Αθλητικά Κύπρος

Διάχυτος ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΜΕ 46 ΑΘΛΗΤΕΣ ΣΕ ΟΚΤΩ ΑΘΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΗ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΟΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΜΑΣ
Η Κυπριακή Επιτροπή Κοινοπολιτειακών Αγώνων παρουσίασε τον απολογισμό της κυπριακής αποστολής, η οποία συμμετείχε στους 21ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Γκολντ Κόουστ της Αυστραλίας, από 4-15 Απριλίου. Η αποστολή περιελάμβανε 46 αθλητές (25 Άνδρες και 21 Γυναίκες), που έλαβαν μέρος σε οκτώ αθλήματα, και κοινή πεποίθηση όσων τους έζησαν από κοντά, και όσων παρακολούθησαν τις προσπάθειες των αθλητών στη μακρινή Αυστραλία, είναι ότι υπήρξε η καλύτερη παρουσία της Κύπρου στους αγώνες, απ' όλες τις εννέα προηγούμενες.


Στη διάσκεψη διάχυτος ήταν ο ενθουσιασμός και τα χαμόγελα από τους αθλητές της ομάδας. Μεταξύ άλλων παρευρέθησαν η αθλήτρια της Ρυθμικής Διαμάντω Ευριπίδου, που στο Gold Coast κατέκτησε έξι μετάλλια, από τα οποία τέσσερα ήταν χρυσά, ο αθλητής της Ενόργανης Μάριος Γεωργίου με τα δύο χρυσά και το ένα χάλκινο, η «χρυσή» σκοπεύτρια Άντρη Ελευθερίου, ο «χάλκινος» δισκοβόλος Απόστολος Παρέλλης, η «χάλκινη» σκοπεύτρια Παναγιώτα Ανδρέου, τα άλλα δύο κορίτσια της Ρυθμικής, Ελένη Έλληνα και Βικτώρια Σκιττίδη, και πολλοί άλλοι αθλητές της ομάδας. Όλοι τους εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη συνολική εμφάνιση, την επάξια εκροσώπηση της Κύπρου και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά για να παραμείνουν στο υψηλό επίπεδο όπου βρίσκονται σήμερα.


Στην αποτίμησή του για τους αγώνες, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Ντίνος Μιχαηλίδης σημείωσε ότι υλοποιήθηκαν στον μέγιστο βαθμό οι τρεις στόχοι που τέθηκαν πριν από τους αγώνες: «Ο πρώτος αφορούσε στην όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση της αποστολής, ο δεύτερος στην ανάγκη για άψογη συμπεριφορά στις κοινωνικές εκδηλώσεις και την επαφή με την ομογένεια και ο τρίτος και πιο ουσιαστικός στην αγωνιστική παρουσία».


Το «παρών» έδωσαν ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, αξιωματούχοι και μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, ο Αντιπρόεδρος του ΚΟΑ Δημήτρης Λεοντής, Μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΑ, Πρόεδροι Αθλητικών Ομοσπονδιών, όπως επίσης προπονητές και συνοδοί της ομάδας.


Η Κύπρος κατέλαβε τη 10η θέση στον πίνακα των μεταλλίων επί συνόλου 71 χωρών κατακτώντας οκτώ χρυσά, ένα αργυρό και τρία χάλκινα μετάλλια, ενώ οι αθλητές της πλασαρίστηκαν στην πρώτη οκτάδα των διαφόρων αγωνισμάτων 33 φορές. Ο συνολικός αριθμός μεταλλίων (14), των χρυσών μεταλλίων (8), των αθλητών που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο (6), και τον αθλητών που κατέκτησαν οποιοδήποτε μετάλλιο (9), αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών για τις κυπριακές συμμετοχές στους αγώνες.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της συμμετοχής της Κύπρου


1.10η συμμετοχή της Κύπρου σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες.


2. Καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων: 8 χρυσά, 1 αργυρό, 5 χάλκινα.


3. Καλύτερη θέση στον συνολικό πίνακα στην κατάταξη των χωρών που έλαβαν μέρος (71 Κράτη), 10η θέση.


Η 7η και η 8η χώρα ξεπέρασαν την Κύπρο καταγράφοντας χρυσά μετάλλια και σε παρα-αθλήματα.
4. Με το χρυσό στο ομαδικό της Ρυθμικής Γυμναστικής, για πρώτη φορά κατέκτησαν μετάλλιο σε μία διοργάνωση εννέα Κύπριοι αθλητές. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν στη Γλασκώβη το 2014 με οκτώ αθλητές. Έξι διαφορετικοί αθλητές κατέκτησαν τουλάχιστον ένα χρυσό, αριθμός που επίσης συνιστά ρεκόρ.
5. Η μοναδική χώρα με πληθυσμό κάτω του ενός εκατομμυρίου, που κέρδισε πέραν του ενός χρυσού μεταλλίου.
6. Οι διαχρονικά κορυφαίοι αθλητές μας πέτυχαν τους στόχους τους (Αχιλλέως, Ελευθερίου, Παρέλλης, Ανδρέου, Τραΐκοβιτς).
7. Παρουσιάσαμε αθλητές υψηλού επιπέδου και παγκοσμίως ανταγωνιστικούς, που έφτασαν σ’ αυτό το επίπεδο τα τελευταία 3 χρόνια (Μάριος Γεωργίου, Νεκταρία Παναγή, Ναταλία Ευαγγελίδου, Αμίν Χατίρι, Αγγελοπούλου και Κωνσταντίνου στο Beach Volley, Άντρη Χριστοφόρου στην Ποδηλασία, Γεωργία Κωνσταντινίδου, Στίβεν Θεοδότου, στη Σκοποβολή, Κάλια Αντωνίου στην Κολύμβηση).
8. Ιδιαίτερα ξεχώρισαν οι νέοι αθλητές Ευριπίδου Διαμάντω, Βικτώρια Σκιττίδη, Ελένη Έλληνα, Ηλίας Γεωργίου στη Γυμναστική, ο Καουσλίδης στην Πάλη, που πραγματικά εντυπωσίασαν.
9. Η Διαμάντω Ευριπίδου με τα έξι μετάλλια ήταν η αθλήτρια των αγώνων (τέσσερα χρυσά, ένα αργυρό και ένα χάλκινο). Τρεις αθλητές κατέκτησαν έξι μετάλλια. Ανάμεσά τους και η Διαμάντω Ευριπίδου. Οι άλλοι δύο ήταν ο Ολυμπιονίκης στο Ρίο, Βρετανός Γυμναστής Νάιλ Γουίλσον (τέσσερα χρυσά και δύο αργυρά), κάτι που αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την επιτυχία του Μάριου Γεωργίου και η Αυστραλέζα Κολυμβήτρια Έμα Μακχέον, που κέρδισε τέσσερα χρυσά, τα τρία εκ των οποίων σε σκυταλοδρομίες, και δύο χάλκινα.
10. Ο Γιώργος Αχιλλέως και η Παναγιώτα Ανδρέου σημείωσαν στους προκριματικούς του Σκιτ ρεκόρ Αγώνων. Επίσης οι επιδόσεις των Γιώργου Αχιλλέως και Άντρης Ελευθερίου στους τελικούς καταγράφηκαν ως νέα ρεκόρ αγώνων, αφού οι τελικοί του αγωνίσματος διεξήχθησαν για πρώτη φορά με νέο σύστημα.
11. Συμπεριλαμβανομένων όλων των αθλημάτων, η κυπριακή ομάδα είχε συμμετοχή σε 102 διαφορετικά αγωνίσματα με 46 αθλητές. Αριθμητικά σε σύνολο επιτεύχθηκαν οι πιο κάτω θέσεις:


1η θέση : 8
2η θέση : 1
3η θέση : 5
4η θέση : 3
5η θέση : 3
6η θέση : 4
7η θέση : 6
8η θέση : 3
1-8η θέση : 33
9-12η θέση : 20
13-16η θέση : 18
17+ θέση: 31
12. Είχαμε μιαν από τις πιο νεαρές αθλήτριες σε ηλικία, την Παναγιώτα Χαραλάμπους, 14 χρονών, που κατέλαβε τη 15η θέση στο αεροβόλο πιστόλι.
13. Είχαμε στον Στίβο από τη Ναταλία Ευαγγελίδου, 2 νέες παγκύπριες επιδόσεις στα 800μ. και 1500μ., διεθνούς επιπέδου, και από τον Χρίστο Δημητρίου ατομικές επιδόσεις που τον καθιστούν ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο.
14. Η οργανωτική δομή της αποστολής ήταν άψογη, γεγονός που συνετέλεσε στην επιτυχία.