Αναλύσεις

Υπ. Δικαιοσύνης - Τα δικαιώματα των γυναικών στο επίκεντρο των προσπαθειών

Τη διαβεβαίωση ότι οι γυναίκες και τα δικαιώματά τους θα βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών της κυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, έδωσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Αννα Κουκκίδη-Προκοπίου, προσθέτοντας πως έχουμε χρέος να δώσουμε στις γυναίκες και τα κορίτσια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας αναφέρεται ότι η Υπουργός Δικαιοσύνης παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή 12 Μαρτίου, στον Κόρνο με θέμα «Η γυναίκα είναι δύναμη».

Η Υπουργός ανέφερε ότι «η γυναίκα της υπαίθρου αποτελεί πολλαπλάσια δύναμη, αφού, πέραν των πολυσύνθετων και συχνά ετερόκλητων ρόλων και ευθυνών που επωμίζεται στην ιδιωτική και επαγγελματική της ζωή, χρειάζεται να αντιπαρέρχεται καθημερινά ποικίλες προκλήσεις, δυσχέρειες και ανισότητες στον αγώνα για τα αυτονόητα».

Πρόσθεσε ότι «τόσο η Στρατηγική για την Ισότητα των φύλων 2020-2025 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών που τέθηκαν το 2015 με ορίζοντα επίτευξης το 2023, θέτουν τις ευάλωτες ομάδες των γυναικών, περιλαμβανομένων των γυναικών της υπαίθρου και των αγροτισσών στο επίκεντρο των βασικών επιδιώξεών τους», επισημαίνουν ότι χρειάζεται να εξευρεθούν κατάλληλα μέτρα και πολιτικές που να διασφαλίζουν την ίση πρόσβασή τους σε όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, συστήνουν τη συνεχή επιμόρφωσή τους και την εξάλειψη όλων των νομικών, κοινωνικών και οικονομικών εμποδίων που δυσχεραίνουν την ενδυνάμωσή τους.

Ήδη συνέχισε «στο υφιστάμενο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023, κάτω από το βασικό πυλώνα με τίτλο «Ενδυνάμωση των Ευάλωτων Ομάδων των Γυναικών», έχουν περιληφθεί σημαντικές δράσεις που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των γυναικών που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές».

Το Σχέδιο εκπνέει εντός του έτους, είπε, και κάλεσε τις γυναίκες όπως κατά τον καταρτισμό του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης, να καταθέσουν την πολύτιμη συνεισφορά τους προκειμένου να καταγραφούν οι ανάγκες και οι πραγματικότητες των γυναικών της υπαίθρου.

Η κ. Προκοπίου ενημέρωσε επίσης τις παρευρισκόμενες ότι «κάτω από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως υπάρχει ειδικό κονδύλι, μέσω του οποίου επιχορηγούνται, στη βάση κριτηρίων, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που προάγουν την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των δικαιωμάτων των γυναικών».

Στον χαιρετισμό της η Υπουργός σημείωσε πως «τα θέματα της έμφυλης ισότητας, συγκαταλέγονται ψηλά στην ατζέντα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο προώθησης της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών θα προωθηθούν στοχευμένες δράσεις όπως είναι η οριζόντια ενσωμάτωση της αρχής της ισότητας σε όλες τις κρατικές πολιτικές, η εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού, η έμπρακτη στήριξη των ευάλωτων ομάδων γυναικών, η μείωση του έμφυλου χάσματος στις αμοιβές και η καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας».

Ακόμα συνέχισε «στο πλαίσιο διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη θα προωθηθούν δράσεις ενίσχυσης της γυναικείας επιχειρηματικότητας μέσω ειδικών προγραμμάτων, τα οποία στοχεύουν, μεταξύ άλλων στην ενίσχυση των γυναικών της υπαίθρου και των αγροτισσών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά, μέσω της σύστασης και δημιουργίας δικών τους επιχειρήσεων».

Χρειάζεται ανέφερε η Υπουργός να «επιτευχθούν βαθιές και ουσιαστικές τομές, οι οποίες θα επιτρέψουν την εξάλειψη εμπεδωμένων κοινωνικών στερεοτύπων και αντιλήψεων που διαιωνίζουν τις άνισες εξουσιαστικές σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών. Χρειάζεται επίσης να αποδομήσουμε πατριαρχικές δομές και μηχανισμούς, προκειμένου να φτάσουμε κοντά σε όλες τις γυναίκες που βιώνουν καθημερινά πολλαπλές ανισότητες και διακρίσεις και όχι σπάνια ζουν σε συνθήκες φτώχειας, κακοποίησης, αποστέρησης και παραβίασης των δικαιωμάτων τους».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «οι γυναίκες και τα δικαιώματά τους θα βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών μας και θα εργαστούμε συστηματικά και συντονισμένα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε χρέος να δώσουμε στις γυναίκες και τα κορίτσια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο και τούτο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την παροχή πραγματικά ίσων ευκαιριών πρόσβασης σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής, στην εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, τη δικαιοσύνη και την εξουσία».

Ακόμα η κ. Προκοπίου σημείωσε ότι «ως αρμόδια Υπουργός για θέματα ισότητας των φύλων, δηλώνω απερίφραστα ότι θα είμαι πάντοτε δίπλα σας και δίπλα σε όλες τις οργανώσεις που στηρίζουν και προάγουν τα δικαιώματα των γυναικών, με στόχο να επιτύχουμε τους κοινούς στόχους και τις επιδιώξεις μας».

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η Άννα Κοσμά, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας στον δικό της χαιρετισμό ανέφερε ότι «η Παγκόσμια ημέρα για την Γυναίκα, είναι για να υπενθυμίζουμε σε όλους και όλες ότι ο αγώνας δεν σταματά και συνεχίζεται. Ένας αγώνας για τα αυτονόητα και τα προφανή».

Από το 1957 που θεσπίστηκε η συνθήκη της Ρώμης για την ισότητα ανδρών και γυναικών μέχρι σήμερα το 2023, είπε, «ακόμα προσπαθούμε και παλεύουμε για αυτά που θα έπρεπε ήδη να απολαμβάνουμε, δηλαδή ίση συμμετοχή, ίση διεκδίκηση, ισομισθία, σεβασμό, αποδοχή όχι μόνο για τις γυναίκες αλλά για όλους τους ανθρώπους».

Οι γυναίκες σήμερα, συνέχισε, «δεν θέλουν, λουλούδια και αγκαλιές, αλλά δικαιοσύνη, θέλουν συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους με πράξεις, θέλουν αγάπη, σεβασμό και αποδοχή. Οι γυναίκες, έχουμε δύναμη και λάμπουμε η κάθε μια στο χώρο μας» είπε και σημείωσε πως «ο Σύλλογος Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας θα συνεχίζει να στηρίζει, να προωθεί και να ακούει όλες τις γυναίκες».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ