Η ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ «ΚΥΡΙΑΣ» ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΙΣΩΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ. Η ΜΑΓΙΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΜΕΡΕΣ ΔΟΞΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Ήταν πασιφανές ότι η περίοδος που ολοκληρώθηκε ήταν σημαντική για την Ανόρθωση. Μπορεί να την χαρακτηρίσει (την περίοδο) κάποιος με πολλά άλλα επίθετα. Κομβική, μεταβατική, περίοδο δοκιμασίας. Ένα χρόνο πριν, μιλώντας στη «Σ», ο Ανδρέας Παντελή είχε κάνει ξεκάθαρο λόγο για το τέλος της «μιζέριας» και τον στόχο να επανέλθει η ομάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ισχυρός άνδρας της «Κυρίας» είχε συστήσει υπομονή, ξέροντας ότι από τη μια μέρα στην άλλη δεν γίνονται «θαύματα».
Τελικά, η Ανόρθωση πέτυχε διάνα. Μιλούμε σχεδόν για ολική επαναφορά. Στην αρχή της σεζόν ξεκινούσε από το 6ο σημείο εκκίνησης από άποψης εικόνας. Τελικά τερμάτισε 3η, επανήλθε στην Ευρώπη μετά από μία πενταετία, έπαιξε πολύ καλής πάστας ποδόσφαιρο, είχε στατιστικές επιδόσεις που ξεχώρισαν. Η διαφορά της από την 1η και 2η θέση είναι μεγάλη, αλλά από την άλλη θυμίζουμε ότι, για αρκετό καιρό, ήταν ακόμη και μέσα στο κόλπο του τίτλου.
Αυτή η χρονιά ήταν επιτυχής γιατί βασίστηκε στην συνοχή του «κουαρτέτου». Ισχυρή διοίκηση (στη διαχείριση της διεύθυνσης και των οικονομικών), δοκιμασμένος στα κατατόπια του «Αντώνης Παπαδόπουλος» προπονητής, πολύ καλό υλικό (απόλυτα επιτυχής η απόφαση να ποντάρει σε αριθμό παικτών με γερό βιογραφικό). Το 4ο σημείο αναφοράς είναι ο κόσμος, που αγκάλιασε θερμά και στήριξε την όλη προσπάθεια.
Δεδομένο ότι η Ανόρθωση πατά γερά στα πόδια της. Το θέμα είναι η επόμενη μέρα. Η επόμενη χρονιά. Πώς, δηλαδή, μετά το τεράστιο συγκριτικά άλμα που έγινε μέσα σε 12 μήνες, θα κάνει το βήμα παραπάνω. Κακά τα ψέματα, με την εικόνα που έβγαλε, δημιούργησε ταχύτητα και μεγάλες απαιτήσεις. Που μεταφράζονται σε διεκδίκηση του πρωταθλήματος (όχι σε μαθηματικό επίπεδο), κατάκτηση του κυπέλλου, καλή πορεία στην Ευρώπη (δύσκολο, αφού ο συντελεστής της είναι πολύ χαμηλός, αλλά έτσι και αλλιώς για την Κύπρο η διάκριση στην Ευρώπη ισούται με 1-2 υπερβάσεις).
Γερό θεμέλιο
Ο προπονητής είναι εκεί, η Διοίκηση το ίδιο, ο κόσμος επίσης. Η ομάδα κρατά αρκετό από τον κορμό της, χρειάζεται, όμως, κάποιες προσθήκες που θα την πάνε στο επόμενο επίπεδο. Κατ' αρχήν δούλεψε πάνω σε μοντέλο παιχνιδιού, το εφάρμοσε καλά και κέρδισε χειροκρότημα. Είχε μια κουλτούρα, με πολύ σημαντικά στοιχεία την υπομονή και την αυτοπεποίθηση. Εξ ου και πολλές φορές μίλησε στο τέλος.
Η Ανόρθωση διακρίθηκε πρώτα απ' όλα επειδή είχε πολύ καλή αμυντική λειτουργία. Ο Αρούς αποδείχτηκε εξαιρετική περίπτωση, οπότε αν αποχωρήσει, όποιος και να κάτσει στο τέρμα, θα πρέπει να είναι εξίσου καλός. Η τετράδα πίσω έκανε σπουδαία δουλειά, αλλά μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αναχαιτιστική ισχύς της στον χώρο του κέντρου. Όλη αυτή η μαγιά υπάρχει. Γκρίζο στατιστικό στοιχείο, όμως, ήταν η επίθεση. Η Ανόρθωση είχε θέμα στο γκολ μέχρι τον Ιανουάριο. Όχι επειδή δεν έφτιαχνε φάσεις. Σε όλη τη χρονιά ήταν δημιουργικότατη. Αλλά για μπόλικο διάστημα δεν είχε τον επιθετικό παίκτη ή τους παίκτες που θα την έσπρωχναν μέσα στο τέρμα.
Η άφιξη Ντούρις έδωσε λύση και έδειξε περίτρανα τι έχανε η «Κυρία» για 4-5 μήνες προηγουμένως. Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας τέτοιος φορ, αν ο Ντούρις δεν συνεχίσει, που είναι το πιθανότερο. Αλλά με τη συχνότητα που η Ανόρθωση έφτιαχνε ευκαιρίες, ένας καλός επιθετικός θα έκανε τη δουλειά. Στο γκολ πρέπει να βοηθήσουν και άλλοι παίκτες, είναι σημαντικό η Ανόρθωση να κάνει 1-2 καλές επιλογές και στους «γουίγκερς». Κάναμε λόγο για δημιουργία. Τη στιγμή της συγγραφής του κειμένου, δεν ήταν ξεκάθαρο το θέμα Ράγιος. Με ή χωρίς τον χαρισματικό Ισπανό, είναι πασιφανές ότι το μοντέλο με τον κουμανταδόρο λειτούργησε άψογα.
Το κυπριακό στοιχείο
Η Ανόρθωση δεν είχε στηρίγματα από το ντόπιο υλικό. Ουσιαστικά μόνο ο Οικονομίδης πήρε μπόλικο χρόνο (23 συμμετοχές, 11 στην 11άδα). Σε μία ομάδα με 15 ξένους, αν δεν υπάρχει «γεμάτη κυπριακή ένεση», προκύπτει θέμα υπερφόρτωσης στον χρόνο συμμετοχής και πρόβλημα βάθους. Η Διοίκηση αναγνωρίζει το θέμα, είναι πρόθυμη να κάνει κινήσεις, γνωρίζοντας φυσικά πως το ντόπιο παζάρι δεν προσφέρει και πάρα πολλές επιλογές 1ης γραμμής.