Αθλητικά Κύπρος

ΑΕΚ Το πλάνο, η υπομονή και η στήριξη

Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΕΚ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΚΟΥΡΗΣ, ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΤΡΕΜΠΛ, ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ Η ΟΜΑΔΑ
Η ΑΕΚ ολοκλήρωσε μια εντυπωσιακή χρονιά με τον καλύτερο τρόπο. Οι Λαρνακείς «καθάρισαν» με το επιβλητικό 3-0 τον Κεραυνό στην τελική φάση του πρωταθλήματος και κατέκτησαν το πρωτάθλημα. Προηγήθηκαν το σούπερ καπ στην αρχή της σεζόν και ακολούθως το κύπελλο για να φτάσουν στο τρεμπλ τη σεζόν που ολοκληρώθηκε. Αρχιτέκτονας αυτής της προσπάθειας ο Δημήτρης Κουκούρης, ο οποίος στην πρώτη του χρονιά ως πρώτος προπονητής στην ΑΕΚ κατέκτησε τα πάντα στις εγχώριες διοργανώσεις.


Ο Ελλαδίτης τεχνικός μίλησε στο Ράδιο Πρώτο για την παρουσία της ομάδα του, το «κλειδί» της επιτυχίας, αλλά και για το κίνητρο της Ευρώπης.
- Κύριε Κουκούρη, ολοκληρώσατε με τον καλύτερο τρόπο μια εντυπωσιακή χρονιά.


«Ναι ήταν πράγματι μια απίστευτη χρονιά, αφού κατακτήσαμε όλους τους στόχους. Αρχίσαμε με το σούπερ καπ, στη συνέχεια ήταν το κύπελλο, τώρα το πρωτάθλημα, που ήταν και ο βασικός στόχος της ομάδας. Όταν έχεις κατακτήσει και τους τρεις τίτλους δεν μπορείς παρά να είσαι ευτυχισμένος γιατί απέδωσαν οι προσπάθειες».
- Καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν η ΑΕΚ διακρίθηκε για τη σταθερότητα στην απόδοσή της. Αυτό ήταν και το κλειδί για να πετύχει στους στόχους της;


«Είναι ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. Όταν μια ομάδα έχει σταθερή απόδοση, ειδικά στο μπάσκετ μετράει πολύ. Σε πολλές περιπτώσεις και σε πολλά πρωταθλήματα, ομάδες που μπορεί να μην έχουν σταθερή απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν να μπορούν στα πλέι-οφ, που είναι ένα μικρό πρωτάθλημα, να αντιδρούν διαφορετικά. Όλα έχουν τη σημασία τους».
- Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο;


«Μας δυσκόλεψε το γεγονός ότι το πρωτάθλημα αποτελείτο από λίγες ομάδες και είχε αρκετά κενά στη διάρκειά του και δυσκολευτήκαμε λίγο και μέσα από τις προπονήσεις. Προσπαθούσαμε να διατηρήσουμε τον ρυθμό, χωρίς να έχουμε αγωνιστικές υποχρεώσεις, πράγμα το οποίο στον ομαδικό αθλητισμό είναι αρκετά δύσκολο. Στην τελική, όμως, καταφέραμε να διατηρήσουμε τη σταθερότητά μας, που, όπως είπες, ήταν ένα από τα κλειδιά για να πετύχουμε στους στόχους μας».
- Αυτό το 3-0 στην τελική φάση με αντίπαλο τον Κεραυνό λέει πολλά. Θεωρείτε ότι έπαιξε ρόλο η κούραση που είχαν οι αντίπαλοι, αφού μέχρι και πριν από ενάμιση μήνα αγωνίζονταν στην Ευρώπη;


«Ναι, όλα παίζουν ρόλο. Μην ξεχνάς ότι την περίοδο 2015-16 είχαμε βρεθεί κι εμείς σε αντίστοιχη θέση, όταν είχαμε περάσει στο “top 16”, με κόουτς τον Λίνο Γαβριήλ. Τότε μπορέσαμε και κατακτήσαμε με 3-0 πάλι τον τίτλο με αντίπαλο τον ΑΠΟΕΛ. Θεωρώ ότι ισχύουν και τα δύο. Γιατί από τη μια η ομάδα διατηρεί τον ρυθμό της, αλλά σίγουρα έχει και φθορά. Εμείς είχαμε να αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση αρκετά περίεργη. Πριν από τον τελικό του κυπέλλου τον Φεβρουάριο για ένα μήνα σχεδόν δεν είχαμε αγώνα, κάτι τρομερά δύσκολο για μια ομάδα να διατηρήσει τον ρυθμό της».
- Στην πρώτη σας χρονιά ως πρώτος προπονητής στην ΑΕΚ καταφέρατε το απόλυτο. Θεωρείτε ότι είναι μια προσωπική δικαίωση για σας;


«Σίγουρα είναι προσωπική δικαίωση. Είναι, όμως, ένας συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Η στήριξη της διοίκησης από την αρχή και η εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου, το ότι βρίσκομαι στην ομάδα αρκετά χρόνια και γνωρίζω αρκετά πράγματα. Δεν προχωρήσαμε σε αλλαγή ξένου, κάτι που νομίζω ότι για πρώτη φορά γίνεται. Αυτό δείχνει ότι από την αρχή είχαμε βάλει ένα πλάνο, με υπομονή και όχι πανικό και βεβιασμένες κινήσεις, στηρίξαμε τα παιδιά, κρατήσαμε έναν κορμό αρκετά δυνατό από την προηγούμενη περίοδο και μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Αλλά, όλα ξεκινούν, όπως ανέφερα, από τη διοίκηση».
- Υπάρχει η θέληση να συνεχίσετε τη συνεργασίας σας με την ΑΕΚ;


«Ναι, υπάρχει και από τις δύο πλευρές. Τις επόμενες ημέρες ελπίζω να ξεκαθαρίσει το σκηνικό».
- Πάντως, είναι μεγάλο κίνητρο για την ΑΕΚ, εάν και εφόσον αποφασιστεί να αγωνιστεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.


«Εντάξει, είναι νωρίς ακόμα. Η ΑΕΚ στην Κύπρο πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια και θεωρώ ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και στην Ευρώπη. Γιατί όχι να μην προσπαθήσει να κάνει το βήμα παραπάνω, για μια ακόμα διάκριση. Το μυστικό νομίζω ότι είναι να έχεις συνοχή σαν ομάδα, να διατηρείς έναν κορμό και να κτίζεις πάνω σε αυτόν. Σαν χώρα, το επίπεδο στο μπάσκετ είναι χαμηλό, ωστόσο υπάρχουν μερικές ομάδες που προσπαθούν να το ανεβάσουν. Η Ευρώπη αποτελεί έξτρα κίνητρο, να βελτιωθείς με τους ανταγωνιστικούς αγώνες».
- Ένα γενικότερο σχόλιο για το επίπεδο του πρωταθλήματος στην Κύπρο και την άποψή σας για την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ομοσπονδία για αναβάθμιση του αθλήματος.


«Τα τελευταία χρόνια γίνονται πολλές προσπάθειες από την Ομοσπονδία. Σίγουρα θα θέλαμε ένα πρωτάθλημα να μην αποτελείται από επτά ομάδες. Αν είναι δυνατόν να αποτελείται τουλάχιστον από δέκα ομάδες. Γνωρίζω ότι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί τα οικονομικά δεδομένα είναι πάρα πολύ δύσκολα και στενά. Απ’ ό,τι γνωρίζω καταβάλλεται αρκετή προσπάθεια να επανέλθουν στην Α’ Κατηγορία ομάδες, όπως για παράδειγμα η ΑΕΛ και η Ομόνοια. Να γίνει ένα πρωτάθλημα δέκα ομάδων. Είδαμε φέτος έναν κανονισμό για την υποχρεωτική συμμετοχή στην πεντάδα Κύπριου καλαθοσφαιριστή, που ίσως βοηθήσει τα επόμενα χρόνια στη βελτίωση του Κύπριου καλαθοσφαιριστή».