Αναλύσεις

Πώς θα διεξαχθούν οι διπλές εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Ευρωβουλή

Ανάλογα με τους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους οι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι, θα λαμβάνουν τα εξής ψηφοδέλτια: μέχρι 6 ψηφοδέλτια στις δημαρχούμενες περιοχές για εκλογή και μέχρι 4 ψηφοδέλτια στις Κοινότητες για εκλογή

Η άμμος στην κλεψύδρα για τις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετρά αντίστροφα και το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ριχθεί σ’ έναν αγώνα δρόμου για να προλάβει τα διαδικαστικά.

Στις 9 Ιουνίου θα ανοίξουν οι κάλπες για να εκλέξουν οι πολίτες τους εκλεκτούς τους για τους 20 νεοσυσταθέντες Δήμους. Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και ο κατάλογος δεν τελειώνει εδώ, καθώς θα διεξαχθούν ταυτόχρονα, όχι μια, ούτε δύο, αλλά 8 εκλογικές αναμετρήσεις, αφού την ίδια ημέρα οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν και για τις Ευρωεκλογές.

Από τις 12 Απριλίου θα αρχίσει να εντατικοποιείται η διαδικασία. Την ίδια μέρα θα γίνει η δημοσίευση των διαταγμάτων του Υπουργού Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς και οι διορισμοί του Γενικού Εφόρου Εκλογής, Εφόρων Εκλογής και των Βοηθών τους, για να ακολουθήσει τις επόμενες μέρες και η υποβολή των υποψηφιοτήτων.

Οκτώ εκλογικές αναμετρήσεις

Ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές αναμένεται να είναι πολυδαίδαλος, με τους πολίτες να μην έχουν καλά - καλά καταλάβει ποια θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθήσουν.

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή. Οι εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, θα είναι διπλές. Εκτός από τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα διεξαχθούν και οι Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθούν σε όλα τα Κράτη Μέλη της Ε.Ε. μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου 2024.

Ουσιαστικά, θα διεξαχθούν ταυτόχρονα οι ακόλουθες 8 εκλογικές αναμετρήσεις:

  1. Δημάρχων
  2. Αντιδημάρχων
  3. Δημοτικών Συμβούλων
  4. Κοινοταρχών
  5. Μελών Κοινοτικών Συμβουλίων
  6. Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
  7. Μελών Σχολικών Εφορειών (για δημαρχούμενες περιοχές)
  8. Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τρεις κατηγορίες εκλογικών καταλόγων

Όσον αφορά τους εκλογικούς καταλόγους, θα ισχύουν οι ακόλουθες τρεις κατηγορίες:

  1. Μόνιμος εκλογικός κατάλογος

Για εγγραφή στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, η οποία παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εθνικές εκλογές και απόκτηση εκλογικού βιβλιαρίου, ο αιτητής πρέπει απαραίτητα να είναι:

(α) Kύπριος Πολίτης,

(β) Να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και

(γ) Να είναι μόνιμος κάτοικος Κύπρου τους τελευταίους έξι (6) μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης.

Δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο έχουν και οι νέοι που συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι και την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, νοουμένου ότι η αίτηση για εγγραφή θα υποβληθεί στο πλαίσιο της τελευταίας τριμηνίας πριν από τις εκλογές, όπως επίσης και οι Τ/κ κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές.

  1. Ειδικός εκλογικός κατάλογος Κοινοτικών Εκλογέων για Εκλογές Ανάδειξης Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ειδικός εκλογικός κατάλογος Κοινοτικών Εκλογέων για Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κάθε πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικεί στην Κύπρο έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις εκλογές για την ανάδειξη των Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπό τις ίδιες συνθήκες με τους Κύπριους πολίτες.

  1. Ειδικός εκλογικός κατάλογος Τουρκοκυπρίων για Εκλογές Ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στον Ειδικό Εκλογικό Κατάλογο για εκλογείς εγγράφεται αυτόματα κάθε πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που, σύμφωνα με τα στοιχεία που περιέχει το σύστημα αρχείου πληθυσμού:

(α) Διαμένει σε περιοχές όπου η Κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο.

(β) Είναι 18 χρονών μέχρι τη μέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών (9 Ιουνίου 2024).

(γ) Κατέχει δελτίο ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο εκδόθηκε από το σύστημα αρχείου πληθυσμού.

Όσοι ψηφοφόροι περιλαμβάνονται στον Ειδικό Εκλογικό Κατάλογο, θα μπορούν να ψηφίσουν σε Ειδικά Εκλογικά Κέντρα, σε διάφορα σημεία κοντά στην Πράσινη Γραμμή.

Τελευταία ημέρα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους για τις επερχόμενες εκλογές είναι η 2α Απριλίου 2024.

Για τις Εκλογές Ανάδειξης Μελών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μόνο, θα λειτουργήσουν εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα, σε Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Βέλγιο, νοουμένου ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα υποβάλουν σχετική δήλωση θα υπερβαίνει τους 50. Οι δηλώσεις υποβάλλονται, τόσο σε έντυπη, όσο και ηλεκτρονική μορφή, στο πλαίσιο της τελευταίας τριμηνίας πριν από τις εκλογές, δηλαδή μεταξύ 3ης Ιανουαρίου και 2ας Απριλίου 2024.

Περί ψηφοδελτίων

Ανάλογα με τον/τους εκλογικούς καταλόγους, στους οποίους οι πολίτες είναι εγγεγραμμένοι, θα λαμβάνουν τα εξής ψηφοδέλτια:

(α) Μέχρι 6 ψηφοδέλτια στις δημαρχούμενες περιοχές για εκλογή:

  • Ευρωβουλευτών (εκλέγονται σε παγκύπρια βάση).
  • Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (εκλέγεται από τους εγγεγραμμένους εκλογείς της οικείας Επαρχίας).
  • Δημάρχου (εκλέγονται σε ενιαία εκλογή από το σύνολο των εκλογέων του οικείου Δήμου).
  • Αντιδημάρχου (εκλέγεται 1 Αντιδήμαρχος ανά δημοτικό διαμέρισμα ή Δήμο, για τους Δήμους Στροβόλου και Πάφου που δεν απαρτίζονται από δημοτικά διαμερίσματα). Ο Αντιδήμαρχος εκλέγεται από τους εκλογείς εκάστου εκλογικού διαμερίσματος.
  • Δημοτικών συμβούλων (εκλέγονται από τους εκλογείς κάθε εκλογικού διαμερίσματος).
  • Μελών Σχολικών Εφορειών (εκλέγονται από το σύνολο των εκλογέων του οικείου Δήμου).

(β) Μέχρι 4 ψηφοδέλτια στις Κοινότητες για εκλογή:

  • Ευρωβουλευτών
  • Προέδρου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης
  • Κοινοτάρχη
  • Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου.

Όσον αφορά τα ειδικά εκλογικά κέντρα για τους κατεχόμενους Δήμους και Κοινότητες, οι πολίτες θα λαμβάνουν ψηφοδέλτια για εκλογή: Δημάρχου, Δημοτικών συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών ή Κοινοτάρχη και Μελών Κοινοτικού Συμβουλίου, ανάλογα με την περίπτωση.

Έφορος Εκλογών και εκλογική διαδικασία

Η εκλογική διαδικασία, η ψηφοφορία, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και φυσικά η ανακήρυξη εκλεγέντων και όχι μόνο βρίσκονται υπό την επιτήρηση και τον χειρισμό του Εφόρου Εκλογών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών και με το οδοιπορικό των εκλογών που έχει καθορισθεί:

- Στις 12.04.2024 θα γίνει η δημοσίευση των διαταγμάτων του Υπουργού Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των εκλογών, καθώς και οι διορισμοί του Γενικού Εφόρου Εκλογής, Εφόρων Εκλογής και των Βοηθών τους.

- Στις 24.04.2024 θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Εκλογές ανάδειξης Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

- 25.04.2024 είναι προγραμματισμένη η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών και

- στις 29.04.2024 η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις Εκλογές ανάδειξης Κοινοταρχών και Μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Όπως προαναφέρθηκε, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή, 09.06.2024 και ακολούθως, μετά το κλείσιμο των καλπών, θα πραγματοποιηθεί η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα. Η ανακήρυξη των εκλεγέντων θα πραγματοποιηθεί από τον Γενικό Έφορο Εκλογής και τους Εφόρους Εκλογής τη Δευτέρα, 10.06.2024.