Συνεντεύξεις

Νίκος Νουρής: «Αχίλλειος πτέρνα» η Πράσινη Γραμμή

Μοναδική λύση του προβλήματος είναι ο δραστικός περιορισμός των αφίξεων από την Πράσινη Γραμμή και η μεγιστοποίηση του αριθμού των επιστροφών. Ξεκάθαρα σ’ αυτούς τους δύο τομείς επικεντρωνόμαστε πλέον και αυτή είναι και η προτεραιότητά μας για το 2022.

Το Μεταναστευτικό παραμένει η μείζων πρόκληση αλλά και κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Εσωτερικών μέσα στο 2022 επισημαίνει ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου, Νίκος Νουρής, τονίζοντας ότι, παρά τα πρωτοφανή σε έκταση, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα μέτρα που έχουν ληφθεί και λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα, οι ασύμμετρα αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις παραλύουν το σύστημα ασύλου και υποδοχής της χώρας. Χαρακτήρισε, δε, ως «αχίλλειο πτέρνα» της προσπάθειας αντιμετώπισης του παράνομων ροών την Πράσινη Γραμμή, προειδοποιώντας πως

η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι, εάν δεν ανακοπούν τα ρεύματα με τις κατάλληλες από μέρους της νουθεσίες προς την Τουρκία, τότε δεν είναι μακριά η στιγμή που η Κύπρος θα υποχρεωθεί να ανοίξει τις «πύλες του ευρωπαϊκού παραδείσου» προς τα άλλα κράτη μέλη, για να αποφύγει την πλημμυρίδα.

Πρώτοι και φέτος στον αριθμό αιτούντων

Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά το Μεταναστευτικό. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος; Πόσοι μετανάστες ήρθαν φέτος και μέχρι πού έφτασε το ποσοστό των αιτητών ασύλου κατά αναλογίαν πληθυσμού;

Η Κύπρος βιώνει μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση. Είμαστε, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το κράτος μέλος με τον υψηλότερο αριθμό αιτούντων διεθνή προστασία κατ’ αναλογίαν πληθυσμού, με το ποσοστό τους, αρθροιστικά με όσους έχουν ήδη λάβει καθεστώς, να αντιστοιχεί στο 4,4% του πληθυσμού της Κύπρου.

Το 2021 οι νέες αιτήσεις διεθνούς προστασίας ξεπερνούν τις 1.000 ανά μήνα, με τον συνολικό αριθμό που έχει καταγραφεί να ανέρχεται στις 13.235. Οι Σύροι αποτελούν την πρώτη εθνικότητα σε αιτήσεις διεθνούς προστασίας, ενώ ακολουθούν οι χώρες Κόγκο, Νιγηρία, Πακιστάν και Ινδία.

Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται συνεχώς, οι δυσανάλογες μεταναστευτικές ροές έχουν οδηγήσει στα όριά τους τα συστήματα ασύλου και υποδοχής, καθώς και τις δυνατότητές μας για ένταξη των δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην κυπριακή κοινωνία.

Το πρόβλημα της υπερχείλισης στο Πουρνάρα

Είναι γεγονός πως οι μεγάλες και καθημερινές ροές κάνουν το νησί μας να ασφυκτιά, ενώ το κέντρο «Πουρνάρα» έχει κυριολεκτικά ξεχειλίσει. Πώς προτίθεστε να επιλύσετε το πρόβλημα της υπερχείλισης;

Οι ασύμμετρα αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις είναι γεγονός ότι παραλύουν το σύστημα ασύλου και υποδοχής της χώρας. Η Κύπρος, δυστυχώς, έχει ξεπεράσει τα όριά της και πνέει τα λοίσθια ως προς τις δυνατότητές της για φιλοξενία περισσότερων μεταναστών.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τους Λειτουργούς της Δημοκρατίας για να ανταποκριθούν στις μαζικές αφίξεις, οι οποίες ξεπερνούν τα 60-80 άτομα ημερησίως, είναι τιτάνιες.

Το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» είναι ο χώρος στον οποίο γίνονται όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για υποβολή αιτήσεων ασύλου και ο αριθμός των διαμενόντων έχει ξεπεράσει προ πολλού τη χωρητικότητά του. Ο αριθμός διαμενόντων τώρα αριθμεί στα 2.200 άτομα περίπου, αντί των 800-1.000. Και αυτό οφείλεται στους υπέρμετρα δυσανάλογους αριθμούς αφίξεων από την πράσινη γραμμή μέσω των κατεχομένων, αλλά και στην πανδημία, η οποία μας υποχρεώνει να παρατείνουμε τον χρόνο διαμονής των μεταναστών στον Κέντρο, λόγω της υποχρεωτικής καραντίνας. Στο παρόν στάδιο το «Πουρνάρα» έχει αποσυμφορηθεί σε κάποιο βαθμό με την μεταφορά περίπου 600 ατόμων στο νέο Κέντρο στις «Λίμνες». Μοναδική, όμως, λύση είναι ο δραστικός περιορισμός των αφίξεων από την πράσινη γραμμή και η μεγιστοποίηση του αριθμού των επιστροφών. Ξεκάθαρα σ’ αυτούς τους δύο τομείς επικεντρωνόμαστε πλέον και αυτή είναι και η προτεραιότητά μας για το 2022.

Ύψιστη προτεραιότητα το Μεταναστευτικό

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα για τη μεταναστευτική κρίση κρίνονται αποτελεσματικά;

Θέλω να τονίσω ότι ποτέ άλλοτε δεν δόθηκε τόσο μεγάλη έμφαση στο μεταναστευτικό. Ποτέ δεν λήφθηκαν τόσα μέτρα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ ποτέ άλλοτε δεν βελτιώθηκαν τόσο οι διαδικασίες υποδοχής και εξέτασης ασύλου, όσο σε καμία άλλη διακυβέρνηση. Και αυτό το λέω για να εξάρω, από τη μια, τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και συνεχίζουν να καταβάλλονται χωρίς κανέναν εφησυχασμό, και, από την άλλη, για να υπερθεματίσω το μέγεθος το προβλήματος.

Τα μέτρα που λήφθηκαν, χωρίς αμφιβολία κρίνονται ως αποτελεσματικά και χωρίς αυτά η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο δύσκολη.

Επικεντρώσαμε τις προσπάθειές μας στην εξέταση των πρόδηλα αβάσιμων αιτήσεων με ταχείες διαδικασίες. Ήδη από την 01/01/21 που εφαρμόζεται η νέα μεταναστευτική πολιτική, επιδώσαμε γύρω στις 15.000 αποφάσεις σε αντιδιαστολή με 6.468 το 2020 και 5.164 το 2019.

Αυξήσαμε, χωρίς προηγούμενο, τους λειτουργούς της Υπηρεσίας Ασύλου για την εξέταση αιτήσεων, με αποτέλεσμα η Υπηρεσία Ασύλου να ολοκληρώνει την πρωτοβάθμια εξέταση και να εκδίδει αποφάσεις εντός 10 ημερών. Την ίδια ώρα, αυξήσαμε τους Δικαστές του Διοικητικού Δικαστηρίου Διεθνούς Προστασίας, ώστε να επιταχυνθούν και οι δευτεροβάθμιες διαδικασίες.

Κτυπήσαμε στη ρίζα το πρόβλημα με τις αφίξεις εικονικών φοιτητών, ενώ περιορίσαμε δραστικά τις περιπτώσεις εικονικών γάμων.

Προωθήσαμε συμφωνίες με τρίτες χώρες και το 2021 διπλασιάσαμε τον αριθμό των επιστροφών σε σχέση με το 2020. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε, γιατί οι αριθμοί είναι μεγάλοι. Εκπονήσαμε και εφαρμόζουμε σχέδιο κινήτρων, ώστε να ενθαρρύνουμε τις εθελούσιες επιστροφές μεταξύ των υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους και ήδη έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα με τις επιστροφές στο Βιετνάμ, ενώ προγραμματίζονται πρόσθετες πτήσεις σε Νεπάλ, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.

Αυξήσαμε κατά πολύ και τη χωρητικότητα των Κέντρων Υποδοχής για να διαχειριστούμε τους δυσανάλογους, για τη χώρα μας, αριθμούς. Την ίδια ώρα, όμως, θεωρούμε ότι δεν αποτελεί λύση να γεμίσουμε την Κύπρο με Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών. Τροχοδρομήσαμε τις διαδικασίες για κατασκευή προαναχωρησιακού κέντρου, χωρητικότητας 1.000 ατόμων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την τάχιστη και αποδοτικότερη διεκπεραίωση των διαδικασιών επιστροφής παράτυπων μεταναστών.

Το πρόβλημα της Πράσινης Γραμμής

Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα, όμως, παραμένει η διαχείριση της πράσινης γραμμής των 180 χιλιομέτρων. Η κατοχή δημιουργεί αδιαμφισβήτητα ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της παράτυπης μετανάστευσης και η πράσινη γραμμή παραμένει η «αχίλλειος πτέρνα» μας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδευμένα προωθούμενες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων, με την απόλυτη ανοχή των αρχών του ψευδοκράτους.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον τομέα αυτό η Κύπρος δεν βοηθήθηκε στον βαθμό που βοηθήθηκαν άλλα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα, όπως η Ελλάδα, η Λιθουανία, η Πολωνία κ.ά. Η εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία και η συστηματική προώθηση προς στην Κύπρο χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, κατά κύριο λόγο Σύρων και Αφρικανών, δεν μπορεί παρά, αργά ή γρήγορα, να μετεξελιχθεί από εθνικό σε ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ευρώπη πρέπει να αντιληφθεί ότι, εάν δεν ανακοπούν τα ρεύματα με τις κατάλληλες από μέρους της νουθεσίες προς την Τουρκία, τότε δεν είναι μακριά η στιγμή που η χώρα μας θα υποχρεωθεί να ανοίξει τις «πύλες του ευρωπαϊκού παραδείσου» προς τα άλλα κράτη μέλη για να αποφύγει την πλημμυρίδα.

Η επιλεκτική εφαρμογή των συμφωνιών από την Τουρκία

Εφόσον η Τουρκία εξαιρεί την Κύπρο από τη συμφωνία που έκανε με την Ευρωπαϊκή Ένωση στα θέματα μετανάστευσης, ποια μέτρα λαμβάνει η ΚΔ για να αποκατασταθεί η ευρωπαϊκή έννομος τάξη;

Έχουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών θέσει πολλάκις, στο πλαίσιο των συναντήσεων του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και των συναντήσεων των MED5, όσο και στο πλαίσιο των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Ασύλου και Μετανάστευσης, το θέμα της επιλεκτικής εφαρμογής από την Τουρκία της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και συγκεκριμένα της μη εφαρμογής της στην περίπτωση της Κύπρου.

Στα συμπεράσματα για τη μετανάστευση, που εκδόθηκαν μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας και για την περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ αναφέρει πρόσθετα πως «δεν θα αποδεχθεί την όποια προσπάθεια τρίτων χωρών να εργαλειοποιήσουν τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς».

Ταυτόχρονα και ο ίδιος ο ΠτΔ ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδείνωση της κατάστασης και για την αναγκαιότητα λήψης έκτακτων μέτρων, αλλά και επείγουσας αρωγής ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος, κατ’ αναλογίαν με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Στη βάση του άρθρου 78(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, έχει επιπλέον υποβληθεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένης της παραχώρησης του δικαιώματος αναστολής της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα. Παράλληλα, στο πλαίσιο της προσδοκώμενης αλληλεγγύης από την ΕΕ, διεκδικούμε την άμεση μετεγκατάσταση στα κράτη μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και την επαναπροώθησή τους στις χώρες προέλευσης τους. Δυστυχώς, ακόμη δεν είχαμε απάντηση.

Όμως, δεν εφησυχάζουμε. Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, όπως είναι ο Frontex, οργανώνει πτήσεις επιστροφών σε τρίτες χώρες, όπως το Βιετνάμ, Μπαγκλαντές, το Νεπάλ, το Κόγκο κ.ά. Την ίδια ώρα, ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, να αναλάβει κεντρικό και συντονιστικό ρόλο για την σύναψη συμφωνιών επιστροφής και επανεισδοχής, κάτι που αναμένεται να βοηθήσει ιδιαίτερα τα μικρά κράτη, όπως η Κύπρος.

Πρόσθετα και ταυτόχρονα με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Γαλλία για το προσεχές εξάμηνο, έχω ήδη συναντήσει τον Γάλλο ομόλογό μου, από τον οποίο, μεταξύ άλλων, ζήτησα και είχα θετική ανταπόκριση, ώστε να βοηθηθεί η Κύπρος στα θέματα επιστροφών προς τις γαλλόφωνες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Ο έλεγχος της Νεκρής Ζώνης

Πρακτικά, πώς θα καταπολεμηθεί το πρόβλημα που προκαλεί η Τουρκία μέσα από τη Νεκρή Ζώνη;

Στην 180 χιλιομέτρων πράσινη γραμμή παίζουμε πλέον ξεκάθαρα το παιγνίδι της γάτας με το ποντίκι. Προσπαθούμε και θα συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση να κλείνουμε τα σημεία των παράνομων διελεύσεων. Θα ενισχύσουμε εκεί και όπου χρειάζεται τα εμπόδια. Θα αυξήσουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τις περιπολίες, ενώ η εγκατάσταση του υπερσύγχρονου συστήματος παρακολούθησης που έχει εξασφαλιστεί από το Ισραήλ αναμένεται να είναι τα άγρυπνα μάτια στον τομέα της περιφρούρησης.

Μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν υπάρχουν. Η πρόσφατη διαχείριση του προβλήματος από αριθμό ευρωπαϊκών χωρών δείχνει τον δρόμο. Γι’ αυτό, άλλωστε, φροντίσαμε να καταστήσουμε σαφές σε πολιτικό επίπεδο ότι, παρά το γεγονός ότι η πράσινη γραμμή δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο, εντούτοις, από τη στιγμή που αποτελεί τη δίοδο εισόδου στη Δημοκρατία χιλιάδων παράτυπων μεταναστών, πρέπει να διαφυλαχτεί όπως τα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα.

Το πρόβλημα της γκετοποίησης

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα «γκετοποίησης» που παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της χώρας μας;

Το Υπουργείο Εσωτερικών έδειξε τις προθέσεις του στο πρόβλημα που η Χλώρακα αντιμετωπίζει. Παρά τις κριτικές, δεν διστάσαμε τον Δεκέμβρη του 2020 να εκδώσουμε απαγορευτικό διάταγμα με το οποίο δεν επιτρέπεται σε πρόσθετους μετανάστες να εγκατασταθούν στην Κοινότητα, ώστε να περιορίσουμε τον αριθμό. Προφανώς αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, αφού ο αριθμός των μεταναστών ήταν ήδη δυσανάλογα μεγάλος σε σχέση πάντα με το μέγεθος της Κοινότητας, γεγονός που οδηγεί σε γκετοποίηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης της βίας, των κλοπών αλλά και της εγκληματικότητας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας. Ο αριθμός των διαμενόντων πρέπει και θα μειωθεί. Οι παράνομα διαμένοντες στην Κοινότητα θα απομακρυνθούν, ενώ σε όσους δόθηκε καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας και διαμένουν στο γνωστό, πλέον, αλλά ακατάλληλο από υγειονομικής άποψης συγκρότημα, θα πρέπει να εξεύρουν από μόνοι τους νέο τόπο διαμονής.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζει και θα εξαγγείλει σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις στα αστικά κέντρα των πόλεων, αρχίζοντας από τη Λευκωσία, με τις οποίες επίσης θέλουμε να αντιστρέψουμε την αποψίλωση. Απάντηση στην γκετοποίηση αποτελεί η ανάμειξη και ο εμπλουτισμός, με ασφάλεια, των συγκεκριμένων περιοχών με τον γηγενή πληθυσμό. Μεταξύ άλλων, αυτόν τον σκοπό θα υπηρετήσει η δραστική παρέμβασή μας στη Λευκωσία, με την μεταφορά της αρχιτεκτονικής σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου στο κτήριο της Φανερωμένης.

Η μεταρρύθμιση της ΤΑ

Ένα άλλο μεγάλο θέμα του Υπουργείου σας είναι η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μία διαδικασία με παλινωδίες και πισωγυρίσματα που παρατείνεται επικίνδυνα στον χρόνο. Πού έγκειται το πρόβλημα και δεν μπορεί να υπάρξει μία οριστική συναίνεση και των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, ώστε να ψηφιστεί η μεταρρύθμιση;

Είμαι αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι η χρονιά ορόσημο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ύστερα από 10 χρόνια συζητήσεων, οι οποιεσδήποτε μικρές καθυστερήσεις είναι μηδαμινές μπροστά στα άλματα που έχουν επιτευχθεί μέσα σε λίγους μόνο μήνες, με τη συνεργασία και τη συμβολή τόσο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όσο και της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων.

Η δική μας ανησυχία εστιάζεται στο γεγονός ότι έγινε μια ατεκμηρίωτη προσπάθεια από μέρους κάποιων κοινοβουλευτικών κομμάτων για διαφοροποίηση της κυβερνητικής πρότασης, την όποια, οι εταίροι, από κοινού, είχαμε διαμορφώσει συναινετικά, για την σύσταση των νέων οντοτήτων. Η πρόταση για αύξηση των νέων οντοτήτων από 17 σε 20 ή ίσως και 21, τεκμηριωμένα, όπως επεξήγησα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, θέτει σε κίνδυνο την βιωσιμότητα και ολόκληρο το νέο αυτοδιοικητικό οικοδόμημα, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι μια τέτοια εξέλιξη με μαθηματική ακρίβεια θα θέσει υπό αμφισβήτηση και την δυνατότητα εκταμίευσης των καθόλου ευκαταφρόνητων δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ήδη έχω κληθεί, με κριτική διάθεση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να επεξηγήσω το σκεπτικό αυτής της κυοφορούμενης αύξησης στον αριθμό των νέων οντοτήτων.

«Δεν εμπλακήκαμε σε κομματικά παίγνια»

Γίνεται λόγος για παρασκήνιο και μαγειρέματα των μεγάλων κομμάτων όσον αφορά τη δομή των δήμων. Εσείς πώς το σχολιάζετε;

Θέλω να είμαι απόλυτος και ξεκάθαρος στο ερώτημά σας. Ούτε εγώ, ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της κυβέρνησης δεν έχει εμπλακεί στο οποιοδήποτε παρασκήνιο ή κομματικό παίγνιο αναφορικά με τα όσα κάποιοι θέλουν να μας αποδώσουν. Ό,τι είχα να πω, το είπα με καθαρότητα, ευθαρσώς και τεκμηριωμένα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του θέματος. Για εμάς, κόμμα μας είναι οι πολίτες, και είμαστε στοχοπροσηλωμένοι στο να ολοκληρώσουμε το μεγάλο αυτό στοίχημα προς όφελός τους.

Είμαστε υποχρεωμένοι να υποστηρίξουμε ένα αυτοδιοίκητο μοντέλο που να είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό και ευελπιστώ πως στο τέλος δεν θα επικρατήσουν οι πρόσκαιρες πολιτικές σκοπιμότητες ή συμφέροντα, αλλά το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον. Εκτιμώ ότι υπάρχει μεγάλη υπευθυνότητα στα κοινοβουλευτικά κόμματα και ότι αναγνωρίζουν την ευθύνη που αναλάβαμε απέναντι στους πολίτες, ιδιαίτερα μετά και την μετάθεση των εκλογών. Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά θα επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης και ο τόπος θα αποκτήσει επιτέλους την τοπική αυτοδιοίκηση που του αξίζει και η οποία θα μπορεί να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Χρονιά προκλήσεων

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου σας για το 2022;

Το 2021 ήταν μια χρονιά δύσκολη, λόγω κυρίως της υγειονομικής κρίσης. Παρά ταύτα, ως κυβέρνηση, διατηρήσαμε την ίδια ακριβώς φιλοσοφία, όπως σε όλες τις προηγούμενες κρίσεις. Επενδύσαμε στην ανάπτυξη και αποφύγαμε την αύξηση της φορολογίας. Τα πρώτα αποτελέσματα μιλούν για την ορθότητα των πολιτικών μας.

Το 2022 είναι χρονιά προκλήσεων και μεταρρυθμίσεων. Θα πρέπει όμως να κινηθούμε γρήγορα, προτού πλησιάσουμε επικίνδυνα το ορόσημο των προεδρικών εκλογών, για προφανείς λόγους. Στο Υπουργείο Εσωτερικών είμαστε ήδη σε τροχιά υλοποίησης σημαντικότατων αλλαγών.

Πέραν της πρόκλησης που ακούει στο όνομα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προγραμματίσαμε την προώθηση αναπτυξιακών έργων ύψους €696 εκ. με μεγάλο μερίδιο να δαπανάται στην ύπαιθρο. Έμπρακτα αποδεικνύουμε ως κυβέρνηση τη σημασία που αποδίδουμε στη στήριξη της υπαίθρου μας και των κατοίκων της.

Πρόσθετα, αρχές του 2022 θα επαναπροκηρύξουμε τα στεγαστικά σχέδια για αναζωογόνηση της υπαίθρου, των ορεινών, μειονεκτικών και ακριτικών μας περιοχών με βελτιωμένα κίνητρα και αυξημένες πιστώσεις, ώστε να τα καταστήσουμε ακόμα πιο ελκυστικά.

Η προσφυγική μας πολιτική, καθώς και η διαχείριση των τ/κ περιουσίων είναι επίσης πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας. Οι σημερινές ανάγκες των προσφύγων μας διαφοροποιήθηκαν και θέλουμε να προσαρμόσουμε την προσφυγική μας πολιτική σ’ αυτές, ενώ συζητούμε την αλλαγή των κριτηρίων διάθεσης των τ/κ περιουσιών, ώστε να αρθούν οι στρεβλώσεις του παρελθόντος που προκαλούν αίσθημα αδικίας και δυσφορίας.

Τη χρονιά που πέρασε συγκροτήσαμε μία νέα πολιτική που αφορά στην προσέλκυση ξένων εταιρειών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο. Το 2022 θα είναι η χρονιά εφαρμογής αυτής της νέας εξαιρετικά φιλόδοξης πολιτικής, που σκοπό έχει να ενδυναμώσει την θέση της χώρας μας ως κέντρου υπηρεσιών και όχι μόνο.

Πρόσθετα, με την επέκταση της ταχύρρυθμης διαδικασίας πολεοδομικής αδειοδότησης με την κατάθεση στη Βουλή του Νομοσχεδίου για τη διευκόλυνση των Στρατηγικών Αναπτύξεων, άνω των €25 εκατ., φιλοδοξούμε να καταστήσουμε τη χώρα μας έναν πραγματικά ελκυστικό επενδυτικό προορισμό βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, ενώ ως εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζω και την παρέμβασή μας με το ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για την Ανάπλαση και Αναζωογόνηση της εντός των τειχών Λευκωσίας, που στοχεύει στην αναζωογόνησή της, στην ενίσχυση της οικονομικής της δραστηριότητας, αλλά και στην αντιμετώπιση του φαινομένου γκετοποίησης που σήμερα αντιμετωπίζει.

Άφησα τελευταίο το μείζον θέμα της μετανάστευσης, που με βεβαιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί μιαν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ατζέντα του Υπουργού των Εσωτερικών και όχι μόνο.