Ειδήσεις

Πάπας Φραγκίσκος στην Κύπρο: Η πρώτη μέρα της επίσκεψης

Όσα έλαβαν χώρα κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο

Πιο κάτω μπορείτε να δείτε όσα εκτυλίχθηκαν κατά την πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, όπως παρουσιάστηκαν στη Σημερινή Online.

>>> Δείτε όσα έλαβαν χώρα κατά τη δεύτερη μέρα της επίσκεψης.

>>> Δείτε την τελετή αποχώρησης του Πάπα.

19:10: Η πρώτη μέρα της τριήμερης επίσκεψης του Πάπα ολοκληρώθηκε

Η ζωντανή ροή ειδήσεων θα συνεχιστεί αύριο στη Σημερινή Online.

.....

18:50: Πάπας Φραγκίσκος από Κύπρο: «Βαδίζω ως προσκυνητής στα βήματα του Αποστόλου Βαρνάβα, ενός γιου αυτού του λαού»

FFnAUpbXsAgFuu1.jpeg

Διαβάστε τον λόγο του Πάπα Φραγκίσκου στον ναό της Παναγίας των Χαρίτων.

.....

18:23: Χαιρετισμοί ΠτΔ και Πάπα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της στιγμής, που προκαλεί συγκίνηση και χαρά. Αναφέρθηκε στη χριστιανική ιστορία του νησιού, καθώς και στην ιδιότητα της Κύπρου ως χώρου συνάντησης πολιτισμών. «Η παρουσία σας εδώ σήμερα εκπέπει μηνύματα έμπνευσης, θάρρους, αλλά και ελπίδας», υπογράμμισε ο ΠτΔ. Αναφέρθηκε στη σημασία που απέδιδε ο Πάπας στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την εξάλειψη της φτώχιας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του ρατσισμού, καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Περαιτέρω τόνισε τις προσπάθειες να αναδειχθεί η Κύπρος σε πυλώνα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή. Αναφορές έγιναν και στο μεταναστευτικό πρόβλημα, ως ιδιαίτερο βάρος για την Κύπρο που αποτελεί τον πρώτο σταθμό των μεταναστών. Για τον λόγο αυτό, ο ΠτΔ εξέφρασε ιδιαίτερες ευχαριστίες για τη συμβολική πρωτοβουλία του Πάπα να μεταφέρει μαζί του στο Βατικανό πενήντα μετανάστες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι το κύρος του Πάπα μπορούσε να βοηθήσει στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Εξήγησε ότι η τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή, ο εποικισμός, η προσφυγοποίηση, η ύπαρξη αγνοουμένων και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων προκαλούν προβλήματα σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Επιπλέον έκανε λόγο για τη σύληση της πολιτισμικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη. Παρά τις οδυνηρές υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς, την αποφασιστικότητά της για λύση του Κυπριακού, αλλά και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, «δυστυχώς παραμένουμε η μόνη μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης» εξήγησε ο ΠτΔ. Στην ίδια βάση, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις θαλάσσιες παραβιάσεις της Τουρκίας, στις κινήσεις της στην Αμμόχωστο, αλλά και στη γενικότερη στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αλαζονεία που δημιουργεί η δύναμη του ισχυρού να προσαρμόζει το διεθνές δίκαιο με κρατικά κριτήρια», υποστήριξε ο ΠτΔ, καταλήγοντας ότι πρόθεσή του ήταν να καταστεί η Κύπρος μοντέλο συνεργασίας.


Από την πλευρά του, ο Πάπας Φραγκίσκος ξεκίνησε την ομιλία του δηλώνοντας: «Ήρθα ως προσκυνητής σε μια χώρα που είναι μικρή γεωγραφικά, αλλά μεγάλη ιστορικά». Χαρακτήρισε την Κύπρο ως ανοικτή πύλη, που ενώνει λαούς και πολιτισμούς. Έκανε λόγο για ανάγκη αναγέννησης της κοινωνίας, με καταπολέμηση της διαφθοράς και των διαφόρων κοινωνικών πληγών (όπως το εμπόριο ανθρώπων). Ο Ποντίφικας σημείωσε ότι αντιλαμβανόταν το δράμα των προσφύγων της τουρκικής εισβολής και προσευχόταν για την επίτευξη ειρήνης. «Δύναμη των χειρονομιών και όχι χειρονομίες δύναμης», ήταν η πρότασή του για επίτευξη της ειρήνης.


.....

18:13: Δώρα ΠτΔ προς Πάπα

Ο Νίκος Αναστασιάδης δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο λευκαρίτικα κεντήματα και την πρώτη έκδοση γραμματοσήμου για την επίσκεψη του Ποντίφικα στο νησί. Από την πλευρά του, ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας δώρισε στον ΠτΔ τις εγκυκλίους που εξέδωσε.

.....

18:05: Μαρωνίτες Κύπρου: Το Βατικανό αποτελούσε ασφάλεια – Αγαστές οι σχέσεις με Έλληνες της Κύπρου.

katsioloudi.png

Διαβάστε στη Σημερινή Online την τοποθέτηση της Αντουανέττας Κατσιολούδη, εκπαιδευτικού και μέλος της μαρωνιτικής κοινότητας.

.....

17:43: Συνάντηση Πάπα - ΠτΔ

papaskypros22226.jpg

Η επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κύπρο αποδεικνύει τη σημασία που δίνει στους λαούς που υποφέρουν, ανεξαρτήτως μεγέθους, σχολίασε ο ΠτΔ. «Θέλω εκ μέρους ολόκληρου του κυπριακού λαού να σας καλωσορίσω και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο στο ποιμαντικό σας έργο».

Ο Πάπας απάντησε ευχαριστώντας για το καλωσόρισμα.

.....

17:37: Ο Πάπας στο Προεδρικό

Στιγμιότυπα από το ΡΙΚ

papaskypros22224.jpg

papaskypros22225.jpg


.....

17:29: Πρόσκληση Τατάρ προς τον Πάπα να επισκεφθεί το ψευδοκράτος

Πρόσκληση να επισκεφθεί το ψευδοκράτος, απηύθυνε στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, ο Ερσίν Τατάρ, λέγοντας ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο λαοί», όχι μόνο οι χριστιανοί Ε/κ, αλλά και οι Μουσουλμάνοι Τ/κ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε γραπτή του δήλωση ο Τ/κ ηγέτης αναφέρει ότι τον προσκαλεί ως Πρόεδρο του κράτους του Βατικανού και πνευματικού ηγέτη του καθολικού κόσμου διεθνώς.

Προσδοκία του, αναφέρει ο κ. Τατάρ, είναι ο Πάπας Φραγκίσκος να απαντήσει θετικά και να δείξει αυτό που δηλώνει συνεχώς, ότι αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους ισότιμα.

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ. Τατάρ υποστηρίζει ότι η «ε/κ διοίκηση» - όπως αποκαλεί την κυβέρνηση της Δημοκρατίας – προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την τριήμερη επίσκεψη του Πάπα ενάντια στην Τουρκία και το ψευδοκράτος. «Αυτό είναι μια νέα απόδειξη ότι η ε/κ διοίκηση κάνει κατάχρηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων κι αυτό είναι πολύ λυπηρό».

«Σεβόμαστε όλες τις θρησκείες, τις πεποιθήσεις, τον κλήρο και τον Πάπα Φραγκίσκο, και είναι άλλη μια πηγή λύπης μας που ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφθεί μόνο τη νότια Κύπρο» προσθέτει ο Ερσίν Τατάρ επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι «υπάρχουν δύο διαφορετικοί λαοί στην Κύπρο και πως στην Κύπρο δεν ζουν μόνο χριστιανοί Ε/κ, αλλά και μουσουλμάνοι Τ/κ. Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις πραγματικότητες της Κύπρου».

Υπενθύμισε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος κατόπιν πρόσκλησης του Ταγίπ Ερντογάν, το 2014 είχε επισκεφθεί την Τουρκία, είχε πάει στο Ανίτκαπιρ (Μαυσωλείο του Ατατούρκ στην Άγκυρα) και στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο είχε δηλώσει ότι ‘πρέπει να ενισχυθεί ο διαθρησκευτικός διάλογος που θα αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους στη βάση της ισότητας’.

Όπως τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος τότε, συνεχίζει ο κ. Τατάρ, όλοι οι άνθρωποι και οι λαοί, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική τους πεποίθηση, πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα, να μην αποκλείονται, να μην γίνονται διακρίσεις. «Αυτή είναι η πεποίθηση και η ελπίδα μας. Ο τ/κ λαός δεν πρέπει να υπόκειται σε αποκλεισμούς και διακρίσεις επειδή πιστεύει στο Ισλάμ και είναι Μουσουλμάνοι».

Σχολιάζοντας στα ΜΚΔ τη γραπτή δήλωση Τατάρ, ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν έγραψε ειρωνικά ότι «η πρόσκληση που ο Πάπας Φραγκίσκος περίμενε με αγωνία από τον κ. Τατάρ, ήρθε τελικά, έστω και το τελευταίο λεπτό. Ο κ. Τατάρ κάλεσε τον Πάπα, αφού ήρθε μέχρι εδώ να περάσει κι από εμάς. Η λεπτότητα της διπλωματίας!». (ΚΥΠΕ/ΟΑ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)

.....

17:03: Πάπας στην Κύπρο: Η συνάντηση με την Πρόεδρο της Βουλής & τα μηνύματα των επισκόπων Κύκκου, Ταμασσού και Πάφου. Διαβάστε στη Σημερινή.

.....

16:51: Μήνυμα Μητροπολίτη Ταμασού

Δείτε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα στην ειδική εκπομπή του Σίγμα για την επίσκεψη του Ποντίφικα.

.....

16:46: Χαιρετισμός Πάπα στον ναό της Παναγίας των Χαρίτων

Ο Ποντίφικας ξεκίνησε την ομιλία του με την ελληνική ευχή «Χαίρετε!» Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ιδρυτή της κυπριακής Εκκλησίας, Απόστολο Βαρνάβα. «'Ερχομαι με την επιθυμία να δω τη χάρη του Κυρίου στη γη σας». Έκανε αναφορές στην κρίση του Λιβάνου. «Προσεύχομαι και εύχομαι να υπάρξει ειρήνη σ' αυτήν τη χώρα [τον Λίβανο]». Αναφορές και στον ρόλο της Κύπρου στην ευρωπαϊκή ήπειρο: «Μια ιστορία, ένα πραγματικό μωσαϊκό από λαούς». Στη συνέχεια μίλησε για τη ζωή του Απ. Βαρνάβα, προτρέποντας σε μίμηση της στάσης υπομονής που επεδείκνυε. «Η Εκκλησία στην Κύπρο ανήγει την αγκαλιά της και δέχεται», σχολίασε συνδέοντας τις προτοπές για μίμηση του Απ. Βαρνάβα με το μεταναστευτικό ζήτημα που παρουσιάζεται σήμερα στην Ευρώπη. «Δεν θα πρέπει να νιώθουμε τη διαφορετικότητα ως απειλή στην ταυτότητα».

.....

16:28: Ο Ποντίφικας στον ναό της Παναγίας των Χαρίτων

Δείτε την ανταπόκριση του SigmaLive με βίντεο από την ειδική εκπομπή του Σίγμα.

.....

16:20: Η Πρόεδρος της Βουλής για την επίσκεψη του Πάπα


.....

16:15: Στην Παναγία των Χαρίτων ο Πάπας Φραγκίσκος

papas2021212c.jfif

Στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Χαρίτων στη Λευκωσία έφτασε γύρω στις 4 το απόγευμα ο Πάπας Φραγκίσκος και η συνοδεία του.

Τον υποδέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών στην Κύπρο Ιωσήφ Σουέϊφ και ο Πατριάρχης των Μαρωνιτών εκ Λιβάνου, Μπεσάρα Μπούτρος Αλ Ράι.

Ο Πάπας θα έχει συνάντηση με ιερείς, πιστούς, εκκλησιαστικούς συνδέσμους και κινήματα. Η τελετή περιλαμβάνει προσφωνήσεις και ψαλμωδίες. Προσκλήσεις για την εκδήλωση έχουν λάβει γύρω στα 200 άτομα.

Στην περιοχή του Ναού υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη. Πλήθος κόσμου έφτασε στην περιοχή για να δει από μακριά τον Ποντίφικα. Στήθηκαν επίσης γιγαντο-οθόνες για να μπορεί ο κόσμος να παρακολουθήσει την προσφώνηση εντός του Ναού και τις ψαλμωδίες που θα ακολουθήσουν, στα ελληνικά και τα αραβικά.

Στο προαύλιο της Εκκλησίας ο Πάπας θα ευλογήσει τέσσερα άτομα και έπειτα θα αναχωρήσει για το Προεδρικό Μέγαρο. (ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΒΑ)
.....

16:14: Μήνυμα Μητροπολίτη Πάφου

Δείτε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου στην ειδική εκπομπή του Σίγμα για την επίσκεψη του Ποντίφικα.

.....

15:55: Μήνυμα Μητροπολίτη Κύκκου

Δείτε τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου στην ειδική εκπομπή του Σίγμα για την επίσκεψη του Ποντίφικα.

.....

15:54: Βίντεο από την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου

Δείτε το βίντεο που κοινοποίησε το δίκτυο EWTN στο twitter:


.....

15:49: Κόκκινο χαλί στο Προεδρικό για τον Πάπα

Φωτογραφίες της αρχισυντάκτριας του SigmaLive, Φρόσως Βιολάρη:

papas2021212a.jpg

papas2021212b.jpg


.....

15:36: Οι δηλώσεις του Πάπα από το αεροπλάνο

«Είναι ένα ωραίο ταξίδι, αλλά θα αγγίξουμε πληγές».


15:31: Δείτε εικόνες και βίντεο από την άφιξη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, σε ανταπόκριση του SigmaLive.

.....

15:27: Ανάλυση Σημερινής: Ο Πάπας, το Κυπριακό και η γραμμή του στο μεταναστευτικό/προσφυγικό


.....

15:12: Η υποδοχή του Πάπα από τους μαθητές των καθολικών σχολείων της Κύπρου


.....

15:05: Η Πρόεδρος της Βουλής υποδέχτηκε τον Πάπα

Στιγμιότυπο από το ΡΙΚ.

papaskypros123.jpg


.....

15:00: Elise Ann Allen: «Προσγειωθήκαμε στην Κύπρο!»

Η ανταποκρίτρια της «Crux» δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο twitter:


.....

14:52: 'Εφτασε στην Κύπρο ο Πάπας Φραγκίσκος

Στιγμιότυπα από την τηλεόραση του Σίγμα:

papaskypros1.png

papaskypros2222.jpg


.....

14:48: Παιδιά από τα καθολικά σχολεία της Κύπρου στο αεροδρόμιο για την υποδοχή του Πάπα

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας συγκεντρώθηκαν παιδιά από Καθολικά σχολεία της Κύπρου, με σημαίες της Κύπρου και του Βατικανού, για να υποδεχθούν τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος αναμένεται να αφιχθεί στις 15:00. Λόγω των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας, στο αεροδρόμιο συγκεντρώθηκαν μόνο 30 παιδάκια, από τα Σχολεία Άγιος Μάρωνας και Τέρρα Σάντα (Λευκωσία) και Αγία Μαρία (Λεμεσός) και Saint Joseph Catholic Church Λάρνακα.

Ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι θα δώσουν στον Παπα Φραγκίσκο μια ανθοδέσμη από κλωνάρια ελιάς, σύμβολο Ειρήνης και μια ανθοδέσμη από λευκά λουλούδια σε κίτρινο περιτύλιγμα, που συμβολίζουν τα χρώματα του Βατικανού (ΚΥΠΕ/ΣΧ/ΓΒΑ).

.....

14:45: Δείτε από το SigmaLive την ανταπόκριση του Σίγμα για τις προετοιμασίες υποδοχής του Πάπα στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Χαρίτων.

.....

14:44: Δείτε την αναδρομή της «Σημερινής» στην προηγούμενη επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο.

.....

14:32: Χριστοδουλίδης στην ιστοσελίδα «Crux»

Στην ιστοσελίδα «Crux» δημοσιεύονται δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε σε επαναβεβαίωση των ιστορικών δεσμών Κύπρου - Αγίας Έδρας. Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλίδη, η επίσκεψη του Πάπα αποτελεί ευκαιρία για συζήτηση διαφόρων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως της προώθησης της ειρήνης, της ασφάλειας και της συνεργασίας στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Αναμένεται ακόμα ότι θα συζητηθεί το Κυπριακό, καθώς και το μεταναστευτικό ζήτημα.

.....

14:27: Δηλώσεις Αναστασιάδη σε «Vatican News».

Σύμφωνα με τη σελίδα vaticannews.va, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι η επίσκεψη του Πάπα στέλλει πολλά μηνύματα αλληλεγγύης σε όσους υποφέρουν. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ευχαριστούμε τον Άγιο Πατέρα για την απόφασή του να επισκεφθεί την Κύπρο».

.....

13:50: Μέτρα ασφαλείας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας.

Η δημοσιογράφος του Σίγμα Γεωργία Κωνσταντίνου βρίσκεται επιτόπου, καλύπτοντας τις εξελίξεις. Δείτε φωτογραφίες από το SigmaLive:

papas20211.jpg

papas20212.jpg

papas20213.jpg


.....

13:23: Ανακοίνωση ΔΗΣΥ.

Καλωσορίζουμε τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κύπρο, στα πλαίσια μιας πραγματικά ιστορικής επίσκεψης.

Η παρουσία του Πάπα φέρει μεγάλη σημασία και σε πολλά επίπεδα για τον τόπο μας.

Πάνω από όλα όμως είναι αδήριτη ανάγκη για το σύνολο του κυπριακού λαού ο ειρηνικός λόγος και η συνδρομή του Πάπα Φραγκίσκου ώστε σύντομα η Κύπρος να επανακτήσει την ελευθερία της.

Υποδεχόμαστε τον Πάπα Φραγκίσκο με τον προσήκοντα σεβασμό.

.....

13:18: Ο θεολόγος Θεόδωρος Κυριακού σχολιάζει την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην εκπομπή του Σίγμα, «Μεσημέρι και κάτι». Δείτε το σχετικό βίντεο του SigmaLive.


.....

12:58: Υποδοχή του Πάπα στο αεροδρόμιο.

Η Κύπρος υποδέχεται τον Πάπα Φραγκίσκο με τις δέουσες τιμές Αρχηγού Κράτους στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15:00 το απόγευμα.

Τον Πάπα, θα υποδεχθεί και θα καλωσορίσει στην Κύπρο, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου σε κόκκινο χαλί.

Ακολούθως ο Πάπας Φραγκίσκος θα επιθεωρήσει Τιμητικό Διακλαδικό Στρατιωτικό Άγημα το οποίο θα αποτελείται από τα τρία σώματα στρατού της Εθνικής Φρουράς, το Ναυτικό, την Αεροπορία και τον Στρατό Ξηράς με σημαίες του Βατικανού και της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώ θα παιανίζει η φιλαρμονική μπάντα της Αστυνομίας το Εμβατήριο Υποδοχής και το Εμβατήριο Επιθεώρησης.

Στην συνέχεια θα γίνουν οι συστάσεις των δυο αντιπροσωπειών οι οποίες θα αποτελούνται από δεκατρία άτομα η κάθε μια.

Η Κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείται κατά βάσει από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα από τους Υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, Εσωτερικών Νίκο Νουρή, Παιδείας Πρόδρομο Προδρόμου, Γεωργίας Κώστα Καδή, Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου, την Υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αναστασία Ανθούση, τον Προεδρικό Επίτροπο για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, την Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο Νιόβη Παρισινού, την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Κούλα Σοφιανού και από το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας το Γιώργο Γιάγκου και τον Πρέσβη της Κύπρου στο Βατικανό ο Γιώργο Πουλλίδη.

Η αντιπροσωπεία από το Βατικανο θα αποτελείται από δεκατρία μέλη της κυβέρνησης του Βατικανού που θα συνοδεύσουν τον Παπα στο ταξίδι στην Κύπρο.

Στο αεροδρόμιο λόγω δρακόντιων μέτρων ασφαλείας θα βρίσκονται μόνο 30 (τριάντα) μικρά παιδιά από Καθολικά σχολεία της Κύπρου τα οποία θα κρατούν σημαίες της Κύπρου και του Βατικανού. Τα παιδιά θα είναι από τα Σχολεία: Άγιος Μάρωνας και Τέρρα Σάντα (Λευκωσία) και Αγία Μαρία (Λεμεσός).

Ακολούθως ο Παπας θα εισέλθει για λίγα λεπτά στον χώρο VIP του παλαιού Αεροδρομίου Λάρνακας και στην συνέχεια η αυτοκινητοπομπή θα αναχωρήσει για Λευκωσία συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης (ΚΥΠΕ).

.....

12:43: Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Αγίας Έδρας.

Ο Πάπας απέστειλε τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Ιταλίας, Sergio Mattarella.


.....

12:27: Στιγμιότυπο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών από τη σημερινή πρωινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πατριάρχη Μαρωνιτών Mar Bechara Boutros Rai, στο Προεδρικό Μέγαρο.

anastasiades-maron.jpg


.....

12:18: Δεκατρία μέλη της κυβέρνησης του Βατικανού θα συνοδεύσουν τον Πάπα Φραγκίσκο

Δεκατρία μέλη της κυβέρνησης του Βατικανού θα συνοδεύσουν τον Πάπα Φραγκίσκο στο ταξίδι του στην Κύπρο, όπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές.

Ο Παπας Φραγκίσκος φτάνει στην Κύπρο με αεροσκάφος της Ita που είναι η διάδοχος εταιρεία της Alitalia και αναχωρεί από την Κύπρο το Σάββατο με προορισμό την Ελλάδα με αεροσκάφος της Aegean.

Στο αεροσκάφος μαζί με τον Παπα και την αντιπροσωπεία που θα τον συνοδεύσει από το Βατικανό θα είναι και 80 δημοσιογράφοι από είκοσι χώρες.

Η άφιξη του αεροσκάφους στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λάρνακας αναμένεται η ώρα 15:00 το απόγευμα.

Δρακόντεια θα είναι τα μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία και τα σώματα ασφαλείας. (ΚΥΠΕ)

.....

12:13: Τριάντα παιδάκια από καθολικά σχολεία της Κύπρου θα υποδεχθούν τον Πάπα Φραγκίσκο κατά την άφιξη του στο παλαιό αεροδρόμιο Λάρνακας.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ, πως στο αεροδρόμιο Λάρνακας, λόγω των δρακόντιων μέτρων ασφαλείας θα βρίσκονται μόνο 30 (τριάντα) μικρά παιδιά από Καθολικά σχολεία της Κύπρου τα οποία θα κρατούν σημαίες της Κύπρου και του Βατικανού.

Τα παιδιά θα είναι από τα Σχολεία: Άγιος Μάρωνας και Τέρρα Σάντα (Λευκωσία) και Αγία Μαρία (Λεμεσός).


.....

12:10: Ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για την επίσκεψη του Πάπα:

Καλωσορίζουμε τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κύπρο των αγίων και της προσφυγιάς

Χαιρετίζουμε την ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, που αρχίζει σήμερα.

Η Κύπρος είναι μια χώρα που βίωσε την προσφυγιά και βιώνει την κατοχή λόγω της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Η Κύπρος σέβεται πλήρως την κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των πολιτών που προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές. Την ίδια στιγμή όμως δεν μπορεί να αποδεχθεί τον υβριδικό πόλεμο που η Τουρκία προκαλεί με παράνομους μετανάστες σε μία προσπάθεια κεφαλαιοποίησης πρόσθετων οφελών.

Γι’ αυτό και καλούμε τον Πάπα Φραγκίσκο στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του να συμβάλει ώστε να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση του ζητήματος από την ΕΕ αλλά και στήριξη των δίκαιων αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γραφείο Τύπου

Λευκωσία, 2 Δεκεμβρίου 2021


.....

12:03: Σε χθεσινό μήνυμά του μέσω του twitter, ο Πάπας προανήγγειλε την επίσκεψή του «στις πηγές της αποστολικής πίστης και της αδελφότητας μεταξύ των Χριστιανών διαφόρων δογμάτων».