Αναλύσεις

Νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες: Ποιοι επιβαρύνουν εν τέλει τη Κυπριακή Δημοκρατία;

Πόσοι έχουν επισκεφθεί νόμιμα και παράνομα τη Κυπριακή Δημοκρατία και για ποιόν λόγο; Η «Σημερινή Online» αποκαλύπτει στατιστικά και αριθμούς.

Τα τελευταία χρόνια η μεταναστευτική ροή έχει αυξηθεί ραγδαία ιδιαίτερα από τις τρίτες χώρες όπου έχουν πληγεί από τον πόλεμο ή τη συνεχιζόμενη φτώχεια. Η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης είναι το επίκεντρο για μετανάστες από τη Συρία, τη Τουρκία, την Αίγυπτο και άλλες χώρες που γειτνιάζουν το νησί μας.

Παράνομοι μετανάστες και μια Κύπρος που ασφυκτιεί

Ωστόσο, η μεταναστευτική ροή και ειδικότερα η παράνομη έχει κάνει το νησί μας να ασφυκτιεί. Οι ροές έρχονται κυρίως από τη θάλασσα αλλά και από τη πράσινη γραμμή που χωρίζει τις ελεύθερες περιοχές από τις κατεχόμενες. Τα κέντρα τα οποία έχουν δημιουργηθεί από το κράτος σήμερα έχουν υπερβεί κατά πολύ το όριο χωρητικότητας τους ενώ η Δημοκρατία προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο συζητώντας με τα υπόλοιπα μέλη της Ε.Ε. Ωστόσο φαίνεται πως δεν είναι και πολύ τυχαία η επιλογή του νησιού μας αφού είναι το κοντινότερο σημείο από τις ακτές που εκκινούν οι παράνομες βάρκες. Όμως, είναι πολλοί και οι προσφυγές που ξεγελιούνται από τους διακινητές αφού τους υπόσχονται ότι θα φτάσουν στη χώρα που βρίσκεται η υπόλοιπη οικογένεια τους -που μπορεί να είναι π.χ. η Γερμανία- και καταλήγουν στο νησί μας. Αυτοί οι άνθρωποι καλούνται να ζητήσουν άσυλο το οποίο έχει δυο πτυχές, είτε είναι πολιτικό άσυλο το οποίο είναι μόνιμο έως ότου σταματήσει ο πόλεμος στη χώρα τους και πλέον δεν θα διατρέχουν κάποιον κίνδυνο και η δεύτερη πτυχή είναι η συμπληρωματική προστασία η οποία δεν διαρκεί για πάντα και μόλις τελειώσει θα πρέπει ο μετανάστης να φύγει από το νησί.

Τι γίνεται όμως με αυτούς τους μετανάστες που μπαίνουν στη κατηγορία «παράνομοι»; Αφού έχουν ελεγχθεί όλα τους τα έγγραφα αφήνονται από το κέντρο «Πουρνάρα» και τους χορηγούνται κουπόνια αλλά και κάποια μικρά επιδόματα για να ζήσουν. Ωστόσο σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι λόγω του ότι μπορούν να εργαστούν σε συγκεκριμένους τομείς, παρατηρείται έντονα η παράνομη εργοδότηση τους ενώ δεν παρέχεται καμία ασφαλιστική κάλυψη και επομένως η πλήρης εκμετάλλευση των μεταναστών αλλά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νόμιμοι μετανάστες αλλά με κόστος

Λόγω της ένταξης μας στην Ε.Ε. η Κύπρος έχει δεχτεί και αρκετούς ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στο νησί βοηθώντας την οικονομία του τόπου μας να αναπτυχθεί είτε με επενδύσεις είτε με την εργασία τους, άρα και με την εισφορά κοινωνικών ασφαλίσεων. Άλλοι πάλι έρχονται στη χώρα μας για μόνιμη διαμονή είτε γιατί παντρεύονται Κύπριο πολίτη είτε γιατί αποφασίζουν να ξεκινήσουν από την αρχή τη ζωή τους. Σε καμία περίπτωση ένας ευρωπαίος πολίτης δεν έρχεται στο νησί μας παράνομα εφόσον υπάρχει η άνετη διακίνηση μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, υπάρχει το δικαίωμα απεριόριστης διαμονής και εργασίας σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοκρατία δεν παρέχει επ ουδενί κανένα επίδομα σε ευρωπαίο πολίτη είτε έχει έρθει στο νησί μας να εργαστεί είτε να παντρευτεί είτε να επενδύσει.

Αριθμοί παράνομων και νόμιμων μεταναστών

Ποιοί είναι όμως οι αριθμοί που εκπροσωπούν τις δυο κατηγορίες μεταναστών στο νησί μας; Και ποιες είναι οι ενέργειες τους στο νησί μας; Έχουμε περισσότερες ξένες επενδύσεις ή δίνουμε περισσότερα επιδόματα ως δημοκρατία;

Ο πιο κάτω πίνακας δόθηκε στη «Σημερινή Online» από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορά τους παράνομους μετανάστες από τρίτες χώρες:

01μετ060921.png

Με βάση λοιπόν τον πιο πάνω πίνακα, οι αιτητές ασύλου έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 100% από το 2015 μέχρι και σήμερα ενώ παρόμοια ποσοστά έχει και το προσφυγικό άσυλο που όπως έχει αναφερθεί θα ισχύει μέχρι το τέλος του πολέμου στις χώρες των προσφύγων. Ωστόσο παρατηρείται και η μείωση της παροχής καθεστώτος συμπληρωματικής προστασίας από το 2015 μέχρι και σήμερα διότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η συντριπτική πλειοψηφία των αιτούντων άσυλου δεν είναι πρόσφυγες αλλά οικονομικοί μετανάστες που προέρχονται από ασφαλείς χώρες.

Αριθμοί νόμιμων μεταναστών που εισήλθαν στη Κ.Δ. για εργασία στον ιδιωτικό τομέα

Ωστόσο στον πιο κάτω πίνακα που δόθηκε επίσης στη «Σημερινή Online» αντικατοπτρίζει τους αριθμούς νόμιμων μεταναστών που έχουν εισέλθει στη χώρα μας για να εργαστούν σε οποιονδήποτε ιδιωτικό τομέα:

02μετ060921.png

Όπως διαφαίνεται και από τους αριθμούς των νόμιμων μεταναστών που εισήλθαν στη δημοκρατία με σκοπό την εργασία βλέπουμε μια συνεχή αύξηση στους πιο πάνω τομείς και ειδικότερα σε τομείς που κατά το έτος 2016 και 2017 δεν είχαν καμία ζήτηση. Ωστόσο, μετά το 2018 βλέπουμε και μια μείωση στην εποχιακή εργασία, την έρευνα, την Ενδο-εταιρική μετάθεση και την Απασχόληση σε νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις.

Αριθμοί νόμιμων μεταναστών που εισήλθαν στη Κ.Δ. για προσωπικούς λόγους

03μετ060921.png

Πέραν των επισκεπτών του νησιού μας φαίνεται πως οι περισσότεροι που εισέρχονται στη χώρα μας για προσωπικούς λόγους είναι οι φοιτητές και οι μαθητές αλλά και όσοι κατέχουν άδεια εθνικής μετανάστευση επι μακρόν. Ενώ η Ευρωπαϊκή άδεια για επι μακρόν διαμονή είναι η χαμηλότερη τιμή σε φυσικά πρόσωπα.

Συνοπτικά, σήμερα εν έτη 2021 και μέχρι στιγμής από τους παράνομους μετανάστες που καταφθάνουν στο νησί μας οι περισσότεροι (5812) είναι αιτητές ασύλου. Ενώ από τους νόμιμους μετανάστες που έρχονται για εργασία στο νησί μας οι περισσότεροι (8991) είναι οικιακοί βοηθοί και από τους νόμιμους μετανάστες που έρχονται στη Κυπριακή Δημοκρατία για προσωπικούς λόγους οι περισσότεροι (5459) είναι μαθητές και φοιτητές.

Ως εκ τούτου βλέπουμε ότι οι μεγαλύτερες μάζες μεταναστών είτε νόμιμων είτε παράνομων, επωφελούνται από τη κυπριακή Δημοκρατία είτε με ειδικό επίδομα είτε με εργασία. Αυτό δε που παρατηρείται όμως σε αυτές τις ομάδες είναι η παράνομη εργασία και συνάμα η ζημίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η απορρύθμιση της οικονομίας του τόπου μας.