Αθλητικά Κύπρος

ΑΕΚ Κέρδισε πολύ περισσότερα από ένα τρόπαιο

Η ΑΕΚ ΜΠΟΡΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΠΗΧΗ ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΥΠΕΡΠΗΔΗΣΕΙ. ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ, ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΠΛΕΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΩΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΣΧΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ
Η έκφραση που αφορά την «τοποθέτηση του πήχη» είναι συνηθισμένη στο ποδόσφαιρο. «Δανεισμένη» από το άλμα σε ύψος ή το επί κοντώ. Στην περίπτωση της ΑΕΚ, ισχύει ο εξής παραλληλισμός. Ένας καλός αθλητής, που είχε μια μοναδική, μεμονωμένη επιτυχία στην πορεία του. Που είχε προσόντα και έπρεπε να βρει τρόπο να τα αξιοποιήσει.


Κάποια στιγμή κάνει δραστικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, αλλάζει και την τεχνική του και στοχεύει ψηλά, πολύ ψηλά. Για να φτάσει στο πρώτο σκαλί του βάθρου, πρέπει πρώτα να κάνει υψηλές επιδόσεις, αλλά κυρίως ή έστω να σπάσει το δικό του ατομικό ρεκόρ και να πάρει ένα αργυρό μετάλλιο. Όταν τα καταφέρει, μπορεί ευκολότερα να δει και παραπάνω.


Το ποδόσφαιρο δεν είναι άλμα σε ύψος, αλλά για την ΑΕΚ όλη αυτή η διαδικασία έγινε με τους όρους της μπάλας. Κατακτώντας το κύπελλο, πρώτα απ' όλα, ισοφάρισε τον εαυτό της, έδειξε πως είναι και ομάδα για «χρυσό», όχι μόνο για χάλκινα και ψηλά πλασαρίσματα. Λέγαμε πριν από μερικές εβδομάδες πως το τρόπαιο του κυπέλλου θα ήταν μείζονος σημασίας.


Η ΑΕΚ έψαχνε μία μεγάλη διάκριση, για να προσδώσει τη μέγιστη δυναμική στη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται την τελευταία τετραετία. Άλλαξε τα πάντα σε όλα τα επίπεδα. Στο Διοικητικό δουλεύει ρολόι, από θέμα οικονομικών η κατάσταση είναι άψογη, στις διαδικασίες όλα κυλούν ομαλότατα. Η ομάδα μέσα από τη στοχευμένη επιλογή αγωνιστικής φιλοσοφίας έχει ίσως την πιο ξεκάθαρη ταυτότητα στο ποδόσφαιρό μας, με συνέχεια, όταν προκύπτουν αλλαγές στο ρόστερ και στον πάγκο. Έχει ιδιόκτητο γήπεδο και το αξιοποιεί αγωνιστικά, έχοντας καταστήσει την «Αρένα» σε έδρα με την έννοια της λέξης.


Σκεφτείτε το ανάποδο


Ας πάμε στο άλλο σενάριο. Η ΑΕΚ έχανε στον τελικό. Θα μιλούσαμε για αποτυχία, όσο και αν ένας τελικός είναι δίκοπο μαχαίρι. Οι υποδομές υπάρχουν, το επίπεδο παραμένει υψηλό, αλλά.... σταθερό. Όμως, το ηθικό; Θα ήταν υψηλό; Θα ήθελε ενέσεις, γιατί άλλο να έχεις το τρόπαιο και άλλο να βλέπεις τη βιτρίνα άδεια. Θα μιλούσαμε γενικά για «θετική στασιμότητα», που δεν είναι και το καλύτερο.


Η ΑΕΚ κέρδισε, λοιπόν, κάτι παραπάνω από ένα τρόπαιο. Κέρδισε αμέτρητους πόντους στην κουλτούρα και στη νοοτροπία. Κέρδισε πόντους στην αυτοπεποίθηση. Επιστρέφοντας σε όρους κλασικού αθλητισμού, όντως τώρα μπορεί να βάλει τον πήχη στο ανώτατο επίπεδο και να είναι σε θέση να τον υπερπηδήσει. Έχει την αγωνιστική, την τεχνική, αλλά και πλέον την πνευματική ικανότητα να πάει ψηλότερα.


Λίγες και ουσιαστικές


Ανώτατο επίπεδο ισούται με πρωτάθλημα. Πρωτάθλημα ισούται με μεγαλύτερη σταθερότητα, ισχυρότερη πυγμή, ίσως και επιπλέον ποιότητα. Σαφώς και στο επόμενο διάστημα θα γίνουν ανακατατάξεις. Όχι πολλές, αφού υπάρχει ένας συμπαγής κορμός για του χρόνου σε ποσότητα και ποιότητα. Οι κινήσεις ενίσχυσης θα είναι λίγες, αλλά θα πρέπει να είναι τέτοιες, που να διασφαλίσουν έστω και στα χαρτιά (σε πρώτο στάδιο), ότι η ΑΕΚ θα είναι πιο ισχυρή, θα καλύψει τις όσες αδυναμίες διαφάνηκαν τα προηγούμενα χρόνια.


Κατ' αρχήν, μπαίνει στην εξίσωση και η Ευρώπη. Ισχύουν όλα τα πιο πάνω. Έχει παίξει σε ομίλους, ήταν επιτυχία, αλλά μεμονωμένη, αν δεν επαναληφθεί. Ειδικά τώρα, που οι συνθήκες είναι ακόμη καλύτερες. Βέβαια ούτε η είσοδος σε όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, πόσω μάλλον το πρωτάθλημα, είναι απλή υπόθεση. Το απλό της υπόθεσης είναι η «σύγχρονη», η επί εποχής Καραπατάκη, ΑΕΚ να είναι έτοιμη όσο ποτέ πριν κάνει τις μέγιστες υπερβάσεις. Γι' αυτό θα το επαναλάβουμε.


Στο ΓΣΠ δεν κέρδισε μόνο ένα κύπελλο. Δεν πανηγύρισε μόνο μια επιτυχία. Κέρδισε το στοίχημα με τον εαυτό της και έκανε το πραγματικό κλικ στην αλλαγή του ρου της ιστορίας της. Είναι πλέον μεγάλη ομάδα, μέλος της ελίτ με τα όλα της.