Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος και αισθητική

Οι πολίτες και ιδιαίτερα τα παιδιά χαίρονται με τον ωραίο εορταστικό στολισμό, ο οποίος μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά να περιέχει και παραδοσιακές μορφές τέχνης και δημιουργίας, χωρίς να είναι ελλιπής και ημιτελής

Κάθε χρόνο οι Τοπικές Αρχές φροντίζουν να ολοκληρώσουν τον χριστουγεννιάτικο στολισμό έγκαιρα, για να προετοιμάσουν κατάλληλα τους δημότες για τα Χριστούγεννα και τον ερχομό του νέου έτους. Χριστουγεννιάτικα φωτάκια, φάτνη, αστέρια, πολύχρωμα λαμπιόνια, Άγιοι Βασίληδες, τάρανδοι, χιονάνθρωποι και άλλα διακοσμητικά αντικείμενα στολίζουν αρκετές πόλεις, προσφέροντας έτσι χαρά στα παιδιά και στην κοινωνία γενικότερα.

Οι φετινοί χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί θα είναι, όμως, διαφορετικοί από άλλες χρονιές, αφού τα περιοριστικά μέτρα για αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν πλήξει οικονομικά τόσο τους πολίτες όσο και τις Τοπικές Αρχές. Αρκετοί Δήμοι αναγκάζονται να κάνουν περικοπές στον φετινό διάκοσμο ή να αποταθούν, ως συνήθως, σε ομάδες εθελοντών και σε ιδιώτες για τη δική τους συμμετοχή, συμβολή και συνδρομή.

Τα σχόλια που λαμβάνουμε κάθε χρόνο για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό ποικίλλουν, γιατί σε κάποιους αρέσει, άλλοι τον βρίσκουν ωραίο, άλλοι βαρετό ή μονότονο και άλλοι επικαλούνται ότι κάθε χρόνο τοποθετούνται τα ίδια φωτάκια και αντικείμενα.

Οι Τοπικές Αρχές δέχονται την καλοπροαίρετη κριτική, αφού ο σεβασμός στην άλλη ή αντίθετη άποψη μάς βοηθά να γίνουμε καλύτεροι. Η καλόπιστη κριτική είναι καλοδεχούμενη, φτάνει αυτή να εκφράζεται μέσα σε πολιτισμένο πλαίσιο, χωρίς προσβολές και με αγνές προθέσεις.

Οι Τοπικές Αρχές θα πρέπει να αξιοποιούν τους εθελοντές, τους νέους και τους μαθητές για τις καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δημότες να συμμετάσχουν στο εορταστικό πνεύμα των Χριστουγέννων και της έλευσης του Νέου Έτους. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναμένουμε να δούμε πρώτα το αποτέλεσμα της εθελοντικής εργασίας και να πιστώσουμε τους ανθρώπους που εργάζονται, για να κάνουν τη ζωή μας πιο όμορφη. Πίσω από κάθε στολίδι ή φωτάκι κρύβεται ένας «μικρός καλλιτέχνης», ο οποίος με λιτά υλικά δημιούργησε μια καλλιτεχνική εγκατάσταση και δεν αρκέστηκε στην αγορά έτοιμων, εισαγόμενων στολιδιών.

Οι δημότες θα πρέπει να είναι περήφανοι για τον τόπο τους και το πολιτισμικό τους υπόβαθρο. Γι’ αυτόn τον λόγο η συμμετοχή και η προσφορά εθελοντικής εργασίας φανερώνουν το επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών. Όταν οι δημότες μαζί με το εργατικό και υπηρεσιακό προσωπικό των Τοπικών Αρχών δημιουργούν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις για εμάς, θα πρέπει σίγουρα να τους επαινούμε. Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει μια καλλιτεχνική εγκατάσταση όπως θέλει και να την κρίνει σύμφωνα με τη δική του αισθητική. Ας μην ξεχνάμε, όμως, όπως έγραψε παλαιότερα και η ελληνική εφημερίδα «Τα Νέα», ότι «Τέχνη δεν είναι εκείνο που βλέπεις, αλλά εκείνο που κάνει τους άλλους να το δουν».

Το εγχείρημα λοιπόν για τις Τοπικές Αρχές, ιδιαίτερα φέτος, κατά πόσον ο χριστουγεννιάτικος διάκοσμος θα αρέσει ή θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια είναι αρκετά δύσκολο. Κατανοούμε πλήρως ότι η κακή ψυχολογία χρειάζεται κάτι ενθαρρυντικό και ευχάριστο, όμως είναι κατανοητό ότι λόγω μεγέθους και προϋπολογισμού δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε τον στολισμό μεγάλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα τα παιδιά χαίρονται με τον ωραίο εορταστικό στολισμό, ο οποίος μπορεί να είναι διαφορετικός, αλλά να περιέχει και παραδοσιακές μορφές τέχνης και δημιουργίας, χωρίς να είναι ελλιπής και ημιτελής.

Ας μην τσακωνόμαστε, λοιπόν, για την αισθητική του χριστουγεννιάτικου διάκοσμου και να μην θεωρούμε κανονικότητα τη διαδικτυακή κριτική, η οποία μπορεί να πληγώσει ανθρώπους, που εργάζονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς, για να μας προσφέρουν χαρά και ομορφιά. Σε μια δύσκολη περίοδο που περνά η ανθρωπότητα με την οικονομική κρίση και την εξάπλωση της πανδημίας, οι εθελοντές αποτελούν βασικό στήριγμα των Τοπικών Αρχών και της ευρύτερης κοινωνίας. Οι ατέρμονες συζητήσεις για κάτι που προσκρούει στην αισθητική και στο δικό μας γούστο, είναι αχρείαστες και προκαλούν απογοήτευση και λύπη, τόσο στις δύσκολες στιγμές που διέρχεται ο τόπος μας, όσο και στη δυστοκία στην εξεύρεση εθελοντών.

*Δήμαρχος Δερύνειας

Υποστηρίξτε τη