Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Μέτρα για προστασία των θυμάτων βίας ζητά το ΕΚ

Η προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία πρέπει να είναι ύψιστες παράμετροι στις αποφάσεις για τα δικαιώματα επιμέλειας και επικοινωνίας

Η μια τραγική ιστορία διαδέχεται την άλλη σε μια Ευρώπη που καθημερινά βιώνει την ενδοοικογενειακή/ενδοσυντροφική βία πίσω από κλειστές πόρτες. Τις πλείστες φορές τα θύματα αδυνατούν να καταγγείλουν τους θύτες, άλλες πάλι δεν προλαβαίνουν, αφού η κακοποίηση μπορεί να οδηγήσει και στο μοιραίο…

Οι δικαστικές διαμάχες για την επιμέλεια παιδιών μπορούν να αποτελέσουν επίσης αιτίες έμφυλης βίας όταν χρησιμοποιούνται από βίαιους συντρόφους για να συνεχίσουν να βλάπτουν τα θύματά τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ορθώνει το ανάστημα και ζητεί επειγόντως αυστηρά μέτρα και τιμωρία στους ενόχους. Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας την περασμένη Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2021, «JURI FEMM», τα μέλη του Ευρωκοινοινοβουλίου προχώρησαν σε σχετικό ψήφισμα.

Σε έκθεση που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 510 ψήφους υπέρ, 31 κατά και 141 αποχές, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη λήψη επειγόντων μέτρων για την προστασία των θυμάτων ενδοσυντροφικής βίας στο πλαίσιο των διαμαχών για την επιμέλεια τέκνων.

Αύξηση της ενδοσυντροφικής βίας στη διάρκεια της πανδημίας

Το κείμενο υπογραμμίζει την αύξηση της βίας μεταξύ συντρόφων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης και στη Δικαιοσύνη. Επαναλαμβάνει, επίσης, την έκκληση του Κοινοβουλίου να προστεθεί η «βία λόγω φύλου» στους τομείς εγκληματικότητας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Δικαίου, υπό το άρθρο 83 ΣΛΕΕ.

Δικαιώματα επιμέλειας και βέλτιστο συμφέρον του παιδιού

Υπογραμμίζοντας τον ανησυχητικό αριθμό των γυναικοκτονιών και των παιδοκτονιών που ακολουθούν την καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας από τις γυναίκες, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι η προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία και το «υπέρτερο συμφέρον του παιδιού» πρέπει να υπερισχύουν έναντι άλλων κριτηρίων κατά τη θέσπιση ρυθμίσεων για τα δικαιώματα επιμέλειας και επικοινωνίας.

Κατά την εξέταση υποθέσεων επιμέλειας θα πρέπει να παρέχεται επίσης στο παιδί η δυνατότητα ακρόασης και σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν υπόνοιες για σεξουαλική βία από σύντροφο, οι ακροάσεις πρέπει να διεξάγονται σε περιβάλλον φιλικό προς τα παιδιά από ειδικούς. Τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας θα πρέπει να αναγνωρίζονται ως θύματα έμφυλης βίας και να τυγχάνουν καλύτερης νομικής προστασίας και ψυχολογικής υποστήριξης, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές του ΕΚ.

Πρόσβαση σε νομική προστασία, οικονομική στήριξη και ασφαλή στέγαση

Το κείμενο υπογραμμίζει ότι το επαρκές εισόδημα και η οικονομική ανεξαρτησία αποτελούν βασικούς παράγοντες που επιτρέπουν στις γυναίκες να εγκαταλείψουν καταχρηστικές και βίαιες σχέσεις. Οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη-μέλη να προστατεύσουν και να βοηθήσουν τα θύματα να επιτύχουν οικονομική ανεξαρτησία μέσω της πρόσβασης σε ειδική στέγαση, υπηρεσίες υγείας, μετακινήσεις και ψυχολογική υποστήριξη, μεταξύ άλλων μέτρων. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζεται η πρόσβαση σε επαρκή νομική προστασία, σε αποτελεσματικές ακροάσεις, σε περιοριστικά μέτρα, σε καταφύγια, σε συμβουλές και σε ταμεία οικονομικής στήριξης θυμάτων.

Ε. Κουντουρά: «Χρειάζονται τολμηρά μέτρα»

Από πλευράς της η συνεισηγήτρια Έλενα Κουντουρά (Αριστερά, Ελλάδα) δήλωσε: «Το Κοινοβούλιο στέλνει σαφές μήνυμα ότι χρειάζονται τολμηρά και αποφασιστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας στην ΕΕ. Αυτή η προοδευτική έκθεση αποτελεί ένα βήμα προόδου για να προσφερθεί στις γυναίκες και τα παιδιά που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας ένα προστατευτικό και δίκαιο σύστημα, που θα είναι με το μέρος τους. Για πρώτη φορά, δεν εστιάζουμε μόνο στις κακοποιημένες γυναίκες αλλά και στις επιπτώσεις της βίας για τα παιδιά».

Επίσης, η συνεισηγήτρια Luisa Regimenti (ΕΛΚ, Ιταλία) δήλωσε: «Η βία από συντρόφους είναι σοβαρό και συχνά κρυφό κοινωνικό πρόβλημα, που προκαλεί συστηματικά σωματικά και ψυχολογικά τραύματα. Έχει σοβαρές συνέπειες για τα θύματα και σοβαρές επιπτώσεις στη συναισθηματική, οικονομική και κοινωνική ευημερία ολόκληρων οικογενειών. Καταδικάζουμε απόλυτα και με αποφασιστικότητα όλες τις μορφές ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών και ζητούμε από τις Αρχές να διασφαλίσουν, ιδίως σε διαδικασίες χωρισμού ή σε υποθέσεις γονικής μέριμνας, ότι η Δικαιοσύνη προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά».

Lorida-1000x137-Final-Greek.png

Υποστηρίξτε τη