Παραπολιτικά

Όσοι (εμβολιασμένοι) πιστοί προσέλθετε!

Τι Πάσχα κι αυτό, Θεέ μου! Τα προηγούμενα χρόνια, ο πιστός έπαιρνε μαζί του στην εκκλησία μιαν απλή λαμπάδα. Τώρα, μαζί με τη λαμπάδα, παίρνει την προστατευτική του μάσκα, ένα μπουκαλάκι αντισηπτικό, ένα χαρτί διακίνησης, την ταυτότητά του, το πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό rapid test ή ένα πιστοποιητικό γιατρού ότι έχει νοσήσει με κορωνοϊό! Στην περιφέρεια της Μητρόπολης Μόρφου, δεν τους ρωτούν αν είναι εμβολιασμένοι. Τους ρωτούν αν είναι... βαφτισμένοι και μυρωμένοι!

Η Κυβέρνηση, πριν αλέκτορα φωνήσαι (και ο Αρχιεπίσκοπος... διαφωνήσαι), έσπευσε να αποσύρει την πρώτη απόφαση για την απαγόρευση της παρουσίας πιστών στις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και επέτρεψε την παρουσία τους υπό προϋποθέσεις, τις οποίες... αγνόησαν τελικά πολλοί ιεράρχες.

Φυσικά, ούτε λόγος για ασπασμούς κατά την ανταλλαγή των καθιερωμένων ευχών «Χριστός Ανέστη», «Αληθώς Ανέστη». Θα στέκεται ο ένας σε απόσταση δύο μέτρων από τον άλλον και θα φωνάζουν τις ευχές μεταξύ τους. Για τους πιο προσεκτικούς, οι ευχές θα μπορούν να ανταλλάσσονται με νοήματα. Για το «Χριστός Ανέστη» θα κάνεις μια κίνηση των χεριών προς τα πάνω. Και για το «Αληθώς Ανέστη» θα κάνεις με τα δάχτυλά σου το σήμα της νίκης!

Τη νύχτα της Αναστάσεως θα ακουστεί στους ιερούς ναούς ο Καλός Λόγος. Λίγο νωρίτερα, από τα τηλεοπτικά δελτία, θα ακουστεί ο Κακός Λόγος, πόσες εκατοντάδες κρούσματα είχαμε το τελευταίο εικοσιτετράωρο.

Όσο για τα πασχαλινά έθιμα, το λοκντάουν δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση πολλών εξ αυτών. Αν δεν είχαμε τον κορωνοϊό, μπορεί να φανταστεί κανένας τι θα συνέβαινε την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα στα χωριά, όπου, τα προκορωνοϊκά χρόνια, παίζονταν τα παραδοσιακά πασχαλινά παιχνίδια. Θα γινόταν πραγματική επιδρομή... υποψηφίων βουλευτών, οι οποίοι θα έπαιζαν με τους ντόπιους (ψηφοφόρους) από λιγκρίν μέχρι σκατούλλικα, από ζίζιρον μέχρι διελκυστίνδα. Βεβαίως, την παράσταση θα έκλεβε, όπως πάντα, ο Αβέρωφ, ο οποίος θα έπαιρνε μέρος σε... γαϊδουροδρομίες στην Αργάκα, επιβαίνων αππάρου και με στολή... παίκτη του πόλο!

Άντε, εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά και... ακόρωνα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ