Αθλητικά Κύπρος

Φλώρος Νικολάου και Πάμπος Ανδρέου

Δυο «σημαίες» για τη Νέα Σαλαμίνα στις δεκαετίες '80 και '90
Από τις τάξεις της Νέας Σαλαμίνας πέρασαν κατά καιρούς σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην ομάδα της Αμμοχώστου αλλά και στο κυπριακό ποδόσφαιρο.


Στις δεκαετίες ’80 και ’90 δύο παίκτες «σημαίες» για τον «ερυθρόλευκο» κόσμο ήταν οι Φλώρος Νικολάου και Πάμπης Ανδρέου, που πέρασαν και από άλλες, μεγάλες ομάδες, πανηγυρίζοντας τίτλους, ενώ πρόσφεραν πολλά και στην εθνική ομάδα.
ΦΛΩΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΕΝΑΣ παίκτης που ξεχώριζε για το αυθεντικό ταλέντο του. Ο Φλώρος ήταν μια ηγετική μορφή στην άμυνα, έπαιζε μυαλωμένα και ξεχώριζε για την άριστη τεχνική του κατάρτιση, το σουτ και τη δημιουργία παιχνιδιού, έστω κι αν ήταν αμυντικός. Από πολύ νωρίς φάνηκε το ταλέντο του και μετά την προσφυγιά θα ενταχθεί στην αγαπημένη του ομάδα, τη Νέα Σαλαμίνα.
Ο Φλώρος Νικολάου άρχισε την καριέρα του την περίοδο 1979, όταν η Νέα Σαλαμίνα υποβιβαζόταν για πρώτη φορά στη Β ́ Κατηγορία. Ήταν βασικός στην ομάδα και μαζί της πανηγύρισε την επάνοδο στην Α’ Κατηγορία. Παίζει στην ομάδα μέχρι το 1991 και, παρά τις προσπάθειες της ομάδας για μια διάκριση, δεν μπόρεσε για διάφορους λόγους. Ήλθε όμως ένας τίτλος και αυτός ήταν η κατάκτηση του Κυπέλλου το 1990, που ήταν και ο μοναδικός τίτλος στην ιστορία της Νέας Σαλαμίνας. Κέρδισε στον τελικό την Ομόνοια με 3-2.


Η παρουσία του Φλώρου σε Σαλαμίνα και Εθνική τον έφερε στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων. Έτσι, το 1991 υπήρχε η μετεγγραφή για τον Πεζοπορικό, στον οποίο αγωνίζεται για τρία χρόνια. Η μετεγγραφή του έγινε με το ποσό ρεκόρ την εποχή εκείνη, των 100 χιλ. λιρών. Μετά την ενοποίηση ΠΟΛ και ΕΠΑ, ο Φλώρος επέστρεψε στη Σαλαμίνα για ένα χρόνο και ακολούθως σε άλλες τρεις ομάδες, παίζοντας ένα χρόνο στην καθεμιά. Τον Εθνικό Άχνας (1995 - 96), ΑΠΟΕΛ (1996 -97) και Ένωση (1997 -98), ενώ επέστρεψε ξανά στη Νέα Σαλαμίνα, όπου και έκλεισε την ποδοσφαιρική του καριέρα (1998-99), παίζοντας 20 χρόνια συνολικά.
Ο Φλώρος Νικολάου πανηγύρισε δύο κύπελλα στην καριέρα του. Εκτός από το κύπελλο με τη Νέα Σαλαμίνα (1990), πήρε και ένα με τον ΑΠΟΕΛ (1997).
Η κορυφαία ατομική βράβευσή του ήταν η ανάδειξή του από την ΕΑΚ το 1990 ως παίκτη της χρονιάς, όταν ο Φλώρος ήταν 28 χρονών.
Ο Φλώρος Νικολάου, που δικαιολογημένα θεωρείται από τους κορυφαίους αμυντικούς του ποδοσφαίρου μας, ήταν 39 φορές διεθνής και πέτυχε δύο τέρματα με την Εθνική, εναντίον της Πολωνίας και της Σκωτίας.
ΠΑΜΠΗΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
ΑΛΛΟΣ ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής για τη Νέα Σαλαμίνα, ο οποίος ήταν, επίσης, για μια 20ετία στα γήπεδά μας.


Αυθεντικό ταλέντο ο Πάμπης Ανδρέου, έδωσε συνέχεια στην οικογενειακή παράδοση στους «ερυθρόλευκους», αφού από τη Νέα Σαλαμίνα πέρασε ο πατέρας του, Ανδρέας Γέρος και οι θείοι του, Σοφοκλής και Λούκας Κότροφος.
Ο Πάμπης έκανε ντεμπούτο τα τέλη του 1984 σε παιχνίδι με τον Άρη στο Τσίρειο και όλοι διαπίστωσαν το μεγάλο ταλέντο που γεννιόταν. Η ομάδα θα έβρισκε για τα επόμενα χρόνια ηγέτη και σκόρερ, παρόλο που δεν ήταν ποτέ καθαρός επιθετικός. Η φυσική του θέση ήταν επιθετικός χάφ, όμως έπαιξε με επιτυχία ακόμη και λίμπερο! Ο Πάμπης παίζει στη Νέα Σαλαμίνα από το 1984 μέχρι το 1997 και πανηγυρίζει έναν τίτλο, βάζοντας και τη δική του σφραγίδα. Είναι η κατάκτηση του κυπέλλου το 1990, όταν η Σαλαμίνα κέρδισε την Ομόνοια στον τελικό 3-2, με τον Π. Ανδρέου να σημειώνει το τρίτο τέρμα.


Μεγάλη ατομική επιτυχία για τον Πάμπη Ανδρέου ήταν η ανάδειξή του σε πρώτο σκόρερ του Πρωταθλήματος, παρόλο που δεν ήταν επιθετικός. Ήταν την περίοδο 1994-95 που πέτυχε 25 τέρματα, αρκετά από τα οποία ήταν από εκτελέσεις φάουλ που ήταν τα σπεσιαλιτέ του. Ο Πάμπης είχε γίνει στόχος μεγάλων ομάδων, όμως οι «ερυθρόλευκοι» δεν ήθελαν να τον χάσουν.


Τελικά στα 30 του χρόνια θα καταφέρει να πάρει μετεγγραφή στην άλλη ομάδα της Αμμοχώστου, την Ανόρθωση, παίζει δύο χρόνια στην Ανόρθωση (1997-99), όπου εντυπωσιάζει με τη μεστή του παρουσία, και πανηγυρίζει δύο Πρωταθλήματα (1998, 1999) κι ένα ακόμη κύπελλο (1998). Δύο χρόνια γεμάτα δόξα στην Ανόρθωση, αφού τη μια πήρε νταμπλ και την άλλη πήρε πρωτάθλημα και έχασε στον τελικό Κυπέλλου, αγγίζοντας και το δεύτερο νταμπλ.


Στην Ανόρθωση είχε πετύχει 19 γκόλ σε 43 παιχνίδια. Το 1999 επιστρέφει στη Νέα Σαλαμίνα, όπου παίζει μέχρι το 2003 τερματίζοντας το ποδόσφαιρο στα 36 του. Είναι ρέκορντμαν συμμετοχή στη Νέα Σαλαμίνα όλων των εποχών. Με πάνω από 420 εμφανίσεις και είναι ο αρχισκόρερ που με 215 τέρματα στην Εθνική ομάδα έχει 22 συμμετοχές και 2 τέρματα.