Παραπολιτικά

Πολεμώντας έναν αόρατο εχθρό

Είναι η πρώτη φορά που, σε περίοδο Καρναβαλιών στην Κύπρο, οι μάσκες οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ζήτηση δεν είναι οι αποκριάτικες, αλλά οι μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό!

Στην ατμόσφαιρα αιωρείται ένα μείγμα από πανικό, σύγχυση και άγνοια, που επιδεινώνεται από τις συνεχείς ειδήσεις και τις εικόνες οι οποίες έρχονται από το εξωτερικό και ειδικότερα τις τελευταίες ημέρες με τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία, αλλά και την εμφάνισή του στην Ελλάδα.

Το φοβερότερο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με έναν αόρατο εχθρό, ο οποίος μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Και ο άνθρωπος που τον μεταδίδει, δεν ξέρει ότι το κάνει αυτό. Και όταν νοσήσει, είναι πλέον αργά. Διότι μπορεί να τον έχει ήδη μεταδώσει σε δέκα-είκοσι άλλους ανθρώπους και αυτοί σε άλλους και ούτω καθεξής.

Μέχρι την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, δεν έχει εμφανιστεί, ευτυχώς, κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί μας. Σε κάποια στιγμή, ωστόσο, δεν αποκλείεται να συμβεί κι αυτό. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες και ικανές να το αντιμετωπίσουν. Κι αν θα υπάρξουν τελικά τέτοιες περιπτώσεις, ας φερθούμε όλοι ανθρωπιστικά και με συμπάθεια στους ανθρώπους αυτούς και όχι να δημιουργήσουμε μικρές «Σπιναλόγκες».

Ευτυχώς, όπως λένε οι εμπειρογνώμονες, η άνοδος της θερμοκρασίας δεν είναι σύμμαχος του κορωνοϊού. Το άλλο θετικό είναι ότι κάπου 85% των περιπτώσεων κρουσμάτων είναι σαν τη συνηθισμένη γρίπη. Ωστόσο, τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή, οπότε τα μέτρα πρόληψης και προσωπικής υγιεινής δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χαλαρώσουν. Ο καθένας από εμάς πρέπει να φέρεται υπεύθυνα και να φροντίζει να ενημερώνεται σωστά. Βρισκόμαστε, ουσιαστικά, σε μιαν «εμπόλεμη» κατάσταση με τον ύπουλο κορωνοϊό και πρέπει να συμμετέχουμε όλοι στις προσπάθειες αποτροπής της εξάπλωσής του. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας αυτήν τη στιγμή.

Και για να παραφράσουμε ένα αλήστου μνήμης σύνθημα: «Ένας είναι ο εχθρός, ο... κορωνοϊός»!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ