Αναλύσεις

Λαθρομετανάστευση στα Κοκκινοχώρια: Αριθμοί & δεδομένα στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης πολιτικής γεωγραφίας

Στοιχεία της ΥΑΜ της Αστυνομίας Κύπρου & οι θέσεις ΥΠΕΣ και βουλευτών. Είσοδος από θάλασσα και ξηρά, Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός και Βρετανικές Βάσεις.

Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί αύξηση της λαθρομετανάστευσης στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Η αυξημένη κίνηση αιτητών πολιτικού ασύλου στα χωριά των Κοκκινοχωριών έτσι χειμωνιάτικα έχει προκαλέσει ερωτήματα, αφού συνήθως η εισροή ξένων γίνεται κατά τη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου και τελειώνει με αυτήν.

Συνεχίζοντας την έρευνα γύρω από το φλέγον ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και του κινδύνου δημογραφικής υπερχείλισης των ελεύθερων περιοχών, η «Σημερινή» εστιάζει σήμερα στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Στοιχεία ΥΑΜ

Η «Σημερινή» εξασφάλισε από την Υπηρεσία Αλλοδαπών & Μετανάστευσης της Αστυνομίας Κύπρου στοιχεία για τις αφίξεις μεταναστών στην επαρχία Αμμοχώστου διά ξηράς (Γραμμή Κατάπαυσης του Πυρός & Βρετανικές Βάσεις) και διά θαλάσσης με βάρκες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων 3 ετών, παρατηρείται αυξητική τάση στις αφίξεις:

ΠΙΝΑΚΑΣ 1 20.2.PNG

Για σκοπούς σύγκρισης, οι αφίξεις διά θαλάσσης παγκυπρίως την ίδια περίοδο ήταν: 419 άτομα σε 12 βάρκες το 2019· 483 άτομα σε 12 βάρκες το 2020· 721 άτομα σε 34 βάρκες το 2021.

Οι αφίξεις μέσω Βρετανικών Βάσεων στην επαρχία Αμμοχώστου:

ΠΙΝΑΚΑΣ 2 20.2.PNG

Απελάσεις & FRONTEX

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΥΑΜ για εθελούσιες και αναγκαστικές επιστροφές τα τελευταία 3 έτη, διαπιστώνεται ότι οι προσπάθειες επαναπατρισμού μεταναστών εντατικοποιήθηκαν.

ΠΙΝΑΚΑΣ 3 20.2.PNG

Για παράδειγμα, η ΥΑΜ αναφέρει πως τον Δεκέμβριο του 2021 διενεργήθηκε πτήση οργανωμένης επιχείρησης εθελούσιου επαναπατρισμού 258 υπηκόων Βιετνάμ, ενώ τον Ιανουάριο του 2022 πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τις Αρχές του Βελγίου και υπό την αιγίδα της FRONTEX, κοινή επιχείρηση αναγκαστικής επιστροφής 16 Κονγκολέζων. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου του 2022 έγιναν συνολικά 388 επαναπατρισμοί, 77 αναγκαστικές επιστροφές και 311 εθελούσιες επιστροφές.

Χαμηλή εγκληματικότητα προς το παρόν

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφαλίστηκαν από την ΥΑΜ Αμμοχώστου υπάρχουν κατά καιρούς διάφορες πληροφορίες, όχι για κυκλώματα αλλά για κάποια αλλοδαπά άτομα που είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και ζουν στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, οι οποίες πληροφορίες διερευνώνται, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει οτιδήποτε επιλήψιμο.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εγκληματικότητα από πλευράς αιτητών ασύλου είναι χαμηλή προς το παρόν στην επαρχία, γεγονός το οποίο πιθανόν να αλλάξει κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Συνήθως οι αιτητές πολιτικού ασύλου απασχολούν την Αστυνομία στον τομέα της παράνομης εργοδότησης.

Άλλες πληροφορίες από την περιοχή προσθέτουν και τις διαρρήξεις, τις κλοπές, αλλά και παράνομες ενοικιάσεις υποστατικών και διαμερισμάτων από Κυπρίους για να καρπώνονται το ενοίκιο που παραχωρεί η κυβέρνηση. Αυξήθηκε επίσης ο φόρτος εργασίας για τη δημόσια υπηρεσία, λόγω των προσπαθειών για εξασφάλιση περισσότερων επιδομάτων.

Κοκκινοχώρια/Ελ. Αμμόχωστος: Η ιδιαίτερη πολιτική γεωγραφία

Η ελεύθερη Αμμοχώστος έχει ταυτιστεί με τα Κοκκινοχώρια, καθώς είναι η μόνη περιοχή της επαρχίας που δεν καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό κατοχής το 1974. Στα Κοκκινοχώρια όμως ανήκουν και χωριά της επαρχίας Λάρνακας. Έκτοτε, η αστυνόμευσή τους υπάγεται στη δικαιοδοσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Επαρχίας Αμμοχώστου, που εδρεύει προσωρινά στο Παραλίμνι. Μαζί με το γεγονός ότι η 7η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού της Εθνικής Φρουράς, που εδρεύει στο Λιοπέτρι, καλύπτει την ίδια περιοχή, προσδίδεται στον νοτιοανατολικότερο χερσαίο γεωγραφικό χώρο της Κύπρου μια ιδιαίτερη, ενιαία ταυτότητα ασφάλειας και άμυνας.

KOKKINOXORIA7.jpg

Τα πιο πάνω ενισχύονται από τις πραγματικότητες επί του εδάφους, αφού η γεωγραφική περιοχή αποκόπτεται από την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο λόγω των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας-Αγίου Νικολάου και κατεχομένων δυτικά και βόρεια.

Μια ιδιαιτερότητα της περιοχής είναι ότι η, ελεγχόμενη από την UNFICYP, «Νεκρή Ζώνη» υφίσταται μόνο ανατολικά της ΒΒ Αγίου Νικολάου μέχρι τη θαλάσσια περιοχή του Κάππαρη. Δυτικά της ΒΒ Αγίου Νικολάου, τις ελεύθερες περιοχές «χωρίζει» από τα κατεχόμενα ο δρόμος Δασακίου Άχνας-Αγίου Κενδέα-Βρυσούλλων (παλαιός δρόμος Λάρνακας-Αμμοχώστου) που ενώνει τις ΒΒ Δεκέλειας και Αγίου Νικολάου (βόρεια του Αυγόρου και του Φρενάρους), ο οποίος θεωρείται έδαφος υπό την δικαιοδοσία τους.

Αυτή η ιδιαίτερη πολιτική γεωγραφία επιδρά και στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης.

Κληθείσα από τη «Σημερινή», η Εκπρόσωπος Τύπου των ΒΒ, Κορίνα Ορφανίδη, ανέφερε ότι οι μετανάστες που αφικνούνται μέσω ΒΒ, περιλαμβανομένου και του δρόμου αυτού, και συλλαμβάνονται από την SBA Police, παραδίδονται στις κυπριακές Αρχές στη βάση πρωτοκόλλου που υπογράφτηκε μεταξύ των δύο μερών. Για το ίδιο θέμα, το Κλιμάκιο ΥΑΜ Αμμοχώστου αναφέρει πως σε περίπτωση που συλληφθούν μετανάστες σε έδαφος των ΒΒ, «τότε ακολουθείται η διαδικασία της ρηματικής διακοίνωσης». Ενεργοποιείται συμφωνία που υπάρχει μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΚΔ να παραλαμβάνονται από την Κύπρο, αφού προηγηθεί αίτημα της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας προς την ΚΔ μέσω του ΥΠΕΞ.

Οι υπόλοιποι μετανάστες που φθάνουν στην περιοχή έρχονται από τα κατεχόμενα, διασχίζοντας πεζοί τη γραμμή αντιπαράταξης. Σύμφωνα με την ΥΑΜ Αμμοχώστου, κύρια σημεία εισόδου από την ξηρά προς τις ελεύθερες περιοχές θεωρούνται σημείο απέναντι από το Φράγμα της Άχνας με τελικό προορισμό το Αυγόρου και απέναντι από το πρατήριο καυσίμων της Ξυλοτύμπου. Επίσης, μερικές φορές και από σημείο απέναντι από την Ιερά Μονή Αγίου Κενδέα.

Σχετικά με τις θαλάσσιες αφίξεις, συνήθως αυτές εντοπίζονται από ραντάρ νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο και ανάλογα, εάν η θάλασσα είναι ήρεμη, καταλήγουν με συνοδεία της Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας στο Αλιευτικό Καταφύγιο Γκόλντεν Κόουστ, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, λόγω θαλασσοταραχής, στη Μαρίνα Αγίας Νάπας.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν πως Σύριοι, που φθάνουν συνήθως με βάρκες, είτε πηγαίνουν στα κατεχόμενα και μετά διασχίζουν πεζοί, είτε έρχονται κατευθείαν από το Κάβο Γκρέκο. Λαθρομετανάστες από χώρες της Αφρικής όπως Κόνγκο, Καμερούν, Νιγηρία, Σιέρρα Λεόνε και άλλες, έρχονται αεροπορικώς στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου (μέσω Κωνσταντινούπολης), με φοιτητική βίζα Τουρκίας για σπουδές στα κατεχόμενα. Ακολούθως, κυκλώματα και διακινητές τους μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές, όπου προσέρχονται στα γραφεία της ΥΑΜ ή στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής «Πουρνάρα» στην Κοκκινοτριμιθιά, όπου και καταθέτουν αίτηση ασύλου.

ΥΠΕΣ για Αμμόχωστο

Κληθείς από τη «Σημερινή» να σχολιάσει τα στοιχεία της ΥΑΜ για την ελεύθερη Αμμόχωστο, ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Λοΐζος Μιχαήλ, ανέφερε πως «τα ίδια τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών, τόσο για τις ροές από τη ΓΚΠ όσο και από τις παράτυπες θαλάσσιες αφίξεις είναι ενδεικτικά και μιλούν από μόνα τους για τις υπέρμετρες μεταναστευτικές ροές που δέχεται η ΚΔ».

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η επαρχία Αμμοχώστου άλλωστε είναι η επαρχία η οποία δέχεται τη συντριπτική πλειοψηφία των παράτυπων θαλάσσιων αφίξεων λόγω της εγγύτητάς της με τα σημεία από τα οποία αποπλέουν τα σκάφη των παράτυπων μεταναστών. Είναι ωστόσο σημαντικό να επισημάνουμε ότι οι παράτυπες θαλάσσιες αφίξεις έχουν περιοριστεί σε πολύ σημαντικό βαθμό, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας της ΚΔ με τον Λίβανο».

Σχετικά με τις ροές από τη ΓΚΠ, ο κ. Μιχαήλ ανέφερε πως «αν και χαμηλότερες στην επαρχία Αμμοχώστου σε σχέση με τα σημεία από τα οποία έχουμε ροές στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας, αρκούν για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του προβλήματος» και πρόσθεσε: «Είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο που έχουμε θέσει ως βασική μας προτεραιότητα για την τρέχουσα χρονιά την επιτήρηση της ΓΚΠ και τοποθέτηση φυσικών εμποδίων με σκοπό τον περιορισμό των ροών, καθιστώντας σαφές ότι η ΓΚΠ δεν αποτελεί το εξωτερικό μας σύνορο» (Η «Σημερινή» κάλυψε διεξοδικά το εν λόγω θέμα στις 30/01/2022 και 06/02/2022.)

Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Δημογραφικό

Πρόσφατα στην Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό Πρόβλημα συζητήθηκε η διαχείριση του προβλήματος στη Χλώρακα της Πάφου και κατακόρυφη αύξηση των αιτητών ασύλου από χώρες της Αφρικής που δεν βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ, Πρόδρομο Αλαμπρίτη, οι αιτήσεις ασύλου για τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθαν στις 1386, ενώ για τον Φεβρουάριο έχουν φτάσει μέχρι στιγμής τις 883 (ΚΥΠΕ, 15/02/2022).

iStock-505412204.jpg

Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής για το Δημογραφικό, δήλωσε ότι η επαρχία είναι κατ’ αναλογίαν η πρώτη πληγείσα στον τομέα της γεωργοκτηνοτροφίας. Έφερε ως παράδειγμα Αιγύπτιους εργάτες, οι οποίοι σπάνε τα εργασιακά τους συμβόλαια και, ενώ δεν έχουν πρόβλημα στην χώρα τους, αιτούνται άσυλο στην Κύπρο, προκαλώντας ζημιά στους ντόπιους παραγωγούς. Ο Λ. Παπαγιάννης αναγνωρίζει ότι τόσο στον τομέα αυτό, όσον και στην τουριστική βιομηχανία, υπάρχει ανέκαθεν ανάγκη για ξένο εργατικό δυναμικό, καθώς η εγχώρια αγορά εργασίας δεν μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση. Ωστόσο, αναφέρει πως αυτό το θεμιτό αίτημα μπορεί να καλυφθεί νόμιμα με διακρατικές συμφωνίες και με ποσόστωση, χωρίς να διασαλεύεται η κοινωνική γαλήνη και η δημόσια τάξη.

Έκανε επίσης λόγο για «καθοδήγηση από κύκλωμα που αποτελείται από δικηγορικά γραφεία συνδεδεμένα με πολιτικά πρόσωπα και αριθμό εργαζομένων και στη δημόσια υπηρεσία και στα αρμόδια τμήματα». Το εν λόγω κύκλωμα «έχει καταφέρει, παρόλο που οι νομοθεσίες έχουν αλλάξει αρκετές φορές, να βρίσκει νομικά παραθυράκια για να λειτουργεί και διογκώνεται ταχέως». Υπογραμμίζει πως «αυτό το γεγονός το εκμεταλλεύεται η Τουρκία, που εντείνει τον στρατηγικό σχεδιασμό για αλλοίωση της δημογραφίας της νήσου».

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και θέτει τους Κύπριους εργοδότες προ των εθνικών και κοινωνικών ευθυνών τους αναφέροντας: «Ξενοδόχοι και άλλες ομάδες, αν θεωρούν ότι η εύκολη λύση ανεύρεσης εργατικού δυναμικού από αιτητές ασύλου θα λύσει το πρόβλημα, τότε πλανώνται πλάνην οικτράν, για τρεις λόγους: 1) Επηρεάζουν την ανεργία συμπατριωτών τους· 2) προσφέρουν χαμηλότερης ποιότητες υπηρεσίες στους τουρίστες· 3) είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι, συμβάλλουν στην ολοκλήρωση των στρατηγικών στόχων της Τουρκίας».

Ο Λ. Παπαγιάννης είπε επίσης πως «ένας μύθος που συντηρείται από τα μεγαλύτερα κόμματα και από τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις είναι ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει δικαίωμα να απορρίψει αιτήσεις ασύλου. Παρόλο που εμείς διαφωνούμε με αυτήν τη θέση και την θεωρούμε μυθοπλασία, ακόμη και στην περίπτωση που θα ίσχυε κάτι τέτοιο, θεωρούμε ξεκάθαρα ότι το παράδειγμα των κεντροευρωπαϊκών χωρών του Βίσεγκραντ έχει αποδείξει πως η απουσία ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ μπορεί να βρεθεί κάτω από τις προτεραιότητες του κράτους-μέλους».

Καταλήγοντας, ανέφερε πως με ένα 4,6% του πληθυσμού των ελεύθερων περιοχών να αποτελούνται από αιτητές ασύλου και περίπου 12% να είναι αλλοδαποί, αν υπολογιστούν και οι παράνομοι, τότε έχουν ξεπεραστεί οι δικλίδες ασφαλείας. Το να ληφθούν μέτρα, ακόμα και με τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων ή ποινών από την ΕΕ, είναι ένα κόστος που ίσως χρειαστεί να αναλάβει η χώρα και που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα είναι καταστροφικό αν υπολογιστεί το όφελος. Έφερε ως παράδειγμα το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, που και αυτό εθεωρείτο αδύνατο να γίνει, και εν τέλει όταν έκλεισαν η κινδυνολογία καταρρίφθηκε.

Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, δήλωσε: «Κινδυνεύει η εθνική ασφάλεια της χώρας διότι αυτοί που στέλνει η Τουρκία είναι οργανωμένοι, είναι ηλικίας όλοι 25-35 ετών, σε στρατεύσιμη ηλικία. Και επειδή οι μάζες οι μεγάλες είναι από την Τουρκία, είναι καθαρό το τι επιδιώκει η Τουρκία. Και όλοι όσοι έρχονται από την Τουρκία είναι μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Επιπλέον, απειλείται ο δημογραφικός χαρακτήρας της χώρας. Δύο εποικισμοί, ένας από τη μια, στα κατεχόμενα, και ένας από την άλλη, στις ελεύθερες περιοχές». Σχετικά με το αίτημα ορισμένων κλάδων, όπως του ΠΑΣΥΞΕ, για την περίπτωση εργοδότησης αιτητών ασύλου, ο κ. Κουλίας αντιπρότεινε ότι «κάλλιστα μπορούν -πέρα από χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία που ανήκουν στην ΕΕ- να φέρνουν προσωπικό από Λευκορωσία, Ρωσία, Γεωργία και Ουκρανία που είναι της ίδιας κουλτούρας, σχολής και του ίδιου θρησκεύματος και οι άνθρωποι θέλουν να έρθουν για δουλειά, όχι μόνιμα, αλλά δεν μπορούν γιατί θεωρούνται τρίτες χώρες και δεν τους επιτρέπεται. Υπάρχει πολλή δυναμικό από αυτές τις χώρες».

Κίνδυνοι γκετοποίησης

Μέσα και από την πολυετή υπηρεσία της στο Γραφείο Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας Κύπρου, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Θεοδώρου-Σούπερμαν έχει μακρά εμπειρία γύρω από τα σύγχρονα κυκλώματα σκλαβιάς και εκμετάλλευσης (βλ. «Σημερινή», 11/04/2021).

«Ο μεγάλος αριθμός των μεταναστών δημιουργεί γκετοποίηση σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, όπως σε χωριά της Πάφου αλλά και πρόσφατα στην Αμμόχωστο», ανέφερε στη «Σημερινή» και προειδοποιεί: «Άτομα της ίδιας εθνικότητας τείνουν να διαμένουν σε συγκεκριμένα χωριά, όπου “επιβάλλουν” σιγά-σιγά τη δική τους κουλτούρα, με αποτέλεσμα ο ντόπιος πληθυσμός να νιώθει μια συνεχή ανασφάλεια και να εγκαταλείπει τα μέρη αυτά. Ο χαρακτήρας των περιοχών αυτών μεταβάλλεται και οι τοπικές κοινωνίες αδυνατούν να συνυπάρξουν με τη νέα κατάσταση. Το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο διαφέρει κατά πολύ και δεν υπάρχει πραγματική δυνατότητα απορρόφησης ή/και συμβίωσης».

Στηλίτευσε επίσης τη στάση της ΕΕ, που ενώ επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία, εντούτοις όχι μόνο δεν πράττει το ίδιο για την Τουρκία, που «εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό εις βάρος της Κύπρου», αλλά ενέκρινε πρόσφατα οικονομικό πακέτο €560 εκατομμυρίων για το προσφυγικό.

Το προσφυγικό, ανέφερε, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό ανθρωπιστικό θέμα, αλλά πρέπει να διευθετηθεί μέσα από μια ορθολογιστική προσέγγιση, καθώς η μικρή Κύπρος δεν έχει τις δυνατότητες απορρόφησης αυτού του μεγάλου αριθμού. Πέραν του δυσβάστακτου οικονομικού βάρους, «κοινωνικά δεν υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσής τους στην κυπριακή κοινωνία», καθώς «δεν είναι δυνατό να τους παρασχεθούν οι δυνατότητες εκμάθησης της γλώσσας, της απόκτησης δεξιοτήτων και άλλων βασικών για να γίνουν λειτουργικοί». «Έτσι», πρόσθεσε, «στο παρόν στάδιο δημιουργείται μια άνιση δυσλειτουργική σχέση, πολλοί θυματοποιούνται, δημιουργούνται ευάλωτες ομάδες προς την εκμετάλλευση, ευνοείται η δυνατότητα πλουτισμού επιτηδείων, δημιουργείται υπερφόρτωση του συστήματος, υπάρχει αδυναμία ανταπόκρισης στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται πραγματική βοήθεια και ενθαρρύνεται η δράση οργανωμένων κυκλωμάτων».

Σοσιαλιστικές προτάσεις

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος και βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε στη «Σημερινή» πως η γεωγραφική ιδιομορφία των Κοκκινοχωρίων έχει τρομακτικές συνέπειες τόσο για τον τουρισμό, όσο και για άλλους παραγωγικούς τομείς, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού από τα κατεχόμενα, με το άνοιγμα του Οδοφράγματος Δερύνειας και το παράνομο εμπόριο. Η ύπαρξη των Βάσεων, αναφέρει ότι υποβοηθά τη λαθρομετανάστευση και πιστώνει τον ΥΠΕΣ Νίκο Νουρή με καλή θέληση για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός των παράτυπων μεταναστών σε αυτούς που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και όχι, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, και η Κύπρος να απαιτήσει όπως γίνει ομοιόμορφη διασπορά τους στην ΕΕ. Τόνισε πως οι παράνομες ροές οικονομικών μεταναστών, που θέλουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, τυγχάνουν εκμετάλλευσης από την Τουρκία για τη διεξαγωγή υβριδικού πολέμου. Στόχος, «η δημιουργία μουσουλμανικής μειονότητας, για να διεκδικεί μετά επεμβατικά δικαιώματα».

Η πολιτική πρόταση, κατά τον Μ. Σιζόπουλο, πρέπει να περιλαμβάνει άμεση απέλαση μέσα από διακρατικές συμφωνίες με τη συνδρομή της ΕΕ και αν δεν υπάρχει βούληση ή συναίνεση, τότε η Κύπρος να προχωρήσει με μπλοκάρισμα προγραμμάτων για άσκηση πίεσης. Προτείνει επίσης όπως απαγορευθεί ρητά σε ξένο εργατικό δυναμικό ή φοιτητές που εισέρχονται νόμιμα στη χώρα να γίνουν έπειτα αιτητές ασύλου. Οι αιτήσεις να γίνονται από τη χώρα τους και να εξετάζεται σχετικά για να καταστεί το πρόβλημα τουλάχιστον διαχειρίσιμο. Όσον αφορά την γκετοποίηση, αναφέρει πως το σπάσιμο των γκέτο δεν επιτυγχάνεται με αστυνομικά μέτρα αλλά με ανάπτυξη της περιοχής, όπως για παράδειγμα απαλλοτριώσεις από το κράτος παλαιών κατοικιών και δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στα κέντρα των πόλεων.

Όσον αφορά τους λαθροδιακινητές, ορισμένους κύκλους και όσους υποβοηθούν παράνομους οικονομικούς μετανάστες στο θέμα προσφυγών στα δικαστήρια, προτείνει αντιμετώπιση με άμεσες δικαστικές διαδικασίες και λήψη αποφάσεων εντός μικρού διαστήματος, περιλαμβανομένης και της όποιας έφεσης, και την επιβολή αυστηρότατων ποινών. Τέλος, προτείνει τη νόμιμη εργοδότηση Κυπρίων, κοινοτικών και αλλοδαπών με το ίδιο καθεστώς και μισθούς, που είναι μια σοσιαλιστική προοπτική, ούτως ώστε να αυξηθεί το βιοτικό επίπεδο, να αποφευχθούν οι παράνομες μέθοδοι πλουτισμού και να ασκηθεί έτσι και η ανάλογη πίεση σε εργοδότες για προτίμησή τους.

* Αστυνομικές Σπουδές, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

(δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή της Κυριακής», 20/02/2022, στήλη «Άμυνας & Ασφάλειας Αφηγήματα»)