Αθλητικά Κύπρος

Παίζει μπάλα στα… 74 χρόνια του ο Πανίκος Ευθυμιάδης

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ-ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΕΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΡΕΚΟΡ
Λίγοι θα το πιστέψουν... Κάποιοι, ίσως χαμογελάσουν. Και όμως υπάρχει παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που είναι σήμερα 74 χρονών και αγωνίζεται. Πρόκειται για τον παίκτη-σημαία του Ολυμπιακού Λευκωσίας, Πανίκο Ευθυμιάδη, ο οποίος έγραψε ιστορία στις δεκαετίες '70 και '80 και έχει πανηγυρίσει όλου τους τίτλους των «μαυροπρασίνων», τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο και τρεις παρουσίες στην Α’ Εθνική Ελλάδας.


Ο Π. Ευθυμιάδης αναδείχθηκε και τρεις φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, ενώ μεγάλη ήταν και η προσφορά του στην Εθνική μας ομάδα. Ένα ταλέντο, ένας σπουδαίος παίκτης και αθλητής, αλλά ταυτόχρονα και ένας σπουδαίος άνθρωπος, για τον οποίο το ποδόσφαιρο είναι η ζωή του. Σε μια ηλικία που άλλοι απολαμβάνουν τη σύνταξή τους ή και κυκλοφορούν με μπαστούνι, ο Πανίκος του Ολυμπιακού -έτσι ήταν γνωστός στο φίλαθλο κοινό- είναι ακόμη επί των επάλξεων.


Πριν από λίγες ημέρες οι παλαίμαχοι παίκτες της Λακωνίας τίμησαν τον Π. Ευθυμιάδη για την πολύτιμη και πολύχρονη προσφορά του στο κυπριακό και στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτό έγινε σε αγώνα της Ένωσης Λακωνίας εναντίον της Μεσογείου/Κύπρου, όπου ο Πανίκος αγωνίστηκε και χειροκροτήθηκε από όλους, αφού παρά τα χρονάκια του -κ ας μην το πιστεύετε- διατηρεί αρκετά από τα χαρακτηριστικά του, έστω κι αν μειώθηκε η φυσική του κατάσταση.
Τι λέει ο Π. Ευθυμιάδης


Μιλήσαμε με τον φίλο Πανίκο Ευθυμιάδη γι’ αυτό το ξεχωριστό ρεκόρ και διακρίναμε το πάθος και την αγάπη του για το ποδόσφαιρο.


- Να πιστέψουμε πως διατηρείς ακόμα κάποια από τα χαρακτηριστικά που είχες όταν αγωνιζόσουν, Πανίκο;


«Η τεχνική δεν ξεχνιέται, έστω κι αν μειώνεται η φυσική κατάσταση. Για 45 λεπτά παίζω πολύ καλά, κάνω και κούρσες, κάνω ντρίπλες και σουτ. Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου αφού παίζω από 15μισι και είμαι 74 χρονών. Σε ένα παιχνίδι παλαιμάχων πήρα την μπάλα από τον τερματοφύλακά μας και αφού ντρίμπλαρα 4 αντιπάλους, πήγα και έβαλα γκολ. Όπως έκανα όταν ήμουν 25 χρονών. Διαιτητής ήταν ο Στέφανος Χ'' Στεφάνου που γελώντας μού φώναξε "Ρε Πανίκο, τι κάνεις; Εν τζιαι είσαι μωρό..."».


- Πώς διατηρείσαι και καταφέρνεις να παίζεις ποδόσφαιρο σε αυτήν την ηλικία;


«Πάντα έκανα και κάνω αθλητική ζωή. Ποτέ μου δεν έκανα καταχρήσεις. Ούτε κάπνισα ούτε και πίνω ποτό. Ταυτόχρονα αθλούμαι καθημερινά. Έχω όργανα γυμναστικής σπίτι, ενώ τρέχω ή περπατώ από το σπίτι μου στην Αγλαντζιά μέχρι το Αρχηγείο Αστυνομίας. Πολλές φορές που παίζω με τους παλαίμαχους, νιώθω στιγμές του παρελθόντος και θέλω να... παίξω στο πρωτάθλημα. Κάνω τακτικά εξετάσεις και αναλύσεις και όλα είναι μια χαρά».


- Πηγαίνεις στο γήπεδο;


«Όχι, σταμάτησα. Πήγαινα σε κάποια παιχνίδια όταν ο Ολυμπιακός ήταν στη Β’ Κατηγορία. Να πάνω να δω ποιους παίκτες σήμερα; Ανοίγεις το ραδιόφωνο και ακούς άγνωστα ονόματα, σχεδόν όλοι ξένοι... Αγαπώ και θα αγαπώ πάντα τον Ολυμπιακό, αφού όλη η ζωή μου είναι Ολυμπιακός. Είμαι στον Σύνδεσμο Παλαιμάχων του σωματείου και όταν μας ζητήσουν βοηθούμε σε κάποιους τομείς».


- Ο νεότερος Πανίκος Ευθυμιάδης;


«Είναι 27 ετών ο εγγονός μου και είναι πλέι-μέικερ. Έχει ταλέντο αλλά λίγες ευκαιρίες να παίξει. Ξέρω πως το όνομα και το επίθετό του είναι ένας αρνητικός παράγοντας. Όπως ήταν και για το γιο μου Κωστάκη».


- Ποια η συμβουλή σου προς τους νεότερους ποδοσφαιριστές;


«Να αγωνίζονται για το συμφέρον τους, την ομάδα τους και το κυπριακό ποδόσφαιρο. Έχουμε ταλέντα που δεν αξιοποιούνται. Οι ατζέντηδες κατέστρεψαν το ποδόσφαιρο. Φέρνουν ξένους για να παίρνουν μίζες κι έτσι δεν προωθούνται δικοί μας ποδοσφαιριστές».
Η καριέρα του Πανίκου


Ένα όνομα, μια ιστορία είναι ο Πανίκος Ευθυμιάδης. Βρέθηκε στον Ολυμπιακό το 1959-60, όπου τον πήρε ο αείμνηστος Πάμπος Αβρααμίδης. Σε ηλικία 16 χρονών παίρνει το βάπτισμα του πυρός και έκτοτε ήταν βασικός και πρωταγωνιστής στην ομάδα του Τακτακαλά. Για μια 20ετία περίπου κέρδισε τα πάντα με τον Ολυμπιακό και είναι η ζωντανή ιστορία του σωματείου.


Ο Πανίκος Ευθυμιάδης έπαιξε από το 1959-1978 στους «μαυροπράσινους», με τους οποίους κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1966-67, 1968-69 και 1970-71) και ένα κύπελλο (1976-77). Αναδείχθηκε τρεις φορές πρώτος σκόρερ. Το 1965-66 με 20 τέρματα, το 1968-69 με 17 τέρματα και το 1970-71 με 11 τέρματα. Είναι 16 φορές διεθνής και πέτυχε ένα τέρμα.


Αναδείχθηκε αθλητής ήθους το 1973 από τη νεοσύστατη τότε Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου. Είναι αρχισκόρερ και έχει τις περισσότερες συμμετοχές στον Ολυμπιακό. Θεωρείται απ' όλους εκ των κορυφαίων όλων των εποχών και σαν ποδοσφαιριστής και σαν άνθρωπος.


Μαζί του, την περίοδο που η ομάδα μεγαλούργησε και πήρε τα τρία πρωταθλήματα, ήταν και οι Φιλώτας, Βαρνάβας, Μ. Αργυρού, Σαββάκης, Σωτηράκης, Δ. Αργυρού, Ξυπολητάς, Λ. Αβρααμίδης, Κεττένης, Λυμπουρής, Κ. Πιερίδης, Παρτασίδης, Μ. Μάρκου, Μάιλος, Κάτζιης, Πρατζιώτης, Δημοσθένους, Γ. Αριστείδου, Κορομίας, Παπέττας, Μιτσίδης.


Με την ομάδα που πήρε το κύπελλο ήταν οι Αδάμου, Δημοσθένους, Φ. Καλοθέου, Λούκας, Π. Γεωργίου, Φακέττι, Προδρόμου, Γ. Αριστείδου, Κίκας, Π. Κωνσταντίνου, Παπαγεωργίου, Μ. Μαυρής, Τσουρής.
Ο Πανίκος Ευθυμιάδης θυμάται νοσταλγικά το ντεμπούτο του στον Ολυμπιακό, στα 16 του χρόνια εναντίον της ΑΥΜΑ. Πέτυχε 2 τέρματα και η ομάδα του κέρδισε 6-3. Λίγο πριν από το παιχνίδι ο προπονητής του Π. Αβρααμίδης τού είπε: «Πανίκο σε βάζω σήμερα και δεν θέλω να σε ξαναβγάλω από την ομάδα...», κάτι που έγινε.


Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού θυμάται νοσταλγικά και τον πρώτο τίτλο που πήρε και ταυτόχρονα δικό του: «Ο πρώτος μας τίτλος ήταν το 1966-67. Τις δύο προηγούμενες χρονιές χάσαμε τον τίτλο από τον ΑΠΟΕΛ και την Ομόνοια αντίστοιχα κι εμείς μείναμε δεύτεροι. Είχαμε όμως βάλει τις βάσεις της μεγάλης ομάδας που θα ακολουθούσε. Η περίοδος 1966-67 ήταν δύσκολη για τους μεγάλους. Λίγο πριν από το φινάλε η Ανόρθωση ήταν μπροστά και σε απόσταση αναπνοής εμείς, ο ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια. Φτάσαμε στην τελευταία αγωνιστική και ισοβαθμούσαμε με τον ΑΠΟΕΛ. Το Σάββατο είχε κερδίσει τον Άρη με 17-1 και εμείς, που παίζαμε την επαύριον, θέλαμε νίκη επί του Πεζοπορικού με 3-0 και πάνω . Το ΓΣΠ ήταν γεμάτο. Παίξαμε πολύ καλά και κερδίσαμε 6-0. Ήταν ο πρώτος μας τίτλος. Σε αυτό το παιχνίδι πέτυχα 4 γκολ και έφτασα στα 20 και αναδείχθηκα πρώτος σκόρερ».


Από τις κορυφαίες στιγμές του Π. Ευθυμιάδη ήταν η ανάδειξή του από την ΕΑΚ το 1973 ως αθλητή ήθους. Στα 33 του χρόνια θα αποσυρθεί με την κατάκτηση του κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός κέρδισε την Αλκή 2-0, ενώ στην εντυπωσιακή του πορεία είχε αποκλείσει Ομόνοια, Απόλλωνα και Ένωση.