Αθλητικά Κύπρος

ΑΠΟΕΛ Είναι στα πόδια του εφόσον...

Ο ΑΠΟΕΛ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
Η απώλεια στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» σημαίνει πως ο ΑΠΟΕΛ απέχει ξανά από τον πρωτοπόρο Απόλλωνα. Αλλά θεωρητικά η απώλεια δεν αλλάζει την προοπτική, υπό την έννοια ότι στον «Αρχάγγελο» και όχι μόνο, έχουν ως σημείο αναφοράς το ντέρμπι με τον ανταγωνιστή στο ΓΣΠ το Σ/Κ 28-29 Απριλίου. Αν ο ΑΠΟΕΛ κερδίσει τότε παίρνει το πάνω χέρι. Από την άλλη όμως, είναι ξεκάθαρο ότι δεν είναι σωστό να μπαίνουν «όλα τα αβγά σε ένα καλάθι». Αυτό φάνηκε στις δύο τελευταίες αγωνιστικές, όπου οι υπολογισμοί ανατράπηκαν.


Υπάρχουν απώλειες και πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες. Για την ομάδα της Λευκωσίας, υπάρχει όμως ένα κοινό σημείο αναφοράς. Για να αποφύγει απώλειες στις επόμενες δύο αγωνιστικές και να κερδίσει το ντέρμπι της 30ής αγωνιστικής, πρέπει να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις, να αυξήσει τις πιθανότητες με βάση την απόδοσή της. Να βελτιώσει με δύο λόγια την εικόνα της.


Πάει καιρός από την τελευταία άνετη επικράτηση. Αλλά και πολύς καιρός από την τελευταία μεστή, επιβλητική εμφάνιση. Όμως γα να μην πηγαίνουμε μακριά, παραθέτουμε κάποια δεδομένα, που αφορούν τα πλέι-οφ και μόνο. Σε πέντε αγωνιστικές, ο ΑΠΟΕΛ δεν μπόρεσε να σκοράρει σε δύο παιχνίδια. Κατάφερε να βάλει μόλις ένα γκολ στο 1ο μέρος (με Απόλλωνα) και αυτό λίγο πριν ολοκληρωθούν τα 45 λεπτά, όντας πίσω στο σκορ με 2-0.


Χρειάστηκε 68 λεπτά για το επόμενο (με Ομόνοια) και 83 λεπτά με την ΑΕΛ. Με δύο λόγια, έχει δυσκολίες στο γκολ. Ανεξάρτητα από το αν το κοντέρ του έγραψε 79 γκολ μέχρι σήμερα. Η στατιστική του τελευταίου διαστήματος είναι αυτή που μετρά. Το ότι οι επιθετικές επιδόσεις δεν είναι οι καλύτερες, έχει σχέση και με τη δημιουργία.


Ο Εμπεσίλιο και ο Ζαχίντ που ξεκλείδωναν άμυνες και σκόραραν παράλληλα, είναι εδώ και καιρό ντεφορμέ. Ο Σάλαϊ είχε ξεκινήσει πολύ καλά, αλλά συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις. Ο ΑΠΟΕΛ φτιάχνει ευκαιρίες, αλλά όχι όσες επιβάλλει η προσπάθεια κατάκτησης του πρωταθλήματος και η ατομική ποιότητα των παικτών του.


Η άμυνα κράτησε σε τρία παιχνίδια των πλέι-οφ το μηδέν παθητικό, αλλά έχει τα τέσσερα γκολ με τον Απόλλωνα ως άλλο σημείο αναφοράς, και αρκετές περιπτώσεις που παρουσιάζει τρύπες και βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Πέρεζ έχει κάνει ορισμένες καθοριστικές επεμβάσεις, αλλά δεν είναι Βάτερμαν.


Με κουλτούρα, αλλά...


Κούραση, τραυματισμοί, πιθανόν λάθος εκτιμήσεις στο πλάνο επί Δώνη, είναι επίσης μέρος της εξίσωσης και δεν μπορούν να αγνοηθούν. Αλλά μέχρι ενός σημείου. Μπαίνοντας πλέον στην τελική ευθεία και έχοντας ένα καλό διάστημα για ξεκούραση και περισυλλογή, οι «γαλαζοκίτρινοι» πρέπει να ανεβάσουν ταχύτητα. Μπορεί στο τέλος της ημέρας, τα ατομικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, η κουλτούρα του πρωταθλητή και η καλύτερη διαχείριση της πίεσης να αποφέρουν αποτέλεσμα. Όμως η βάση για ανατροπή των δεδομένων θα είναι η ανεβασμένη συλλογική παρουσία. Με δύο λέξεις, καλύτερη απόδοση.