Παραπολιτικά

Μόνο τον Ατατούρκ είδε;

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, έσπευσε να «αξιοποιήσει» τους αδέξιους χειρισμούς του Υπουργείου Παιδείας, με το σχίσιμο της σελίδας και την απόσυρση του βιβλίου Αγγλικών, όπου υπήρχαν οι επίμαχες αναφορές στον Ατατούρκ, θέτοντας το θέμα στην Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Θα καταγγείλει, λέει, το Υπουργείο Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας για «ψηλούς εθνικιστικούς τόνους» στο θέμα του βιβλίου με τον Ατατούρκ. Αλλά δεν είδαμε τον κ. Κιζίλγιουρεκ να καταγγέλλει και τους άκρατους εθνικιστικούς τόνους του Τατάρ, ο οποίος επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ούτε τον είδαμε να καταγγέλλει την Τουρκία για αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και καταπίεση των Τουρκοκυπρίων, ούτε να καταγγέλλει τη σταδιακή απορρόφηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Ενοχλήθηκε για το ατυχές σχίσιμο της σελίδας του βιβλίου για τον Ατατούρκ, αλλά δεν έχει καταγγείλει ποτέ την μόνιμη πρακτική του κατοχικού καθεστώτος να σχίζει τις «ανεπιθύμητες» σελίδες από τα βιβλία των εγκλωβισμένων μαθητών.

Οι επιλεκτικές ευαισθησίες του Τουρκοκύπριου ευρωβουλευτή έχουν, προφανώς, άμεση συνάφεια με την εξυπηρέτηση των κομματικών σκοπιμοτήτων του ΑΚΕΛ, που επιχειρεί να εμφανίσει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως εθνικιστική, φασιστική, οπισθοδρομική, αντιδραστική, αντιδημοκρατική.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Μαρτίου 2020, όταν ο εφιάλτης του κορωνοϊού χτυπούσε και την πόρτα της Κύπρου, ο κ. Κιζίλγιουρεκ, μαζί με τον επίσης ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Γιώργο Γεωργίου, με «κατεπείγουσα ερώτηση» προς την Κομισιόν, κατήγγειλαν την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μονομερές κλείσιμο τεσσάρων οδοφραγμάτων ως μέτρο κατά της εξάπλωσης της πανδημίας. Και μάλιστα ο κ. Κιζίλγιουρεκ είχε παρευρεθεί και στη γνωστή διαδήλωση της 7ης Μαρτίου 2020 στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, κατά την οποία Ελληνοκύπριοι διαδηλωτές επιτέθηκαν βίαια εναντίον αστυνομικών και στρατιωτών που επάνδρωναν το οδόφραγμα. Ο κ. Κιζίλγιουρεκ εμφανίστηκε τότε έχοντας υψωμένη τη γροθιά του, για να εκφράσει τη στήριξή του στους διαδηλωτές. Η δραματική συνέχεια, με την θανατηφόρα επέλαση του κορωνοϊού, δικαίωσε την τότε απόφαση της Κυβέρνησης. Ωστόσο δεν είδαμε ποτέ ούτε τον κ. Κιζίλγιουρεκ ούτε τον κ. Γεωργίου να απολογούνται για το ατόπημά τους.

ΜΠΟΞΕΡ