Αθλητικά Κύπρος

Αγώνας ηλιακών αυτοκινήτων

Τον ενθουσιασμό του κοινού προκάλεσε ο συναρπαστικός Αγώνας Ηλιακών Οχημάτων, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Δήμον Λευκωσίας, στην καρδιά της πρωτεύουσας.


Στον Αγώνα έλαβαν μέρος δέκα πρωτότυπα αυτοκίνητα με συλλέκτες που απορροφούσαν ηλιακή ακτινοβολία τροφοδοτώντας τους κινητήρες με ενέργεια. Η αλλιώτικη αναμέτρηση με μόνο καύσιμο τον ήλιο πρόσφερε ένα εντυπωσιακό θέαμα σε όσους παρακολούθησαν τον αγώνα.


Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αυγόρου με το όχημα Hyperion 3, τη δεύτερη θέση κατέκτησε η ομάδα Club RA με το όχημα Little Sunny, ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε και πάλι η ομάδα της Περιφερειακής Τεχνικής και Γεωργικής Σχολής Αυγόρου με το όχημα Hyperion 2. Το βραβείο καλύτερου σχεδιασμού απέσπασε το όχημα Ερμής, της ομάδας της Τεχνικής Σχολής Αγίου Λαζάρου Λάρνακας. Τιμητικά βραβεία δόθηκαν επίσης στις ομάδες της Τεχνικής Σχολής Παραλιμνίου που διαγωνίστηκε με το ηλιακό όχημα Quantum Leap, της Ελληνικής Σχολής Pascal και Pascal English School με το όχημα Solevo 7 και στις ομάδες Sunracers από τη Λευκωσία και Limassol Climbing Club, οι οποίες διαγωνίστηκαν με τα ηλιακά οχήματα Sunracers και LCC.


Η Πανηγυρική Τελετή Απονομής των βραβείων στους νικητές πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του Δημαρχείου Λευκωσίας και τα βραβεία απένειμαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Ινστιτούτου Κύπρου και μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του ΙΚυ Δρ Πέτρος Καρέκλας, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λευκωσίας Χρύσανθος Φάκας και ο εκπρόσωπος της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Κυριάκος Σιακαλλής.


Η διοργάνωση του Αγώνα Ηλιακών Οχημάτων επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το Ινστιτούτο Κύπρου, ως επιστημονικό κέντρο αριστείας με έντονη δραστηριότητα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συνεχίζει τη δράση του και τον αναπτυξιακό του ρόλο στον τομέα της Ενέργειας, του Περιβάλλοντος, της Επιστήμης και της Τεχνολογίας, καθώς και της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης στους αντίστοιχους τομείς, στοχεύοντας στην προαγωγή της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και δημιουργώντας τις προοπτικές για άμεσα μελλοντικά οφέλη.