Αναλύσεις

Την ανάγκη περισσότερων επιστροφών μεταναστών θα τονίσει ο ΥΠΕΣ στις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, όπου την Τρίτη θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα τονίσει την ανάγκη περαιτέρω προώθησης των επιστροφών απορριφθέντων αιτητών ασύλου στις χώρες καταγωγής τους.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι κατά τη Σύνοδο οι 27 Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης θα ανασκοπήσουν τις δράσεις που λήφθηκαν μέχρι στιγμής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των επιστροφών απορριφθέντων αιτητών ασύλου στις χώρες καταγωγής τους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Ιωάννου θα επαναλάβει την ανάγκη περαιτέρω προώθησης των επιστροφών, δεδομένου ότι αυτές αποτελούν κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής διαχείρισης του μεταναστευτικού, κυρίως για τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής όπως είναι η Κύπρος.

Ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών θα μεταφέρει εκ νέου στους ομολόγους του τη σημασία λήψης συντονισμένων ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενίσχυση του τομέα των επιστροφών, με έμφαση στην προώθηση συνεργασιών μεταξύ της Ένωσης και τρίτων χωρών, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Όπως είναι γνωστό, μέσα από μια σειρά στοχευμένων και μελετημένων μέτρων που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος έχει πετύχει αύξηση κατά 60% στις αποχωρήσεις σε σύγκριση με το 2022, και βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ σε απόλυτους αριθμούς επιστροφών, προστίθεται.

Σε σχέση με την εξωτερική διάσταση του μεταναστευτικού, το Συμβούλιο θα απασχολήσει η προσπάθεια για τη θεσμοθέτηση μηχανισμού και διαδικασιών προώθησης της νόμιμης μετανάστευσης, στο πλαίσιο της δημιουργίας δεξαμενής προσέλκυσης ταλέντων, με στόχο τον περιορισμό των παράνομων ροών και τη διάνοιξη νέων νόμιμων οδών.

Ο Υπουργός Εσωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2023.

ΚΥΠΕ