Παραπολιτικά

Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει... φωτοβολταϊκά!

Σ’ αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, όπου βρίσκεται η ξερονησίδα μας, έχουμε ηλιοφάνεια σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο. Ή, για να το θέσω πιο λαϊκά, έχουμε ήλιον... γιώρκιν. Με αυτήν την ευλογία που μας έδωσε ο Πανάγαθος, θα μπορούσαμε να παράγουμε τεράστιες ποσότητες ενέργειας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, αλλά και συμβάλλοντας στη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Δυστυχώς, τόσα χρόνια φανήκαμε ανάξιοι να αξιοποιήσουμε αυτό το δώρο, που είναι εντελώς δωρεάν, και τώρα η κυβέρνησή μας κάνει χαρούλες επειδή μια ξένη ενεργειακή εταιρεία, η Total, προθυμοποιήθηκε να μας φτιάξει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Το οποίο θα έπρεπε να είχαμε κάνει εμείς οι ίδιοι εδώ και χρόνια. Δηλαδή έρχονται οι ξένοι, τους προσφέρουμε τον... «δικό» μας ήλιο, για να τον εκμεταλλευθούν εκείνοι, και είμαστε και ενθουσιασμένοι στο τέλος.

Εντάξει, επιθυμητή η συνεργασία με τους ενεργειακούς κολοσσούς, αλλά αυτούς τους χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα για να μας βγάλουνε το φυσικό μας αέριο, που εμείς είναι αδύνατο να μπορέσουμε να εξορύξουμε.

Υπάρχει, βέβαια, και το ευρύτερο πρόβλημα της ενεργειακής μας πολιτικής. Που φαίνεται να είναι διάτρητη με τρύπες που δεν έχουν σχέση με τις... γεωτρητικές τρύπες, αλλά με λάθη και παραλείψεις στον γενικό σχεδιασμό.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι εδώ και 12 χρόνια έχουμε βρει δικό μας φυσικό αέριο, στο κοίτασμα «Αφροδίτη», αλλά ακόμη δεν έχουμε βρει τον τρόπο να το αξιοποιήσουμε, έστω και για δική μας, εσωτερική χρήση. Γενικά, δεν υπάρχει κάτι νεότερο τόσο για το «αρχαίο» μας κοίτασμα, όσο και για τα νεότερα, στο οικόπεδο 6, για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Υπουργός Ενέργειας συσκέφθηκαν πριν από μερικές ημέρες με εκπροσώπους των ενεργειακών κολοσσών ΕΝΙ και TOTAL, αλλά το μόνο που μας είπε η υπουργός είναι πως «είναι αρκετά νωρίς να έχουμε συγκεκριμένο πλάνο».

Ούτως ή άλλως η παρούσα κυβέρνηση φεύγει σε μερικές εβδομάδες και παίρνει τη σκυτάλη του ενεργειακού η επόμενη. Η οποία θα πέσει αμέσως... στα βαθιά (της ΑΟΖ).

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ