Παραπολιτικά

ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ με ειδήσεις,κους-κους, αναλύσεις και ό,τι ήθελε πρ

Η ελεύθερη πτώση του ΡΙΚ σε ποσοστά τηλεθέασης συνεχίζεται, με το κανάλι να βρίσκεται στην τελευταία θέση, κάτι που συνιστά το αρνητικότερο ρεκόρ του σταθμού από ιδρύσεως της δημόσιας τηλεόρασης
Μαύρη ή λευκή μαγεία από παρουσιάστρια και ο κακός ΑΝΤεννικός καιρός...
* Τα καιρικά φαινόμενα μπορεί κάποιος να τα συλλάβει με το δικό του μυαλό ανάλογα και να τα τοποθετήσει στο ρεπορτάζ του. Όπως ο νεοσσός του ΑΝΤ1, που, περιγράφοντας τα προβλήματα που δημιούργησαν οι βροχές, μας μίλησε για μεγάλο κακό. Μα δεν έμαθε ότι η Κύπρος μαστίζεται από ανομβρία και οι επικλήσεις προς το Θεό ήταν και καθημερινές και έντονες;


Μέχρι και άσματα όπως «Βρέξε, Θεέ μου/ βρέξε/» μελοποίησαν οι Κύπριοι για να παρακαλέσουν τον Ύψιστο να ρίξει βροχούλες. Και τώρα εσείς μιλάτε για μεγάλο κακό; Φυσικά υπάρχει και η αναίρεση της ατάκας του νεαρού, από τους εκφωνητές του ΑΝΤ1. Οι οποίοι με σκληρό ύφος μάς έλεγαν ότι «το Τμήμα Υδάτων προειδοποιεί ότι οι βροχές είναι απαραίτητες». Καλά, ποιον προειδοποιούσαν οι Αντεννικοί; Τον Θεό να βρέξει, διαφορετικά θα του έριχναν και καμιά επίπληξη; Ήμαρτον Κύριε...


Λες και γράφτηκαν γι’ αυτήν αρκετά άσματα. Μπορεί, δεν αποκλείεται, αφού κάποια χρόνια της ζωής της τα πέρασε στην Αθήνα. Κάποιος στιχουργός θα την συνάντησε και του προσέφερε την έμπνευση για να γράψει το σχετικό άσμα. Ακούγοντας κάποιος την εκφώνηση των ρεπορτάζ από τον ΑΛΦΑ, αμέσως το μυαλό του -εξαρτάται φυσικά πάντα από το είδος αυτής της πολτώδους ουσίας που λέγεται εγκέφαλος, τι ερεθίσματα δέχεσαι- πηγαίνει στο άσμα «σου σφυρίζω/ για να 'ρθείς σου σφυρίζω». Τώρα σε ποιο τυχερό σφυρίζει το κορίτσι αυτό είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία.


Διαδίδεται ευρέως το τελευταίο διάστημα αλλά εμείς διατηρούμε κάποιες επιφυλάξεις. Λέγεται, λοιπόν, στους τηλεοπτικούς κύκλους ότι γνωστή τηλεπαρουσιάστρια μεταβαίνει στα κατεχόμενα, όπου συναντάει κάποια μάγισσα που ήρθε από τα βάθη της Τουρκίας και η οποία την βοηθάει στη ζωή της.


Φυσικά τα μάγια επηρεάζουν κυρίως τους αντιπάλους της αλλά και όσους πιστεύει... ότι την καταδιώκουν. Μάλιστα, μέχρις εδώ έφθασε το παιχνίδι στα μίντια. Μέχρι και μαύρες, λευκές μαγείες, βουντού και όλα τα συνεπακόλουθά τους να μετέρχονται για να σταματήσουν τους αντιπάλους.
Στην αποθήκη (ΡΙΚΔΥΟ) ρίχνουν το ποδόσφαιρο
* Χαλόου, ΡΙΚάδες. Να έχεις το κορυφαίο προϊόν στα χέρια σου, που θα σου δώσει χρήμα και τηλεθέαση, και να το πετάς στον κάλαθό σου είτε το κάνεις εσκεμμένα -γιατί δεν θέλεις να ανακάμψει το ίδρυμα- είτε οι εμμονές σου είναι τρόπος ζωής. Όποιο και από τα δυο αν συμβαίνει, πάντως, οι ΡΙΚάδες απέδειξαν με το πέταμα των σημαντικών αγώνων του ποδοσφαιρικού Παγκοσμίου Κυπέλου, στο ΡΙΚΔΥΟ, ότι είναι μείγμα των δυο αυτών παραμέτρων συν ορισμένων άλλων στοιχείων, που έχουν οι εργαζόμενοι στις τηλεοράσεις αφρικανικών κρατών.


Ε, δεν μπορούσαν να παραβούν την πρακτική της Μποτσουάνα τι-βι οι συνάδελφοί τους από το Κυπριστάν, γιατί θα χαλούσε η συγκεκριμένη αντίληψη που διδάσκονται στη ζούγκλα όταν παίρνουν μαθήματα περί τηλεόρασης.


Ξέρετε, το ΡΙΚ θυμίζει τον έμπορο που έχει δυο καταστήματα, το ένα σε εμπορικό κέντρο όπου συχνάζουν χιλιάδες καταναλωτές και ένα άλλο, σε στυλ αποθήκης, στο Τρόοδος. Και όταν φέρει κάποιο προϊόν με το οποίο ξετρελαίνονται οι καταναλωτές και έχει ζήτηση, παραπέμπει τους πελάτες στην αποθήκη στο Τρόοδος. Ε, κάπως έτσι έκαναν και με τους ποδοσφαιρικούς αγώνες οι ΡΙΚάδες.


Όσο δε για τη δικαιολογία των ειδημόνων του ιδρύματος ότι δεν μετακινείται η ώρα μετάδοσης του δελτίου ειδήσεων, αυτό φανερώνει την αφρικανική αρτηριοσκληρωμένη νοοτροπία τους και, αντί άλλων σχολίων, τους παραπέμπουμε στην ΕΡΤ και σε άλλα κανάλια, που το προϊόν τους, έστω και αν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας, το προβάλουν και το διαφυλάσσουν.


Το δε Δ.Σ. του ΡΙΚ προφανώς και ψηλώνει τα χέρια καθότι δεν μπορεί να παρέμβει στους σοφούς του ιδρύματος. Μόνο παρακολουθεί και κατέχει τίτλους...


Η ελεύθερη πτώση του ΡΙΚ σε ποσοστά τηλεθέασης συνεχίζεται, με το κανάλι να βρίσκεται στην τελευταία θέση, κάτι που συνιστά το αρνητικότερο ρεκόρ του σταθμού από ιδρύσεως της δημόσιας τηλεόρασης.
Γαλάτεια και κυπριώτικα σκετς
* Αποτυπωμένη στο γενετικό υλικό των Κυπρίων είναι η κουλτούρα που χρειάζεται για να εμπνευστούν και να αποτυπώσουν άριστα τους ρόλους τους σε σειρές, όπου κυριαρχεί η ντοπιολαλιά μας. Εξ ου και οι όποιες προσπάθειες για σίριαλ που δεν είχαν κατά βάση την κυπριακή διάλεκτο δεν είχαν ανάλογη επιτυχία.


Κυριότερος λόγος φυσικά είναι η γλώσσα, αφού μαθημένοι με τη δική μας διάλεκτο, μπορούν να αποτυπώσουν πειστικότερα τους ρόλους, να εκφράσουν με μεγαλύτερο πάθος τα συναισθήματα και να αποδώσουν καλύτερα οποιοδήποτε ήρωα τούς ζητηθεί να υποδυθούν.


Έτσι και σε σειρές όπως η «Γαλάτεια» του ΣΙΓΜΑ και τα κυπριώτικα σκετς που παρουσιάζει το ΡΙΚ, βλέπουμε τους ηθοποιούς να βρίσκονται στο απόγειο της ερμηνευτικής τους ικανότητας και να παρουσιάζουν τις πτυχές του ταλέντου τους, που σε οποιεσδήποτε άλλες σειρές δύσκολα μπορούν να εκφράσουν και να αποδώσουν.


Η επιτυχία της Γαλάτειας, πέρα από το καλογραμμένο σενάριο και την καλή σκηνοθεσία, έγκειται και στην ικανότητα των ηθοποιών να αφομοιώσουν και να παρουσιάσουν καλύτερα τους ρόλους, μιας και οι συγκεκριμένοι ήρωες που αποδίδουν είναι στο γενετικό τους υλικό, αφού θα ήταν κάποιοι πρόγονοί τους... Ιδιαίτερα των Καράγιωρκη (Κρίστοφερ Γκρέκο) και Κώστα Δημητρίου (Αντζουλής) αλλά και των νεότερων ηθοποιών, που αποτελούν τη φετινή ντριμ-τιμ της κυπριακής τηλεόρασης.


Η ανάγκη να δίνουν οι άντρες συνεχή και αδιάλειπτη προσοχή στις γυναίκες είναι κανόνας ζωής. Αποτελεί το κουσούρι αρκετών, για να μην πούμε όλων των ανθρώπων, σε όποιο φύλο και αν ανήκουν... Η αγωνία να τις παρακολουθούν γίνεται εντονότερη στα κορίτσια των καναλιών, τα οποία και ζουν και αναπνέουν για να τις προσέχουν. Ε, στην κατηγορία αυτή ανήκει και η παρουσιάστρια της απογευματινής εκπομπής, η οποία ήταν όντως εντυπωσιακή στην οριοθέτηση της γυναικείας προσέγγισης περί της αναγκαιότητας για την προσοχή που περιγράψαμε. Λοιπόν, το κορίτσι μέχρι και τον μάγειρα υποχρέωσε να την προσέξει.