Αθλητικά Κύπρος

ΑΠΟΕΛ «Αρχή ήμισυ παντός»

Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΙΜ ΤΗΣ ΟΥΕΦΑ ΚΑΘΙΣΤΑ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΟΜΙΛΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ
Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, λέει το γνωμικό του Πλάτωνα. Και στην περίπτωση του ΑΠΟΕΛ η αρχή στο ευρωπαϊκό οδοιπορικό θα έχει αντίκτυπο στη διάρκεια της χρονιάς. Όλα αυτά, δεδομένου ότι στους «γαλαζοκίτρινους» υπάρχει εξάρτηση επιβίωσης από τα πριμ της UEFA. Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά το λένε και οι ίδιοι, με τον πρόεδρο της εταιρείας, Πρόδρομος Πετρίδη, μόλις πρόσφατα να τονίζει χαρακτηριστικά: «Αν δεν μπούμε μια χρονιά στους ομίλους, θα υπάρξει πρόβλημα. Ο ΑΠΟΕΛ μπορεί να αντέξει μόνο μια σεζόν με βάση το προϋπολογισμό μας και τα προβλεπόμενα έσοδα χωρίς αυτά της Ευρώπης».


Με βάση τα πιο πάνω, λοιπόν, οι πρωταθλητές άρχισαν να κτίζουν την ομάδα που θα διεκδικήσει το έβδομο σερί πρωτάθλημα, αλλά πολύ περισσότερο θα ριχτεί στη «μάχη» των πιο κρίσιμων αγώνων της περιόδου.


Ήδη στον Αρχάγγελο γνωρίζουν τους δύο πρώτους αντιπάλους, στους πρώτους γύρους της προκριματικής φάσης του Τσάμπιονς Λιγκ. Και εάν η τύχη χαμογέλασε στην ομάδα του Μπρούνο Μπαλταζάρ στον πρώτο προκριματικό γύρο, καθώς κληρώθηκε και θα αντιμετωπίσει τη Σούντουβα Λιθουανίας, στον δεύτερο προκριματικό στάθηκε άτυχη αφού εάν προκριθεί, θα αντιμετωπίσει κατά πάσα πιθανότητα τον Ερυθρό Αστέρα (αντιμετωπίζει στον 1ο προκριματικό τη Σπαρτάκς Τζουρμάλα, Λετονίας).
Η φήμη και τα εκατομμύρια


Τα τελευταία χρόνια οι «γαλαζοκίτρινοι» έκτισαν τη φήμη τους από τις εξαιρετικές πορείες που έκαναν στην Ευρώπη, δημιουργώντας καλό όνομα στο... παζάρι. Στα ταμεία της εταιρείας εισέρρευσαν αρκετά εκατομμύρια, ελέω της παρουσίας της σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ, δίνοντας την ευκαιρία στη διοίκηση να μπορεί να ξοδεύει αρκετό χρήμα με σκοπό η ομάδα να στελεχωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.


Εκ των πραγμάτων, ο ΑΠΟΕΛ διαθέτει αυτήν τη στιγμή την πιο ολοκληρωμένη ομάδα με πλούσιο ρόστερ, με δύο και τρεις επιλογές σε κάθε θέση. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι τη δεδομένη στιγμή το ρόστερ είναι υπερπλήρες και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί με βάση τον αρχικό σχεδιασμό του Μπρούνο Μπαλταζάρ. Γι’ αυτό και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, πέραν των προσθέσεων που θα γίνουν, το ποιοι ποδοσφαιριστές θα αποχωρήσουν από το ρόστερ. Γενικότερα ομιλούντες, ο ΑΠΟΕΛ έχει ξεφύγει στον τρόπο λειτουργίας του.
«Έτρεξε» αρκετά


Ειδικά φέτος οι πρωταθλητές, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα από τους πρώτους προκριματικούς γύρους, έχουν προχωρήσει αρκετά με τον προγραμματισμό. Με απώτερο στόχο η ομάδα να παρουσιαστεί στον καλύτερο δυνατό βαθμό ετοιμότητας στα πρώτα κρίσιμα ευρωπαϊκά ραντεβού της. Ούτε αυτό το γεγονός είναι τυχαίο, αφού φαίνεται ότι έγινε αρκετή δουλειά από τον αρχισκάουτερ, Ροδόλφο Βας. Τώρα εάν έχει καταφέρει να φέρει στην ομάδα παίκτες που πραγματικά θα βοηθήσουν, αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος.


Ήδη έχουν φορέσει τα «γαλαζοκίτρινα» πέντε ποδοσφαιριστές. Οι Καζού, Ταβάρες, Αλ Ταμάρι, Νατέλ και Άλεξ Κωνσταντίνου, ενώ δεν αποκλείεται ο αριθμός τις επόμενες ημέρες να αυξηθεί. Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει και αφορούσε την Α’ Φάση, οι πρωταθλητές βρίσκονται μιαν ανάσα από την εκπλήρωση του στόχου τους, ώστε στον 1ο προκριματικό γύρο να υπάρχουν οι κατάλληλες επιλογές. Δεν αποκλείεται, πάντως, εάν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση, η ομάδα να παρουσιαστεί με το ίδιο ρόστερ και στα παιχνίδια του δεύτερου προκριματικού. Για την ώρα, πάντως, είναι πρόωρο να μιλάμε για κάτι τέτοιο.
Στον ίδιο δρόμο...


Κοινό σημείο, στις φετινές προσθήκες, εάν αφαιρέσουμε από την εξίσωση τον 30χρονο Γιόχαν Ταβάρες, οι υπόλοιποι τέσσερεις είναι νεαροί και εξελίξιμοι. Ειδικά αναφερόμενοι στην περίπτωση Αλ Ταμάρι, που αποκτήθηκε με ελευθέρα, υπάρχει η προοπτική μεταπώλησής του. Όπως ισχύει και στις περιπτώσεις των Σάλαϊ, Ζαχίντ και Εμπεσίλιο, αποδεικνύοντας ότι στον ΑΠΟΕΛ γίνεται αρκετή δουλειά στο σκάουτινγκ, βλέποντας το παρόν αλλά προσβλέποντας και στο μέλλον.