Αθλητικά Κύπρος

Πριν καλά-καλά ανασάνουν, ξαναρχίζουν

ΑΠΟΕΛ, ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ, ΑΦΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Μα, πότε πέρασε ένας μήνας, αναρωτιούνται παίκτες, προπονητές και ιθύνοντες των τριών εκ των τεσσάρων εκπροσώπων μας στην Ευρώπη. Εντός της εβδομάδας ΑΠΟΕΛ, Απόλλωνας και Ανόρθωση αρχίζουν προετοιμασία, αφού στις 10, 11, 12 Ιουλίου θα δώσουν τους πρώτους ευρωπαϊκούς αγώνες. Η αλήθεια είναι πως με εξαίρεση την Ανόρθωση, που επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στα ευρωπαϊκά σαλόνια, για τους άλλους δύο είναι μια συνήθεια. Με μικρές διαφορές φέτος, μεν, αλλά σχεδόν στο ίδιο χρονικό μοτίβο, αφού υπήρξε και μεταφορά ημερομηνιών στους γύρους σε σχέση με πέρσι.


Ο ΑΠΟΕΛ έχει στη διαδικασία του Τσάμπιονς Λιγκ, τον γύρο παραπάνω. Αρχίζει στον 1ο προκριματικό, στις 11 ή 12 Ιουλίου. Για να μπει στους «αστεράτους» ομίλους θα πρέπει να περάσει από 4 αντιπάλους. Αν περάσει από τους τρεις, τότε θα είναι ήδη στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Αν, ο μη γένοιτο, αποκλειστεί νωρίτερα, μεταφέρεται σε μία εσωτερική μίνι λίγκα του Γιουρόπα Λιγκ μαζί με τους άλλους πρωταθλητές που μένουν εκτός.


Η διαφορά σε ό,τι αφορά τους αντιπάλους είναι πως οι κληρώσεις θα γίνονται πριν ολοκληρωθεί ο προηγούμενος γύρος. Άρα, δεν θα γνωρίζουμε αν κάποιος από τους «ισχυρούς» θα έχει φύγει για να πάει ο ΑΠΟΕΛ στην 4άδα των πλέι-οφ. Θα γίνει μόνο αν Σέλτικ και Λουντογκόρετς φύγουν στον 1ο γύρο. Για να μην μπερδευτεί κάποιος, ας πούμε πως ο ΑΠΟΕΛ έχει δύσκολη αποστολή. Έχει ισχυρούς πιθανούς αντιπάλους από τον 2ο γύρο και στο χειρότερο σενάριο θέλει μία υπέρβαση στα πλέι-οφ για να πάει ομίλους.


Το πιο σημαντικό της υπόθεσης είναι πως υπάρχει συνέχεια στο πόστο του προπονητή, έγιναν έγκαιρες και μάλιστα πολύ αξιόλογες κινήσεις ενίσχυσης, οπότε σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι μπροστά σε όλους τους τομείς. Οι κινήσεις δεν ήταν τυχαίες, αφού υπήρχε η γνώση πως φέτος ο δρόμος είναι μακρύτερος και έχει εμπόδια.


Ο Απόλλωνας θα πρέπει για 1η φορά εδώ και χρόνια να αρχίσει τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις νωρίς. Από τον 1ο γύρο. Άρα όμιλος Γιουρόπα ισούται με 4 προκρίσεις. Δύσκολο εγχείρημα, αλλά έτσι και αλλιώς καμία πρόκριση του Απόλλωνα δεν προέκυψε χωρίς αποκλεισμό ισχυροτέρου αντιπάλου. Ο συντελεστής του τού επιτρέπει να έχει στάτους ισχυρού μέχρι τον 3ο προκριματικό, άρα θα έχει μέχρις εκεί πιθανούς αντιπάλους με μικρότερο συντελεστή. Δεν είναι εύκολο να γίνουν εικασίες, αφού και στο Γιουρόπα Λιγκ οι κληρώσεις θα γίνονται πριν ολοκληρωθεί ο προηγούμενος γύρος.


Άρα, αν ο Απόλλωνας με το καλό πάει στα πλέι-οφ, τότε και εκεί μπορεί να του προκύψει από θηρίο, μέχρι και «αδύνατος» που θα έχει αποκλείσει ισχυρό στον προηγούμενο γύρο. Όλα θα φανούν στην πορεία. Το σημαντικό είναι πως ο Απόλλωνας κουβαλά όλη την ισχύ του από την προηγούμενη χρονιά, δεν θα έχει πολλές αλλαγές στο ρόστερ και άρα θα μπει με καλή υποδομή στην προσπάθεια.


Και τέλος η Ανόρθωση. Μία από τις ομάδες που άνοιξε ευρωπαϊκούς δρόμους και έδειξε 10 χρόνια πριν τον πιο λαμπρό, έρχεται μετά από 5 χρόνια να μπει στη διαδικασία. Η είσοδος στο Γιουρόπα Λιγκ σημαίνει έναρξη προετοιμασίας νωρίτερα, αγώνες σε ένα μήνα από τώρα (12 Ιουλίου). Μακάρι να ήταν έτσι και πέρσι και πρόπερσι λένε στην «Κυρία». Παρά την πολυετή απουσία, κουβαλά τον συντελεστή της Κύπρου και έτσι τουλάχιστον δικαιούται μία καλή κλήρωση στον 1ο προκριματικό.


Από τον 2ο, θα πρέπει να αρχίσει τις υπερβάσεις. Είτε αφορούν τη δυναμικότητα του αντιπάλου είτε τον συντελεστή του. Το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει, δεν το γνωρίζει κανείς, το ζητούμενο είναι να βάλει το στίγμα της και να διαγράψει τις θύμησες από κάποιους ντροπιαστικούς αποκλεισμούς. Η περσινή αγωνιστική μεταβατική περίοδος ξεπέρασε προσδοκίες, η ομάδα έχει πλέον αέρα, δομή, εμπειρία, κορμό και άρα έχει και τη δυνατότητα να είναι έτοιμη (εννοείται πως πρέπει να γίνουν όσο νωρίτερα γίνεται κάποιες κινήσεις ενίσχυσης) για να σταθεί επάξια.