Αναλύσεις

Ελεύθερη έκφραση και δημοκρατία στο «απόσπασμα» ελέω πενταμερούς! ΔΔΟ και «precious assets»

«Αφενός μιλάμε για απαράδεκτες ‘‘σταλινικού τύπου’’ επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που εκφράζουν τις απόψεις των -ειδικά πάνω στο εθνικό μας θέμα- και αφετέρου ακούμε εξωφρενικές δηλώσεις από κομματικούς διαστρεβλώνοντας ιστορικά γεγονότα δίχως καμία ευαισθησία για την αλήθεια»

Τον τελευταίο καιρό επικίνδυνα, αντιδημοκρατικά φαινόμενα και διαστρεβλώσεις λαμβάνουν χώραν το ένα μετά το άλλο, στην κατά τα άλλα ευρωπαϊκή δημοκρατική Κυπριακή Δημοκρατία. Και το παράδοξο είναι ότι, σε μια χώρα που σε αναλογία πληθυσμού είναι πατωμένη από νομικούς, των πλέον ξακουστών πανεπιστημίων, δεν ακούμε να εγείρονται θέματα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραβιάσεων της ελεύθερης έκφρασης, της δημοκρατίας, εκτός από μεμονωμένες αντιδράσεις (Εξαίρεση, εξ όσων είδα, ο αγαπητός Ανδρέας Αγγελίδης, δικηγόρος, με το άρθρο του στη «Σημερινή», 23.3.2021, «Η αντίθετη άποψη ενός Συμβούλου – πρώην Πρέσβεως», εκτός βέβαια συναδέλφων που καυτηριάζουν τα φαινόμενα αυτά).

Αφενός μιλάμε για απαράδεκτες «σταλινικού τύπου» επιθέσεις εναντίον ανθρώπων που εκφράζουν τις απόψεις των -ειδικά πάνω στο εθνικό μας θέμα- και αφετέρου ακούμε εξωφρενικές δηλώσεις από κομματικούς διαστρεβλώνοντας ιστορικά γεγονότα, δίχως καμία ευαισθησία για την αλήθεια.

Απαράδεκτες παρεμβάσεις, από Λαϊκές Οργανώσεις του ΑΚΕΛ στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Αθηένου για τον πανηγυρικό λόγο της εκπαιδευτικού Ελένης Σιούφτα, στις 25η Μαρτίου 2021. Ουσιαστικά για φίμωση.

Ο εγκάθετος της κατοχικής Τουρκίας, Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ, δεν αναγνωρίζει την ΚΔ και την αποκαλεί «Ε/κυπριακή διοίκηση». Παράλληλα στα ελεύθερα εδάφη της ΚΔ, κάποιοι με σχέσεις με το ΑΚΕΛ, ταυτίζονται μαζί του όταν αποφεύγουν να μιλούν για ΚΔ και την ονομάζουν «κυβέρνηση του νότου» ή «κυβέρνηση στον νότο»! Με βρετανική «εποικοδομητική ασάφεια» Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, υπονοούν δύο κυβερνήσεις στο νησί, δύο «συνιστώντα κράτη». Γιατί δεν αναφέρονται σε κυβέρνηση της ΚΔ;

Η ΔΔΟ δεν είναι τουρκική θέση;

Είχαμε, όμως, και τη σκόπιμη δήλωση του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο οποίος ενσυνείδητα -γιατί δεν μπορώ να κατανοήσω ότι ένας άνθρωπος σ’ αυτήν τη θέση δεν γνωρίζει τη στοιχειώδη αλήθεια- τόλμησε («Σ», 17.3.2021) να ξεστομίσει πως «η ΔΔΟ με πολιτική ισότητα είναι μέσα στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν είναι εφεύρημα του Αβέρωφ και δεν είναι τουρκική θέση».

https://www.sigmalive.com/news/kypriako/754805/averof-athela-tous-oi-nootropies-tzioni-tsimentonoun-ti-dixotomisi

Στην επιεικώς βλακώδη δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου για την ενσυνείδητη παραποίηση της αλήθειας απάντησε το προσφυγικό Σωματείο «Αδούλωτη Κερύνεια», στις 22/3/2021, και που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του www.adoulotikerinia.com.cy . Έγραψε, μεταξύ άλλων, η «Αδούλωτη Κερύνεια»:

«…Πράγματι δεν είναι εφεύρημα του Αβέρωφ Νεοφύτου η ΔΔΟ. Είναι όμως καθαρή θέση και επιδίωξη της Τουρκίας και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Το αν η λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα βρέθηκε να υπάρχει στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι διότι δικοί μας Ηγέτες με την υποστήριξη τόσο του ιδίου όσο και της Παράταξης που εκπροσωπεί, αποδέχθηκαν τις σκόπιμες παροτρύνσεις των ξένων συνωμοτών και συναίνεσαν να περάσει η τουρκική λύση ΔΔΟ με πολιτική ισότητα, στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Με αυτήν τους τη συναίνεση οι Διζωνικοί Ηγέτες μας εξυπηρέτησαν τη βρετανο-τουρκική συνωμοσία, η οποία διελάμβανε ότι η τελική συμφωνία διχοτόμησης και κηδεμόνευσης της ζωής επί ολόκληρης της Κύπρου, η ΔΔΟ, θα πρέπει να προωθηθεί στον Κυπριακό Λαό, μέσω του ΟΗΕ, για να διευκολυνθεί η έγκρισή της…».

Τη διζωνική απαίτησαν οι Τούρκοι από το 1957. Και με χάρτη ο Ραούφ Ντενκτάς στη Γενεύη ΙΙ το 1974, τον οποίο παρέδωσε στον Βρετανό Υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, προεδρεύοντα της διάσκεψης για το Κυπριακό, Τζέιμς Κάλαχαν, δύο μέρες πριν από τη δεύτερη τουρκική βάρβαρη εισβολή. Στις 16 Αυγούστου 1974 το Φόρεϊν Όφις αποφάσισε ότι η λύση για το Κυπριακό ήταν η Δι-κοινοτική, Δι-ζωνική Ομοσπονδία και επέλεξε μάλιστα τον Γλαύκο Κληρίδη ως τον άνθρωπό της για να την προωθήσει στον Ελληνισμό της Κύπρου… Με αποτέλεσμα τη δήλωση Γλαύκου Κληρίδη από την Γκαλερύ «Αργώ» στις 6 Νοεμβρίου 1974. Ούτε αυτή δεν θυμάται ο Αβέρωφ Νεοφύτου, στα πελάγη της επιλεκτικής του αμνησίας, για την οποία ο Κληρίδης μάζεψε τα συγχαρητήρια του Τζέιμς Κάλαχαν για την τόλμη του (από το βιβλίο της γράφουσας «Διζωνική vs Δημοκρατία», Λεμεσός 2019);

Καθώς ο μ. Σπύρος Κυπριανού δεν την δεχόταν (όπως επίσημα επιβεβαίωσε το Φόρεϊν Όφις το 1983 διά της Άντζελα Γκίλον, μέρες πριν από τη μονομερή ανακήρυξη από τον μ. Ρ. Ντενκτάς του ψευδοκράτους), το Φόρεϊν Όφις βρήκε τον δεύτερο άνθρωπό του με τον Γιώργο Βασιλείου (μέσω του ΑΚΕΛ). Ο οποίος την δέχθηκε και ανάσανε το Φόρεϊν Όφις. Και έτσι πέρασε στα διαβόητα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που το ίδιο γράφει, με πρώτο το 649/90. Επαναλαμβάνω ότι ο Γ. Βασιλείου ήταν που δέχθηκε τη βρετανο-τουρκική ΔΔΟ το 1990/91, δεχόμενος το 99% των τουρκικών απαιτήσεων και ΕΚΑΝΕ Ο,ΤΙ ΤΟΥ ΖΗΤΟΥΣΑΝ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ. Γι’ αυτό τον θεωρούσαν «precious asset» γι’ αυτούς.

Εξ ου και το ΑΚΕΛ διαλαλεί ότι την πολιτική ισότητα την δέχθηκε από το 1991.

«Precious asset»

Σήμερα, φαίνεται ο Βρετανός ΄Υπ. Αρμοστής κ. Στίβεν Λίλι ανακάλυψε νέο… «precious asset» για εξυπηρέτηση των βρετανο-τουρκικών συμφερόντων. Ο οποίος θα μαζεύει προφανώς και αυτός… βρετανικά συγχαρητήρια από το Φόρεϊν Όφις για την τόλμη του!

Τάσος Τζιωνής

Τόσο ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου ενοχλήθηκαν με δηλώσεις του προεδρικού συμβούλου Τάσου Τζιωνή, ενός ανθρώπου που γνωρίζει το Κυπριακό όσο λίγοι, γιατί «με τον τρόπο που τοποθετήθηκε είναι ενάντια στη ΔΔΟ»! Εφόσον δε πέντε από τα εννιά κόμματα στο Εθνικό Συμβούλιο, όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, είναι εναντίον της ΔΔΟ, γιατί, Πρόεδρε Αναστασιάδη, υπακούεις στον ΔΗΣΥ, το ΑΚΕΛ και τον Βρετανό Υπ. Αρμοστή και δηλώνεις έτοιμος και γονατιστός να πάεις στη Γενεύη;

Θα πρέπει να ευχαριστήθηκε ο κ. Λίλι με τη δήλωση του Α. Νεοφύτου ότι «άθελά τους οι νοοτροπίες Τζιωνή τσιμεντώνουν τη διχοτόμηση». Στην προσπάθειά τους να φοβερίσουν τον λαό, δεν πτοούνται να παρουσιάσουν τη μέρα ως νύχτα. Να παραβιάζουν το αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, προσπαθώντας δε να επιβάλουν φίμωση στους πολίτες «αντιφρονούντες» στη ΔΔΟ, να τολμούν να προσβάλουν και την Ιστορία. Ελέω πενταμερούς και βρετανο-τουρκικών διζωνικών συμφερόντων.

Ευθύνες Αναστασιάδη

Ακούμε παράλληλα ότι ο κ. Α. Κυπριανού έφερε ένσταση και στην αποστολή αγήματος στις παρελάσεις στην Αθήνα και είπε: «Διαφώνησα με την αποστολή αγήματος στις παρελάσεις οι οποίες θα γίνονταν στην Ελλάδα, είμαστε δύο ξεχωριστά κράτη και ιδιαίτερα παραμονές της μετάβασης στη Γενεύη, θεωρώ ότι έπρεπε να το είχαμε διαφυλάξει αυτό το πράγμα» («Σ», 26.3.2021)!

https://www.sigmalive.com/news/kypriako/759286/antros-gia-agima-ef-se-ellada-arnithika-giati-eimaste-2-ksexorista-krati

Μήπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Αμερική είναι ίδια κράτη με την Ελλάδα που συμμετείχαν στα 200 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Ελληνισμού εναντίον της οθωμανικής σκλαβιάς;

Δεν γνωρίζουμε αν η Αθήνα έστειλε πρόσκληση στη Λευκωσία για συμμετοχή ή αν η Λευκωσία ζήτησε τη συμμετοχή αγήματος. Αλλά, όπως και να ’χουν τα πράγματα, η Λευκωσία έπρεπε από μόνη της να ζητήσει τη συμμετοχή. Και η ευθύνη βαραίνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, που είτε δεν το έκανε είτε υπέκυψε στην αρνητική θέση Άντρου Κυπριανού (ΑΚΕΛ). Κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών για το θέμα αυτό. Ειρωνικά όταν ταυτόχρονα ανακαλύφθηκε κι άλλη κρύπτη του 1821 στο υπόγειο του Παγκύπριου Γυμνασίου! Εκείνο που μάλλον είναι σίγουρο είναι ότι το ΑΚΕΛ διαφώνησε για να μην ενοχλήσει τους Τούρκους. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Το σύμβολό μας ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ στον αιματοβαμμένο μας χάρτη

Δεν ξεχνούμε ότι επί Προεδρίας μ. Δημήτρη Χριστόφια ικανοποιήθηκε η διαχρονική απαίτηση των Τούρκων στο Λονδίνο, που ζητούσαν φανατικά και επίμονα την αφαίρεση του αιματοβαμμένου χάρτη με το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ από την ιστοσελίδα της «Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας». Γιατί, άκουσον-άκουσον, τον θεωρούσαν… ρατσιστικό έμβλημα και έμβλημα μίσους!! Και τον αντικατέστησαν επί Δημήτρη Χριστόφια με τον υφιστάμενο. Που άρεσε βέβαια στους Τούρκους εφόσον ουσιαστικά εκείνο που συμβολίζει αυτήν τη φορά ΤΟ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ είναι τα «δύο συνιστώντα κράτη» μέσω ΔΔΟ!

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ 1.jpg

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ 2.jpg

Η απαρχάιντ, διαιρετική, βρετανο-τουρκική ΔΔΟ, που δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο

Το τι σημαίνει ΔΔΟ, κύριοι, εξήγησε ξεκάθαρα ο Τούρκος καθηγητής Ερόλ Κεϊμάκ, που διετέλεσε και διαπραγματευτής της τουρκο-κυπριακής πλευράς, στις 8 Φεβρουαρίου 2017, σε σεμινάριο σε χώρο της Βουλής των Λόρδων, με προεδρεύοντα τον Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και συνομιλητή τον Δρα Μιχάλη Ατταλίδη, πρώην πρέσβη της ΚΔ εκ μέρους της ε/κ πλευράς. Μετέδωσα, τότε, τις δηλώσεις του από το Ράδιο Πρώτο και στη «Σ».

«Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία… αλλά μια ΔΔΟ – Η ΔΔΟ παραβιάζει τις αρχές της ΕΕ»

«Τι επιδιώκουμε; Και θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός εδώ, γιατί επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Η οποία είναι μια ομοσπονδία με διαμοιρασμό εξουσίας. Δεν επιδιώκουμε μια δημοκρατία, δεν επιδιώκουμε σταθερότητα, ή πολλά άλλα πράγματα που γνωρίζετε, επιδιώκουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Και επειδή λένε, είπε, ότι η λύση πρέπει να είναι δημοκρατική και να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και επειδή η ΔΔΟ δεν είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Ερόλ Κεϊμάκ συνέχισε δίχως ενδοιασμούς:
«Το τι συζητείται σήμερα είναι παρόμοιο με το περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάν, αλλά, λόγω του ότι η Κύπρος έγινε μέλος της ΕΕ από τότε και επειδή οι Ελληνοκύπριοι και η ΕΕ δεν έχουν το στομάχι να επαναδιαπραγματευθούν την ένταξη της Κύπρου, θα πρέπει να επανερμηνευθεί το Πρωτόκολλο 10, διότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία παραβιάζει τους νόμους της ΕΕ σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι Τουρκοκύπριοι φοβούνται ότι μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να τους πάρουν στα δικαστήρια και να ανατρέψουν οποιεσδήποτε συμφωνίες. Γι’ αυτό οι Τουρκοκύπριοι επιδιώκουν να προσαρμοστεί το πρωτόκολλο 10, ούτως ώστε να δίνει νομιμότητα στη διζωνική που σήμερα δεν έχει, δεν συμβαδίζει με τους νόμους της ΕΕ…» (Βλέπε «Διζωνική Vs Δημοκρατία», «Σ» 28.2.2017).

http://www.sigmalive.com/simerini/politics/409348/dizoniki-vs-dimokratia

Γιατί η κυπριακή Κυβέρνηση δεν απαντά; Γιατί δεν επικυρώνει τη Σύμβαση του ΟΗΕ εναντίον του Απαρτχάιντ;

Επανειλημμένα γράψαμε στη «Σ» ζητώντας από την κυπριακή Κυβέρνηση και πολιτικούς να απαντήσουν γιατί δεν επικυρώνει η ΚΔ τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για την Εξάλειψη και Τιμωρία των Εγκλημάτων του Απαρτχάιντ. Την οποία υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη στις 30 Νοεμβρίου 1973. Ένα χρόνο πριν από τις δύο βάρβαρες τουρκικές εισβολές. Όπως γράψαμε σε διάφορα άρθρα μας, η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με τις «εγγυήτριες» δυνάμεις της, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία, δεν την έχουν υπογράψει, πόσο μάλλον επικυρώσει, ενώ μέχρι σήμερα την επικύρωσαν 109 χώρες… Μήπως τυχαία, εφόσον η λύση ΔΔΟ που υποστηρίζουν είναι απαρτχάιντ!

(Convention on the Suppression and Punishment of the Crime of Apartheid adopted on 30 November 1973 by the UN).

ΑΠΑΡΤΧΑΙΝΤ.jpg

Η απαρτχάιντ διαίρεση στη Νότιο Αφρική.

Πωλώντας απαρτχάιντ - προωθώντας διζωνική, «Σ», 23.2.2016, Φ.Α

https://simerini.sigmalive.com/article/2016/2/23/polontas-apartkhaint-proothontas-dizonike/

Προς Υποψηφίους, «Σ», 25.11.2017, Φ.Α

https://simerini.sigmalive.com/article/2017/11/25/pros-upopsephious/

Στο δε αναλυτικό άρθρο του «Το έγκλημα του Απαρτχάιντ και η Κυπριακή Δημοκρατία» στη «Σ», 1.12.2018, ο Δρ Κλέαρχος Α. Κυριακίδης έγραψε μεταξύ άλλων:

«…με τη νεο-οθωμανική ιδεολογία και στρατηγική της Τουρκίας, το Ψήφισμα 750 σιωπηρά προβλέπει την άρνηση των δημοκρατικών αρχών, την ανατροπή της ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την εφαρμογή μιας μορφής Απαρτχάιντ. Έτσι, μέσω του «δικοινοτισμού», της «διζωνικότητας» και μιας παράλογης «ομοσπονδίας», η διαφοροποίηση και ο διαχωρισμός θα κατοχυρωθούν. Οι διακριτικές και άλλες απάνθρωπες συνέπειες των εισβολών θα νομιμοποιηθούν. Η δημογραφική μηχανική θα επιτρέπεται. Και η ιδιοκτησία περιουσιών θα ρυθμίζεται. Αυτοί οι στόχοι δεν μοιάζουν με τα χαρακτηριστικά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική;..

»Ελπίζω ότι, με αυτό το άρθρο, αυτές οι ζωτικές λεπτομέρειες θα εισέλθουν στη συνείδηση του κοινού και θα ενεργοποιήσουν μιαν αλλαγή στρατηγικής στην ΚΔ. Διαφορετικά, αν το Απαρτχάιντ νομιμοποιηθεί, το κράτος δικαίου θα καταστραφεί».

https://simerini.sigmalive.com/article/2018/12/1/to-egklema-tou-apartkhaint-kai-e-kupriake-demokratia/

ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.JPG

Το «δίδυμο» Γλ. Κληρίδης και Γ. Βασιλείου, που χρησιμοποίησαν οι Βρετανοί για προώθηση της βρετανο-τουρκικής τους ΔΔΟ από τις 16.8.1974 τον πρώτο και με την εκλογή του το 1988 τον δεύτερο.

**Κεντρική φωτογραφία: Ο χάρτης που συνόδευε την πρόταση του Ρ. Ντενκτάς για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, τον οποίο έδωσε στον Τζέιμς Κάλαχαν στη Γενεύη, στις 12.8.1974.

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος