλήματος. ΑΠΟΕΛ εναντίον Απόλλωνα και γύρω στις 9 απόψε θα ξέρουμε ποια ομάδα θα έχει τον απόλυτο λόγο για τον τίτλο. Μαθηματικά δεν θα κριθεί τίποτα, αναλόγως αποτελέσματος οι προοπτικές θα είναι διαφορετικές, αλλά, κακά τα ψέματα, όποιος είναι πρώτος απόψε, θα πρέπει να έχει τάσεις αυτοχειρίας στη συνέχεια.


Τα δεδομένα από βαθμολογικής άποψης είναι απλά. Ο Απόλλωνας παίζει για δύο αποτελέσματα. Με νίκη πάει στο +5 και θα του αρκεί ένας βαθμός (μάξιμουμ) στα επόμενα δύο παιχνίδια. Σε περίπτωση ισοπαλίας η ομάδα της Λεμεσού θα μείνει στο +2 και άρα θα μπορεί να κάνει μία απώλεια (ισοπαλία) στην 35η και 36η αγωνιστική, αφού και στα δύο σενάρια θα υπερτερεί στους μεταξύ αγώνες με τον ΑΠΟΕΛ.


Για την ομάδα της Λευκωσίας λοιπόν μένει ένα σκορ και μόνο. Η νίκη. Θα περάσει ένα βαθμό μπροστά, αλλά για να είναι βέβαιη πρωταθλήτρια στο τέλος δεν θα πρέπει να κάνει άλλη απώλεια (νοουμένου ότι δεν θα κάνει και ο Απόλλωνας). Φυσικά, επαναλαμβάνουμε, κανένας δεν χάνεται οριστικά απόψε, αλλά, κατά μεγάλο ή και τεράστιο ποσοστό κρίνεται ο τίτλος, οπότε ας αφήσουμε για τη συνέχεια τα σενάρια. Η κάθε ομάδα έχει τα κίνητρα και τα ατού της. Έχουν τη θέληση και την πίστη πως θα αποχωρήσουν απόψε από το γήπεδο πανηγυρίζοντας.


Για τον ΑΠΟΕΛ, το να κατακτήσει τον 6ο συνεχόμενο τίτλο είναι τεράστια υπόθεση. Θα γράψει ιστορία στην... ιστορία, θα το πάρει σε μια χρονιά όπου είχε αναποδιές, μέτρια διαστήματα, σε ένα πρωτάθλημα όπου για πρώτη φορά στην τελική ευθεία δεν ήταν φαβορί. Δεν υπάρχει και το κύπελλο, οπότε χρονιά χωρίς τίτλο μετά το 2012 δεν ακούγεται καλά. Κατά βάθος είναι και η υπόθεση Τσάμπιονς Λιγκ, όπου ακόμη και με τα νέα δεδομένα οι «γαλαζοκίτρινοι» έχουν καλή προοπτική.


Από καθαρά αγωνιστικής άποψης, είναι γεγονός αποδεχτό πρώτα απ' όλα από τους ίδιους του τους ανθρώπους ότι η ομάδα δεν έπιασε το ταβάνι των δυνατοτήτων της. Υπάρχουν ελαφρυντικά, όπως οι τραυματισμοί και η καταπόνηση, αλλά σίγουρα η αγωνιστική ποιότητα των παρόντων έφερνε περισσότερες απαιτήσεις. Οι «γαλαζοκίτρινοι» θα έχουν σαν όπλο τους την έδρα, με την επιστροφή των οργανωμένων θα κερδίσουν σε ατμόσφαιρα, πέρα από την αριθμητική υπεροχή.


Έχουν επίσης στο πετσί τους τη διαχείριση τέτοιων αγώνων, παιχνιδιών μίας επιλογής. Όλα αυτά θα δώσουν ένα έναυσμα. Το κυριότερο θα είναι φυσικά η απόδοση της ομάδας. Έχει προσωπικότητες, παίκτες με τεράστιο ταλέντο, βάθος στον πάγκο, νοοτροπία. Με καθαρό μυαλό και μπάλα επιπέδου ΑΠΟΕΛ, οι πιθανότητες νίκης αυξάνονται κατακόρυφα. Πρέπει να κερδίσει. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ψάξει το γκολ, αλλά η τακτική και η υπομονή θα παίξουν ρόλο. Το πότε και πόσο θα χρειαστεί να ρισκάρει, θα φανεί στην πορεία.


Ο φετινός Απόλλωνας είναι κατά γενικήν ομολογίαν ο καλύτερος που έχουμε δει εδώ και πολλά χρόνια. Χτίζει από την περίοδο '13-14 το πλάνο επιστροφής στην κορυφή και φαίνεται ξεκάθαρα πως στην πορεία βελτίωσε όλα εκείνα που του έλειπαν στην πορεία αυτή. Έχει πάρει κύπελλα, σούπερ καπ, μεγάλες νίκες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά το στέμμα του πρωταθλητή είναι άλλο πράγμα. Και αυτό για την ομάδα της Λεμεσού είναι το κίνητρο των κινήτρων. Η παρουσία του σε όλη την περίοδο, με ελάχιστες εξαιρέσεις εντυπωσιακή, η καλύτερη. Ομάδα που στη μέρα της κυριαρχεί απόλυτα στο γήπεδο, που βρίσκει τις λύσεις εκεί όπου δυσκολεύεται. Είχε και αυτός βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα, αλλά είχε εξαιρετική διαχείριση και διατήρηση φρεσκάδας. Έχει βάθος σε κάθε θέση, ποιότητα και ισορροπία μεταξύ των «βασικών» και των λιγότερο «βασικών».


Σημαντικό, πέρα από την αγωνιστική του ισχύ και σαφέστατα βελτιωμένη νοοτροπία, αυτή που τον βοήθησε να έχει μέχρι σήμερα το πάνω χέρι. Σήμερα έχει το ντεζαβαντάζ της έδρας και ξέρει πως θα βρει καυτή ατμόσφαιρα απέναντί του. Έχει όμως να προτάξει την αγωνιστική του ισχύ. Την έδειξε ειδικά στα δύο από τα τρία ντέρμπι με τον φετινό του αντίπαλο. Ακόμη και όταν έχασε, είχε βγάλει στο γήπεδο πολλές αρετές. Η ομάδα της Λεμεσού βολεύεται και με ισοπαλία. Αυτό μπορεί να αποδειχτεί χρησιμότατο, αλλά και «παγίδα». Με βάση τα όσα έχουμε δει, ο Απόλλωνας δεν θα κατέβει για να κρατήσει το «Χ». Μας έχει δείξει πως όπου παίζει και όποιο και αν είναι το ζητούμενο, ο Απόλλωνας θέλει να έχει το πρώτο χέρι, να κάνει το δικό του παιχνίδι.
Τα στατιστικά και η προϊστορία του ντέρμπι


ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΑΜΥΝΑ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΗ ΒΑΘΜΩΝ
ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗ:
Στα 86 γκολ και οι δύο ομάδες, αλλά με πολλές και σημαντικές διαφορές σε συχνότητα και άλλες στατιστικές κατηγορίες. Ο ΑΠΟΕΛ έχει πρώτα απ' όλα το εξής χαρακτηριστικό. Την τεράστια διαφορά ανάμεσα στα δύο ημίχρονα, αφού έβαλε 54 γκολ στην επανάληψη. Τα τριάντα από αυτά μετά το 75’, είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο. Αλλά την ίδια ώρα δυσκολεύεται πάρα πολύ στο αμέσως προηγούμενο διάστημα (61’-75’), όπου έχει μόλις 9 γκολ. Πάντως το χειρότερο του δεκαπεντάλεπτο είναι αυτό μεταξύ 16’-30’ με μόνο 8 γκολ.


Στην πλευρά του Απόλλωνα υπάρχει μία φοβερή ισορροπία. Σε 4 δεκαπεντάλεπτα σκόραρε από 13 φορές. Μόνη διαφορά το διάστημα 61’-75’ με 15 γκολ και το πιο παραγωγικό του (61 ́-75 ́) με 19 γκολ. Ισορροπία εμφανίζεται και στα τέρματα ανά ημίχρονο με καλύτερη επίδοση στο 2ο (39-47). Ο ΑΠΟΕΛ σκόραρε στα 29 από τα 33 παιχνίδια, ενώ ο Απόλλωνας στα 31.


Ο γηπεδούχος ΑΠΟΕΛ μετρά 46 γκολ (40 εκτός) στο γήπεδό του, ο δε Απόλλωνας 32 στα εκτός έδρας παιχνίδια και 54 μέσα. Οπότε και εδώ υπάρχει διαφορά στην ισορροπία.


Σε ό,τι αφορά τους σκόρερ, υπάρχει σχεδόν ισοπαλία στον πλουραλισμό. Δεκαπέντε ο ΑΠΟΕΛ και 14 ο Απόλλωνας. Η διαφορά είναι οι... αποστάσεις. Οι «γαλαζοκίτρινοι» έχουν δύο παίκτες με διψήφιο αριθμό (Ντε Καμάργκο, Ζαχίντ), αλλά και τέσσερεις που αγγίζουν τα δέκα. Στον Απόλλωνα μετά τη τριάδα Ζελάγια, Μάγκλιτσα, Παπουλλής (17, 14, 14), ακολουθεί μακριά ο επόμενος με 6 γκολ.


ΦΑΚΕΛΟΣ ΑΜΥΝΑ: Ο Απόλλωνας υπερτερεί κατά 9 τέρματα (23 έναντι 32). Δέχτηκε τα 11 από τα 23 στο πρώτο μέρος, μόλις ένα στα πρώτα 15’. Είναι πιο ευάλωτος στο διάστημα 31’-45’ με 8 γκολ παθητικό. Ο ΑΠΟΕΛ είδε την εστία του να παραβιάζεται 19 φορές στο 1ο μέρος, έναντι 13 στην επανάληψη. Έχει καλύτερο διάστημα το 61’-75’ με μόλις δύο γκολ, γενικά έχει ισορροπία στα υπόλοιπα με μάξιμουμ τα 7 και μίνιμουμ τα 5. Ο Απόλλωνας κράτησε ανέπαφη την εστία του σε 15 αγώνες (με μάξιμουμ σερί τα 5), ο ΑΠΟΕΛ σε 13 (τρία το καλύτερο σερί). Σε ό,τι αφορά τα εντός και εκτός, ο ΑΠΟΕΛ δέχτηκε σαν γηπεδούχος 16 γκολ (όσα και εκτός) και ο Απόλλωνας σαν φιλοξενούμενος μόλις 10.


ΕΤΣΙ ΕΚΑΝΑΝ ΣΟΥΜΑ: Πρακτικά η διαφορά των 2 βαθμών οφείλεται τελικά στα αποτελέσματα των ντέρμπι, όπου ο Απόλλωνας μάζεψε σε 17 αγώνες 35 βαθμούς (10-5-2) και ο ΑΠΟΕΛ 33 (10-3-4), ενώ είχαν ακριβώς τις ίδιες απώλειες με ομάδες εκτός εξάδας. Στις 16 εντός έδρας αναμετρήσεις του, ο ΑΠΟΕΛ έχει απολογισμό 40 βαθμούς με 13 νίκες, 1 ισοπαλία και 2 ήττες. Ο Απόλλωνας στα εκτός έδρας παιχνίδια (16) έκανε 10 διπλά, έχασε μία φορά και έφερε πέντε ισοπαλίες. Το καλύτερο νικηφόρο σερί των δύο ομάδων σταματά στις 7 νίκες. Κοινό σημείο αναφοράς και το γεγονός ότι το αρνητικό σερί των δύο ομάδων είναι μόλις σε 2 αγώνες χωρίς νίκη.


ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ (ΦΕΤΟΣ): Στους τρεις αγώνες πρωταθλήματος, ο Απόλλωνας κέρδισε δύο φορές και ο ΑΠΟΕΛ μία. Τα πρώτα δύο παιχνίδια έγιναν σε διάστημα μερικών ημερών (σε δύο συνεχόμενες Τετάρτες) και είχαν εντελώς διαφορετική τροπή και κατάληξη. Στις 24 Ιανουαρίου στο ΓΣΠ, ο Απόλλωνας προηγήθηκε με 3-0 μόλις στο 14’ και έφυγε νικητής με το εμφαντικό 4-0. Στις 31 Ιανουαρίου στο «Τσίρειο» ο Απόλλωνας προηγήθηκε σχετικά νωρίς, ο ΑΠΟΕΛ απάντησε στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων, πήρε προβάδισμα στο 53 ́και κράτησε το 2-1 αν και έμεινε με 10 παίκτες.


Στις 18 Μαρτίου στη Λεμεσό, ο Απόλλωνας κατάφερε να σκοράρει δις μέχρι το 30 ́, ο ΑΠΟΕΛ μείωσε πριν από τη ανάπαυλα, αλλά η ομάδα της Λεμεσού είχε διπλή απάντηση στην επανάληψη για το 4-1, προτού ο ΑΠΟΕΛ βάλει 2ο γκολ πριν από το τέλος. Σε τρεις αγώνες ο απολογισμός τερμάτων είναι 9-4 για τον Απόλλωνα


ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ (2008-18): Από τη χρονιά καταβολής των πλέι οφ (2007-08), οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί σε επίπεδο πρωταθλήματος 33 φορές. Υπάρχει υπεροχή του ΑΠΟΕΛ με 17 νίκες έναντι 10 του Απόλλωνα, σχετικά λίγες οι ισοπαλίες, μόλις έξι. Υπάρχει όμως και μία αλλαγή δεδομένων με τη πάροδο των ετών. Μέχρι και την περίοδο 2012-13, οι νίκες ήταν 12-1 για τον ΑΠΟΕΛ (μία ισοπαλία), αλλά την τελευταία πενταετία έχει αλλάξει το τοπίο. Ο Απόλλωνας μετρά 9 νίκες και ο ΑΠΟΕΛ 5, ενώ είχαμε και πέντε ισοπαλίες.