Αθλητικά Κύπρος

ΑΠΟΕΛ Έτοιμος όσο ποτέ για την ανηφόρα

ΑΠΟ ΑΠΟΨΗΣ ΡΟΣΤΕΡ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ Ο ΑΠΟΕΛ ΕΙΝΑΙ (ΠΟΛΥ) ΠΙΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΕΝΟΨΕΙ ΕΥΡΩΠΗΣ
Αν κάτι δεν είχε συνηθίσει ο ΑΠΟΕΛ τους φίλους του τα προηγούμενα χρόνια ήταν οι "γρήγορες" μετεγγραφές. Θα θυμάστε σε αρκετές περιπτώσεις, μετεγγραφές στα τέλη Αυγούστου, αλλά και κάποιες κινήσεις στην τελευταία μέρα των μετεγγραφών. Υπήρχε και μία τακτική που έλεγε ότι η ομάδα ξεκινά την ευρωπαϊκή της πορεία και αναλόγως πράττει. Αν και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί σε μία μετεγγραφική περίοδο που μόλις έχει αρχίσει και θα κρατήσει άλλους 2,5 μήνες, για τον ΑΠΟΕΛ φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά. Πριν καν η ομάδα ξεκινήσει προετοιμασία, το μέγιστο, σε συντριπτικό βαθμό, μέρος του προγραμματισμού έχει ολοκληρωθεί. Ακόμη και με τις εκκρεμότητες που υπήρχαν (επιθετικός, Καρλάο), όταν έγινε η 1η προπόνηση, επιλογές πρώτης γραμμής υπήρχαν.


Τι άλλαξε φέτος; Αρκετά. Πρώτα απ' όλα ο ΑΠΟΕΛ μέτρησε τον "ανήφορο" που έχει να διαβεί στην Ευρώπη. Που είναι πιο μακρύς και τραχύς (ο δρόμος) για τη διάκριση. Ένας γύρος παραπάνω, ισχυρότεροι πιθανοί αντίπαλοι από τον 2ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στους ομίλους του οποίου ο ΑΠΟΕΛ φιλοδοξεί πως θα είναι πάλι παρών. Την ίδια ώρα η εικόνα της Ντουντελάνζ στην περσινή χρονιά, έστειλε και ένα μήνυμα που ελήφθη.


Κανένας αντίπαλος δεν είναι "ανίσχυρος" μέχρι αποδείξεως στο γήπεδο. Αν και θα έχει πάντα το μαξιλαράκι της μεταφοράς στο Γιουρόπα, ξέρει πως και εκεί αν, ο μη γένοιτο, χρειαστεί να παίξει προκριματικό στην 2η τη τάξη διοργάνωση, θα χρειαστεί να το κάνει και πάλι απέναντι σε πρωταθλητές. Προσθέστε και κάτι άλλο. Με τη νέα διαδικασία της κλήρωσης, θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη ανατροπή από τον 1ο γύρο, ώστε ο ΑΠΟΕΛ να έχει πιο βατές κληρώσεις στη συνέχεια. Το βατό πάλι είναι σχετικό.


Δεύτερο κομμάτι ο προπονητής. Ο ΑΠΟΕΛ αρχίζει τη σεζόν με τον τεχνικό που έκλεισε την προηγούμενη. Άρα η αξιολόγηση έχει ήδη γίνει, τα θέλω του Μπαλταζάρ μπήκαν έγκαιρα στο τραπέζι και άρα υπήρχε και καλύτερο περιθώριο για κινήσεις. Κάπου εκεί μπήκαν και οι έγκυρες υποδείξεις για τους μετεγγραφικούς στόχους. Οι διασυνδέσεις και το όνομα του συλλόγου βοήθησαν επίσης στην υλοποίηση των μετεγγραφών. Προσθέστε και άλλο ένα κομμάτι. Την ύπαρξη ενός γεμάτου ρόστερ από την προηγούμενη χρονιά, σε βαθμό που υπάρχουν και παίκτες πρώτης γραμμής που ίσως περισσεύουν. Είναι επίσης σημαντικό ότι μπαίνουν φέτος στην ομάδα φρέσκα πόδια. Έγινε επένδυση και σε νεαρούς ξένους.
Όλα τα εφόδια


Με άλλα λόγια, ο ΑΠΟΕΛ μπήκε στη νέα χρονιά έτοιμος όσο ποτέ πριν. Και έχει όλα τα εφόδια για να ανταποκριθεί στη δύσκολη ευρωπαϊκή αποστολή του. Θυμίζουμε πως στις 10 ή 11 Ιουλίου κάνει πρεμιέρα στον 1ο προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Θα μάθει τον αντίπαλο ή κατά πάσα πιθανότητα τους πιθανούς αντιπάλους τη Δευτέρα. Σε κάθε κλήρωση, μάλλον θα έχει απέναντί του ζευγάρι πιθανών αντιπάλων, αφού έτσι θα είναι φέτος η διαδικασία (κλήρωση πριν από την ολοκλήρωση εκάστου γύρου). Η είσοδος στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ σημαίνει τέσσερεις προκρίσεις. Με τρεις, εξασφαλίζει θέση στα γκρουπ του Γιουρόπα Λιγκ. Βέβαια η Ευρώπη, είναι το ένα. Το άλλο μεγάλο ταμπλό, είναι το 28ο πρωτάθλημα και το 7ο συνεχόμενο (θα είναι πρωτοφανές να επιτευχθεί).