Τοπικά

Συμμετοχή Δημάρχου Λεμεσού στο Olympia Forum III και άλλες επαφές στην Αθήνα

Επί τάπητος οι προκλήσεις που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες

Τον ρόλο της Λεμεσού, ως ένας εκ των σημαντικότερων κόμβων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που διαδραματίζει ρόλο σε αποφάσεις που λαμβάνονται τόσο περιφερειακό όσο και σε πανευρωπαϊκό, εξήρε ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας ενώπιον των συνέδρων του Olympia Forum III, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20/10/2022.

Ο Δήμαρχος Λεμεσού, μιλώντας στο Ζάππειον, κατέθεσε το όραμα και τις προτάσεις του Δήμου Λεμεσού για τις μεγάλες προκλήσεις που απασχολούν τις σύγχρονες κοινωνίες, δίδοντας έμφαση στον αναβαθμισμένο σήμερα ρόλο των πόλεων στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, τονίζοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη για ενίσχυση των πόλεων με περισσότερους πόρους και θεσμικές αρμοδιότητες. «Η διαχείριση της οικονομικής κρίσης, η αντιμετώπιση κοινωνικών φαινομένων όπως η παράνομη μετανάστευση και η αστεγία, τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής, της ενέργειας και γενικά της βιώσιμης ανάπτυξης καθώς και τα θέματα που αφορούν τις νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, είναι οι πιο σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πόλεις» ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Νικολαΐδης.

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τους συνέδρους για το γεγονός ότι η Λεμεσός επιλέχθηκε μεταξύ 100 πόλεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να οδεύσουν σε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2030. «Το πρόγραμμα EU Mission Cities δίνει την ευκαιρία, ειδικά στις πόλεις του ευρωπαϊκού νότου, να δημιουργήσουν συνεργασίες με πιο εξελιγμένες στον τομέα της κλιματικής αλλαγής κοινωνίες με στόχο να πυροδοτηθούν καινοτόμες ιδέες για τη βελτίωση και το κλείσιμο του χάσματος μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου» είπε.

Στα πλαίσια των επαφών και συναντήσεων του στην Αθήνα, την Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου ο Δήμαρχος Λεμεσού και ο Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθ. Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος υπέγραψαν Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και του ΕΚΠΑ σε επιστημονικά, εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και άλλα θέματα. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη συνεργασία του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου με το Δημοτικό Μουσείο-Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού. Το Πρωτόκολλο συνυπέγραψαν και οι αντίστοιχοι Διευθυντές των Αρχείων, Καθ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Μίμης Σοφοκλέους.

Ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον Επιστημονικό Διευθυντή του Δημοτικού Μουσείου Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, συναντήθηκε στις 21/10/2022 με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, του αρχαιότερου γυμναστικού συλλόγου της Ελλάδας, Αλέξη Αλεξόπουλο, και συζήτησαν θέματα του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Ειδικότερα συζητήθηκαν τα θέματα της εμπλοκής του Αρχείου του Δήμου Λεμεσού στην αρχειοθέτηση του αρχείου του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου, όπως επίσης και το θέμα του υπό δημιουργία Μουσείου Αθλητικής Ιστορίας του ΓΣΟ από τον Δήμο Λεμεσού.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο Δήμαρχος παρέστη και χαιρέτησε εκδήλωση που διοργάνωσε το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου Ευταξία, με θέμα «Κρήτες πολιτικοί πρόσφυγες στην Κύπρο το 1938», με ομιλητή τον κ. Μίμη Σοφοκλέους.