Αναλύσεις

Ζέτα Αιμιλιανίδου: Από την κατεχόμενη Λευκωσία στο τιμόνι του Υπουργείου Εργασίας

Η παρακαταθήκη της σχεδόν δεκαετούς υπουργίας της και οι μεταρρυθμίσεις που φέρουν την Υπογραφή της

Η ανακοίνωση για το θάνατο της Υπουργού Εργασίας Ζέτας Αιμιλιανίδου βύθισε από χθες το βράδυ την Κύπρο σε κατάσταση πένθους.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς, συνεργάτες, γνωστοί και φίλοι αλλά και χιλιάδες απλών πολιτών εκφράζουν τη θλίψη τους και συλληπουνται τους οικείους της Ζέτας Αιμιλιανίδου. Μιας Γυναίκας που βρίσκεται στο τιμόνι του Υπουργείου Εργασίας κοντά μια δεκαετία και έχοντας καταγράψει με μεγάλη επιτυχία ένα τεράστιο έργο με νομοσχέδια, ρυθμίσεις και διαχείριση έκτακτων καταστάσεων.

Παιδικά χρόνια…

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1954 στην κατεχόμενη σήμερα Νεάπολη της Λευκωσίας.

«Η εισβολή του 1974 προσφυγοποίησε, μαζί με χιλιάδες συμπολίτες μας, και τη δική μας οικογένεια» ανέφερε σε συνέντευξή της στη «Σημερινή» το 2016.

Είχε άλλα τρία αδέρφια: Τον Ουράνιο Ιωαννίδη ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, τον Δώρο Ιωαννίδη που διετέλεσε πρόεδρος του Παγκ. Δικηγορικού Συλλόγου και τη Μαίρη Ιωαννίδου Κουτσελίνη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Σίγουρα τα παιδικά χρόνια ήταν γεμάτα ευχάριστες εμπειρίες και μοιράζονταν μεταξύ σχολικής ζωής και ενασχόλησης με τα ενδιαφέροντά μας κατά τις απογευματινές ώρες».

Σύζυγος και Μητέρα

Σύζυγος της Ζέτας Αιμιλιανίδου ήταν ο γνωστός Δικηγόρος Κωσταντίνος Αιμιλιανίδης ο οποίος απεβίωσε στα 70 του χρόνια, τον Νοέμβρη του 2017.

Μαζί, το 1978 απέκτησαν έναν γιο, τον επίσης διακεκριμένο Δικηγόρο, Καθηγητή Νομικής και Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αχιλλέα Αιμιλιανίδη.

«Είμαι περιφανή για τον γιο μου» ανέφερε στη συνέντευξή της στη «Σημερινή» σε μια από τις σπάνιες αναφορές της για την προσωπική της ζωή.

Σπουδές και επαγγελματικά βήματα μέχρι το Υπουργείο Εργασία…

Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης. Μια επιλογή για την οποία δήλωνε πως «ποτέ δεν έχω μετανιώσει».

Έχει λάβει επιπλέον δίπλωμα ‘’Marketing Management” του Cyprus Institute of Marketing ενώ μετά την επιτυχία της στις εξετάσεις του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου εγγράφηκε στον ΠΔΣ από το 1978.

«Πήγα με σκοπό να γίνω δικηγόρος, πήρα και την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος, άσκησα δικηγορία επί ένα χρόνο και στη συνέχεια ανέλαβα καθήκοντα στο Τμήμα Τελωνείων» ανέφερε η ίδια.

Από το 2001, σε σχετικά μικρή ηλικία ανέλαβε χρέη Διευθύντριας Τελωνείου και Εφόρου ΦΠΑ. Θέση την οποία κατείχε μέχρι το 2010.

Υπήρξε μέλος του ΔΣ της Αρχής Λιμένων ενώ από το 2010 μέχρι το 2013 διετέλεσε Διευθύντρια του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ήταν επίσης Πρόεδρος του Ιδρύματος Ενέργειας Κύπρου και του Ειδικού Ταμείου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Στο τιμόνι του Υπουργείου Εργασίας κοντά μια δεκαετία…

Αμέσως μετά τον «σεισμό» του κουρέματος τον Μάρτιο του 2013 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προχώρησε σε ανασχηματισμό της νεοσυσταθείσας κυβέρνησής του.

Στις 4 Απριλίου η Ζέτα Αιμιλιανίδου ανέλαβε την θέση της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αντικαθιστώντας τον Χάρη Γεωργιάδη.

Οι ιστορικές μεταρρυθμίσεις που φέρουν την υπογραφή της

Εντός των ημερών που διανύουμε, αναμενόταν η εξαγγελία μεταρρυθμίσεων που φέρουν την υπογραφή της Ζέτας Αιμιλιανίδου, για εργασιακά ζητήματα «πρώτης γραμμής»:

  • Η θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού την οποία «ανάλαβε προσωπικά η ίδια» όπως μας ανέφεραν επανειλημμένα και κατά τη διάρκεια της κάλυψης του σχετικού ρεπορτάζ, οι συνεργάτες της στο Υπουργείο
  • Η νομοθετική ρύθμιση της τηλεργασίας
  • Η έναρξη του διαλόγου για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος
  • Αναδιαμόρφωση του πλαισίου απασχόλησης εργατών από τρίτες χώρες

Στις επιτυχίες της προσμετράτε επίσης και η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης σε μια περίοδο αυξημένων δυσκολιών για την οικονομία και τα εργασιακά, άλλοτε λόγω της κρίσης του 2013 και άλλοτε λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.

Παρακαταθήκη

Στη διάρκεια τη πολυετούς θητείας της στο πηδάλιο του Υπουργείου Εργασίας, η Ζέτα Αιμιλιανίδου πέτυχε μια σειρά από ιστορικής σημασίας μεταρρύθμισης και πολιτικές.

Ενδεικτικά, μερικές από τις μεταρρυθμίσεις και τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν επί της υπουργίας της είναι:

  • Η περί Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Γενικότερα περί Κοινωνικών Παροχών Νομοθεσία και η δημιουργία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και του Μητρώου Κοινωνικών Παροχών για τον ορθό έλεγχο και εφαρμογή των κριτηρίων επιλεξιμότητας για όλες τις κοινωνικές παροχές.
  • Καταρτισμός και εφαρμογή των Ειδικών Σχεδίων Στήριξης των Εργαζομένων για την αντιμετώπιση της Πανδημίας.
  • Παροχή σύνταξης χηρείας σε άντρες με τους ίδιους όρους όπως και για τις γυναίκες για πρώτη φορά καθώς και θεσμοθέτηση της άδειας πατρότητας μετ’ απολαβών.
  • Αύξηση της άδειας μητρότητας για δεύτερο και τρίτο ή και κάθε επόμενο παιδί κατά τέσσερεις και οκτώ βδομάδες αντίστοιχα, ως επίσης και αύξηση κατά επιπρόσθετες τέσσερεις και έξι βδομάδες σε περίπτωση διδύμων ή τριδύμων αντίστοιχα.
  • Επαναφορά του Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας και η τροποποίηση στην περί Παροχής Επιδόματος Τέκνου Νομοθεσία για διεύρυνση των κριτηρίων για τις πολύτεκνες οικογένειες.
  • Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και Εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και η ίδρυση του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας.
  • Τροποποίηση της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσίας για παροχή ειδικής σύνταξης σε πρόσωπα με θαλασσαιμία από την ηλικία των 50 ετών.
  • Δημιουργία των Σπιτιών στην Κοινότητα στα οποία διαβιούν άτομα με σοβαρές αναπηρίες με την αναγκαία υποστήριξη ώστε να μην ιδρυματοποιούνται.
  • Δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού και του Σπιτιού της Γυναίκας για παροχή της αναγκαίας πολυθεματικής στήριξης και αντιμετώπιση κάθε μορφής βίας.
  • Ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της αύξησης των εισοδημάτων τους πάνω από το όριο της φτώχειας, επιδότησης για παροχή φροντίδας, η δωρεάν διακίνηση με μέσα μαζικής μεταφοράς, πλήρως επιχορηγημένες 4ήμερες διακοπές και σειρά άλλων μέτρων προς όφελος της τρίτης ηλικίας.
  • Καταρτισμός και εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγική Προστασίας των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση, τη Σεξουαλική Κακοποίηση και την Παιδική Πορνογραφία.
  • Καταρτισμός της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2018-2028 και υλοποίηση της με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.
  • Αναγνώριση της μητρότητας μέσω παρένθετης μητέρας και παροχή του επιδόματος μητρότητας τόσο στην παρένθετη όσο και στην βιολογική μητέρα.
  • Θεσμοθέτηση της Τιμητικής Αύξησης της Σύνταξης σε Πολεμιστές, Αναπήρους και Αιχμαλώτους του Πολέμου 1974.
  • Σύσταση της Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων και εισαγωγή αποτρεπτικών διοικητικών προστίμων τόσο για την αδήλωτη εργασία όσο και για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων.