ΑΥΡΙΟ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΕΝΔΟΞΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟ «ΤΡΙΦΥΛΛΙ» Στις 4 Ιουνίου ιδρύθηκε η Ομόνοια και ο πρώτος της ποδοσφαιρικός πυρήνας είχε δημιουργηθεί από τιμωρημένους ποδοσφαιριστές του ΑΠΟΕΛ. Αύριο, δηλαδή, η Ομόνοια συμπληρώνει 70 χρόνια ζωής και ιστορικής πορείας και σ' αυτό είναι αφιερωμένη σήμερα η στήλη (πριν από ένα μήνα περίπου είχαμε αφιέρωμα για Ορφέα, Νέα Σαλαμίνα και Αλκή, που επίσης ιδρύθηκαν το 1948).
Στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής της η Ομόνοια συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Κυπριακής Ερασιτεχνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΕΠΟ), κατακτώντας 4 πρωταθλήματα και 5 κύπελλα. Το 1953, με την ενοποίηση του ποδοσφαίρου, εντάσσεται στην ΚΟΠ ως σωματείο Α’ Κατηγορίας και γρήγορα κατακτά τις καρδιές χιλιάδων φιλάθλων.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο απαρτιζόταν από τους: Ματθαίο Παπαπέτρου, Γιώργο Θεοχαρίδη, Σταύρο Συρίμη, Μίκη Τσαγγαρίδη, Τάκη Πίττα, Γεώργιο Λαδά και Κώστα Καλησπέρα.
14 κύπελλα (1965, '72, '74, '80, '81, '82, '83, '88, '91, '94, 2000, ’05, ’11, ’16), 16 Σούπερ Καπ, ενώ ήταν και άλλες 6 φορές φιναλίστ κυπέλλου.
Η Ομόνοια έχει 40 συμμετοχές στα Κύπελλα Ευρώπης, όπου κατά περιόδους είχε και διακρίσεις.
Ο ΑΠΟΕΛ έχει ισοφαρίσει φέτος το ρεκόρ που είχε η Ομόνοια με την κατάκτηση έξι συνεχόμενων τίτλων (1974-79). Η ομάδα του «τριφυλλιού» μετά τις 6 συνεχόμενες κατακτήσεις έκανε «διακοπή» ενός χρόνου (πήρε τον τίτλο ο ΑΠΟΕΛ) και επανήλθε με 5 συνεχόμενους τίτλους. Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε αυτές τις στιγμές της Ομόνοιας κατά την παντοκρατορία της στις δεκαετίες ’70 και ’80. Επιστροφή από Α’ Εθνική
Η Ομόνοια το 1973-74 επέστρεψε από την Α’ Εθνική και συνέχισε από εκεί που έμεινε δύο χρόνια προηγουμένως, δείχνοντας θαυμαστή σταθερότητα. Όχι μόνο πήρε τον τίτλο -που ήταν η απαρχή του σερί κατακτήσεων- αλλά έκανε και το νταμπλ νικώντας στον τελικό την Ένωση Νέων Παραλιμνίου. Η Ομόνοια έδωσε σκληρή μάχη με τον Πεζοπορικό για να πάρει τον τίτλο με δύο βαθμούς διαφορά από τον αντίπαλό της. Πήρε 44 βαθμούς από 20 νίκες, 4 ισοπαλίες και δύο ήττες και 69-14 τέρματα, έχοντας την καλύτερη επιθετική γραμμή με διαφορά. Πρώτος σκόρερ της αλλά και του πρωταθλήματος ήταν ο Σωτήρης Καϊάφας με 20 τέρματα.
Προπονητής ήταν ο Βούλγαρος Μπ. Σπάσοφ και στην ομάδα έπαιζαν οι Δ. Ελευθεριάδης, Λούκας, Ν. Χαραλάμπους, Καϊάφας, Κανάρης, Γκρέκορι, Α. Σάββα, Κ. Αντωνίου, Μοκάνο, Δράκος, Π. Μούσκος, Τσελεπής, Τσιακλής, Κοντογιώργης, Καρταμπής, Λ. Χρυσοστόμου, Π. Ιακώβου, Φραντζίλα, Φυτής. Το 1974-75 η Ομόνοια έπαιρνε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο, παρόλο που ο Καϊάφας για προσωπικούς λόγους πήγε στην Αφρική. Ο ΑΠΟΕΛ, που επέστρεψε από την Ελλάδα, μετείχε στο πρωτάθλημα εκτός συναγωνισμού. Η Ομόνοια άφησε 4β. πίσω της τον Ολυμπιακό και την Ένωση, που ήταν οι ομάδες που την κυνήγησαν. Πήρε 43 βαθμούς από 19-5-2 και έχοντας συντελεστή τερμάτων 70-14. Πάλι είχε την καλύτερη επίθεση και πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος τον Άντρο Σάββα με 21 τέρματα.
Προπονητής ήταν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου (Έσσο) και στην ομάδα ήταν οι: Δ. Ελευθεριάδης, Λ. Ανδρέου, Λ. Χρυσοστόμου, Π. Κοντογιώργης, Π. Δράκος, Ν. Πατίκης, Γκρέκορι, Α. Σάββα, Κανάρης, Ν. Χαραλάμπους, Μαυρής, Π. Ιακώβου, Ν. Σιακόλας, Κ. Αντωνίου, Τσιακλής, Φυτής, Φιλ. Δημητρίου, Καϊάφας, Β. Καρταμπής, Ξένιος. Ο σούπερ Καϊάφας
Ο τρίτος συνεχόμενος τίτλος για την Ομόνοια το 1975-76 σημαδεύτηκε και με τη μεγάλη επιτυχία του Σωτήρη Καϊάφα, που πήρε το χρυσό παπούτσι με 39 τέρματα και βραβεύτηκε από το Φρανς Φουτμπόλ ως κορυφαίος σκόρερ της Ευρώπης. Η Ομόνοια πήρε 50 βαθμούς (8 περισσότερους από ΑΠΟΕΛ και Ένωση), έχοντας 24-2-2 και 83-18 τέρματα (έχοντας τις καλύτερες γραμμές του πρωταθλήματος).
Προπονητής ήταν ο Βούλγαρος Ίλτσεφ και στην ομάδα έπαιζαν οι: Δ. Ελευθεριάδης, Λ. Ανδρέου, Πατίκης, Π. Ιακώβου, Π. Δράκος, Τσιακλής, Κοντογιώργης, Καϊάφας, Κανάρης, Γκρέκορι, Φιλ. Δημητρίου, Ν. Χαραλάμπους, Μαυρής, Φυτής, Κ. Αντωνίου, Σιακόλας, Κλ. Ερωτοκρίτου, Τ. Μιαμηλιώτης, Ευρής. Ο τέταρτος συνεχόμενος τίτλος ήταν το 1976-77, αλλά ήλθε με δυσκολίες με κύριο αντίπαλό της τον ΑΠΟΕΛ. Πήρε 54 β. (για πρώτη φορά το πρωτάθλημα με 16 ομάδες) από 26-2-2 και 88-20 τέρματα. Ο ΑΠΟΕΛ έμεινε 3β. πίσω. Είχαμε ρεκόρ τερμάτων από τον Σωτήρη Καϊάφα που πέτυχε 44 τέρματα και συνέτριψε το δικό του ρεκόρ και μένει στην ιστορία. Προπονητής ήταν ο Βούλγαρος Στογιάνοφ και στην ομάδα έπαιζαν οι: Δ. Ελευθεριάδης, Λ. Ανδρέου, Π. Ιακώβου, Τσίκκος, Τ. Μιαμηλιώτης, Πατίκης, Κλ. Ερωτοκρίτου, Ν. Χαραλάμπους, Καϊάφας, Κανάρης, Γκρέκορι, Μαυρής, Π. Κοντογιώργης, Φιλ. Δημητρίου, Άντωνας, Π. Δράκος, Κ. Αντωνίου, Σιακόλας, Κ. Κυριάκου, Α. Σάββα, Στ. Μαλέκκος, Κ. Πογιατζής, Τσιακλής, Π. Πολυκάρπου, Θ. Αθανασίου. Ο πιο... άνετος τίτλος
Ο πέμπτος συνεχόμενος τίτλος της Ομόνοια ήλθε το 1977-78 και ήταν και ο πιο άνετος. Πήρε 51 βαθμούς (10 περισσότερους από τον ΑΠΟΕΛ) με 22-7-1 και 77-15 τέρματα, διατηρώντας τις καλύτερες γραμμές του πρωταθλήματος και τον πρώτο σκόρερ, που ήταν ο Ανδρέας Κανάρης με 20 τέρματα.
Προπονητής ήταν ο Βούλγαρος Π. Αργύροφ και στην ομάδα έπαιξαν οι: Δ. Ελευθεριάδης, Λ. Ανδρέου, Κλ. Ερωτοκρίτου, Τσίκκος, Πατίκης, Πογιατζής, Τ. Μιαμηλιώτης, Κοντογιώργης, Π. Ιακώβου, Π. Φρίξου, Άντωνας, Γκρέκορι, Ν. Χαραλάμπους, Κανάρης, Καϊάφας, Μαυρής, Κ. Αντωνίου, Φιλ. Δημητρίου, Α. Σάββα, Κ. Κυριάκου. Ο 6ος συνεχόμενος τίτλος για την Ομόνοια ήταν την περίοδο 1978-79, ύστερα από έντονο ανταγωνισμό με τον ΑΠΟΕΛ (που έμεινε πίσω ένα βαθμό). Για τους «πράσινους» ήταν η αρχή μιας νέας εποχής, αφού αγωνίστηκαν χωρίς τον ηγέτη τους Νίκο Χαραλάμπους, που είχε αποχωρήσει από την ενεργό δράση. Η ομάδα του «τριφυλλιού» πήρε 45 βαθμούς από 18-9-3 και 66-17 τέρματα, έχοντας πάλι τις καλύτερες γραμμές του πρωταθλήματος και πρώτο σκόρερ πάλι του πρωταθλήματος τον Σωτήρη Καϊάφα με 28 τέρματα.
Προπονητής ήταν και αυτήν τη χρονιά ο Π. Αργύροφ και στην ομάδα ήταν οι: Πραξιτέλους, Λ. Ανδρέου, Τ. Μιαμηλιώτης, Πατίκης, Κ. Πογιατζής, Άντωνας, Κλ. Ερωτοκρίτου, Φρίξου, Τσίκκος, Φιλ. Δημητρίου, Πέτσας, Ευαγόρας, Κανάρης, Γκρέκορι, Καϊάφας, Μαυρής, Κοντογιώργης, Κ. Ερωτοκρίτου.