Παραπολιτικά

Η επένδυση-μαμούθ στον πάγο;

Τα προϊστορικά μαμούθ είναι θαμμένα εδώ και χιλιάδες χρόνια μέσα στους πάγους. Υπάρχει κίνδυνος την ίδια μοίρα να ακολουθήσει και η περιβόητη... επένδυση-μαμούθ, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ, για την ανάπλαση του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Να θαφτεί κι αυτή στον... πάγο, αφού η ανάδοχος εταιρεία «Κίτιον» δεν έχει προχωρήσει σε κανένα έργο από αυτά που ανέλαβε, πριν από δύο χρόνια, να κατασκευάσει και αρνείται να ανανεώσει εγγυητική 10.000.000 ευρώ, παραβιάζοντας ουσιώδη όρο της σύμβασης. Η εταιρεία έχει υποβάλει κατάλογο αλλαγών στα έργα που θα εκτελεστούν, αλλά η Κυβέρνηση δέχεται να τις συζητήσει μόνο αν η «Κίτιον» καταβάλει έστω και μέρος της εγγυητικής. Αλλά μέχρι στιγμής η εταιρεία δεν δίνει ούτε... τρίχα από το μαμούθ που δεσμεύθηκε να παρουσιάσει.

Από την πλευρά της, η Κυβέρνηση έχει αποταθεί στη Νομική Υπηρεσία και αναμένει γνωμάτευση, ενώ και η εταιρεία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Άκρα απογοήτευση επικρατεί ανάμεσα στους Λαρνακείς, που βλέπουν το όραμα της μεγαλύτερης επένδυσης που θα γινόταν ποτέ στην Κύπρο, να κινδυνεύει να βουλιάξει στο λιμάνι της πόλης τους, προτού καν αποπλεύσει!

Η εταιρεία επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση για το αδιέξοδο, αλλά ο Υπουργός Συγκοινωνιών, Αλέξης Βαφεάδης, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση επέδειξε απέναντι στην «Κίτιον» μεγαλύτερη στωικότητα και από αυτήν ακόμη του... Ζήνωνος του Κιτιέως, δίνοντάς της πολλές παρατάσεις.

Ειλικρινά, δεν ξέρω τι φταίει κι έχουμε αυτές τις μπαχαλοκαταστάσεις με τα γιγαντιαία αναπτυξιακά έργα στον τόπο μας. Με το τερματικό του Βασιλικού, πάλι είχαμε διαφορές με την εταιρεία και ύστερα από μια περίοδο που ανεβήκαμε με τους Κινέζους στο ρινγκ, ευτυχώς τα βρήκαμε και ξανάρχισαν οι εργασίες, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί το... 2022! Με τη Chevron βρισκόμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», το οποίο περιμένει αξιοποίηση από το... 2011. Άλλο... πολυεκατομμυριούχο αλαλούμ έχει προκύψει και με την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης, συνολικού κόστους 1,2 δισ. ευρώ. Το έργο βρίσκεται στο κενό, αφού η κυπριακή Κυβέρνηση έχει ζητήσει νέα μελέτη κόστους-οφέλους, για να αποφασίσει αν θα συμμετάσχει ως μέτοχος.

Όλα αυτά τα «καυτά» έργα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Υπουργού Ενέργειας. Αμάν, κύριε Παπαναστασίου μου! Δεν είναι υπουργική καρέκλα αυτή που σας έδωσαν. Είναι... ηλεκτρική καρέκλα!

ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ